banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 18:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Stari Zavjet
PostPoslato: 19 Dec 2009, 16:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
google lazarević je napisao:
pa ljudi smo svi, majku mu..

a ja mislio da imas neke dokaze...ili neko iskuistvo

otkud znam :toothy3: jesi i nasao koga ces pitat :lol:

a ja mislio neko ozbiljan :roll:

to me tjera na razmisljanje o sustini koja je zajednicka a ne na dogmatsko prihvatanje bilo koje od knjiga.

tjera te malo sutra....ti i tvoja "zajednicka sustina"...fenomenomenalan :-k :-$ [-X [-( =D> =;

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 17:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
ali ona, koliko sam shvatio, nije vjernik, i potpuno je legitimno da napise to sto je napisala.
pozicija ateiste i nije da skuplja dokaze vec da sumnja, vec sama cinjenica da se tako izjasnio/la dovoljno govori.
vi ste ti koji tvrdite da znate,...a sustina je da ne znate ni jedni ni drugi. dakle mjesto da se sami preispitate, samo potvrdjujete da je ona u pravu.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 17:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
prije ce bit da sam agnostik: http://sh.wikipedia.org/wiki/Agnosticizam
a temu sam otvorila jer me zanima zasto ljudi vjeruju u stari zavjet kao da je u pitanju apsolutna istina a ne mit.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 17:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Imas li dokaze da je mit?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 17:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
prije ce bit da sam agnostik: http://sh.wikipedia.org/wiki/Agnosticizam
a temu sam otvorila jer me zanima zasto ljudi vjeruju u stari zavjet kao da je u pitanju apsolutna istina a ne mit.

šta je to mitološko ili nešto za šta ne postoje dokazi, odnosno ako tvrdiš nešto drugo da li imaš dokaze za to, pa da vidimo šta je mit, a šta ne

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 17:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@google lazarević

ja sam vec odgovorio na to pitanje. zato sto moraju da vjeruju u nesto a to ne mogu da nadju u realnom zivotu, jer nisu u stanju da organizuju svoj zivot.
ako nemas inspiraciju u okolini, naci ces je u crkvi, jer crkva po defoltu daje lake odgovore...slusajte argumente crkve protiv recimo, sekti.
one su njihovo ogledalo.

@ajkula

ne postoje materijalni dokazi ni za jedan detalj koji se navodi u bibliji.
znaci cisti science fiction.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mladezu, shaolinu ili kako li se vec zoves... to sto ti ne znas ne znaci da ne postoji.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 17:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
@google lazarević

ja sam vec odgovorio na to pitanje. zato sto moraju da vjeruju u nesto a to ne mogu da nadju u realnom zivotu, jer nisu u stanju da organizuju svoj zivot.
ako nemas inspiraciju u okolini, naci ces je u crkvi, jer crkva po defoltu daje lake odgovore...slusajte argumente crkve protiv recimo, sekti.
one su njihovo ogledalo.

@ajkula

ne postoje materijalni dokazi ni za jedan detalj koji se navodi u bibliji.
znaci cisti science fiction.

šta i koje odgovore nalaziš u "realnom" životu i dokaze za to?
i za šta to ne postoje matrijalni dokazi, za koji to detalj iz biblije ne postoje materijalni dokazi,
ja znam da za svaki detalj iz biblije postoje dokazi i oni su dostupni svima, a to što se time nisi nikad bavio, niti si informisan to je tvoj problem.
zato je bolje ne diskutovati o nečemu o čemu nemaš pojma nego pravit budalu od sebe.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 17:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2009, 02:35
Onaj koji daje suprotno misljenje na nekoj temi uvijek nekako ispadne budala koja prica o necemu u sta se ne razumije :roll:

- Pjevaj kao da te niko ne cuje.
- Zivi kao da je Raj na Zemlji.

