banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 09:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 569 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 29  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2003, 07:41 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Blagoslov i mir svim iskrenim vjernicima.
Predlažem da ne obraćaš pažnju na ono što iznosi onaj koji se predstavlja kao Maran Ata jer niti ćeš u tome naći ikakve mudrosti, niti to odražava duh ove teme.
Najgore što možeš učiniti je da slijediš njegov primjer.
Što se nauke tiče, u cjelosti se slažem da je sve što se tako zove postalo istinska religija čovječanstva danas, ali se ne slažem da je i mi kao takvu trebamo prihvatati.
Nauka i vjera odnosno bogopoznanje su za mene neodvojivo povezani, s tim što je važnija i temeljnija vjera, a nauka je tek pokušaj da se našim skučenim sposobnostima upozna dubina, širina, visina i vječnost Božijeg stvaranja, pa ipak nam opet mnogo toga izmiče.
Vjera je nauka nad naukama, ako je čista.
Kako se duhovni nivo čovječanstva bude podizao doći će i do podizanja nivoa nauke, kada će trenutno vladajući princip "nevjerujemuonoštone vidim" (a ljuska čula su vrlo varljiva i lako prevarljiva) zamijeniti mnogo bolji "vjerujem i znam ono što sam iskusio" bilo to iskustvo na materijalnom, tjelesnom, fizičkom, mentalnom, psihičkom, duhovnom ili još bolje svim tim planovima u raznim kombinacijama.
Nauka je ta koja mora da se najviše mijenja i mislim da nije dobro pretjerano se truditi da se sadašnjoj nauci dokazuje da su Sveti Spisi u pravu, za mene prije ljudska je nauka ta koja podliježe dobroj provjeri svojih motiva, stajališta i dostignuća.
Ipak tu i tamo može biti korisno dokazati postojanje onoga do čega nauka dolazi u jednostavnim rečenicama Svetih Spisa, jer to može da podstakne nekoga da se prihvati čitanja Svetih Knjiga a to je dobro i to treba.
To je pravi način da se stane u kraj samovoljnom tumačenju Spisa i poturanju kojekakvih dogmi drugima, makar to samovoljno a pogrešno tumačenje bilo i ukorjenjeno prije više hiljada godina i makar mu izvorna namjera i ne bila loša.
Sveta Pisma su data za sve ljude i direktna su poruka svakom čovjeku ponaosob.
Zato
"čitaj u ime Gospodara tvojega koji stvara,
koji stvara čovjeka od ugruška,
čitaj plemenit je Gospodar tvoj
koji poučava peru
koji čovjeka poučava onome što ne zna!"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2003, 11:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Covjek vodjen Duhom Svetim i cistim i iskrenim srcem, moze da osjeti duh kojim je pisana odredjena knjiga ili bilo koji tekst, tako da smatram da umovanje ili naucna objasnjenja ne mogu biti ispred duhovnosti.
Ali je dobro da se nauka i duhovnost nadopunjuju. Citao sam knjigu cudesni svijet matematike (mislim da se tako zvala) u kojem je autor, Mirko Deic, iznio podatak o ruskom matematicaru Ivanu Panjinu koji je 40 godina radio na numerickoj konstrukciji Svetog Pisma i dosao do zakljucka da je nemoguce da jedan ljudski um napise jednu ovakvu knjigu i da je jedino objasnjenje da je knjigu napisala nadljudska inteligencija. U istoj knjizi se pominje i neki islamski naucnik koji je isto proucavanje vrsio na Kur`anu, i dosao do istog zakljucka. Interesantna knjiga. Pogotovo za one koji racionalisticki prilaze duhovnosti.
Ali mislim da je neuporedivo bolji iskreni pristup, pristup srca duhovnosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2003, 14:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Нумерологија је само једна у низу окултних наука. Иначе, принцип "вођења" Духом Светим је познат веома добро из протестантизма, а то онда изгледа овако:

Свети Дух помаже да се Библија тумачи коректно
-------------------------------------------------------------------
Када су се суочили са растућим бројем секти које се нису слагале око тумачења Библије, метод који је примењен био је да ће Свети Дух да усмерава побожне Протестанте у тумачењу Библије на исправан начин. И као што је било и за очекивати, свако ко се није слагао у тумачењу, никако није могао бити вођен истим духом. Резултат је био да је свака секта почела да сматра све друге не-хришћанским. Пошто приступ није умањио број секти, и ако претпоставимо да је исправан, поставља се питање: Која од 20,000+ секти је исправно протумачила Библију, вођена Светим Духом ? Одговор зависи од тога којој секти припада особа којој упућујемо то питање. Једно је засигурно, та особа сигурно мисли да је то управо секта којој припада.

