banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 20:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Dec 2009, 14:25 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ova tema mi je par puta padala na pamet ali svaki put nekako isklizne kada dođem do ovog dijela foruma.Potaknut jednim tekstom iz Press-a(možda malo neozbiljne novine,ali tekst je uglavnom istorijski utemeljen) otvaram konačno i ovu temu.Nekima se neće svidjeti,jer dovodi u pitanje neke od naomiljenijih mitova u Srba ali nismo ovdje da bi se svidjali jedni drugima nego da ozbiljno raspravljamo......valjda.
Neke od ovih činjenica sam znao,neke su nove za mene.....vjerujem i za većinu ostalih.Vrijeme je da se pogleda istorijskoj istini u oči.Radi sadašnjosti i budućnosti.

Citiraj:
10 najvećih zabluda srpske istorije

1 Srbija je izgubila državu na Kosovu 1389. - srpsko carstvo se raspalo mnogo ranije, a knez Lazar je zbog najezde Turaka mnogo pre bitke priznao vrhovnu vlast ugarskog kralja. Srpska država je u vazalnom odnosu postojala još vek i po

2 Vuk Branković je izdao Lazara - istorijski je dokazano da to nije tačno, ali je to verovanje ostalo u narodu; posledica da se Srbi uvek dele na borce za slobodu i izdajnike (iliti na dve Srbije)

3 Srbija je bila branik hrišćanstva u Evropi - despot Stefan Lazarević u bici na Nikopolju zadao je odlučujući udar velikoj hrišćanskoj vojsci u odsudnom momentu i tako suštinski uveo islam u Evropu

4 Rusija je prijatelj koji će se uvek naći Srbima - zabluda koja je nastala u Prvom srpskom ustanku, kada je sve vreme ustanka u Srbiji bio izaslanik Rodofinkin i jedan ruski odred. Kada je postalo „gusto" 1813. godine, Rusija napušta Srbiju. A u prethodna dva veka Beograd i Moskva su više vremena proveli u lošim nego u dobrim odnosima

5 Timočka buna 1883. bila je ustanak naroda protiv represivne vlasti kralja Milana - to je bio otpor konzervativnih seljaka protiv modernizacije države

6 Srbija je stvaranjem Kraljevine SHS (Jugoslavije) ostvarila svoj interes da svi Srbi žive pod jednim krovom - istorija pokazala da su u pravu bili oni koji su tvrdili da je Srbija skupo plaćenu slobodu lako prodala za utopijsku ideju

7 Kralj Aleksandar Karađorđević je bio diktator i tiranin (komunističko tumačenje) - kralj Aleksandar Karađorđević je bio herojski vojskovođa, oslobodilac i ujedinitelj (monarhističko tumačenje) - iz njegove ličnosti svako je uzimao ono što mu odgovara; u stvarnosti bio je čovek sa mnogo mana i grešaka

8 Pristupanjem Trojnom paktu knez Pavle je hteo da uvuče Jugoslaviju u Drugi svetski rat na strani Sila osovine, a 27-martovskim pučem Srbi odbranili nacionalni ponos - od Jugoslavije je tražena praktična neutralnost, da bi na kraju Srbi, potplaćeni od strane britanske službe, učešće u ratu od 17 dana platili sa 1,7 miliona života i uvođenjem komunizma

9 Puč 27. marta organizovali komunisti - tvrdnja koja je važila kao istina gotovo 50 godina. Komunisti nisu bili ni marginalni učesnik, jer su tada bili u savezu s Hitlerom. Izaslanik predsednika SAD, pukovnik Donovan, mnogo godina kasnije je rekao: „Srbi se ne mogu pozivati na 27. mart 1941, jer smo mi tu revoluciju kupili"

10 Partizanske ofanzive u Drugom svetskom ratu bile herojski podvizi NOB-a - u stvarnosti to su bile male vojne operacije koje nisu imale značajniji uticaj na tok rata, a dovodile su do velikih odmazdi jer su Nemci, osim na ostrvu Krit, još jedino u Srbiji imali pravilo 100 za jedno

Ostatak teksta ovde

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 16:30 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Zanimljiv tekst!

Sada kada čovjek odmota film u glavi vidi da možda ima i istine. Pogotovo u dijelu koji se odnosi u organizovanje revolucije od strane USA. I danas USA to radi samo što je danas to mnogo transparentnije (narančasta revolucija, revolucija ruža, skidanje Slobe, prevrati u južnoj Americi itd).

