Nadam se da Ahmed nece zamjeriti, ali samo ako mogu par konstatacija i pitanja...
Avinoam1 je napisao:
Ahmede, ne kontas. Izraelci nisu uvijek koristili brojeve (hiljade, stotine) da oznace broj 1000 i broj 100, nego su te 'hiljade i stotine' koristene kao adjektivi, kao opis za mnostvo. Znaci u jevrejskom razmiljanju nije postojala prvobitna misao i shvatanje da 'hiljada' ('lph) znaci to sto mi danas podrazumijevamo pod tacnim brojem 1000. Jel shvatas kakve to konzekvence ima za znacaj toga teksta
Naravno (NULU) su izmislili Arapi nakon traktata i traktata u oblasti matematike, isto je bilo i sa zarezom koji oznacava broj iza zadnje decimale itd. itd.
Ono sto je Ahmed naveo kao cinjenicu (jer to ona i jeste), je vjerujem naveo s aspekta S.Z. kojeg je iscitavao pretpostavljam na nekom od jezika bivse Jugoslavije ili mozda je iscitavao Engleski ili Njemacki, sasvim nebitno...bitno je ono da te brojeve nije on izmislio i ukoliko je tacan tvoj navod (a vjerujem da jeste) o Jevrejskom poznavanju mnostva i manjine, zasto su onda cifre u S.Z. i to kategoricke cifre kao npr ( 100, 1 000, 10 000 ili cak desetice 50,60, 70 pa kombinacije 50 070 Samuel 6:19 itd..).Zasto su oni koji su prevodili Bibliju s hebrejskog na grcki pa onda na engleski upotrebljavali te cifre, zasto se nisu jednostavno posluzili brojnim zamjenicama kao npr. : mnogi, puno, malo, neki od njih, njih nekolicina, nekoliko,itd....zasto su upotrebljavali brojke u prevodu????
Avinoam1 je napisao:
Ahmede ti treba da shvatis jednu stvar, Izraelci kada su pisali knjige Staroga Zavjeta, one su prvenstveno pisane ZA IZRAELCE, znaci koristene su rijeci, sinonimi, idiomi, itd koje imaju smisao i logiku za citaca IZRAELCA
Da, i tu se slazem. Zbog toga je S.Z. cisti monoteizam (ne postojanje trojstva)....sad se pitam kako ste dosli na ideju trojstva, i pri tom se naslanjali na S.Z.???
Sto se tice primjera "Vratice mi pare kad na vrbi rodi grozdje" i "Vratice mi paremalo sutra"-nisam siguran, ali ovakav plasticni primjer ne bi odgovarao jednoj Bozjoj objavi zvanoj Biblija, za koju se smatra da nosi istu onu poruku kakvu je nosila i prije 2 000 god. i danas a nosice je i sljedecih milion godina (do Sudnjeg Dana).
Da ne kazem da primjer ne stoji buduci da je odgovor na oba pitanja podrugljivo NE, dok u Bibliji imamo tekstova koji kategoricki kroz tvoj plasticni primjer kazu sljedece "Vratice mi pare malo sutra" i "Vec mi je vratio pare".