Avinoam1 je napisao:
Ja tebi govorim da u nekim islamskim zemljama muslimani zive pod pritiskom smrtne kazne i zatvora a ti meni pricas o ‘jednodimenzionalnom pristupu’??
Ti zapo za tu smrtnu kaznu, ko pijan za plot.
U islamskim zemljama se zivi pod pritiskom smrtne kazne kao u Americi ili pod pritiskom zatvorske kazne kao u Evropi.
Svaka drzava je odredila sackcije ukoliko se ne postuje zakon. Probaj u Bosni nesto ukrasti, pa da vidimo sta ce ti se desiti ako te uhvati, medjutim ako zivis jednim postenim zivotom imas li se cega bojati.¨
U islamski zemljama se nemas cega bojati ako si obican covjek, uopste ne moras biti musliman, ali ne ukradi, ne ubijaj, ne siluj, ne organiziraj gay parade, ne pij i nema problema, a ako hoces bas sve to da radis pa eno ti privatnosti doma tvog pa izvoli.
Upravo kao i svagdje u svijetu, samo sto se u ostatku kugle uglavnom tolerise javni sex, droga, alkohol, prostitucija itd itd...sta ti mogu sto ti se ne svidja sto su propisane drakonske kazne u Islamu zbog tog, a koje ocigledno imaju efekta.
Ti ne poznas teolosku stranu zakona, jer smatras da svaki oblik kaznjavanja i te kako treba da provodi Bog Sam, dakle zamisljas Njegovu ruku kako kaznjava nekog, medjutim zaboravljas zakon koji je On objavio i prema kojem se treba uskladiti ponasanje svakog pojedinca radi pojedinacne i opste dobrobiti kako ovog tako i buduceg svijeta za tog istog pojedinca ili drustvo.
Vjerujem da ti smetaju i same kazne za prakiranje u vlastitoj zemlji, jer vidi za to bi trebalo da postoji poseban andjeo koji kaznjava.
Tvoj problem je nerazumjevanja i Biblijske izjave "KEPP THE COMMANDMENTS"-sto je rekao i sam Isa a.s....
Avinoam1 je napisao:
Pitam te zasto se covjekova odluka ako predje iz islama u hriscanstvo ne moze postovati?
Pa evo da li se postuje ili ne...reci mi ajet gdje je strogo smrtna kazna za prelazak na krscanstvo....
A ajet o kojem ti trubis iz sure Al-Ahzab 36....jesi li ikad procitao povod objave tog ajeta???
Jer nema smisla govoriti s tobom o Kur'anu i Islamu kad ne znas povod objave tog ajeta....vidis kako povrsno gledas ti bi jedan od ajeta koji uopste nemaju veze s SMRTNOM KAZNOM U ISLAMU stavio pod KAZNENU ODREDBU....(sreca pa nam nisi muftija sve bi bilo izokrenuto)
Naime
Povod objave ajeta 33:36 je zenidba i udaja majstore a ne smrtna kazna (Subhanallah).
Jel vidis koliko povrsno poznajes Kur'an?
Jel vidis opasnosti koje prijete iza toga?
Zato se prvo bar procita neko kapitalno djelo o islamu ili se odredjeni ajet pokusa prostudirati kako i zasto je objavljen, pa se onda konsultira s fakihima pa se onda primjenjuje...e moj ahbabu sreca pa nisi sejh vjerovatno bi imali jos jednog ekstrema vise.
Ali da te napomenem jos uvjek stojim kod pitanja da mi nadjes ajet u Kur'anu gdje je smrtna kazna prijetnja za napustanje vjere.Nemoj mi samo citirati ajet koji govori o obredima hadzdza ili udaji pa kazati da je to ajet o smrtnoj kazni....
Avinoam1 je napisao:
Jel to nesto toliko nenormalno? Ljudi studiraju za sebe, pronalaze istinu i donose zakljucke za sebe, zasto bi ja nekome nametao na silu moje stavove i prijetio mu socijalnom izolacijom i kaznama?!!!!
Ajd da vidimo jel to normalno bas.
Ajd da vidimo koji ajeti u Kur'anu govore o otpadnistvu i sta o njima kaze Allah s.w.t. dobro procitaj
Ako budes druge Allahu ravnim smatrao, tvoja ce djela sigurno propasti." (Ez-zumer, 65)
"Allah nece oprostiti da Mu se iko smatra ravnim, a oprostice mimo toga kome On hoce. A onaj ko drugog smatra Allahu ravnim, cini izmisljajuci laz, grijeh veliki" (En-Nisa', 48.ajet)
" A ima li nepravednijeg od onoga koji, opomenut recima Gospodara svoga, njima ledja okrene? Mi cemo, zaista, kazniti zlikovce!" (sura es-Sedzde, 22. ajet)....
