Frisky_Dingo je napisao:
ovo je nastavak rasprave sa viewtopic.php?f=38&t=46750&start=80 posto je tema otisla u drugom pravcu mislim da je ovo mjesto da razjasnimo neke stvari za sva vremena
Sto da ne...ionako je snijeg.
Temelj Aristotelove Metafizike citiram
" Nezamislivo je postojanje forme bez materije, a i postojanje materije bez forme, jer se forma moze naci samo u materiji a materija samo u formi. Ovo odvajanje je apstraktno."
Na pitanje ko je pokretac koji je svijetu dao formu i kretanje Aristotel odgovara-Bog, pa kaze....
"Svijet nema svog pocetka u vremenu, ali mu prethodi Bog, kao sto u premisai prethodi zakljucku (u logici)....Bog je dakle dao postojanje svijetu, kao sto premisa daje postojanje zakljucku...."
Ja procitao metafiziku i napisao ti citate u kojima se navodi da je Aristotel vjerovao, a ne bio ateista, a gdje je zapeo jest iz razloga sto je ostao kod svojstva moci a zanemario svojstvo htjenja.
Medjutim ...da u pravu si s Aristotelom je ionako bilo dosadno.
Frisky_Dingo je napisao:
To je isto kad bih ja tvrdio da se svake noci u Banjaluc na drugom mjestu,i tacno u ponoc pojavi Drakula obucen u frak i proseta 2 minuta gore-dole, a zatim trazio od tebe da dokazes da to nije tacno...
i posto ti ne mozes da dokazes, jer ne mozes da budes prisutan u svim ulicama u gradu u tom momentu, ja onda izvedem zakljucak da je moja verzija istinita
Boga niko nije vidio. Ne mozemo ogranicenim spoznati Neograniceno...hajmo se sad vratiti na primjer Drakule...
Naravno bio bih lud da raspravljam o gornje recenom tvom primjeru jer, trebam priznati da ne mogu biti istovremeno u svim ulicama. Zakljucak bi bio "Drakula postoji", jer ako si ga ti vidio, ne preostaje mi nista drugo nego da ti vjerujem.
Sad hajmo za jednu dubinu dublje... nemogucnost prisustvovanja subjekta (stvorenja) svim tackama u svom vremenu i izvan njega jest upravo ono sto rezultira nemogucnoscu da se Bog vidi fizicki....jer covjek je ogranicen i fizicki i umno.
Bog je neogranicen..., mozes li ogranicem dosegnuti Neograniceno ????
Drakula je neogranicen u kretanju...mogu li ga uhvatiti s svojom ogranicenoscu...shvatas li poentu???
Naravno radi publike podvlacim da drakula nije Bog,jer je kontaminiran likom, a sve ono sto ima lik koji se moze stvoriti u nasoj svijesti upravo nije Bog.
Frisky_Dingo je napisao:
Sada pitanje. Zanima me kako ti temeljis svoj odnos prema Bogu?
Da li na strahu?
Na prirodnom zakonu....spoj pozitivnih i negativnih sila mora biti nula, inace je ravnoteza narusena...tako da svoj odnos temeljim na ovom prirodnom znaci na strahu i nadi.
Ja sam musliman, zato ne zelim da u ovoj raspravi uzimam Bibliju jer to nije moja Knjiga, naravno da je postujem, ali historijske cinjenice Biblije i Crkve ostavljam krscanima da elaboliraju, evo tu je i Jamesdin Kurtovic koji moze da objasni aspekte Biblije i historije crkve sto je upravo i ucinio.
Frisky_Dingo je napisao:
Na kraju krajeva, hriscanstvo je otkrivena religija, bazirana na judeistickoj tradiciji,kao i tvoja.... i plasirana od strane jedne sekte, u ilegali. Ima svoje korjene, jasnu dogmu svjesno oblikovanu, i vjestacki i nasilno drugima nametana.
Nije prirodno i spontano nastalo kao vjera koja pokusava da razjasni svijet oko sebe.
A inace...da nije bilo nasilne islamizacije, vjerovatno bi ti danas bio slovenski pagan, vjernik neke vjestacki i nasilno generisane religije poput hriscanstva, ili u najbolju ruku ateista.
Ovdje cu samo da repliciram na nekoli netacnosti po pitanju islama, jer je Jemesdin objasnio crkvu i Bibliju...dakle
Opcenito svakaod 3 nebeske religije ima za cilj da objasni svijet oko sebe, potice nauku i smatra je koleratom, istovremenom i nadopunjujucom pojavom s religijom.
Ja nisam nasilno islamiziran kao sto vjerujem nisu ni mnogi od krscana nasilno pokrsteni, nego su prihvatili vjeru koja ima se najbolje uklapa u koncept zivota i postojanja.
Islam se odrice nasilne islamizacije jasnim ajetima "LA IKRAHE FIDDIN"- "Neme prisile u vjeri"....a ako je historijski (koliko vidim hvatas se za Tursku imepriju) bilo islamiziranja to nije bilo po propisu i Islam se toga ogradjuje.
Ne zaboravi da je komunizam slao ljude na goli otok, i poubijao milione, a mnogi od tih ljudi su mozda mogli da izmisle lijek od raka, a bio je kolijevka ateizma.
Da li se ti kao ateist odrices djela Staljina, KP, Kine, Koreje, i rezima...???
Generacijski gledano i ti si djelo svojih roditelja, mi muslimani kazemo da je svaki covjek rodjen u fitri, ali ga roditelji ucine takvim kakvim on jest...koliko sam ja u religioznoj familiji toliko si i ti u nereligijoznoj i konfuznoj obitelji,a koliko je ateizam odraz tvog promisljanja toliko je i Islam odraz mog zakljucivanja....jesmo li se sporazumjeli ???
Frisky_Dingo je napisao:
Sad, naravno, ti vjerujes u to, i tu nema price. Ne mozes to objasniti, niti obrazloziti, i to je sasvim OK...
Moze logika i nacela koja su i tebi i meni zajednicka.