banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Jul 2025, 03:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 264 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Feb 2010, 00:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
AlexM je napisao:
Dok ste imali desktop masinu onda je bilo a da mi je nabaviti laptop da mogu sjediti u fotelji citat, surfat,... sad bi jos i lezat.E nasm mukama izgleda nikad kraja.

dok ne ugradimo cip u mozak necmo se smirit :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2010, 02:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Hristov je napisao:
Ima i text-to-speech opcija na DX-u

A kako to radi kad mu "podvališ" knjigu na našem jeziku? :)

Inače danas sam na drugom forumu posvećenom e-book čitačima od strane više učesnika koji se druže sa čitačima već godinu-dvije čuo zanimljivu stvar koja me ni nije iznenadila, radi se o njihovom priznanju da od kada imaju e-book čitač čitaju osjetno više knjiga nego što su čitali prije. Neko reče da je čitao i knjige koje ovako inače ne bi kupio, i da su mu to ispale neke od omiljenijih knjiga. Radi se o jednostavnosti, portabilnosti, praktičnosti i niskoj ili češće nikakvoj cijeni knjiga koje se mogu nabaviti, pa se mnoge stave u čitač, pa se ponešto počne čitati i knjiga te uzme pod svoje. Na internetu se može pronaći dosta knjiga i na našem jeziku, knjiga svih žanrova, knjiga koje je u klasičnom papirnom izdanju teško naći ili se ne mogu naći nikako, a i ko zna koliko bi sve zajedno koštale i zauzimale prostora. Mnogi kažu da im se čitač pokazalo kao jedna od najkorisnijih spravica koje imaju.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2010, 12:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Ima ali kad govori zanosi na sarajevski akcent pa ga mucno slusati :lol:

Salim se naravno. Izgleda da ta funkcija zavisi od knjige koja se cita, izdavaci mogu (de-)aktivirati tu funkciju.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2010, 17:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Napisao sam jedan relativno kraci review za Kindle DX na drugom forumu, pa ovdje postavljam nesto kracu verziju. Zato ne dajte da vas zbuni naocigled nepovezan tekst na nekim mjestima.

.....

Nema refleksije, na gornjoj prvoj slici je bila folija preko display-a pa se zbog toga vidi jaka refleksija na fotki, inace uredjaj nema refleksije tako da je to van svake price, upravo napolju se najbolje cita zbog jakog svijetla.

Ekran je 203x140 mm, skoro ista velicina kao kod jednog Strip-Agent stripa. Display se moze uporediti recimo sa jednom metalnom plocom na kojoj sadrzaj ne renderujuete nego ih farbate kistom, znaci raster se uopste ne vidi. To je prva stvar koja me fascinirala kod tih uredjaja.

Sto se tice formata, DX ima integrisanu podrsku za slijedece formate (izvod iz uputstva za upotrebu):

• Kindle (.AZW, .AZW1)
• Text (.TXT)
• PDF (.PDF)
• Unprotected Mobipocket (.MOBI, .PRC)
• Audible (.AA, .AAX)
• MP3 (.MP3)

Fakticki svaki drugi fajl koji mozete konvertovati u jedan od tih formata, mozete i gledati na Kindle-u. Kindle Support omogucava konvertovanje slijedecih formata:

• Microsoft Word (.DOC, .DOCX)
• Structured HTML (.HTML, .HTM)
• TXT and RTF (.TXT, .RTF)
• JPEG (.JPEG, .JPG)
• GIF (.GIF)
• PNG (.PNG)
• BMP (.BMP)
• Compressed ZIP (.ZIP)

....

Ja sam jucer izdvojio tri stranice iz jednog Zagor-stripa i ubacio sam ih pomocu jednog programa u PDF, i taj PDF prebacio na Kindle. Cisto radi eksperimentisanja sam konvertovao te slike u AZW format ali izgleda da AZW ekstremno komprimira fajlove pa su recimo slike prosjecne velicine 1.2 MB spale na 70 KB, i kao rezultat je tekst bio necitljiv. Znaci najbolja opcija je da se slike prebace u PDF ili jedan Mobipocket format, to se moze automatizirati pomocu odredjenih programa.