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 17:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Ne samo USA,nama su se poigravali i Rusi,Austrijanci,Francuzi....a kod nas nikada dovoljno pameti da progledamo...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 17:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Citiraj:
4 Rusija je prijatelj koji će se uvek naći Srbima - zabluda koja je nastala u Prvom srpskom ustanku, kada je sve vreme ustanka u Srbiji bio izaslanik Rodofinkin i jedan ruski odred. Kada je postalo „gusto" 1813. godine, Rusija napušta Srbiju. A u prethodna dva veka Beograd i Moskva su više vremena proveli u lošim nego u dobrim odnosima

Зок,....све није тако.

Године 1806. Русија, сагледавши успех српских устаника, прелази на активна борбена дејства против Турске. Маја 1807. године први одред руске армије, под командом генерал-мајора Ивана Ивановича Исајева, ступа на земљу Србије. Он турској армији наноси пораз код села Штубник, а затим заједно са устаницима опкољава тврђаву Неготин, где се налазио велики турски гарнизон. Прва заједничка победа руског и српског оружја испуњава оптимизмом вође устанка, који сматрају да од тада увек могу рачунати на руску војну помоћ.

Обнављање борбених опереација између Русије и Турске 1809. године унело је још низ победа у историју руско-српских војних односа. Руски одреди под командом оданог делу ослобађања Срба И.И.Исајева форсира Дунав и успешно јуриша на турску тврђаву Кладово. Потом је, у току заједничких са српским устаницима борби, турска армија одбачена према Нишу – то је максимална граница до које је успевала да напредује аустријска армија за време аустро-турских ратова. Године 1810. у Србију креће генерал Јегор Гаврилович Цукато, који се веома истакао у време италијанских похода А.В.Суворова. Цукато разбија турске одреде код тврђаве Брза Паланка и Прахово, и као награду за то добија Орден Св.Ане првог степена. Њему припада идеја да се од неорганизованих српских коњаника формирају одреди попут козачких, који су буквално и названи „српским козацима“. 10. августа 1810. године Цукато је погинуо у земљи Србији од експлозије турске гранате.1

Према условима потписаног 5. маја 1812. године у Букурешту мировног споразума између Русије и Турске, Србији је у перспективи била у изгледу аутономија

До краја седамдесетих година XIX века славенофилство у Русији постаје најутицајнија идеологија, нарочито у војним и дипломатским круговима. Славенофилске погледе отворено декларише наследник престола, велики књаз Александар (будући Александар Трећи). Активни славенофили су и руководилац Азијског департмента руског МИП П.Н.Стремоухов, амбасадор у Стамболу гроф Н.П.Игнатјев, амбасадор у Бечу Ј.П. Новиков, руски конзули у Београду, Дубровнику, Сарајеву, Ријеци, Мостару, Скадру. Славенофилима у руском МИП не одговара опрезна политика канцелара А.М.Горчакова. Ослањајући се на ауторитет Игнатјева и прећутну подршку великог књаза Александра, они почињу подстицати српску владу на рат са Турском, обећавајући да је „Србима потребно да издрже само два месеца“, а у међувремену ће славенофили тако продрмати друштво да ће Император и Горчаков бити принуђени да подрже Србију.5

Године 1875. букнуо је устанак у турској Босни, који се убрзо пренео на Црну Гору и Бугарску. 18. јуна 1876. године Србија је објавила рат Турској. Без обзира на то што руски МИП званично није одобрио тај чин, у кнежевство је похрлило на хиљаде руских добровољаца – према званичним подацима у Србију је стигло 3 хиљаде руских поданика, од чега 700 официра.6 Словенски комитети у целој Русији обављали су прикупљање добровољних прилога за Србију. Крајем јуна у Србију стиже генерал Михаил Григорјевич Черњајев, херој Туркестана, власник славенофилског листа „Руски мир“. Черњајев узима српско држављанство и постаје Главнокомандујући српске армије, а командири свих већих војних јединица постају такође руски официри.

