banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 19:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Biblija ateizma
PostPoslato: 02 Jan 2010, 16:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Kristofer Hičens je američki autor engleskog porekla. Njegova poslednja knjiga Bog nije veliki izašla je u maju 2007. Bila je tražena kao sedmi nastavak Harija Potera i hvaljena u časopisima kao što su The New Yorker i London Observer. U knjizi Bog nije veliki Hičen se bavi svojom omiljenom temom, religijom. Nije bog stvorio nas, već mi njega, kaže Hičens. Njegov odgovor na komplikovana pitanja koja pokreće je jednostavan: sekularizam i nauka, humanizam i razum. To je pogled na svet u kojem su na mesto rajskog naselja postavljeni prizori dubokog svemira iz Hablovog teleskopa, a umesto Mojsijevog zapaljenog grma je ponuđeno čudo duple spirale DNK. Hičens je erudita, aktuelan i ličan. Našim čitaocima će biti zanimljive epizode njegovog prelaska u pravoslavnu veru i sećanja na rat u Bosni. Zato, da biste uživali u ovoj knjizi nije neophodno da budete ateista. Dovoljan preduslov je da budete izgladneli čitalac, željan dobro napisanog teksta.

Racionalistički odgovor na sva vjerska naklapanja, koji otkriva pravu prirodu organizovanih religija: http://www.pescanik.net/arhiva/books/ostale_knjige/BOG%20NIJE%20VELIKI/hicens.pdf

Vrh

Tema posta: Re: Biblija ateizma
PostPoslato: 02 Jan 2010, 16:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
dobro je da si to usporedio sa hari poterom jer otprilike to je isti nivo :roll:

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 16:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Veoma moguće, jer i u Hariju Poteru ima više istine nego u "svetim knjigama".

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 16:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

vidim da si prosvjećen i načitan, zadovoljstvo će biti čuti spoznaje o životu koje nam donosi slučajni produkt koji je slučajno nastao bez ikakvog razloga i razvio se od amebe preko majmuna i postao ti.
ako već znaš da si posljedica slučajne nekontrolisane explozije čije postojanje nema ni smisla ni razloga onda šta te briga za bilo šta, čemu filozofiranje, moral, kultura i bilo kakva priča kad si po svojoj suštini jednak sa pacovom onda te ne bi trebalo ni ljutit ako bi te neko i tretirao kao pacova, jer po vašoj ateističkoj filozofij nema razlike između ljudi pacova ili muha govnara,

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 16:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Oni koji vjeruju u razum, za razliku od vas praznovjernih, koriste dokazane naučne metode da bi objasnili pojave koje nas okružuju, a ne koriste se ispraznim blebetanjima mitova i legendi.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
mary juana je napisao:
vidim da si prosvjećen i načitan, zadovoljstvo će biti čuti spoznaje o životu koje nam donosi slučajni produkt koji je slučajno nastao bez ikakvog razloga i razvio se od amebe preko majmuna i postao ti.
ako već znaš da si posljedica slučajne nekontrolisane explozije čije postojanje nema ni smisla ni razloga onda šta te briga za bilo šta, čemu filozofiranje, moral, kultura i bilo kakva priča kad si po svojoj suštini jednak sa pacovom onda te ne bi trebalo ni ljutit ako bi te neko i tretirao kao pacova, jer po vašoj ateističkoj filozofij nema razlike između ljudi pacova ili muha govnara,

Takvi sto nam popuju o moralu (razni religijski sluzbenici) su pokazali koliko su moralniji od ostalih. Dzaba vama sto ne vjerujete u evoluciju kad vam ste daleko nemoralniji od onih sto vjeruju. Htio ti priznati ili ne covjek je bioloski u sustini jednak sa pacovom. I po dnk, i po hemijskom sastavu i elementima od kojih je sastavljen, i po nacinu funkcionisanja, proizvodnji energije, po strukturi organa i skoro sve slicnost je nevjerovatna. S tom razlikom da su pacovi moralniji od vas vjernika koji se pravite sveti i propovijedate o moralu a gori ste od ateista i pacova po moralu.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 16:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
jellyfish je napisao:
Htio ti priznati ili ne covjek je bioloski u sustini jednak sa pacovom. I po dnk, i po hemijskom sastavu i elementima od kojih je sastavljen, i po nacinu funkcionisanja, proizvodnji energije, po strukturi organa i skoro sve slicnost je nevjerovatna.

Jelly, jelly...ja se u ovom ne nalazim...nemoj generalno, ne valja.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 16:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Here we go again...

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 16:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
Jelly, jelly...ja se u ovom ne nalazim...nemoj generalno, ne valja.