Meni se posebno svidja pomisao da vise nisam vezan za svoj kompjuter kod kuce kad hocu da citam svoje omiljene knjige. Knjige, stripove i ostalo sada mogu da nosim sa sobom i da ih citam gdje god da se nalazim.

Druga stvar je Wikipedia, imate besplatan pristup Wikipediji, Amazon snosi troskove wireless-a. Naravno Wikipedija se prikazuje preko integrisanog browsera koji se jos nalazi u eksperimentalnoj fazi tako da formatiranje nije naj-naj, uostalom to mozete vidjeti i na jednoj od fotografija koje sam postavio. Znaci besplatan pristup Wikii, dan i noc.

Narucivanje knjiga mozete obaviti preko Kindle-a, bez obzira koje doba dana i noci, cim dodje neka hit knjiga na trziste, mozete je imati u roku od minute, znaci nema cekanja da knjiga stigne.

Takodjer mozete muziku slusati, ima ulaz za slusalice.

Text-to-speech funkcija je takodjer podrzana, mozete izabrati musko/zenski glas, doduse ne funkcionise kod PDF-a (bilo bi super kad bi postojala ta funkcija za stripove, zamislite ono Zagorovo: "AAAAAAAAAHYAAKK" i jos u opcijama izaberete zenski glas :lol: :lol: :lol: :D )

Sto se tice dizajna, nemam ni najmanje zamjerke, ama bas nijedne jedine. ok tastatura, laka navigacija, prihvatio sam da nije touch-screen prije nego sto sam kupio tako da nema razloga da se zalim.

Par stvari koje mi nedostaju kod Kindle DX:

- nije u boji, naravno to nije problem ako citate tekstove, ali kad su u pitanju neki slikama bogati tekstovi poput enciklopedija i lexikona.. Zamislite da se vratite na crno-bijeli TV...

- sivo zaledje. Display nema cistu bijelu boju, tako da, iako se tekst iscrtava nevjerovatno ostro (kao sto sam spomenuo gore) kontrast trpi u odredjenoj mjeri. Naravno to nije razlog za paniku, evo odite na Amazon i procitajte preko 1000 recenzija, mozda necete naici nigdje da se to spominje kao problem. Medjutim meni licno malo smeta, nije mi svejedno. Uzmite za primjer ovu sivkastu boju na forumu, slicna je boja i na citacima.
Pogledajte sliku dole, malo je veca pa se duze skida, namjerno nisam htio komprimovati sliku da biste stekli bolji utisak o cemu pricam, i na kraju sami procijenili. Da napomenem, to je slucaj kod svih readera.

Slika

- Nema proizvoljne organizacije fajlova. Znaci sve knjige stavljate u jedan folder, svu muziku u drugi folder, sve audiobooks u treci folder. To je to.

- Nema SDK. Iako ovakav jedan citac ne zahtjeva kompleksan operativni sistem, ja kao software-inžinjer ne mogu ostati ravnodusan na neiskoristeni potencijal citaca, prije svega u pogledu korisnicke graficke povrsine, pa onda i samih funkcija. Apple je zajedno sa iPad-om izbacio i SDK, ali on je druga prica.

U svakom slucaju, svi mi mozemo ocekivati narednih godina jak priliv novih citaca sa ugradjenim inovativnim idejama i dizajnom, vecu konkurenciju, kao i pad cijena. Mislim da je iPad oznacio nastupanje jednog novog trenda i iznjedrio novu potrebu kod ljudi koje mozda nisu bili svjesni. Zahvaljujuci iPad-u svijet sada zna da postoje elektronski citaci knjiga i postali su svjesni potencijala tih citaca, i vjerujem da nijedna veca kompanija koja proizvodi elektronske medije ne zeli propustiti priliku da maksimira svoj profit. Imajte u vidu da je Amazon prosle godine ostvario veci obrt na digitalnim nego na papirnim knjigama, po prvi put od svog postojanja. A podjite od toga da vecina ljudi te knjige cita na laptopu ili ih odstampa. I zamislite da dodje neko i ponudi im eInk citac.. Implikacije su jasne.