Да ли се то Свети Дух мало "шалио" са свим тим који "вођени" Њиме дођоше до толико различитих тумачења, или је цели принцип заправо - ШАРЕНА ЛАЖА ? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2003, 18:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Да ли се то Свети Дух мало "шалио" са свим тим који "вођени" Њиме дођоше до толико различитих тумачења, или је цели принцип заправо - ШАРЕНА ЛАЖА ?

Ako “Hriscanin” tvrdi ono sto je i tebi poznato za vladiku Nikolaja, ako ja svesteniku iznesem stavove za koje sam prvi put cuo na forumu, pa mi on kaze da to nije sluzbeni stav PC, i da mi je bolje da se klonim onoga koji takvo nesto iznosi...Nisu li i to razmimoilazenja?

Mada o ovome sto si napisao valja razmisliti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2003, 19:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Видиш... Ово што си изнео је оно што народ назива мешање баба и жаба. Јер, управо овде смо имали пример да свештеник са ким си ти причао, и други свештеник на другом крају света, са којим сам ја причао, рекоше идентичну ствар у погледу Откровења.

А ти сад говориш о разилажењу мишљења неког појединца са званичим ставом Цркве.

Сем тога, апофатички карактер Православне теологије је такав да усмерава сваког члана Цркве у погледу доктрина у смеру успињања ка Богу (често се пореди са пењањем Мојсија на гору синајску), али, крајњи однос појединца са Богом је остављен на самом појединцу да га успостави са Њиме.

Мишљење појединца о Откровењу га неће нити начинити Православним, нити учинити не-Православним. Врло често имамо секте које "исправност" свог учења доказују на маргиналним стварима, а избегавају да уопште говоре и сржи вере... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2003, 15:39 
Majstor
Majstor

Dakle ipak sam trebao još tamo (na temi na kojoj je prvi put pomenuto ovo pitanje) ovo da kažem. Nisam da izbjegnem raspru, ali Maran Ata je to protumačio kao da odgovora na to nema. Ima i te kako.
To što je Maran Ata od Grka u Americi i Života ovdje od Srbina dobio isti odgovor ne svjedoči o jednom tijelu više nego to što se ista situacija ponavlja sa npr. Jehovinim svjedocima ovdje i u Americi (npr.) koji jednostavno imaju jednu napamet naučenu doktrinu o nečemu i kapak.
Uostalom, pravoslavlje i smatra za sebe vrijednošću što se (kao pijan plota) vijekovima drže jednog te istog, pa makar kakva zabluda to bila.
Dokaz jednog tijela u pravom smislu je kada ljudi na različitim dijelovima svijeta govore o istoj stvari na (suštinski) isti način (mada iz možda za nijansu drugačijih uglova) a da niti su pripadnici iste vjerske zajednice, niti su se dogovorili oko toga, niti se čak poznaju.
To je ono pravo i to je istinsko jedno tijelo u Duhu Svetom. Ako to neko naziva šarenom lažom onda nek se pričuva jer je to hula koja se maličak teže oprašta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2003, 18:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Све што си рекао је само твој чисти субјективизам и схватање "једног тела". Наравно, на њега имаш право, али га немој наметати около као "општепозанту" и "општеприхваћену" дефиницију...