У првим недељама рата српско-руска армија наноси низ крупних пораза Турцима, међутим, Черњајеву не полази за руком да учврсти и развије успех. Код Алексинца и Ђуниса турска армија наноси Србима разорни пораз. Од потпуног разбијања Србију је спасило искључиво мешање званичне руске дипломатије у лику покровитеља Черњајева грофа Н.П.Игнатјева, који је 19. октобра предочио Турцима ултиматум о хитној обустави борбених дејстава.

http://narodnipokretsrbije.info/?p=1864

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 17:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2009, 17:16
ух рујка сад бих те изљубио :D

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 18:02 
Administrator
Korisnikov avatar

Руjа je napisao:

Године 1875. букнуо је устанак у турској Босни, који се убрзо пренео на Црну Гору и Бугарску. 18. јуна 1876. године Србија је објавила рат Турској. Без обзира на то што руски МИП званично није одобрио тај чин, у кнежевство је похрлило на хиљаде руских добровољаца – према званичним подацима у Србију је стигло 3 хиљаде руских поданика, од чега 700 официра.6 Словенски комитети у целој Русији обављали су прикупљање добровољних прилога за Србију. Крајем јуна у Србију стиже генерал Михаил Григорјевич Черњајев, херој Туркестана, власник славенофилског листа „Руски мир“. Черњајев узима српско држављанство и постаје Главнокомандујући српске армије, а командири свих већих војних јединица постају такође руски официри.

Mislim da ovaj boldovani dio sve govori....Ne govorim ja o stavu Rusa,nego o stavu Rusije,njoj je kao i sve jednoj velikoj sili bitan samo njen interes,nema prijateljstva tu.Jer da ima,ne bi Rusija bila sila,već bi se u blatu valjala kao što se mi valjamo....Ali džaba ja sve ovo tebi pišem,ti se furaš na svoj pan-slavenizam i ne priznaješ ničije drugo mišljenje osim svoga i filozofovog...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 18:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ko je kriv nama srbima, sto smo izabrali prozapadne politicare i prihvatili zapadne standardne, i sto nas zapad uvijek iskoristava?! poslije svakog rata srba je sve manje i manje, jedino nas rusi stite koliko toliko, makar to bilo i deklerativo! a ne znam za vas, ali ja kada gledam slike moskve, iako moskva NIJE rusija, mene obuzme takav spokoj, dusa mi se ispuni, svi ti predijeli mi se cine nekako poznatim! to je nesto jace od mene :D

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 18:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Meni su zanimljive tacke 2 i narocito 3. Eto kako se stvaraju neistine o ljudima i opstaju do dan danas iako su nas tokom citavog skolovanja ucili da ipak nije bio izdajnik, da Marko Kraljevic nije bio nikakav heroj nego naprotiv obican vazalcic al u pjesmi je opjevan....I sada su mnogi opjevani, ljudi koji bi za 100,200 godina mogli ispasti obicni Kraljevici.
A ovi sto se bave proglasavanjem izdajnika i dan danas, zna se ko su, rekao bih da su to isti oni opisani u tacki 5. Iza crtice.
A je li despot Stefan L. proglasen za sveca??? ako ima neko da razjasni, znaci borio se priotiv hriscanske vojske na strani Turaka, pobijedio cak i 500 godina kasnije ga SPC proglasi za sveca? Je li to falsifikovanje istorije od strane crkve ili sta?

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 18:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
budjav_lebac je napisao:
ko je kriv nama srbima, sto smo izabrali prozapadne politicare i prihvatili zapadne standardne, i sto nas zapad uvijek iskoristava?! poslije svakog rata srba je sve manje i manje, jedino nas rusi stite koliko toliko, makar to bilo i deklerativo! a ne znam za vas, ali ja kada gledam slike moskve, iako moskva NIJE rusija, mene obuzme takav spokoj, dusa mi se ispuni, svi ti predijeli mi se cine nekako poznatim! to je nesto jace od mene :D

haj mi reci a koje to nacije nije?
to je tvoja ljubav usadjena u tebe, vjerovatno od malena. takav sam imao i ja osjecaj dok sam gledao Titu. proci ce!

