banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 18:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Feb 2010, 19:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Slika

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/republika_srpska/story/98772/Novi+detalji+o+%C5%BEivotu+Vasilija+Ka%C4%8Davende%3A+Vladika+u+seks+aferi.html

Citiraj:
Patrijarh Irinej: Estetika, lepota, nije to bitno

Jedno od novinarskih pitanja koje je prošle nedelje upućeno njegovoj svetosti patrijarhu Irineju prilikom njegovog prvog susreta s medijima bilo je i kako gleda na kritike jednog dela javnosti da Crkva ne deli sudbinu naroda i da pojedine vladike žive veoma luksuzno.

- Tu ima novinarskih gledanja i rasuđivanja. Svakako se razlikuju u mnogo čemu, pa i u tome. Da. Neki bi hteli i želeli, ali ništa loše ne čine da svoju eparhiju unaprede... Danas je savremeno vreme, ljudi gledaju red i poredak. Estetika, neka lepota u svemu, nije to ništa bitno, je li - izjavio je patrijarh Irinej.

Blaženopočivšeg patrijarha Pavla sam pokušao da razumijem, patrijarha Irineja i pored najbolje volje ne shvaćam.

Mi vjernici smo krivi, zavrnimo im slavinu, ako su pojedinci u SPC tako očigledno bezobrazni i licemjerni. Nisam ništa pisao u vezi ovoga ranije, jer nisam vidio, ali sada je drugačije.
“može Bog i od kamenja ovoga podignuti decu Avramu”

Neka se naše vladike i sveštenici na vrijeme promisle i isprave greške dok nije kasno.

Citiraj:
Српко [neregisrovani] (01. 02. 2010, 23:13:18)
Стид!

Стид треба да буде свакога који овако пише!
Шта ви тражите у Цркви то не знам, али знам да немате појма о Хришћанству и Православљу! А ни ја, чим сте успели да ме испровоцирате да то кажем! Црква није строј војске, Црква није Централни комитет, али то 95% људи у овој нашој држави мисли. Попови су лопови, владике развратници, патријарси млакоње... И још много тога из речника "друге Србије".
Ово за жене не желим да коментаришем, јер ми вређа интелигенцију, и да није тужно било би смешно. Мислим да у ту причу не може да поверује нико ко има више од седам година!

Не желим да трошим речи ни на ове наводне патриоте који штите Србију од "босанаца" и "црногораца".

Црква је преживела Турке, Немце, Нато... Преживеће и ваше измишљотине, само се запитајте да ли сте Православци, ви "пуританци" који се наводно борите за хришћански морал, и "црквену лустрацију".
И Христа су гонили! На многаја љета владико!
pošalji odgovor

Ne mogu da vjerujem da postoje oni koji ovo odobravaju.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2010, 19:41 
Nisam za toga bas cuo sve najbolje....

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2010, 20:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
Ima ona jedna tema koja govori o lijepim stvarima u nasoj crkvi koja je cak privukla i mene koji nisam vjernik uopste ali nazalost ovakvih ljudi kao sto su ovaj vladika ima mnogo vise u nasoj crkvi i dok se to ne promjeni nece biti dobro......

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2010, 20:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Vaske jeste komunjara, al sudeci po rezonu nije ni tebi Fiki strana partizanstina :)

Sto ne pomenes vladiku Savu Jasenovackog koji doslovno umire od gladi,
vladiku Fotija koji u citavoj Dalmatinskoj Eparhiji godisnje obavi desetak krstenja i vjencanja i njima slicne,
nego navalio na ovog ateistu i komunjaru predstavljati ga kao parametar pravoslavnog episkopa.
Opstepoznata stvar u Crkvi je da je Vasilija UDBA dovela za episkopa, i da mu stoga i danas niko nista ne moze,
pa mi nije jasno sta ti je Crkva skrivila, pozivas na narodnu vlast, slazem se, povedi sutra demonstrante na Dvor u Bijeljini,
a galamom po forumu sta mislis postici? Samo bespotrebno podici pritisak ucesnicima.
Ni ja Vasketa ne mogu da smislim pa ne galamim, prosto jer nemam nista (efikasno) protiv njega.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2010, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ja se samo cudim kako ga ne izbace. Jer takvi blate crkvu i Boga i poticu negativno misljenje prema crkvi zbog takvih pojedinaca. Osim ove raskosi citao sam negdje da je u ratu bio veliki nacionalista i mrzio sve ljude koji nisu bili uz Karu.
A pogledajte tek ovo sto pise na gornjem linku:

"...Ne znam da li znate da je isti vladika tražio da se svaki novodošli paroh u ovom selu odrekne svoje žene sedam dana kako bi ona došla kod njega! Zbog toga je u ovom kraju bilo i oružanih sukoba. Tako da priča o njegovom luksuznom životu, uz sve ovo, govori da on nema moralni dignitet - priča Živanović..."

