banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 14:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Mar 2012, 23:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2011, 19:55
Ovako hocu da kupim racunar al samo kuciste sa svim potrebnim komponentama - posto imam monitor, tastaturu i zvucnike.

Posto se ne razumem bas najbolje u racunare. Dvoumim se izmedju Intel Core 2 Duo, Quad Core, Core i3 ili Core I5...
Za onaj Core I7 neam para, al mislim da su svi oni u principu isti i da svi vrte nove igre bez problema.

Graficku hocu od 1 gb najmanje da moze da podnese najzahtevnije igre na ULTRA HIGH detaljima pod FULL HD rezolucijom bez imalo trzanja i slicno, i neku solidnu maticnu plocu.

Hard Disk moze od 250 GB do 500GB, mada je i to previse, DVD rezac mi ne treba.

Al hocu da imam rama najvise ako je ikako moguce 8 ili 16GB posto sam hardcore sto se tice ram memorije.

Racunar mi treba iz 2 razloga:

1. Da igram igrice ove najnovije na full detaljima
2. Da mogu radit ko covjek u 3D Maxu i da mogu renderovat video klipove..

-Molio bih one koji se razumiju u IT svijet da mi predloze sta da kupim, ne zalim para samo da je racunar dobar. Mada gledam da prodjem sto je jeftinije moguce, vidite i sami kakva je kriza, nemoze se ovo vise izdurat. Hvala puno ;)

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 00:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Kako god okrenes, dok se ne izjasnis po pitanju budzeta, u +- 10%, bice samo nagadjanje. Od Core2Duo, do Core I5, povelika je razlika u parama, a to odmah za sobom povlaci i maticnu plocu. Btw, 3D MAX, sa diskom od 250, pa cak i 500GB, moglo bi postati tijesno, nakon nekog vremena, ogromni su to fajlovi. Osim ako neces samo raditi rendere, bez sejvanja :D

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 00:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Možeš pitati ovdje da ti preporuče nešto:

banjalukaforum.com/viewtopic.php?f=25&t=47506&start=540

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 00:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Kako god okrenes, dok se ne izjasnis po pitanju budzeta, u +- 10%, bice samo nagadjanje. Od Core2Duo, do Core I5, povelika je razlika u parama, a to odmah za sobom povlaci i maticnu plocu. Btw, 3D MAX, sa diskom od 250, pa cak i 500GB, moglo bi postati tijesno, nakon nekog vremena, ogromni su to fajlovi. Osim ako neces samo raditi rendere, bez sejvanja :D

OK, stavi se u moju kožu, otišao si u banku i digao pozajmicu u visini od 1500 maraka, onda si otišao sa društvom u kafanu i nakon lude noći budiš se i provjeravaš u novčaniku vise nije 1500 nego 1420 maraka koje si namjenio za kupovinu računara.

Meni računar treba isključivo za 3DMax i After effects radim neke animacije u full HD rezolucijama (1080p, 30fps), znaci zbog posla, al bi mi dobro došao i za kuvanje novih igara u slobodno vrijeme.

Znači imam na raspolaganju 1420KM , nemoj mi samo reći da se za te pare nemože naći ovakva mašina jer su cijene pale :)
Hvala ;)

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 00:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Gospodin-C je napisao:

OK, stavi se u moju kozu, otisao si u banku i digao pozajmicu u visini od 1500 maraka, otisao si sa drustvom u kafanu i nakon lude noci budis se i provjeravas u njemu vise nije 1500 nego 1420 maraka koje si namjenio za kupovinu racunara.

Meni racunar treba iskljucivo za 3DMax i After effects zbog posla, al bi mi dobro dosao i za kuvanje novih igara u slobodno vrijeme.

Znaci imam na raspolaganju 1420KM , nemoj mi samo reci da se za te pare nemoze naci ovakva masina jer su cijene pale :)
Hvala ;)

Pa samo sam te to pitao, da kazes bilo koju konkretnu cifru :D

Prvo, na srecu, ili na zalost, zavisi kako gledas, koliko mogu da se sjetim 3DMAX ima ocajnu, bolje reci nikakvu podrsku za Hyper threading, tako da su ti razlike izmedju I3 koji ima HT enabled/I5 kome je HT disabled/i I7 koji ima HT, relativno jednostavne. Koliko para toliko muzike. Evenutalno, ako mislis tu masinu zadrzati 4-5 godina, i jos uvijek se baviti sa 3D, za ocekivati da ce tad 3DMAX imati kakvu takvu podrsku za HT, onda mozda da razmisljas o I7, inace mislim da je overkill.

