Micelijusu,
nije tema za ovu raspravu ali eto ....
Ne razumijem zasto spominjes beogradski i sandzacki pasaluk i to dovodis u vezu sa bosnjackom nacijom.
Valjda je Bosna postojala i prije dolaska Turaka.
Valjda je i bosanska crkva nekakav dokaz, valjda je 1000 godisnje postojanje zemlje pod imenom Bosna nekakav dokaz, valjda su i ti stecci nekakav dokaz, valjda su i bogumili nekakav dokaz ...
Dokaza da je to srpski ili hrvatski narod - takvih nema. Pogotovo da je to JEDAN srpsko-hrvatski narod (u tome se SVI slazu). Mozda ako ti gledas JUZNE SLOVENE kao jedan narod sto je svakako pogresno.
Jezik, obicaji, pismo ..... pa hiljadugodisnjim suzivotom na istom podrucju i mixom koji je u Bosni, valjda nije ni to nekakvo cudo.
Nego da ne ulazim u raspravu - koja ne vodi nicemu osvrnu bih se na nesto drugo iz tvog posta sto je bar meni jako interesantno.
Citiraj:
samo želim da ukažem na to da smo svi jedan narod i da se svi trebamo držati zajedno, nebitno je kako ćemo se zvati, jer sam svjestan da je Hrvatima teško priznati da su ujedno i Srbi, a Srbima da su ujedno i Hrvati, a naročito Muslimanima sa ovih prostora da su i Srbi i Hrvati a ne nešto treće, naravno po narodnoj pripadnosti, i to je razlog zbog koga smatram da je Jugoslavija bila jedino moguće i jedino ispravno rješenje za ljude ovih prostora, jer njen naziv i uređenje nije vrijeđao nikoga ni po kojem osnovu, što i jeste bio razlog zbog čega su svjetski moćnici toliko radili na razbijanju te iste Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, u kojoj bi se sigurno, vremenom, stvorio jedan jedinstven Jugoslovenski narod kao što i treba da bude.
Sta to tebe vrijedja u imenu BOSNA I HERCEGOVINA (pretpostavljam da si bosanac, rodjen u Bosni, a ako su ti preci doselili iz Srbije - onda te apsolutno ne razumijem) ?
U Jugoslaviji (uzgred receno staroj nekih 100-injak godina) bi se sigurno stvorio jedinstven Jugoslovenski narod kao što i treba da bude - po tebi, a ovamo negiras 1000-godisnju istoriju i Bosnjake kao narod. Pa zasto lazes sam sebe ? To je toliko kontradiktorno da je u stvari SMIJESNO.
Interesantno je da ti mozda vidis Srbe kao narod, Hrvate, Slovence, Crnogorce i Makedonce ali su ti bosanski, srbijanski i makedonski Muslimani jedan narod pod imenom Muslimani. To sto smo mi Muslimani - nema veze sa narodnoscu. Isto kao sto ni crnogorci NISU srbi - iako su pravoslavci.
Jos interesantnije bi bilo (eh da to covjek samo moze) znati kako bi bilo da se te neke 1918 nije stvorila Jugoslavija, da nije bio SRPSKO-HRVATSKI sluzbeni jezik u Yugi, koliko bi se onda Slovenci i Makedonci razumijeli, a koliko bi Hrvata I Bosanaca znalo cirilicu, odnosno Srbijanaca latinicu. Kako bi cija istorija izgledala i kako bi se zvali Bosanci/Bosnjaci, da li bi te onda bilo SRAMOTA izjasniti se Bosanacem pravoslavacom ..... Ali o tome se moze samo RAZMISLJATI.
To sto su Srbi najbrojniji ni u kom slucaju ne daje za pravo osporavanje drugih naroda, pisanje i kreiranje istorije i na kraju crtanje novih, starih granica ...
To sto je glagoljica licila na cirilicu nije dokaz srpstva ostalih na tom podrucju. To sto se jedan bosanski kralj krunisao u srpskoj crkvi nije takodje dokaz srpstva ostalih (bas kao ni to sto je Bosna imala Turske i Austrijske vladare nije dokaz da je Turska ili Austrijska).
Mi to sve posmatramo iz nama interesantne perspektive, mada bi bilo jako interesantno znati sta Grci misle o Makedoncima, Rumuni o luzickim Srbima ....
Da li oni njih posmatraju kao poseban narod ili recimo onako kao sto ti posmatras Muslimane (Bosnjake) u Bosni.
I na kraju jos samo da ti kazem da sam se uvijek izjasnjavao kao NACIONALNO NEOPREDJELJEN, pa onda kao Musliman (to onako - po zakonu).
P.S.
Ovo je malo brzo pisano - pa mozda izgleda zbrda-zdola ali ko hoce da razumije .....