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 18:17 
Administrator
Korisnikov avatar

budjav_lebac je napisao:

Ma da,u istoku je spas.......Vidi samo kako su nas Rusi zaštitili ovih godina..... :roll:
goci master je napisao:
Meni su zanimljive tacke 2 i narocito 3. Eto kako se stvaraju neistine o ljudima i opstaju do dan danas iako su nas tokom citavog skolovanja ucili da ipak nije bio izdajnik, da Marko Kraljevic nije bio nikakav heroj nego naprotiv obican vazalcic al u pjesmi je opjevan....I sada su mnogi opjevani, ljudi koji bi za 100,200 godina mogli ispasti obicni Kraljevici.
A ovi sto se bave proglasavanjem izdajnika i dan danas, zna se ko su, rekao bih da su to isti oni opisani u tacki 5. Iza crtice.
A je li despot Stefan L. proglasen za sveca??? ako ima neko da razjasni, znaci borio se priotiv hriscanske vojske na strani Turaka, pobijedio cak i 500 godina kasnije ga SPC proglasi za sveca? Je li to falsifikovanje istorije od strane crkve ili sta?
Vuk je na Kosovo doveo najveću vojsku....Nije bio izdajnik ali je preživio,a trebalo je nekoga okriviti za poraz.....

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 18:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

jbg zoka, znas u kakvom je stanju bila rusija 90ih, gorbacov pa jeljcin, ne znas ko je gori od koga....nije ni realno bilo da nas zastite, samo nas problem je sto nase vodje nisu znale sta hoce, milosevic je bolestan bio za tom idejom komunizma, ufurao se lik da je novi tito, karadzic prevara nad prevarama... pogledaj sada kako je sigurnije za nas srbe a i one koji zive sa srbima, kako je rusija stala na noge, nije rusija jos spremna za obracun sa zapadom - amerikom i britanijom, ali dobro je sto je evropa polako okrenula kurs ka rusiji, mislim prije svega na njemacku, nijemci sa rusima = ubojita kombinacija, kada dodas kinu, indiju, juznu ameriku, zapad se moze suzbiti i te kako...

pred drugi sv. rat srba i britanaca je bilo tu priblizan broj, stim da poslije rata milion srba manje, danas, britanaca 50+ milona a srba oko 9...
inace zapadnjaci pokusavaju 200godina da razbiju veze izmedju rusa i srba ali nikako im ne ide... ne da se srbo od rusa... :D i ponosan sam na rusiju, jedina zemlja koja zivi od vlastitih resursa...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 18:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
budjav_lebac je napisao:
jedino nas rusi stite koliko toliko, makar to bilo i deklerativo! D

Pa u zadnje vrijeme SAMO i iskljicivo deklarativno jer ne vidjeh tu rusku flotu koju su najavljivali pred pocetak bombardovanja Srbije ispred Herceg Novog, a i gdje su bili kada smo 4 godine ratovali. Od te njihove deklaracije smo imali veliko nista. Tacno imam osjecaj da oni nas tretiraju kao i svaku drugu zemlju u regionu, pa imaju 14 bivsih republika koje su im blize od nas, zemlje istocne Evrope, ali kod nas mi smo uvjereni da Rusi ne idu spavati a da ne izmole par ocenasa za Srbe. Ljudi imaju svoje probleme kao i svi drugi...

_zoka je napisao:
Vuk je na Kosovo doveo najveću vojsku....Nije bio izdajnik ali je preživio,a trebalo je nekoga okriviti za poraz.....

Mogu da razumijem da je to moglo tako da izgleda u to vrijeme, protok imformacija nikakav, a da li je tacno da on nije postao turski vazal, za razliku od njegovog rodjaka despota Stefana. I ovaj zavrsi kao svetac a ovaj kao izdajnik?

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 18:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
ko ce te bolan voljeti... Sirotinjo i Bogu si teska!

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 18:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Руjа je napisao:

Mislim da ovaj boldovani dio sve govori....Ne govorim ja o stavu Rusa,nego o stavu Rusije,njoj je kao i sve jednoj velikoj sili bitan samo njen interes,nema prijateljstva tu.Jer da ima,ne bi Rusija bila sila,već bi se u blatu valjala kao što se mi valjamo....Ali džaba ja sve ovo tebi pišem,ti se furaš na svoj pan-slavenizam i ne priznaješ ničije drugo mišljenje osim svoga i filozofovog...

Имаш селективан приступ. Игноришеш текст, где је Русија званично подржала Срба. Проблем подршке Русије је било у томе да често она jе почињала, али ниjе завршавала. Али Русиjа jе увек била на страни Срба.