Razlog zbog kojeg se za mene u svakom slucaju isplati kupiti E-Book reader je usteda energije i ocuvanje zdravlja ociju.

Eto ja sam napisao moje impresije u vezi citaca, vjerujem da ce kod vecina nas ovo postati jedna od vaznijih tema u dogledno vrijeme.

Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2010, 19:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo jos jedan set slika da vidite koliko teksta moze stati.

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 14:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Hristov je napisao:
imate besplatan pristup Wikipediji, Amazon snosi troskove wireless-a

Da li ovo važi u svakoj zemlji? I kod nas bismo imali besplatan pristup Wikipediji? Ili to radi samo u nekim zemljama?

Zanima me kako Amazon plaća svim provajderima za tu uslugu.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 14:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Vader je napisao:
Hristov je napisao:
imate besplatan pristup Wikipediji, Amazon snosi troskove wireless-a

Da li ovo važi u svakoj zemlji? I kod nas bismo imali besplatan pristup Wikipediji? Ili to radi samo u nekim zemljama?

Zanima me kako Amazon plaća svim provajderima za tu uslugu.

U Hrvatskoj i Srbiji da. Kod nas ne.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 09:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Odlični rezultati za Kindle
Amazon je prodao više od 3 miliona Kindle čitača do kraja 2009 godine, navodi se u nedavno objavljenom izveštaju. Analitičari su ranije predvideli slabiju prodaju sa 2.5 miliona jedinica do kraja 2010 godine, međutim, Kindle je postigao zavidan rezultat čime je potukao sve rekorde i prevazišao sva predviđanja. Ipak, ovaj online prodavac je ostao donekle tajanstven po pitanju stvarne zarade od prodaje čitača iako je izvršni direktor, Jeff Bezos, sredinom protekle nedelje izjavio da njihov uređaj poseduju milioni ljudi. Kada su u pitanju dostupni naslovi, Amazon je prodao šest Kindle e-knjiga na svakih 10 prodatih štampanih knjiga.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 09:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

sa drugog foruma

Citiraj:
amazon iskopao ratnu sjekiru

Amazon Goes to War

ukratko, amazon kupio touchco, firmu koja je razvijala kvalitetan ekran osjetljiv na dodir za lcd i e-papir i kojim bi se u mnogim uređajima (ne samo e-readerima i tabletima) moglo kvalitetno i jeftino primjenit e-papir tehnologiju osjetljivu na dodir.

Touchco to Revolutionize E-paper Interfaces

pitanje je dal će amazon licencirati (ako ne bude prisiljen) ovu tehnologiju drugim firmama i za razne druge tablete i uređaje il će samo pokušat uništit konkurenciju s novim kindleom baziranim na ovoj tehnologiji.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 17:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Izgleda da je i Samsung iskopao ratnu sjekiru protiv Apple-a, naime najavio je novi Tablet-PC. A pogodite ko za Apple proizvodi iPad? :D

Danas su ga najavili:

Slika

Vise ovdje (njemacki) a na srpskom ovdje (prevedeno pomocu google-prevodioca)

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 23:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo jos par slika, danas sam za nekoga uzeo PRS-505, izasao me na kraju 100€, znaci pola cijene novog. Doduse ovaj nema cover koji inace kosta 35€ (sintetika) ili 45€ (prava koza), a jos je odbijeno 50€ jer se radi o zadnjem, izlozbenom primjerku. Znaci upala mi lopata u med. Fotke nisu bas najboljeg kvaliteta ali moze proci.