Ono sto meni nije jasno zasto ga crkva ne izbaci. Jer presucivanjem i pustanjem takvih u svoje redove i ne izbacivanjem crkva pokazuje da nije nista bolja. Jer vladika treba da bude primjer ostalima. A kakav je to primjer.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2010, 20:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Neću se ja svoje Crkve odreći, ali ću se potruditi da ispravim ono što ne valja. Ostavljao sam ja solidne priloge dok sam živio na prosotru zvorničko-tuzlanske eparhije, sada vidim kako su potrošene. Zato smatram da vjenici te eparhije moraju materijalno kazniti svoje oce.

Može li ili smije li episkop jedne eparhije živjeti rakošno, a episkop susjedne eprahije samo na Hristovoj riječi?

Raščinjavanje episkopa i patrijarha nije nemoguće.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2010, 23:11 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
http://pescanik.net/images/stories/pdf/vladikin_dom.pdf

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 00:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Taj Vasilije je samo odraz opšteg stanja u SPC. Nije ništa bolji ni onaj Dodikov vladika Grigorije.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 04:09 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
auuu, pa njemu sam preskocio da ljubim ruke 94'..smrko se cova.. :lol:

Jamesdin, ne znam da li je Fiki bas govorio protivno protiv SPC koliko o tome sto ta crkva ne cini nista da se ovakva osoba izbaci iz svestenstva..vjeruj mi moze...

mi smo imali problem sa jednim DB, pa smo ga prosle godine prilikom izbora kulturno sklonili..takodje kad im zavrnes slavinu da vidis kako skakucu..

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 10:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma brale, ovaj je neunistiv> prije dvije godine jedan od njegovih svestenika iz Semberije mu je odbio poslusnost> Vaske je pomocu veza u DB-u prijavio da je ovaj terorista ili sta vec, i isto vece je tom svesteniku banula specijala u kucu, premlatila i njega i ukucane. Dok se razjasnila stvar - u medjuvremenu pri hapsenju je ostao bez oka.

Ima armiju tjelohranitelja i bliske veze sa kriminalcima, tako da svi, ali svi ga se najstrasnije boje - od svestenika do policije i opstinske vlasti.
Niko nema predstavu kako ga smijeniti sa te pozicije, pogotovo jer je najstrasnije politicki podmazan, kad god osjeti da mu se nesto sprema sa jedne strane,
on brze bolje preleti na drugu i prikloni joj se te na taj nacin stekne utociste. Te bivse db majore ne mozes iz drustva skloniti nikako:
jos sedamdesetih je predodredjen da udje u crkvu, u nju ubaci svoje ljude koji ce da ruse ugled crkve u narodu, i cova to jako savjesno radi i dan danas,
bez obzira sto je prosli sistem navodno davno prosao i sto su navodno dosla nova vremena i demokratija. Uzas.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 10:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Sve su to lopovi pod vladicanskim kapama.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 13:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
http://pescanik.net/images/stories/pdf/vladikin_dom.pdf

Ovo je sramota za crkvu sto mu dozvoljava to jer time blati i nju, a i za njega koji ocito nema osjecaja za sramotu. Ali sta reci hrist je za takve rekao kad dodje sudnji da da ce reci :idite od mene, nikada vas nisam ni znao..." A sto se tice sad, crkva je tu vise kriva nego on jer ga i dalje drzi i pusta da narod stice lose misljenje o crkvi zbog takvih.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 10:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Boksi, kako ti mozes nekome prebacivati kad zivis od lopovluka i kriminala.
Svima je poznato da si lopov pa te ipak ne etiketiraju na forumu.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 13:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jamesdin Kurtovic je napisao:
Boksi, kako ti mozes nekome prebacivati kad zivis od lopovluka i kriminala.
Svima je poznato da si lopov pa te ipak ne etiketiraju na forumu.

Drugo je Jamesdin kad neko zivi od kriminala, a ne uci druge moralu, a drugo kad je neko postavljen za primjer drugima i propovijeda poniznost i skromnost a zivi kao najveci olos i u raskosi. Vladike treba da budu kao patrijarh Pavle, da budu primjer poniznosti, a ne primjer raskosa. Ako nisu primjer onda bi crkva trebala da ih skloni, inace onda je crkva ista kao oni.
Jer ako je izabrao da bude pop neka zivi kao pop, a ako nece onda neka ne bude pop.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 13:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ali, mnogi zaboravljaju da je i bivsi patrijarh malo zaprljao svoje svetacke ruke lomeci cesnice i slavske kolace sa Karadzicem i Mladicem.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 16:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Koga moze Kacavenda da uci moralu? Covjek je postavljen od sluzbe drzavne bezbjednosti SFRJ
kao njihov "provjeren kadar" cija je uloga upravo bila to:

- da svojim ponasanjem sablazni narod (nemoralno ponasanje, zivot u luksuzu, sverc itd.)
- da na pojedine parohije postavi za svestenike agente koji bi zloupotrebljavali ispovjest za prikuljanje informacija o disidentima
- da na kraju kada se pomocu prijetnji i ucjena ucvrsti na mjestu episkopa dovede svoje (nemoralne) igrace za episkope,
a ako provjerite ovu informaciju na internetu vidjecete da su vinovnici svih skandala upravo episkopi koje je on postavio

I drzava i crkva su odustale od bilo kakvih pokusaja da se ovaj smijeni jer se niko ne usudjuje sebi na vrat nakaciti majora titove tajne sluzbe.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 16:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Boksi je napisao:
Ali, mnogi zaboravljaju da je i bivsi patrijarh malo zaprljao svoje svetacke ruke lomeci cesnice i slavske kolace sa Karadzicem i Mladicem.

Ne znam, al zasigurno znam da je lomio kolace mojim kolegama sa foruma Blizzardu, Aaronu, Magistru, Grofu Ratkaju, b-aronu i jos mnogim drugima,
i da su svi do jednog bili izuzetno zadovoljni njegovim tretiranjem multija i spamera ;)

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 19:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Boksi je napisao:
Jamesdine, glup si. Toliko.

Slika

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 22:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Качавенда је највећа лопина и једна обични криминалац који се увалио на "позицију" и апсолутно га је немогуће отјерати одатле.
Дотични господин има чак и унука...
Да илуструјем са пар сличица..

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 00:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
Потпуно идиотска тема, али с обзирмо да живимо у средини која ногом институционално отвара врата православних храмова још од четрдесетих година прошлог вијека и која држи константу према свештенству по најсавршенијим методама титоистичке доктрине, онда ме и није зачудило. Све другачије било би много чудније. Једном када из душе одшарафите брозове металне петокраке и када почнете мислити својом главом онда можда схватите у чему се сагледава ваша несрећа. У сегментима дјелујете непогрешива, али плитко до идиотског за иоле разумног човјека. То је наравно и једна од чињеница зашто је у америци забрањен комунизам. Иоле образованом човјеку је јасна позадна ове теме, али за оне који су поводљиви, мада искрено жалим што нисте италијани јер можете да замислите колико је богатство и раскош ватикана и колико би онда могли да прозивате институције узоритих кардинала, може да се објасни правац ове теме. Оно што није уништио Ранковић и његова ујдурма данас пријети да уништи нездрав разум. СПЦ је као институција најстарија организација на балкану, има свој устав, законе и моралне норме. Овоземаљско "богатство и раскош" у којему "ужива" господин владика Василије је у стопроцентном власништву СПЦ. Неко је добацио да владика има и унука. Српски народ и његово свештенство његује обичаје и фамилијарност као свете обавезе, а тако и сви разумни људи који до бога држе и бога поштују његују своје обичаје и своје рођаке сабирају. Наравно нисам покушао да цјеним рођака са слике из просто конзервативних ставова који се органолептички намећу, али сасвим је достојанствено позвати рођака на прославу празника какав год рођак био.
Да није било комунизма и маргинализације правих вриједности традиције на овим просторима деведесетих година прошлог вијека неби било рата. Народ би као некада у давна времена имао разумјевања за све четири религије на овим прострима.
Зло из петокраке је отишло тако далеко да је данас управо оно покретач неразумјевања међу босанскохерцеговачким људима.
Није хришћански, а није ни по исламу, нити је по било којој религији, прозивати и упозоравати на раскош и љепоту црквеног здања. Знам ја да би новопечени титоисти вољели да свештенство јашу и малтретирају, а овако када већ нису у прилици да исто чине онда барем души за вољу могу богохулно из потпуне злонамјере да црне и прозивају. Све док сте ви и хиљаде таквих као ви на челу јавности, која попут диогена са упаљеном бакљом лута кроз мрачну садашњост босанскохерцеговачких неразумјевања, дотле ће бити и оваквих чланака и неокомунистичким часописима који величају отпор према религији као опијуму за сиротињу.
Наравно гледајте реалити шоу и дивите се прозаичним личностима, које истински и могу да вас задиве, јер као и ви немају, готово сви, аман баш ни зрнце правих хришћанских вриједности у себи. Лутаћете и странпутичарити попут ликова из лалићевих романа, али никада на овакав начин нећете пронаћи истинску радост која је извор хришћанства.
Владика је хришћанин и он ће да опрости, али без чистих и искрених порука ви немате баш велике шансе да ухватите било какав облик севапа као нематеријалне награде за људскост у разумјевању околине и процеса у непосредној средини. Иначе као човјека задивила ме чињеница да СПЦ има један овако репрезентативно уређен објекат.

Poslednji put menjao cooltura dana 06 Feb 2010, 00:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]