Citiraj:
Први светски рат. За време рата Русија чисто физички није била у могућности да подржи српску армију својом војском, али је у периоду 1915-16. године Србија редовно добијала из Русије оружје, муницију, опрему (преко лука на Дунаву и у Егејском мору), а у земљу је упућено и неколико руских санитетских одреда.
У децембру 1915. – јануару 1916. године разбијена од стране надмоћнијих снага Централних држава српска армија, а заједно са њом и влада, краљевска породица и велики број мирног становништва тумарало је по бесплодним планинским регионима на граници Црне Горе и Албаније, покушавајући да се пробију до лука Драч и Влора у Северној Албанији. Регент Александар Карађорђевић се надао да ће из лучких градова снаге Антанте евакуисати српску армију на грчка острва, али Француска, чија се флота налазила у Јадранском мору, није журила да то и учини.

У тој трагичној историји судбину српске армије решила је Русија. Крајем јануара 1916. године Николај Други обратио се председнику Француске и премијеру Енглеске, информишући их да ће, ако српска армија не буде евакуисана, Русија јднострано склопити мир са Немачком и Аустријом по било којим условима Преплашени таквом перспективом, владе Енглеске и Француске су организовале пребацивање српске армије на грчко острво Крф. То је омогућило српској војсци да се прегрупише и, касније, учествује у борбеним операцијама на Солунском фронту. Најважније је, међутим, што су спасени престиж Србије, представници владајуће династије, официрства, националне елите, а такође атрибути државности. Срби су се повукли, али се нису предали.

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 18:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

goci master je napisao:
budjav_lebac je napisao:
jedino nas rusi stite koliko toliko, makar to bilo i deklerativo! D

Pa u zadnje vrijeme SAMO i iskljicivo deklarativno jer ne vidjeh tu rusku flotu koju su najavljivali pred pocetak bombardovanja Srbije ispred Herceg Novog, a i gdje su bili kada smo 4 godine ratovali. Od te njihove deklaracije smo imali veliko nista. Tacno imam osjecaj da oni nas tretiraju kao i svaku drugu zemlju u regionu, pa imaju 14 bivsih republika koje su im blize od nas, zemlje istocne Evrope, ali kod nas mi smo uvjereni da Rusi ne idu spavati a da ne izmole par ocenasa za Srbe. Ljudi imaju svoje probleme kao i svi drugi...

super, bio sam prisutan kada je ivo viskovic pricao, da su srbi bili dogovorili sa rusima one odbrambene sisteme s300, ali posto srbi nisu imali cim da plate, rusi su pristali na naturu, s300 za psenicu, medjutim, mira markovic je rekla sta ce nama ti s300 sistemi i ta psenica je zavrisla u bugarskoj preko jokinih potoka...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 19:21 
Stara kuka
Stara kuka

Zbog situacije oko Kosova Srbija u Rusiju gleda kao u Boga a Rusija to stanje odlično koristi za svoje interese. Srbija se ponaša previše snishodljivo prema toj Rusiji. Rusija daleko bolje i zdravije odnose ima sa Hrvatskom nego sa Srbijom. Čak Rusija ima mnogo više investicija u Hrvatskoj nego u Srbiji.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 19:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Херцеговац, у заблуди си!
Шта се тиче Хрватске.... да ли имаш подаци?

Можда ово??? :lol:
Putin od Mesića traži imovinu NIS-a

Citiraj:
Ruski premijer Vladimir Putin razgovarao je u ponedeljak u Moskvi s hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesićem o spornim pitanjima koja se tiču odnosa sa Naftnom industrijom Srbije (NIS) koja je u ruskom vlasništvu i koja svojim vlasništvom smatra neke nekretnine u Hrvatskoj, što Hrvatska osporava.

Prema Mesićevim rečima, ruska kompanija je kupila NIS i u svoj osnovni kapital ubrojila i deo vlasništva nad hrvatskim delom naftovoda, a od Hrvatske potražuje i neke pumpe, odmarališta i neke objekte.

"Rekao sam da je to u sporu i da ćemo se o tome službeno izjasniti", rekao je hrvatski predsednik, prenose ruski mediji.
http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/ ... rao-o-NISu

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 20:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Hajde sada pročitaj to što si citirala,taj prvi pasus naročito i reci gdje je tu Srbija,osim u imenu NIS?

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 20:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Херцеговац jе рекао о односима Хрвата и Руса... То jе био моj одговор.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 20:34 
Stara kuka
Stara kuka

Kada se neko prema tebi ponaša snishodljivo i nudi ti najznačajnije kompanije bez tendera na tacni normalno da ćeš tu situaciju iskoristiti.

Kod Hrvatske je drugi problem. Ona se tako ponaša prema Njemačkoj. Srbija prema Rusiji.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]