Slika Slika Slika Slika

Slika Slika Slika Slika

Slika Slika Slika Slika

Slika Slika Slika Slika

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2010, 11:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

iPad oštra konkurencija
iPad i pravilno usmereni napori kompanije Google će umanjiti udeo koji Amazon Kindle poseduje na polju e-knjiga i to gotovo za dve trećine, navodi se u izveštaju Spencer Wang-a, jednog od analitičara Credit Suisse. Wang veruje da je Apple-ov ulazak na ovo tržište napravio pravu pometnju i doveo do pojave određenih strahova po pitanju dalje nadmoćnosti koju je Kindle imao do sada. Ovaj podatak u kombinaciji sa Google Books sigurno će dovesti do pada prodaje Amazon-ovog čitača e-knjiga sa današnjih 90% na 35% u narednih pet godina. Ovaj analitičar očekuje da prvo što će biti očigledno bude međusobno obaranje cena.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2010, 00:28 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2004, 15:34
@Hristov

Zanima me kolika je razlika izmedju 9.7 inch-a (Amazon) i 6 inch-a (Sony) kad nesto citas posto vidim da si imao prilike drzati ih u ruci :)

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2010, 00:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Neka Hristov napiše poređenje jer je vidio oba u akciji ali ja sam prije dva dana dobio takav Sony PRS-505 i u početku sam ga čačkao, prebacivao knjige, probavao neke formate, i tek sam večeras radio ono glavno, a to znači čitao, oko dva sata. O čitaču sam dosta znao i sve mi se kod njega sviđalo ali me jedino malo plašilo to što ima samo 6", mislio sam da bi to možda moglo biti malo manje nego što bi bilo dobro, nadao sam se da može što više teksta stati na ekran da se ne moraju često okretati stranice a da uz to tekst nije presitan. A sada mogu reći da mi veličina sasvim odgovara. Veoma sam prijatno iznenađen. I uopšte dosta je dobar osjećaj čitača u ruci, onako tanak, ni pretežak ni prelagan, odmjerene veličine. Stranice prebacuje dosta brzo, ne trenutno ali sasvim sam zadovoljan. Kad čitam skinem one korice jer mi je ljepše čitati tako da samo držim čitač, a kad ga odložim onda ga stavim u korice.

Možda bi najidealnija veličina bila oko 7". Meni lično bi preko 8" bilo previše. Mada ti veći čitači su dosta zgodni za osobe koje bi dosta čitale PDF-ove sa slikama i sa dosta grafičkog sadržaja, ili stripove, ili novine. Ali pošto sam ja najviše zainteresovan za klasične knjige meni više odgovaraju manji formati, mada ispod 6" ne bih išao (Sony PRS-300 ima 5"). Tako da je najbolje da se veličina unaprije odredi i prema ličnim afinitetima. Mislim da je dijagonala kod klasičnih papirnih knjiga oko 20 cm, dakle 8", pa se i iz toga vidi da je to dovoljno, ja bih rekao i maksimum, jer su slatki manji čitači :), kad ga staviš u korice i odložiš djeluje kao neka knjiga :)

Inače jedno je samo čačkati čitač (probati ovo ili ono) a drugo je nešto neko vrijeme čitati. Tek se kod čitanja pravo vidi koliko ti se displej sviđa, kakav je kontrast, kako brzo radi, da li ti veličina odgovara, koji format fajlova digitalnih knjiga ti najviše leži, koji font ti odgovara i slično. Zato sam odlučio da neku recenziju ovog čitača postavim tek kad, pored svega ostalog, pročitam jednu kompletnu knjigu. Ali evo kad si već pitao to oko veličine napisao sam ponešto svojih prvih utisaka.

Inače taj Kindle DX kojeg Hristov ima posjeduje displej koji je za 3.7" veći od onog na PRS-505, to je čak 9.4 cm, a to je velika razlika, tolika da cijeli PRS-505 (i displej i ono ostalo) mogu stati u displej na Kindle DX, i još da mu ostane prostora na displeju, što e i vidi sa ovih slika gore :), na kojima se vidi koliko stripovi bolje izgledaju na većem displeju.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2010, 11:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

server je napisao:
@Hristov

Zanima me kolika je razlika izmedju 9.7 inch-a (Amazon) i 6 inch-a (Sony) kad nesto citas posto vidim da si imao prilike drzati ih u ruci :)

Posto oba citaca skaliraju stranice tako da kompletne stanu na display, prednost je kod onog citaca koji ima veci display. A neke tehnicke razlike izmedju display-a jednog i drugog citaca i nema, posto ih dobijaju od istog proizvodjaca.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 17:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Vader je napisao:
Zato sam odlučio da neku recenziju ovog čitača postavim tek kad, pored svega ostalog, pročitam jednu kompletnu knjigu.