... или ипак морамо да то прихватимо јер долази од "реинкарнисаног апостола" ? 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2003, 07:58 
Majstor
Majstor

Zahvaljujem na napokon normalnom odgovoru.
Primjer za ovo što govorim imaš baš u Pavlu jer je on do poznanja došao izravnim djelovanjem Duha Svetog i onda kada je otišao kod apostola u Jerusalim oni na to nisu imali ništa dodati ni oduzeti.
Nije to moja definicija nego to u Pismu piše, zašto ga ne čitaš.
A što se nametanja tiče, nije nametanje, ali i sam valjda znaš da je Pavle malo žestok kada svjedoči za istinu :D .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2003, 15:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ах... ваша висости... будите милостиви на нас грешнике који мислимо да сте најобичнији пајац са том својом "реинкарнацијом"... 8)

Успут да напоменем... два Православна свештеника, без обзира на локацију, ипак су припадници исте верске заједнице. Без обзира што "не читамо" Свето Писмо, толико ипак знамо... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2003, 19:02 
Majstor
Majstor

U nedostatku odgovora pribjegavaš izrugivanju, vraćaš se na staro.
Još jednom kažem riječi koje govorim svjedoče najbolje o svemu.
A ti si valjda navikao da ljubiš u ruke ili zoveš ocem, pa možda i visosti.
Pa ipak to nema ni jedan čovjek pravo da traži ni od koga, ja pogotovo; ni na um mi ne pada.
Ako nisi u stanju da odgovoriš na argumente pajaca (ili smeća svijeta ako ti je bliže, zahvaljujem na potvrdi još jednom), šta ćeš tek da odgovoriš kada te bude pitao Božanski ispitivač za ono što si govorio o Kuranu ili o zajednici u Duhu Svetom. Njemu ni ne pokušavaj da se rugaš.
I malo bolje čitaj šta drugi pišu, čini se da ti poente promiču.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2003, 21:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Господ нас учи да будемо понизни и покорни, како би нас Он узвисио. А исто тако нас учи и да су оци Цркве пастири којима је Он поглавар... Наравно, основни проблем протестантизма и јесте ГОРДОСТ, и због тога и не могу да се понашају као Православни.

Како ОНИ да љубе руку неком свештенику, или да га називају оцем... ОНИ који су сами себи довољни... срамота је колика је ту количина гордости и поноса...

Пајаци би могли исто тако да буду мало скромнији у својим очекивањима, а не да очекују како ће саговорници да се "поломе" око њих и пружања одговора њима - пајацима.

Да, куран је најужаснија сотонска творевина од постанка света па до данас. Није чудо што га неко назва сотонским стиховима... ено слика на линку па ко не верује нек се увери.

Заједница у Духу Светоме постоји једино унутар Божје Цркве. Остали су екскомуницирани, а то се зове АНАТЕМА. Тако су радили и Апостоли, тако ради и Божја Црква у задњих ситница цца. 2000 година. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2003, 22:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Koliko znam u Japanu postoji japanska pravoslavna crkva. Cisto sumnjam da bi se ista dobilo time da se istocnjacima govori pogrdno o njihovoj vjeri.
Poznato je kako je ap. Pavle propovijedao Atinjanima, da im je govorio o njihovim svetinjama, njihovoj poboznosti te im je na njima shvatljiv nacin propovijedao Radosnu vijest. I to uspjesno.

Knjiga Starac Siluan me je veoma dojmila. U toj knjizi se spominje dogadjaj kada je jedan monah propovijedao u jednom ruskom selu nastanjenim muslimanima, i kako se pohvalio da ih je izruzio zbog njihovog krivovjerja. Starac mu je tad skrenuo paznju da je dobro sto im je navjescivao hriscanstvo, ali da mu je pristup potpuno pogresan, pa ga je poucio da je bolje da im se obratio blazim rijecima:"dobro je to sto ste vjernici, jer i tako cinicete dobro, ali obratite paznju na ono cemu nas uci Hristos..." (parafraziram, ali ko hoce moze procitati knjigu, pronacice ovo).

