banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 22:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: "crna kutija"
PostPoslato: 15 Dec 2009, 21:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
:scratch: da li bi neko mogao da mi objasni u vezi "crnih kutija" iz aviona?
kad se avion sruši traži se ta kutija, ako je ne nađu ne mogu da imaju informacije o tome šta se desilo.
zanima me jesu li ti inžinjeri debili ili šta?
zašto je ta kutija uopšte u avionu, kad se svi referentni podaci mogu prikupljat na zemlji u neku bazu putem bežične veze, čak se može pratit i tonski i video pilotska kabina.
svi se ti podaci u realnom vremenu mogu odašiljat na zemlju, a oni se jebu sa traženjem kutije aviona koji je pao u okean i sl.
to rade sa letjelicama koje idu u svemir na zemlji imaju uvid u sve parametre, a u jebenim avionima se nakon nesreće peglaju sa traženjem crne kutije :-?

Vrh

Tema posta: Re: "crna kutija"
PostPoslato: 15 Dec 2009, 23:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
mislim da se tu radi o jako velikoj kolicini podataka, tako da se to ne bi moglo tek tako slati. Uostalom, kad bi bila na nekoj bazi podataka onda bi kao takva bila podlozna "korekciji" pojedinih ljudi eventualno upletenih u nesrecu

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 23:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

[Enterprise] je napisao:
mislim da se tu radi o jako velikoj kolicini podataka, tako da se to ne bi moglo tek tako slati. Uostalom, kad bi bila na nekoj bazi podataka onda bi kao takva bila podlozna "korekciji" pojedinih ljudi eventualno upletenih u nesrecu

to uopšte nije velika količina informacija, pogotovo ne danas, a što se tiče sukoba interesa i to je lakše riješit nego tražit crnu kutiju , i kad se nađe zna se desit da je neupotrebljiva, uostalom mogu i crnu kutiju zadržat kao opciju, ali mi stvarno nije jasno zašto nemaju i ovo drugo, pa kutiju ako nađu, ako ne koriste ove podatke sa zemlje.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 12:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Proguglaj malo pa nadji odgovor :)

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 18:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
a što se tiče sukoba interesa i to je lakše riješit nego tražit crnu kutiju

tu su krupne ribe u pitanju, toliko krupne da je lakse naci crnu kutiju na dnu okeana nego "bost se sa rogatim". Druga stvar, ja ne znam za avione, ali znam sigurno za automobile, da se njihova dijagnostika (obd) sastoji iz jako jako puno informacija. Tebi kao laiku to djeluje jednostavno. Sta imas da pratis? Visinu, brzinu, temperaturu... i to je to. A gdje su parametri motora (kojih ima jako puno), gdje su parametri kormila (kojih ima bar dvadesetak) gdje su navigacijski parametri, razgovori pilota i kopilota, gdje su pozicije apsolutno svakog prekidaca u avionu (ne moram ti govoriti koliko ih ima)... Ima toga mnogo vise nego sto ti se cini na prvi pogled, a sve to snima crna kutija.
treca stvar,
Situacija: Avion poletio iz Atine i ide za Las Vegas (npr). Kome bi on slao te podatke? Pa u pocetku mozda atini, pa bi onda nakon nekoliko hiljada kilometara morao da promjeni "bazu podataka na zemlji" (recimo u pariz) jer avion nije satelit pa da salje podatke tu i tamo, pa onda na sred okeana da salje prema New York, e sad uzmi sve te informacije i pomnozi sa nekoliko desetina hiljada aviona u vazduhu i shvatices zasto to nije dobro rijesenje.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 18:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

pa ljudi eto vas na internetu, protok informacija je nevjerovatan.
letjelice koje idu u svemir na zemlji imaju sve informacije, u formuli jedan tim prati šta se dešava u bolidu do najsitnijeg detalja, rade se transkontinentalni prenosi u realnom vremenu, tako da vjerovatno to nisu tehnički razlozi.
koji su ne znam, ali meni kao laiku to sa crnom kutijom mi izgleda malo bezze.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 18:41 
Citiraj:
Situacija: Avion poletio iz Atine i ide za Las Vegas (npr). Kome bi on slao te podatke? Pa u pocetku mozda atini, pa bi onda nakon nekoliko hiljada kilometara morao da promjeni "bazu podataka na zemlji" (recimo u pariz) jer avion nije satelit pa da salje podatke tu i tamo, pa onda na sred okeana da salje prema New York, e sad uzmi sve te informacije i pomnozi sa nekoliko desetina hiljada aviona u vazduhu i shvatices zasto to nije dobro rijesenje.