Nije generalno, ovo se samo odnosi na licemjere. Ne odnosi se na prave vjernike kojih je malo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 16:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
mary juana je napisao:

Takvi sto nam popuju o moralu (razni religijski sluzbenici) su pokazali koliko su moralniji od ostalih. Dzaba vama sto ne vjerujete u evoluciju kad vam ste daleko nemoralniji od onih sto vjeruju. Htio ti priznati ili ne covjek je bioloski u sustini jednak sa pacovom. I po dnk, i po hemijskom sastavu i elementima od kojih je sastavljen, i po nacinu funkcionisanja, proizvodnji energije, po strukturi organa i skoro sve slicnost je nevjerovatna. S tom razlikom da su pacovi moralniji od vas vjernika koji se pravite sveti i propovijedate o moralu a gori ste od ateista i pacova po moralu.

ne vidim razlog moralu ako vjeruješ u evoluciju i da je sve slučajno bez ikakvog razloga.
uostalom zaboli me za religijske vođe oni i postoje da bi ljude udaljili od pravog obožavanja boga čak su i vrlo precizno i opisani u božjoj riječi biblij.
toliko si nepristojan da sudiš o mom moralu, a niti si me upoznao niti išta znaš o meni.
pošto već priznaš da je čovjek jednak sa pacovom, čemu onda moralisanje, čemu spika o obrazu i takve ispraznosti, šta je onda problem ako se čovjek i tretira kao pacov ili mačka, mačka ponekad iz zadovoljstva muči pacova i na kraju ga ubije, ako je po vašoj filozofij i vjerovanju čovjek i životinja produkt nekontrolisane slučajnosti šta vam je onda problem ako čovjek ubije čovjeka kao što mačka ubije pacova.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 16:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
toliko si nepristojan da sudiš o mom moralu, a niti si me upoznao niti išta znaš o meni.
pošto već priznaš da je čovjek jednak sa pacovom, čemu onda moralisanje, čemu spika o obrazu i takve ispraznosti, šta je onda problem ako se čovjek i tretira kao pacov ili mačka, mačka ponekad iz zadovoljstva muči pacova i na kraju ga ubije, ako je po vašoj filozofij i vjerovanju čovjek i životinja produkt nekontrolisane slučajnosti šta vam je onda problem ako čovjek ubije čovjeka kao što mačka ubije pacova.

Kao prvo ja ne sudim o tvom moralu jer te ne poznajem, vec samo govorim o onima koji promovisu ideje slicne tvojima, a to su religijske vodje i o njihovom moralu dovoljno znam da mogu dati misljenje.
Kao drugo ja ne vjerujem da je sve nastalo slucajno jer sam religiozan, ali u kreacionizam koji je nauka 10 vijeka da vjerujem to bi mi bilo kao da vjerujem u patuljke jer za razliku od evolutivnih promjena za kreacionizam nema nikakvih valjanih naucnih dokaza.
Trece nism rekao da su pacov i covjek slicni psihicki, nego fizicki, dakle fizicki i hemijski funkcionisu na istom pricipu.
I cetvrto po moralnosti se ne mogu uporediti ni dva covjeka, a covjeka porediti sa zivotinjom jos manje. Moje poredjenje sa pacovom bilo je vise figurativno, jer moral vjerskih vodja je izuzetno nizak pa sam zato figurativno poredio.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 16:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:

Ti ovom svojom pricom o moralu samo kontriras sam sebi. Pa ovo sto ti nudis kao dokaz za postojanje boga samo je dokaz njegovog nepostojanja.
Ako postoji bog kao sto ti tvrdis onda je apsurdno da postoji moral a isto tako ovoliko ubistava i zlocina.
Bog i zlo odnosno nemoral ne idu jedno s drugim.

Ali kad bi izasao iz tog svog tvrdoglavog i uskog okvira razmisljanja shvatio bi da sve ovo sto se desava u svijetu ima smisla samo ako pretpostavis da bog, onakav kakvim ga ti zamisljas, ne postoji.
Ali ti si previse tvrdoglav i prepotentan tako da ja dzaba i pisem.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 17:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Elvis Presley je napisao:
mary juana je napisao:

Ti ovom svojom pricom o moralu samo kontriras sam sebi. Pa ovo sto ti nudis kao dokaz za postojanje boga samo je dokaz njegovog nepostojanja.
Ako postoji bog kao sto ti tvrdis onda je apsurdno da postoji moral a isto tako ovoliko ubistava i zlocina.
Bog i zlo odnosno nemoral ne idu jedno s drugim.

Ali kad bi izasao iz tog svog tvrdoglavog i uskog okvira razmisljanja shvatio bi da sve ovo sto se desava u svijetu ima smisla samo ako pretpostavis da bog, onakav kakvim ga ti zamisljas, ne postoji.
Ali ti si previse tvrdoglav i prepotentan tako da ja dzaba i pisem.

