banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 00:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Apr 2009, 13:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Neki dan sam se pogubila vadeći papire za povrat pdv-a i po poreskoj skačući i čekajući.

Kod Hypo banke imam kredit a na istu banku mi liježe plata.
Naplatili su mi potvrdu o visini kamate 10 KM.

Sinoć na tv-u čujem da neke banke naplaćuju tu istu potvrdu 50 KM iz razloga što nisu komitentni nego dužnici. Radi se o slijedećem:

Ako kod neke banke uzmeš kredit (a na drugoj primaš platu) onda si samo dužnik, a ako ti na banku gdje primaš platu izdaju kredit onda si komitent.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 13:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Ja u Hipo banci nisam mogao dobiti kredit dok nisam postao komitent.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 17:39 
Vuk_samotnjak je napisao:
[Jel to iz iskustva ili radis u MF posto meni treba jedno 25/30000 da zavrsim kucu a ne za obrt kakva je procedura za takve kredite.

o vuce pa koliku kucu imas kad ti tereba jos toliko da zavrsis? ili nisi ni poceo?

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 17:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

majlili je napisao:
Jel to iz iskustva ili radis u MF posto meni treba jedno 25/30000 da zavrsim kucu a ne za obrt kakva je procedura za takve kredite.

o vuce pa koliku kucu imas kad ti tereba jos toliko da zavrsis? ili nisi ni poceo?

Velika kuca a ostali "fini" radovi.

Primjera radi samo mi za parket i unutrasnje stepenice da odradim u drvetu treba oko 5000 gdje su tu dva kupatila kuhinja...

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 21:00 
Jbt ti zavrshni radovi oderu covjeka...

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 21:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 23:07
Staro pravilo gradnje: 'koliko ti treba novca da je ozidaš, toliko ti treba da je završiš'. :wink:

So Dance Your Own Dance, And Never Forget!

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 21:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Skupo jeste ali sta se moze. Sjebala me ova kriza pa nemogu dici kredit, inace zavrsio bi je ja, sreca je sto imam svoj stan pa bar nisam postanar ali me zeza jedna stvar trenutno bi mi stan otplacivao naredni kredit (odnosno podstanar) al nista dok banke malo ne omeksaju a taman i ja malo mozak od majstora da odmorim.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2009, 12:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Nov 2005, 09:39
Ma da ove banke su kriminalne a posebno MKO.

Ja necu da radim nista sa njima. Odem kod zelenasa i uzmem istu lovu sa istom kamatom. Ako kasnim oni me sacekaju, pocaste i stimulisu u nastojanju da rijesim svoje trenutne probleme sa otplatom. Za razliku od zvanicnih institucija nemam problema sa obezbjedjenjem kojekakvih papira i dokaza.

Zato preporucujem da svi napustite ove divljake u bankama i MKO i da se obratite ovim divnim ljudima poznatijim kao zelenasi.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 17:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
Bravo kume dobar prijedlog.
Tako mladi,a vec razmazeni. Sve im smeta,ali im ne smeta da kasne.
Ja mogu da shvatim da neko ima problem jer je upao u raskorak sa otplatom,ali da uzmes kredit da neces da vratis,pa jos se i poslije ljutis.
Najgore od svega je kad upadnes u nevolju sa placanjem,pa krenes dalje da se zaduzujes.
Pa poslije svega ja moram da vam dolazim na vrata sa svojih preko metar tezine :D
Mislim da je svako od vas dovoljno pametan da bira hoce li kredit dici ili nece.
Najbolje je bez njega,ali sta bi ja onda radio. :evil3:
Ovom kolegi bi preporucio da fino stavi sve na papir,koliko zaradjuje on i porodica i sa njom mora da odluci hoce li dici kredit. U vecini slucajeva supruznici ne znaju da se dize kredit.
I naravno da li je neophodno zaduziti se 25000 i vise za "fine" radove. To znaci da neko ima lovu ali neka se ipak razmisli. Kao sto neko rece imaju krediti IRB-a ako vec hoces sa najnizom kamatom.
A sto se tice proganjanja od strane MKD,placajte na vrijeme i nece vam niko nista,a ako necete sto se predlozi tu su ovi fini "kreditni sluzbenici",oni ce vas sacekati ,ali u mraku :D

Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 17:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Da, činjenica je da su službenici kao udav, a zašto? Zato što kod banke možeš da kasniš s ratom do 3 mjeseca a kod MK 2 mjeseca, nakon čega kreditni službenik koji ti je odobrio kredit dobija negativne poene i gubi posao.
Kreditni službenici su prisiljeni da ganjaju svoje komitente.

Prije par mjeseci sam otišla na razgovor za posao u MK Eki.
Od svih kandidata odokativno imala sam daleko najjače karakteristike.
Što zbog posla kojim se bavim, što zbog spoljašnjosti (jedino sam ja bila obučena u poslovno odijelo, a ostali su došli u trenerkama na poslovni razgovor) :lol:
I šta se desilo? Stalno su mi postavljali pitanje kako bi ja dala kredit nekome ko ne radi, ko nema primanja i minirali svaki moj odgovor. Nije mi bilo jasno kako to oni misle da ja kao budući kreditni službenik dam kredit nekome ko ne radi, ko na sebi nema nikakvu zemlju, kome ni porodica ne radi... ko nema dobro razrađeni prodični posao.
Nisam ušla u posljednji krug. Ušla je jedna krupna djevojka i jedna žena koja djeluje kao razbijač i njen momak koj radi kao sekjuriti. Primili su njega.
Ova prva djevojka mi je rekla da su u tom krugu pitanja bila sljedeća "Šta ako vas neko fizički napadne? Da li biste vi nekoga fizički napali? Kako biste se branili da vas neko napadne? Da li biste uzvratili na fizički napad? Kako biste natjerali komitenta da vraća rate?"
Užas.
Inače, čula sam da su pojedini ljudi uzimali kredite a ne rade nigdje i da su im žiranti bili takođe nezaposlene osobe. E to mi nije jasno.