I ja smatram da je ovo u pitanju...

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 19:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
pa ljudi eto vas na internetu, protok informacija je nevjerovatan.
letjelice koje idu u svemir na zemlji imaju sve informacije, u formuli jedan tim prati šta se dešava u bolidu do najsitnijeg detalja, rade se transkontinentalni prenosi u realnom vremenu, tako da vjerovatno to nisu tehnički razlozi.
koji su ne znam, ali meni kao laiku to sa crnom kutijom mi izgleda malo bezze.

sto se tice brodova, njih nemas nekoliko hiljada u svakom vremenskom trenutku, niti oni lete na neke velike udaljenosti (ako zanemarimo put prema mijesecu i razne sonde), isto vazi i za bolide. Sve se vrti u krugu od desetak kilometara. Za razliku od hiljada i hiljada kilometara koje prelaze avionu cak i u jednom letu. Prenos podataka putem interneta se nikako ne moze porediti sa prenosom podataka zemlja-avion-zemlja. Internet ide 90% kablovima, a u onih 10% spada bezicni i put koji signal prolazi do satelita, koji opet ima tacno odredjenu poziciju. Za razliku od aviona koji lete preko 900 km/h. Razumijem sta hoces da kazes, ali mislim da je cijena razvijanja crne kutije daleko daleko niza od nekog sistema o kojem mi ovdje pricamo. Iako bi to mozda i bilo bolje rijesenje

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 22:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Malo je poznato da vlasnik crne kutije firma koja je proizvela avion (Boeing, Airbus itd), a ne kompanija koja je vlasnik samog aviona. Podaci u crnoj kutiji su vjerovatno toliko kriptirani (moja pretpostavka), da ih niko drugi ne bi mogao dešifrovati, a ako bi i uspio u tome, bila bi to masa podataka za koje bi trebalo par godina da se sistematizuju i procijeni njihov značaj.
Onaj ko kupuje avion, dovodi se prd svršen čin, uzmi ili ostavi.
Koliko god nesreća da je bilo do sada, uvijek je po srijedi bila "ljudska greška" ili "spoljni uzroci" a nikad (ja bar ne mogu da se sjetim takvog slučaja) greška do samog aviona. To mi djeluje protivno zakonima vjerovatnoće i protivno zdravom razumu.
Vjerovatno se time štite sami proizvođači od odštetnih zahtjeva koji bi ih otjerali u propast i ugozili cijeli međunarodni saobraćaj. Jer realno, trenutno ne postoji ni jedna bolja opcija za brzi prevoz putnika. Dok god bude tako, proizvođači će dfa ćute, države da ih štite i "ne talasaju", a mi nećemo znati ništa...

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2009, 14:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Citiraj:
Koliko god nesreća da je bilo do sada, uvijek je po srijedi bila "ljudska greška" ili "spoljni uzroci" a nikad (ja bar ne mogu da se sjetim takvog slučaja) greška do samog aviona.

Bilo je poprilično nesreća vezanih za probleme na samom avionu, čak vezano za konstruktorske greške. Monogo se naučilo iz tih nesreća pa su primjenjena nova rješenja na novim tipovima aviona, koja su urađena kao preventiva na osnovu prethodnih iskustava. Dobar primjer su četvrtasti prozori koji su svojim oblikom izazivali prskotine u materijalu oko uglova, što je znalo da dovede do raspada aviona u vazduhu... kad se to skontalo, svi avioni su dobili okrugle prozore.

Citiraj:
Tebi kao laiku to djeluje jednostavno. Sta imas da pratis? Visinu, brzinu, temperaturu... i to je to. A gdje su parametri motora (kojih ima jako puno), gdje su parametri kormila (kojih ima bar dvadesetak) gdje su navigacijski parametri, razgovori pilota i kopilota, gdje su pozicije apsolutno svakog prekidaca u avionu (ne moram ti govoriti koliko ih ima)... Ima toga mnogo vise nego sto ti se cini na prvi pogled, a sve to snima crna kutija.
treca stvar,

To je to.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2009, 17:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2007, 23:50
a sto ne naprave citav avion od materiala za crnu kutiju? nebi mu nista bilo! :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]