http://www.youtube.com/watch?v=YXdAIJK6 ... re=related

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 17:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Naravno da je mit, šta bi drugo bilo do crnog đavola? I to ne jedan mit, nego čitava kompilacija. Mješavina istorijskih događaja izmjenjenih dogogodišnjom usmenom predajom, legendi, narodnih mudrosti, vjerovanja, strahova, nadanja itd. itd. A ako je mit, to ne znači da je bez vrijednosti, naprotiv, potpuno suprotno. To je kolektivno iskustvo jednog naroda u jednom trenutku njegovog razvoja, s određenom istorijskom i kulturološkom pozadinom, koja je prisutna kao okvir i sredstvo za uobličavanje onog što je često neizrecivo. Upravo kroz poniranje kroz slojeve tih priča dolazi se do vanvremenske mudrosti, i potvrđuje se univerzalna vrijednost svih "svetih spisa". S druge strane, prihvatanje svega toga zdravo za gotovo, kao apsolutne i nepromjenjive istine, predstavlja svođenje svega toga na obično sujevjerje, izvor beskrajnog straha i predrasuda. Ima puno tužnih primjera ljudi na ovom forumu (neću nikog navoditi, ali je lako to prepoznati), koji potvrđuju da Sveto Pismo može da bude jedna od najopasnijih knjiga, ako joj se pristupi pogrešno, uvuče se pod kožu, uzme ti dušu, obuzme um kao najgora opsesija... sudbina koju ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. A nikakve potrebe nema da se taj veoma vrijedan materijal omalovažava zbog onih koji mu na takav način pristupaju, ni zbog onih koji su ga kroz istoriju koristili kao sredstvo za manipulaciju i ostvarenje sopstvenih, ne baš uzvišenih, ciljeva.

Poslednji put menjao Warrior of the Light dana 19 Dec 2009, 17:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 17:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@ajkula
pomjesala si me sa nekim ali...

ovo ne tvrdim ja, vec zvanicna nauka, ja sam gore i napisao da svi u stvari zivimo u mraku, ali sam spreman da saslusam svaki dokaz koji se ponudi.

do sada nije ponudjen ni jedan.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 18:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.bibleplaces.com/jericho.htm
Dokaza je prepuno, samo ko hoce da vidi.

edit: Stari Zavjet je predskazanje Isusovom dolasku ili je i to mit?

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 18:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:
Naravno da je mit, šta bi drugo bilo do crnog đavola? I to ne jedan mit, nego čitava kompilacija. Mješavina istorijskih događaja izmjenjenih dogogodišnjom usmenom predajom, legendi, narodnih mudrosti, vjerovanja, strahova, nadanja itd. itd. A ako je mit, to ne znači da je bez vrijednosti, naprotiv, potpuno suprotno. To je kolektivno iskustvo jednog naroda u jednom trenutku njegovog razvoja, s određenom istorijskom i kulturološkom pozadinom, koja je prisutna kao okvir i sredstvo za uobličavanje onog što je često neizrecivo. Upravo kroz poniranje kroz slojeve tih priča dolazi se do vanvremenske mudrosti, i potvrđuje se univerzalna vrijednost svih "svetih spisa". S druge strane, prihvatanje svega toga zdravo za gotovo, kao apsolutne i nepromjenjive istine, predstavlja svođenje svega toga na obično sujevjerje, izvor beskrajnog straha i predrasuda. Ima puno tužnih primjera ljudi na ovom forumu (neću nikog navoditi, ali je lako to prepoznati), koji potvrđuju da Sveto Pismo može da bude jedna od najopasnijih knjiga, ako joj se pristupi pogrešno, uvuče se pod kožu, uzme ti dušu, obuzme um kao najgora opsesija... sudbina koju ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. A nikakve potrebe nema da se taj veoma vrijedan materijal omalovažava zbog onih koji mu na takav način pristupaju, ni zbog onih koji su ga kroz istoriju koristili kao sredstvo za manipulaciju i ostvarenje sopstvenih, ne baš uzvišenih, ciljeva.

slazem se s tobom u svemu. nego nedavno sam razgovarala sa jednim religijskim fanatikom, tooooliko prostih logickih gresaka ima u njegovom misljenju a da on uopste nije svjestan toga niti moze da shvati u cemu grijesi. i ne vjeruje u ama bas nista sto je nauka dokazala (jer toga nema u bibliji i puno gleda vikom :)), osim u bakterije i antibiotike :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 18:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
šta i koje odgovore nalaziš u "realnom" životu i dokaze za to?
i za šta to ne postoje matrijalni dokazi, za koji to detalj iz biblije ne postoje materijalni dokazi,
ja znam da za svaki detalj iz biblije postoje dokazi i oni su dostupni svima, a to što se time nisi nikad bavio, niti si informisan to je tvoj problem.
zato je bolje ne diskutovati o nečemu o čemu nemaš pojma nego pravit budalu od sebe.

