Poznato je da protestanti ne veruju u pretvaranje hleba i vina u telo i krv Hristovu. Pogledajmo šta nam kaže Biblija:
(MATEJ 26)
26. I kad jeđahu, uze Isus hljeb i blagoslovivši prelomi ga, i davaše učenicima, i reče: Uzmite, jedite; ovo je tijelo moje.
27. I uze čašu i zablagodarivši dade im govoreći: Pijte iz nje svi;
28. Jer ovo je krv moja Novoga zavjeta koja se prolijeva za mnoge radi otpuštenja grijehova.
Jasno i glasno Hrist kaže da su hleb i vino - telo i krv Njegova. Kakve nam dalje upute daje:
(1 Kor. 11)
24. I zahvalivši prelomi i reče: Uzmite, jedite, ovo je tijelo moje, koje se za vas lomi; ovo činite u moj spomen.
25. Isto tako i čašu, po večeri, govoreći: Ova je čaša Novi Zavjet u mojoj krvi; ovo činite, kad god pijete, u moj spomen.
26. Jer kad god jedete ovaj hljeb i čašu ovu pijete, smrt Gospodnju objavljujete, dokle ne dođe.
27. Tako koji jede ovaj hljeb ili pije čašu Gospodnju nedostojno, biće kriv tijelu i krvi Gospodnjoj.
28. Ali čovjek neka ispituje sebe, i tako od hljeba neka jede i od čaše neka pije.
29. Jer koji nedostojno jede i pije, sud sebi jede i pije, ne razlikujući tijela Gospodnjega.
Instrukcije su jasne... Večera Gospodnja - Tajna Večera je zapravo svaka Božanstvena Liturgija. Ali, moramo biti dostojni zajedničarenja sa Bogom kroz Svetu Tajnu Evharistije, kako nam to nebi bilo na osudu, nego na spasenje.
Poydrav.
_________________ Маран Ата
|