Prva knjiga pročitana :)

Veoma sam zadovoljan, čitač radi dosta dobro, tekst je dosta lijep, stranice okreće brzo, kontrast je dobar (pozadina jeste sivkasta a ne bijela ali je sasvim OK), može se otvoriti bilo koja stranica knjige u svakom trenutku (to sam sam provalio), ima Table of Content (sadržaj), bar kod knjiga koje sam ja kreirao iz HTML oblika, inače ga nema kod svih ali se može napraviti. A na početku knjige se takođe nalazi sadržaj u obliku linkova na koje se može klikati. Kad se čitač gasi na prekidač zapravo se ne gasi totalno već ide u neki standby režim nakon kojeg se brzo pali i odmah otvara zadnju prikazivanu stranicu. Pravo gašenje se obavlja preko opcije u podešavanjima, i nakon toga se čitač boot-uje kao kompjuter, treba sačekati da se starta.

Na čitač sam instalirao paket dodatnih unapređenja pravljenih upravo za ovaj model (to je prednost kad je model dosta popularan), zovu se PRS+, to je projekat na kome se svakodnevno radi, autor učestvuje na odličnom forumu posvećenom čitačima pa odatle dobija sugestije i komentare i tako razvija taj projekat, u planu je da čak napravi riječnik za PRS-505 koji ne dolazi na njemu već samo na skupljim i novijim modelima. PRS+ daje mogućnost pretraživanja sadržaja čitača po direktorijima, dodaje sat na svakoj stranici, kompletniji page index, umjesto da za redni broj trenutne stranice piše "17 of 100" može se podesiti da piše "17 of 100 (17%)", pomoću njega sam uspio zamjeniti fontove za ePub format sa nekim koji ima sva naša slova. Tu su čak i igre, sudoku i još dvije. U zadnjoj verziji koja je izašla nekidan je ubacio podršku za promjenu stilova za ePub format pa se na čitaču sada može podesiti sa kojim fontom će se ePub knjige prikazivati (Times New Roman, Arial, bilo koji). Takođe postoji mogućnost pravljenja screenshotova na samom čitaču, pa se "uslika" sadržaj displeja. Baš to sam iskoristio za sledeće slike (slike su na čitaču još bolje, ovde su resizovane i JPEG-ovane pa su slabije i tekst je malo zamrljan). Sat u donjem desnom uglu je ubačen preko PRS+.

Osnovni meni (čitač može da prikazuje slike i može da pušta mp3 muziku preko slušalica):

Slika

Opcije za svaku pojedinačnu knjigu (čitač pamti za svaku knjigu dokle se stiglo, mogu praviti bookmarci na stranicama, postoji History za zadnje čitane stranice):

Slika

Mogu se kreirati kolekcije, evo kolekcije za Tomasa Kovenanta koju sam napravio:

Slika

Sadržaj u opcijama za prvu knjigu Kovenanta:

Slika

Sadržaj u samoj knjizi (rade linkovi, dodje se na neki i klikne):

Slika

Tri veličine fonta (small, medium i large), dole se vidi kako se zavisno od veličine fonta promjeni ukupan broj stranica knjige, kad otvori sliku kliknite na nju za jasniju veću sliku:

Slika Slika Slika

Evo kako izgleda strip :)

Slika Slika

Ta prva knjiga koju sam pročitao je u LRF formatu, to je Sony-jev format za e-knjige koji se koristi samo na njihovim čitačima, dosta lijepo izgleda i mnogi ga vole više nego ePub koji je univerzalni e-book format. Planiram sledeću knjigu pročitati na ePub formatu pa ću napisati utiske o razlici među njima.

Probao sam i RTF (Rich Text Format) i klasični TXT, rade dosta fino (nisam još ništa čitao u tim formatima, samo sam bacio pogled), prikazuju sva naša slova, u RTF se unaprijed može podesiti veličina fonta u Wordu koja se zadržava na čitaču, što je zgodno.