sad si sam sebe napravio budalom :D
dokazujes da je religija vrsta neuroticnog ponasanja, nemogucnost da se izadje na kraj s realnoscu pri cemu se pribjegava ritualnom ponasanju koje je totalno iracionalno(to gugl bolje zna) :D .

ljudi su nesigurni, uplaseni i u vjeri traze neku vrstu zaštite, utjehe, cega god... (uprosceno gledano) i to je sasvim ok, u odgovarajucim dozama moze djelovati i terapijski, ali kada se pretjera i kada se u veri pronadju vrata za konacno bjekstvo iz realnosti tu onda pocinje prava bolest, i jedino je pitanje kakve su posledice, bilo po pojedinca bilo po njegovu okolinu.

a sto se dokaze tice ne...nema ni jedan. pa ni za isusa ne postoji ni jedan jedini a kamoli stari zavjet.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 18:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
@ajkula
pomjesala si me sa nekim ali...

ovo ne tvrdim ja, vec zvanicna nauka, ja sam gore i napisao da svi u stvari zivimo u mraku, ali sam spreman da saslusam svaki dokaz koji se ponudi.

do sada nije ponudjen ni jedan.

šta to tvrdi zvanična nauka i kojim to dokazima svoje tvrdnje dokazuje?
kad kažeš da ti nije ponuđen nijedan dokaz, dokaz za šta? konkretno pa ću se potrudit da ti ga ponudim.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 18:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
mary juana je napisao:
ja znam da za svaki detalj iz biblije postoje dokazi i oni su dostupni svima

Jes' vala. Eno odes u zooloski vrt i onako bratski se ispricas sa zmijama, parlaju sve u 16!

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 18:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

evo recimo, dokaz svih dokaza, bezgresno zacece isusa?

bez toga kompletna dogma pada u vodu.

da vidim dokaze???

dok on gugla :D pogledajte sta kaze Sem Haris o ovim glupostima
(a on nije budala, malo se bavi naukom)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HrSms6nAPgU[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 18:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
mary juana je napisao:
ja znam da za svaki detalj iz biblije postoje dokazi i oni su dostupni svima

Jes' vala. Eno odes u zooloski vrt i onako bratski se ispricas sa zmijama, parlaju sve u 16!

:roll: neko pokušava biti duhovit.
pogledaj svjet oko sebe neko je sve to stvorio, postoje duhovna bića o kojima govori biblija i o kojima ti na znaš ništa.
sotoni nikakav problem nije stvorit iluziju da zmija govori, nije mu problem zavest ljude da čine zla i ubijaju se.
mnogi ne vjeruju u ono što je očito i prepuno dokaza, ali vjeruju u toz od kafe, kipove, ikone, svece, grah i ko zna šta sve upravo zato jer je to sotonina želja i njegovo djelo da zavede ljude na krivi put i udalji ih od boga.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 18:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
evo recimo, dokaz svih dokaza, bezgresno zacece isusa?

bez toga kompletna dogma pada u vodu.

da vidim dokaze???

dok on gugla :D pogledajte sta kaze Sem Haris o ovim glupostima
(a on nije budala, malo se bavi naukom)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HrSms6nAPgU[/youtube]

šta ti nije jasno sa bezgrešnim začećem isusa, zar je to neki problem za boga koji je sve stvorio, koji zna koliko svaki od nas ima dlaka na glavi.
šta taj koji se bavi naukom govori je nebitno sve dotle dok ne ponude odgovor o postanku, a ovako samo lupaju i ne da nemaju dokaze nego su još i smješni.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 18:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
šta ti nije jasno sa bezgrešnim začećem isusa, zar je to neki problem za boga koji je sve stvorio, koji zna koliko svaki od nas ima dlaka na glavi.

logicka greska. prouci malo: http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9B%D0 ... 0%B4%D0%B0 i proguglaj jos malo na tu temu.

mary juana je napisao:
šta taj koji se bavi naukom govori je nebitno sve dotle dok ne ponude odgovor o postanku, a ovako samo lupaju i ne da nemaju dokaze nego su još i smješni.

projektujes :) prouci i viewtopic.php?f=37&t=46656

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]