Poznata je i prica o vladiki Nikolaju koji je zadivio banjalucke muslaimane, koji su izjavili da kad bi i drugi govorilil kao ovaj Boziji covjek, da bi se i oni vratili u pradjedovsku vjeru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2003, 07:29 
Majstor
Majstor

Upravo upravo tako. S druge strane, da su mnogi narodi na svijetu čekali na inertne i misionarenju nesklone "pravoslavne" Sveto Pismo i Hristova poruka ne bi bili u svakom zakutku svijeta, a jesu, ali ne zahvaljujući njima.
Jer pravoslavne zajednice u pravilu postoje samo tamo gdje su se oni koji su već bili pravoslavni raselili, ali niko od njih (ili tek malo ko) je stisnuo petlju i zagazio u džungle ili pustare do udaljenih pa i divljih naroda kao što su to činili npr. katolici ili "gordi" protestanti.
I pitam se da li je gordost ići od kuće do kuće propovijedajući često trpeći podsmijeh i vrlo neprijatne reakcije pa čak i fizički napad (kao što to čine npr. Jehovini svjedoci) ili je gordost čekati u hramu ili u svojoj kući da se narod vrati otačkoj vjeri, ljubeći ti ruku i nazivajući te ocem?
a tek gordost svojatanja Hrista i apostola i kasnijih duhovnih ljudi, i anatemisanje boljih od sebe. Već viđeno u vrijeme Hrista kada su farizeji i sadukeji svojatali Mojsija i Abrahama, Isaka i Jakova, Davida i Samuela, i sve druge Božije ljude, a ipak su im se suprotstavili na najgori način!
Da se razumijemo, sa Jehovinim svjedocima se ne slažem u mnogim mnogim stvarima ali još je davno u Pismu napisano:"prijetvorno ili iskreno Hrist se propovijeda i tome se radujem i radovaću se!" Oni se barem trude!
A gordi i samo sebi dovoljni pravoslavni (osim rijetkih izuzetaka) gordo čekaju da svi uvide da su eto samo oni u pravu a svi drugi da su na krivom putu ili žrtve sotonskih prelesti. To ja zovem gordošću, a gordima se Otac najžešće suptrotstavlja.
Ali oni kazne od Oca često zovu sotonskim spletkama i zamkama. Pa vidjećemo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2003, 17:01 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2003, 18:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ниси добро схватио. Мање гордости, и можда и схватиш...

Христос је увек учио смирењу, па и овом приликом када нас је подсетио да је наш једини прави Отац на небу. Али данас чак и екстремни евангелистички фундаменталисти (крајњи протестанти) не устежу се да се својим земаљским оцима обраћају са “оче”. Исус Христос очигледно није говорио о садашњој римокатоличкој и православној пракси, јер реч “отац” у његово време није била црквена титула.

Апостол Павле, кога је Исус Христос лично изабрао да објави Његово Јеванђеље, није се стидео да себи припише титулу “отац”. Он каже: “Јер ако имате и хиљаду учитеља у Христу, немате много отаца; јер вас у Христу Исусу ја родих јеванђељем” (I Kor. 4,15). Православна Црква је задржала овај обичај у погледу оних који су наши “духовни оци”, као што је Апостол Павле био за Коринћане.
Апостол Павле се такође није устезао да мушке родитеље у Ефесу ословљава речју “оцеви” (Еф. 6,4). Тако и Свето Писмо и хришћанско Предање сведоче да речи Исусове у поменутом случају немају буквално значење. А ако би имале, онда такође и титуле “пречасни”, “пастор”, “доктор”, које користе протестанти једнако би биле неприхватљиве за хришћане на основу исте Христове изјаве. Међутим, ако Христове речи размотримо у њиховом контексту, видећемо да је Христос овде учио људе да избегавају разметљивост и да теже смрењу (ср. Мт. 23, 5-7 и 11-12).

Буквални приступ тумачења Библије је напримитивниј облик који неминовно води у погрешна разумевања. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2003, 20:01 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2003, 20:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Наведи цитате Библије на које си мислио, и биће ми задовољство... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2003, 21:15 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2003, 22:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Predlažem da se pronađe pogodnija tema za ova pitanja ili da se otvori nova tema, recimo "Pitanja za pravoslavce" ili slično.

Ovo je ipak tema o Kur'anu i muslimanima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2003, 23:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Moze li da se pomjeri na temu "Postuje li SPC Bozije zakone?" ?

I ja bih imao nekih pitanja, a mozda bih prenio nesto sto je na temi "Otkrivenje..."

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 569 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 29  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]