Probao sam i jedan PDF i izgledao je fino. Ali knjige za čitanje ću prebacivati u LRF format i možda u ePub, to su ionako pravi e-book formati i izgledaju fino.

Još nisam probao čitati novine na čitaču, kasnije ću vidjeti kako to radi i izgleda pa ću postaviti slike.

Što se tiče baterije tek mi se danas prikazalo 3 od 4 kvadratića, do sada je stalno bilo svih 4 tako da sam i sa tim zadovoljan. Puni se preko USB-a a može se kupiti i klasični adapter jer on ne dolazi uz čitač.

Pored PRS+ projekta postoji i PRSCustomizer projekat, takođe samo za PRS-505.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 20:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Super recenzija, hvala Vaderu! :)

Da je display barem 9'', uzeo bih ga bez razmisljanja, u svakom drugom pogledu mi se svidja. Cak je 505-ica definitivno bolja od svojih nasljednika, kao sto vec znas. A zamisli da imas isti takav uredjaj, samo velicine kao DX :) A jos kad bi bio u boji, gdje bi mu bio kraj.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2010, 10:26 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2004, 15:34
Uh, zavidim vam na ebook reader-u. Malo ste mi otvorili oci. Sad znam da mi treba nesto kao Amazon Kindle DX jer imam masu knjiga u pdf formatu, citajuci iz vaseg iskustva da je bolji citac za to je ovaj sa vecim ekranom. Strpit cu se jos malo ne bi li mu cijena pala, previse mi je dati za njega 500 dolara. A dok ne kupim ja sebi jedan, zelim vam dug vijek baterije ;-). I hvala na podijeljenom iskustvu.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 21:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nema na cemu, i drugi put! Zelim ti da uskoro citamo i tvoju recenziju ;) :)

Danas mi je stigao mail od Apple-a, iPad se pocinje prodavati 3. aprila.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2010, 22:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kao što sam rekao drugu knjigu sam pročitao u ePub formatu (prva je bila u LRF) pa ću napisati poređenje.

Moram priznati da mi se (i) ePub dosta svidio. Ima jednu lijepu prednost nad LRF. Ustvari ima ih više ali ono što sam vidio je da kod njega stane osjetno više teksta na jednu stranicu. Razlog je u nešto manjem fontu ali i u tome što je prored teksta manji. Rezultat je da ima manje okretanja stranica što je zgodno samo po sebi, ali i manja je potrošnja baterije.

Evo dve uporedne slike, isti tekst je u pitanju, prva slika je LRF a druga ePub, podešena je Small veličina teksta (sve to na samom čitaču izgleda dosta ljepše, ovde je zbog kompresije zamrljano)

Slika Slika

Ne znam zašto je na ovim screenshotovima pozadina kod ePuba siva. Na čitaču nije, ista je kao i na LRF.
ePub nema poravnanje teksta sa obe strane kao LRF. Tek najnoviji model Sony PRS-900 ima poravnanje sa obe strane u ePub, tako sam pročitao.

Ono što takođe može da se primjeti je drugačiji način straničenja ePub knjiga. Dole se može vidjeti da piše da je to "1-2" stranica, sledeća ima oznaku "2-3" a zadnja samo "3". Radi se o tome da ePub podjeli knjigu na stranice koje ne odgovaraju sasvim ovim stranicama na čitaču, što se vidi na toj drugoj slici po onim sitnim brojevima uz desnu marginu, na početku je "1" a na četvrtom redu odozdo je broj "2" koji označava da tu počinje 2. ePub stranica, i zato dole označava "1-2" jer se na ovoj stranici čitača nalazi 1. i dio 2. ePub stranice. Ovde je znači ePub stranica nešto manja od stranice čitača, valjda zato što sam uzeo samo malo teksta za potrebe ovih screenshotova. Ali na knjigama koje čitam je obrnuto, ePub stranica je veća od stranice čitača, otprilike jedna ePub stranica ima nešto manje od jedne i po stranice na čitaču.
Rezultat svega toga je taj da ako uvećate font teksta na samom čitaču, a nalazite se na 123. stranici od 500 stranica tada će i nakon promjene fonta pisati isto to da se nalazite na 123. stranici od 500 stranica, samo što ćete morati više stranica listati da dođete do 124. stranice.