Znaci pitanje eksistencije boga zavisi od tvoje licne definicije morala i etike, i ako se razmisljanje i akcije toga boga ne poklapaju sa tvojim razumijevanjem, bog automatski ne moze da postoji?!

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije ovo moja definicija morala i etike, to je cinjenica, govorim o moralu i nemoralu. Zlocini i ubistva ne mogu biti moralni.
I da, ne moze da postoji jer je taj bog predstavljen kao mislosrdan, pun ljubavi, postenja i ostalih djidjamidja.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 17:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Kao prvo ja ne sudim o tvom moralu

jellyfish je napisao:
mary juana je napisao:

citiraš mene i onda kažeš ono što sam ti boldovao i na kraju zaključiš da ne sudiš o mom moralu, znači citiraš me i cjelo vrijeme govoriš vi (drugo lice množine) da si govorio oni (treće lice množine) onda bi mogao reći da se tvoja moralna prosudba ne odnosi na mene. više bi te poštovao da si rekao ko te jebe ti si još najgori nego, što kenjaš da ne sudiš o mom moralu.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 17:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nije ovo moja definicija morala i etike, to je cinjenica, govorim o moralu i nemoralu. Zlocini i ubistva ne mogu biti moralni.
I da, ne moze da postoji jer je taj bog predstavljen kao mislosrdan, pun ljubavi, postenja i ostalih djidjamidja.

Zar ne mislis da postoji razlika izmedju zlocina i ubistava? Uostalom, ako studiras stari zavjet, bog je takodjer predstavljen kao bog pravde i bog zakona. Znaci kao bog koji ima autoritet da djeluje prikladno stavovima koje je on postavio. A tu se vec radi o njegovom karakteru i nacinu na koji ljudi shvataju njegov karakter. Teoretski bog moze da postoji bilo kakav karakter on imao. U principu pitanje postojanje boga ili bilo kakvog bozanstva ne zavisi od toga kako ljudi dozivljavaju karakter toga bozanstva.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 17:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

pa ako bog ne postoji, i ako si nastao slučajno i bez razloga, šta onda pričaš o moralu i etici i bilo čemu, čemu onda to filozofiranje šta je dobro, a šta loše, kod životinja toga nema ne znam šta će i tebi ako smatraš da nisi bolji ni važnij od životinje, odnosno ako ste produkt iste nekontrolisane slučajnosti.
to šta neki pojedinac ili grupa ljudi radi to nema veze s bogom već sa čovjekovom slobodnom voljom.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 18:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Avinoam1 je napisao:

Teoretski bog moze da postoji bilo kakav karakter on imao. U principu pitanje postojanje boga ili bilo kakvog bozanstva ne zavisi od toga kako ljudi dozivljavaju karakter toga bozanstva.

Onda neko ko teoretski vjeruje u boga ne moze biti pripadnik nijedne religije, jer religije se zasnivaju na dogmama i detaljno opisanim karakterom bozanstva. Ili vjerujes ili ne vjerujes. Nema tu teoretski.
Mozes ti imati svoj subjektivni koncept boga ali dalje ne mozes ici, govoreci da je taj koncept jedini ispravan.
I ono sto ovi vjernici svadjalice stalno koriste na drugim temama, ono sto odgovara njihovom konceptu boga prihvataju a ono sto im ne odgovara odbacuju, ali i dalje pricaju da su muslimani/hriscani nebitno.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 18:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Avinoam1 je napisao:

Teoretski bog moze da postoji bilo kakav karakter on imao. U principu pitanje postojanje boga ili bilo kakvog bozanstva ne zavisi od toga kako ljudi dozivljavaju karakter toga bozanstva.

Onda neko ko teoretski vjeruje u boga ne moze biti pripadnik nijedne religije, jer religije se zasnivaju na dogmama i detaljno opisanim karakterom bozanstva. Ili vjerujes ili ne vjerujes. Nema tu teoretski.
Mozes ti imati svoj subjektivni koncept boga ali dalje ne mozes ici, govoreci da je taj koncept jedini ispravan.
I ono sto ovi vjernici svadjalice stalno koriste na drugim temama, ono sto odgovara njihovom konceptu boga prihvataju a ono sto im ne odgovara odbacuju, ali i dalje pricaju da su muslimani/hriscani nebitno.

Ja sam samo odgovorio na tvoj apsolutisticki stav koji si zauzeo da bog ne postoji (niti da bog moze postojati) jer da postoji onda bi on bio ovakav ili onakav.

O religijama nisam ni govorio. Ako si mislio da vjerovanje u boga nije rezervisano samo za pripadnike organizovanih religija, onda se slazem.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma odgovarao sam mary juani, koji inace tvrdi da je naucno dokazano da je svijet nastao kao sto je opisano u Bibliji, a ja sam mislio konkretno na Isusa Hrista.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]