Ugrubo, Core i5-2500K dodje oko 400 marki, ploca bar 250, kuciste i napajanje 250, diskovi su jeftini, 16GB barem 150, u graficke se ne razumijem, to nek ti neko drugi da savjet :D

Btw, otkrij nam tajnu, kako otici u kafanu sa drustvom, provesti ludu noc, i potrositi samo 80 marki, tu ti zavidim? :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 09:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
MuskoBre je napisao:
...diskovi su jeftini...

Očigledno ne pratiš trenutna dešavanja. Cijena diskova je trenutno u nebesima... Zbog potopljenih fabrika i svih dešavanja poslije toga, da se ne ponavljamo.

MuskoBre je napisao:
...Btw, otkrij nam tajnu, kako otici u kafanu sa drustvom, provesti ludu noc, i potrositi samo 80 marki, tu ti zavidim?
I mene interesuje! :-D

Gospodin-C je napisao:
...Graficku hocu od 1 gb najmanje da moze da podnese najzahtevnije igre na ULTRA HIGH detaljima pod FULL HD rezolucijom bez imalo trzanja i slicno, i neku solidnu maticnu plocu...

Očigledno se ne razumiješ baš pretjerano u hardware (bez uvrede) jer 1GB kao opis grafike ne znaši apsolutno ništa. Toliko memorije ima i ovo smeće:
http://www.asus.com/Graphics_Cards/AMD_ ... ifications
ali isto tako npr. i ova kartica:
http://www.asus.com/Graphics_Cards/AMD_ ... ifications

Razlika je nebo i zemlja. Naravno i u cijeni isto tako. A sve ovo što navodiš kao želje zahtjeva prije svega kvaliteno napajanje, zatim dobru matičnu ploču pa onda sve ostalo. Osim serverskih aplikacija, meni nije poznata nijedna kućna potreba za više od 8GB RAM-a, tako da priča o 16GB mi je bezze, al hajd'. Uostalom, početno pitanje bi bilo da li imaš opciju da pokupuješ to što trebaš u Srbiji recimo, ili si odlučio kupovati ovdje?

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 11:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

dtb_pro je napisao:
Osim serverskih aplikacija, meni nije poznata nijedna kućna potreba za više od 8GB RAM-a, tako da priča o 16GB mi je bezze, al hajd'.

Pa ti nas zajebavas, jel da? :lol: :lol:

Btw, 150 marki za 500GB disk, jeste skuplje nego sto je bilo, ali da je cijena u nebesima..ne znam bas...

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 12:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:

Ja sam voljan uvijek čuti savjet stručnjaka i naučiti nešto i priznati ako nisam u pravu. Dakle, čemu služi 16GB RAM-a u kućnom računaru? Ozbiljno!

MuskoBre je napisao:
Btw, 150 marki za 500GB disk, jeste skuplje nego sto je bilo, ali da je cijena u nebesima..ne znam bas...

Prije svega ovoga 1TB se mogao nabaviti za 117KM. Poskupljenja su skoro 100%. Meni je to u nebesima...

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 13:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

dtb_pro je napisao:
MuskoBre je napisao:

Ja sam voljan uvijek čuti savjet stručnjaka i naučiti nešto i priznati ako nisam u pravu. Dakle, čemu služi 16GB RAM-a u kućnom računaru? Ozbiljno!

MuskoBre je napisao:

Prije svega ovoga 1TB se mogao nabaviti za 117KM. Poskupljenja su skoro 100%. Meni je to u nebesima...

Ne bih da covjeku dalje kvarimo temu i pitanje, ali samo kratko.

Ova tvoja recenica:

dtb_pro je napisao:
Osim serverskih aplikacija, meni nije poznata nijedna kućna potreba za više od 8GB RAM-a, tako da priča o 16GB mi je bezze, al hajd'.

je totalno nakaradno napisana. Ovo znaci da serverske aplikacije pripadaju kucnoj upotrebi? Tesko. Eventualno neki fajl server, neka linux ruter distribucija, print server, ili tako nesto, ali to su ionako masine koje ne trebaju vise od 512 MB. Generalno se slazem da za kucnu upotrebu nema razloga za preko 8GB, moj odgovor se odnosio na situacije "osim serverskih aplikacija", jer mi serverske aplikacije i kucna upotrebe bas i ne ide u istoj recenici.

Sto se tice poskupljenja, to si u pravu. Medjutim, i selotejp traka moze da poskupi sa pola marke na marku, to ti je poskupljenje od 100%, pa se tesko moze reci da je cijena otisla u nebesa. Jednostavno sam mislio na apsolutne vrijednosti, a ne relativne, pa sam i rekao da su "jeftini". Al jbg, meni je skupo dati za graficku preko 50 km, ali za kuler nije 130, sto je nekome neshvatiljivo.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 13:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Kolika je prije bila cijena diska od 2 TB?