Avinoam1 je napisao:
Smrtna kazna je postojala u Bibliji ako si pazljivo citao za ODREDJENE, SPCIFICNE NARODE u ondasnjem istorijskom konetkstu!!!
hm...
Avinoam1 je napisao:
Bog nije rekao ‘od danas pa za svu vjecnost ubijajte ko god se protivi mojoj volji’
Daj mi samo ajet iz Kur'ana gdje se to veli da Bog kaze da se ubijaju svi oni koji se protive Njegovoj volji molim te...
Avinoam1 je napisao:
Pa naravno da se ne odricem tih izjava, a da li smatram da je Bog bio pregrub to je pitanje koje ja sam za sebe moram rjesiti- i mada na prvi pogled ispada da je Bog bio pregrub, malo detaljnijim razmisljanjem se moze doci do zakljucka da nije.
Da, da ...na prvi pogled ispada da je Bog pregrub, ali malo detaljnijim razmisljanjem se moze doci do zakljucka da nije....(interesantna izjava)
Avinoam1 je napisao:
Razlika je u tome sto u Starom Zavjetu vidim Boga koji direktno Izraelskim vodjama i prorocima naredjuje koga i kada da eliminisu! Odredjeni narodi u odredjenom vremenskom kontekstu. Nema univerzalnog poziva niti univerzalne zapovjesti da se tako postupa kroz cijelu istoriju covjecanstva! Da li si ti u mogucnosti da to shvatis?
Ma shvatam, jos mi samo daj onaj ajet i sve ce biti o.k....
U Kur'anu ne postoji masovna ubistva, ljudi od strane ljudi, nego samo ljudi od strane Allaha s.w.t. npr Sodoma i Gomora, ali nije naredjeno vojskama da ubijaju sve redom jel to mozes da shvatis....jel mozes da shvatis...
U ISLAMU NE POSTOJI GENOCID I NIKAD NIJE IZVRSEN NITI IZVRSAVAN, HISTORIJA SVIJETA GA NE POZNAJE.
Avinoam1 je napisao:
Muslimani za mene u svijetu zauzeli mjesto po svim negativnostima?? Zasto lupetas i stavljas mi rijeci u usta kada to uopste nisam rekao? Kazem ti da mi smetaju SVI ekstremisti SVIH religija!! Kakve to veze ima sa kolektivnom krivicom? Majstore tebi ako ovo ide na zivce ti slobodno ne moras vise da mi se obracas. Ti ostajes pri tvojim stavovima, ja pri svojim. A jedan od mojih stavova ce zauvijek ostati ovaj: Kuran nije postojao oduvijek niti je Alah postojao oduvijek niti postoje bilo kakve islamsko-muslimanske maksime ‘od pocetka postanka vremena’. Ostaje na kraju samo cinjenica da se ti i ja se molimo fundamentalno razlicitim bogovima.
Vidis koji je tvoj problem, predstavljas se da si maximalni pacifista, ali u sustini si zadrti mrzitelj sviju koji misle suprotno, iz tog razloga i sam kazes da za tebe ne postoje neke islamske maksime, vidis za mene Biblijske maxime postoje "Ljubav".
Tvoj je problem u razmisljanju jer ne vidis razliku izmedju Kur'ana i Mushafa i vremena postanka i kodifikacije pa mislis da je Mushaf od uvjek, vidis li svoje plitko ne znanje, pokusao sam malo da ti priblizim kroz odredjene fenomene, ali ne pije vode. Ne vidis razliku izmedju Allahova s.w.t. govora i materija odnosno harfova kad su nastali i pisani.
Svi krscani i zidovi i muslimani se slazu da je Bog postojao oduvjek a razlika u imenu da li JHWH ili Allah s.w.t. ili jednostavno Bog je drugo potanje, a reci da Allah nije postojao oduvjek je koliko hrabro toliko i glupo, jer odmah podrazumjeva da vjerujes da ni JHWH nije oduvjek a to je prije glupo nego hrabro.
I na kraju imas gresku katastrofalnu jer ti i ja se ne molimo fundamentalno razlicitim bogovima nego imamo razlicit koncept shvatanja JEDNOG BOGA a ne "bogovima".
Pa ja i ti se jos nismo ni upoznali, koje rece da si ono denominacije ????