Koliko mi se ePub svidio govori i to da sam treću knjigu uzeo čitati u ePub a ne u LRF :)

Ono što se ističe kao velika prednost ePub formata je to što je on univerzalni format za e-knjige, svi čitači ga podržavaju, bar bi morali, osim Kindle koji gura svoje formate da bi mogli da prodaju svoje knjige na Kindle Store. Čak je i Sony napustio podršku za svoj LRF format. Zato je knjige bolje kreirati u ePub jer se obezbjeđuje njihova dugotrajnost i mogućnost čitanja na budućim čitačima. Kod toga je zgodno što postoje programi za kreiranje i obradu ePub knjiga. Jedan od njih i onaj koji ja koristim je Sigil koji naravno ima i svoju oblast na MobileRead forumu. Nešto mi je došlo da odem na About u Sigilu i vidio sam da je autor tog programa Strahinja Marković, "naš čovjek" :). Pomogao mi je oko nekih stvari a i ja sam njemu jer sam našao jedan bug za koji sam mu javio. Ovaj program je tek u povojima, ali radi fino, a u planu su neke zgodne funkcije koje će implementirati u budućim verzijama.

Na početku čitanja sam primjetio da se stranice nešto sporije okreću nego na LRF, mislio sam da je to do samog ePub formata ali sam vidio da je to zato što na stranice staje više teksta, ako se uzmu veća slova onda se i stranice brže okreću. Ali brzo se navikne na njegovu brzinu okretanja stranice pa se kasnije ni ne primjeti.

ePub format je zapravo samo kontejner, kao što je AVI kontejner za DivX, Xvid i drugo.
ePub je zip arhiva koja je preimenovana u ePub, u njoj se nalaze meta podaci, TOC (table of contents - sadržaj) i više fajlova na koje je podijeljena knjiga. Pošto ja sada čitam knjige koje imam u HTML formatu ePub se formira tako što se u njega u Sigilu samo nabacaju ti HTML fajlovi, njih 20-30 (jedan HTML za jedno poglavlje knjige), unesu se meta podaci (autor knjige, naziv knjige i drugo), sredi se TOC (može biti i multilevel) i sve se to snimi kao ePub. Sigil ima mogućnost kao i Dreamweaver da se dijelovi knjige gledaju u Design modu i u Code modu, pa se na licu mjesta može po potrebi editovati HTML.

Maloprije sam ispravljao neke sitne štamparske greške u knjizi koju upravo čitam tako što sam samo ePub preimenovao u zip i u njemu editovao HTML fajlove, i onda opet preimenovao u ePub. Zgodno :)

Evo malo o specifikacijama ePub formata ("In an EPUB book, the main content is placed in XHTML documents, which can have .html, .xhtml or .xml extension")

http://www.web-books.com/Publishing/epub.htm
http://wiki.mobileread.com/wiki/EPub
http://en.wikipedia.org/wiki/EPUB

Kažu da se prored za ePub može podesiti preko CSS fajla, pa se može namjestiti da izgleda kao LRF, mada meni odgovara upravo ovako kako je. To sam i želio, da što više teksta stane na stranicu a da pri tome font nije presitan i naporan za čitanje. Manji prored, malo manje margine i malo manji font je zgodan način na koji se to postiglo. Inače ovaj gore tekst je sav u komadu, nema novog paragrafa, to sam namjerno tako napravio da se vidi količina teksta koja staje na stranicu, inače u knjizi naravno postoje i paragrafi pa sve izgleda još ljepše, na primjer ovako:

Slika

Na ovoj stranici mi je lijepa izjava poglavara Mhorama: "Čovjek mora imati snage da bi mogao da sudi slabosti drugih. Nisam toliko moćan."

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 264 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]