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 16:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
koji kuler?

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 18:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

dtb_pro je napisao:
MuskoBre je napisao:

MuskoBre je napisao:

Vidim da se razumes, al imam jedno samo pitanje, mozes li mi sastaviti konfiguraciju do 1400 maraka, mislim samo da mi napises komponente i to je sve..
ja to isprintam i nosim u east code da mi sastave racunar..
A potrebno mi je more rama zbog rendera, jer to su programi koji gutaju ram memoriju i nikada im nije dovoljno,
naravno uz to bi mi dobro dosao i dobar CPU.

Ja imam intel p4 3ghz, 1gb ddr 1 memorije i graficku ATI Radeon 9250 od bijednih 128 mb... Nemogu pokrenuti ni microsoft word da mi ne steka a kamoli 3DMax i slicno.. o tome se radi

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 19:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@MuskoBre
Imaš ljude koji kod kuće sklepaju mašinčinu koju koriste kao server, ali za svašta nešto. Jeste, nesretno sam se izrazio sa "serverske aplikacije", priznajem, ali sam mislio na ljude koji kod kuće vrte nekakve baze podataka na SQL-u, zatim isti stroj koriste kao router, pa ga izvana gađaju ili kroz VPN ili preko nekog RDP pristupa, pa zatim kao file sever pa na njemu vrte dodatnih pet virtuelnih mašina pod VMware-om, svaka sa svojim "pajem" od ukupnog RAM-a itd. itd. Ne bi vjerovao, ali stvarno ima ljudi koji tako jednom slože "ljuti stroj" pa ga onda dovode do krajnjih granica upotrebljivosti. Samo zato sam se u startu ogradio da ne bi neko od "takvih" odmah krenuo da skače na temi i spominje kako mu je 8GB malo.
I čisto da znaš, meni si sasvim logičan kad spominješ skup kuler, a za grafiku da te ne zanima. Ljudi koji puno rade na kompu, programiranje, web design i sl. žele da imaju tihu mašinu koja neće "prokuvati" zbog rada skoro 24/7, a za grafiku koja im ne igra nikakvu ulogu ih boli ćuna. I meni je to OK.
Poskupljenja jesu relativan pojam, 100% ovo - 100% ono, ali diskovi su stvarno skupi sad, a i ono što je sad preostalo na tržištu su velikim dijelom refurbished modeli sa starog lagera, sa garancija i sl. Tako da je to belaj.

@Gospodin-C
Kad uhvatim večeras ili sutra vremena, baš ću malo da sagledam koliko bi jedan opak stroj koštao kod nas, a koliko recimo kad bi se zbavljao u BG.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2012, 03:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

E ovakvo nesto meni treba?

http://www.pik.ba/artikal/2782414/intel ... 16gb-ddr3/

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2012, 04:41 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
pa tebi budzet na 1400..

pitanje postavljeno na pik, za doticni komp.. :lol: :lol: :lol:

Spoiler:
nemanjabrkic
04.03.2012

Pitanje za Intel Core i7-3960X Extreme Quad S

Moze zamjena, dam ti sestru koja ima 20 godina zajedno sa mamom koja ima 42 i tatu stavim pod hipoteku?
Sa ovakvim cudom bi bio miran narednih 10 godina, al realno.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2012, 09:42 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ma cisto preseravanje, za 6000 mozes kupit dobar autic
ja gledam da za 1400 uzmem maximalno sto se moze uzeti, neki intel i5 sa dobrom grafickom i jakom plocom, 8-16gb memorije i to je to
i miran sam za vjek i vjekova, amin

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2012, 09:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jan 2008, 14:55
Gospodin-C je napisao:

ako je to to kupi :)

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2012, 23:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2012, 23:02
Pošto ti je posao prioritet, idi na jači CPU ( i7 ) i više RAM-a, nauštrb grafičkoj kartici i igranju igara. Stvar je u tome da u 3D Max-u i drugim CAD (OpenGL realtime rendering) aplikacijama nećeš dobiti znatno veće performanse sa skupljom gejmerskom karticom u odnosu na neku jeftiniju. Quadro i FirePro kartice su druga priča, ali ta varijanta se ne bi uklopila u budžet kojim raspolažeš.
Poslije nekog vremena (kada se šta i zaradi od tog računara :) ) lako je prodati staru i uzeti jaču karticu za igranje.

Ako hoćeš odmah neko pristojno rješenje sa dobrom graf. karticom za igranje razmotri varijantu sa AMD procesorom. AMD Phenom II X6 je nešto jeftiniji od Intel i5 , a kad je rendering u pitanju sa 6 jezgara mora odlično da šljaka.

Na napajanju nemoj zakidati!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]