Skoro isto kod mene,stim da tvoj poslovni izgled u MF ne pomaze,prvo da ti opisem radno mjesto.Ides da obidjes i da nudis kredit u svaku mogucu zabit. Kolega moj je isao da pogleda covjeka koji pusta ovce da pasu u minskom polju. Sa druge strane fin poslovni izgled se gleda u zgradi Vlade i po bankama.Zato bi i ja prednost dao neformalno obucenom,ali ne u trenerci. S druge strane kad nastane problem u otplati izadje ti "klijent" sa pistoljem i kaze ja jedino da ubijem tebe ili sebe .
Znaci posao kreditnog sluzbenika nije nimalo fini posao dosta se razlikuje od posla u bankama.
Mada i banke sad tjeraju svoje sluzbenike da idu na teren i obilaze svinjce i stale.
I najbitnije kod MF da dajes kredite osobama koje imaju bilo kakav izvor prihoda.
Svako ko ispunjava te uslove i ima vazecu LK ima sanse da dobije kredit. I naravno sad je dosta "lakse " odobriti kredit kad imas informaciju iz centralne banke gdje su svi upisani i kao klijenti i kao ziranti.
I naravno svaki klijent ima svoj kredit,a na vama je da odlucite gdje cete.
Naravno da je u bankama najnize kamate,ali ta vremena su prosla,posto je vecina gradjana pretjerala sa zaduzivanjem,tako da moraju da dolaze izmedju ostalog i u MF.
I naravno ako si jos zainteresovana za posao javi se na priv.pa cu da ti javim kad kod mene bude mjesta,rado cu pomoci svakom da dodje do posla,ako zeli.

I hear it every day

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 20:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

murphy_law je napisao:
I naravno da li je neophodno zaduziti se 25000 i vise za "fine" radove. To znaci da neko ima lovu ali neka se ipak razmisli.

Kao sto sam napisao jedan kredit imam koji redovno otplacujem, nisam ja klosar da sam digao kredit za troje hlaca i majicu pa to izaslo iz mode pa kontam da je i kredit zaboravljen.
Kredit sam digao da si napravim kucu mogao sam isto tako da ga dignem i za neko auto ili dobar godisnji ali nisam. Sto se tice "finih" radova sam stavi na papir koliko izade kuca od 200M2 pa ces vidjeti a i napisao sam da bi mi taj kredit vracao "podstanar" posto imam svoj stan.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 20:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

murphy_law je napisao:
I naravno da li je neophodno zaduziti se 25000 i vise za "fine" radove. To znaci da neko ima lovu ali neka se ipak razmisli.

Kao sto sam napisao jedan kredit imam koji redovno otplacujem, nisam ja klosar da sam digao kredit za troje hlaca i majicu pa to izaslo iz mode pa kontam da je i kredit zaboravljen.
Kredit sam digao da si napravim kucu mogao sam isto tako da ga dignem i za neko auto ili dobar godisnji ali nisam. Sto se tice "finih" radova sam stavi na papir koliko izade kuca od 200M2 pa ces vidjeti a i napisao sam da bi mi taj kredit vracao "podstanar" posto imam svoj stan.

Vau, to je kućetina! Jesi čuo da će se plaćati porez na višak stambenog prostora?

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 20:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Vau, to je kućetina! Jesi čuo da će se plaćati porez na višak stambenog prostora?

Nemam ja viska sve je iskoristeno :D

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 20:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Talija je napisao:

Koliko se kvadrata računa "po glavi"? 50 ili 30?

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 20:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Talija je napisao:

Koliko se kvadrata računa "po glavi"? 50 ili 30?

Stvarno neznam, ali porez na kvadrat stambenog prostora je oko 0.30KM i to samo za vece od 60m2

Najbolje da sebi pravim kucu od 45m2 mislim neko bi bio prezadovoljan i sa tim,
nisam kompleksas :D ali kad se krenulo onda udri jednom se pravi gore je nadogradivati i izbijati nego u startu grunuti malo vecu lovu

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 00:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Slično je i kod mene bilo... Kad sam upalio mješalicu, nisam je gasio dok nisam došao do 200m2 :)

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2009, 08:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mangia je napisao:
Slično je i kod mene bilo... Kad sam upalio mješalicu, nisam je gasio dok nisam došao do 200m2 :)

Sad si ti neki gazda.
I najveci "goljo" je gradio 2sprata+potkrovlje,nisi ti nesto specijalno.
Jedino jakuzzi kada i pokretna vrata od garaze te isticu :lol:

I hear it every day

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 15:44 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Feb 2008, 05:28
trebam uzeti kredit od 1500 km planirao sam u mikrofinu.zanima me tacno rata koliko bi placao i koliko kosta ta obrada formulara.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 09:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2008, 12:17
delije_81 je napisao:
trebam uzeti kredit od 1500 km planirao sam u mikrofinu.zanima me tacno rata koliko bi placao i koliko kosta ta obrada formulara.

Pitas u Mikrofinu.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2009, 14:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

delije_81 je napisao:

http://www.mikrofin.com

I hear it every day

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]