Hristov je napisao:
Pa svi znamo kako izgleda osjecanje srece, mira i zadovoljstva. Druga je stvar ono sto nam je potrebno da se dodje do tog osjecanja. Za mene je sreca kad u meni nema protivrjecnih osjecanja, nekih razdirucih ceznji i zelja, kad me nikakva briga ne uznemirava. Znaci neko stanje unutrasnje tisine koje sam stalno svjestan i koju nista ne moze da pomuti.
E sad, to sto sam opisao nema veze sa stanjem euforije gdje zelis da pricas sa svakim, pjevas i skaces, gdje ti srce kuca kao u zeca, ili kad dobijes jackpot, itd.. Za mene je prava sreca ona sreca ciji je nosivi stub nesto postojano, a ne sreca koja je uzrokovana promjenjivim varijablama.
Isto tako vjerujem da je prava sreca ona koju zelis da dijelis sa drugima, da im cinis dobro, itd.
E sad, depresija, ja mislim da je svako dozivljava ne neki poseban nacin i da kod svakoga ima razlicitu dubinu i razloge. Ako je depresija prolazna onda ima neki spoljni razlog. Najgore je kad je covjek hronicno depresivan a ne zna ni sam zasto je depresivan. Mislim da vecina nas spada u prvu kategoriju. Evo recimo Lisa je rekla da je potrebno dosta smijeha da se rijesimo depresije, a ja mislim da je tu u pitanju neka blaza dosada ili nesto slicno tome. Za mene je depresija nedostatak sposobnosti da se odusevimo bilo cime, jednostavno neko stanje duha i duhovne inercije. Npr. kao kad ste bolesni i imate groznicu pa sve ima neki negativan efekat na nas.
Amin. :)
v@nja rece fino, pusti, proce.. depresija je neko stanje ciscenja, odbacivanja stare nagomilane energije, stvaranja mesta za novu..
Sve vise ljudi se zali na neko nezadovoljstvo iz istih razloga, tacnije iz nikakvih razloga.. U sustini, zar je potreban razlog da bi bio neraspolozen? A da li je onda potreban razlog da bi covek bio sretan? :)
Samo lagano, bez zurbe i podsticati kod sebe pozitivu... ne mozes sedeti kuci, buljiti u plafon i govoriti "jesam sheban".. Izadji, napi' se.. :D
oleeee