banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 21:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 120 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Okt 2009, 15:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Citiraj:
»Srbi« na jeziku Bizantinaca je riječ koja označava »robove«, a na tom jeziku obično se riječju »serbula« označava obuću robova, a riječ »tzerboulianous« označava one koji nose jeftinu, siromašku obuću. Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Bizantinaca.

Каква глупост... Значи невиђена глупост. Реч Срби долази из реч срб (односно од језика индоевропске гране) и може да се преведе као рођак или припадник истог племена. Реч срб можемо и данас да нађемо у већини словенских језика. Нпр. пољском Pasierb/Pasierbica (полубрат/полусестра односно нећак/нећака), словенском Paserbok (слично занчење као горе наведено) и украјинском priserbiti (придружити се). Навео сам ти само један пример који побија твоје небулозе, за даље стварно немам воље и молим те да твоје хрватске теорије оставиш за форум загеб или тако нешто. И иначе кад већ помињеш где се то наводи реч Срби први пут, одгонетнућу ти и то: Први пут се спомиње у делу Claudius-а Ptolomaeus-а (Κλαύδιος Πτολεμαῖος) (100-175 после Христа) "Географија" и то као Σέρβοι (Сербои) а Клаудиус као објашњење каже да се ради о племену које живи у азијским Сарамитима на дољем току реке Волге између Кераунских и Хипијских планина. Наравно, то уопште не значи да данашњи Срби имају било какве везе са тим али ти то нигде и не спомињеш већ као некакав аргумент наводиш да се реч Срби први пут помиње код Константина Порфирогента. И још једном, ако нећеш да изазовеш лоше реакције овде које ће даље да доведу до твога бановања остави ту хрватску историју за форум Загреб.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 15:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Okt 2009, 15:39
nažalost tvoju, to je citat iz DAI, koji ti, opet na tvoju žalost ne možeš izmijeniti, tako je kako je originalno napisano !!!!!!

a evo ovako izgleda prvi južnosalvenski domaći dokumenat na vlastitom jeziku i sa vlastitim pismom, i gle čuda spominje se bosanski i Bosna
pa nek izvoli neko pokazati sličan dokumenat gdje se spominje srpsko ime ili srbija u bilo kojem obliku, a da je starije od ove povelje !!
Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 15:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

И још једном се понављам:

И још једном, ако нећеш да изазовеш лоше реакције овде које ће даље да доведу до твога бановања остави ту хрватску историју за форум Загреб!!!

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 16:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Urbani, opet živci trepere?

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 16:04 
Početnik
Početnik

urbana_extravaganca je napisao:

Каква глупост... Значи невиђена глупост.

И још једном, ако нећеш да изазовеш лоше реакције овде које ће даље да доведу до твога бановања остави ту хрватску историју за форум Загреб!!!

ok ako je za tebe original DAI glupost a ja valjam prohrvatske teorije, a što me čudi, jer se kako vidim izdaješ za poznavaoca historije, (jedino ostaje znači da si pristrasan i neobjektivan) onda moraš vjerovati vlastitom najznačajnijem srpskom historičaru, Simi Ćirkoviću, koji to isto iznosi u svojoj knjizi, pa ako nisi čitao, evo ti jedna stranica o tome, i ako ti to nije dovoljan dokaz, onda se malo zapitaj o sebi
dakle, stranica iz knjige Sime Ćirkovića

Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 16:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
marsovac je napisao:

kulinova povelja je prvi dokumenat koji su južni slaveni vlastoručno napisali na svom jeziku i pismu

Није први документ, ако ћемо ситничарити, Мирослављево јеванђеље је писано 1185. Такође мање познатије Маријино јеванђеље је писано почетком 11 вијека.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

marsovac je napisao:

Каква глупост... Значи невиђена глупост.

ok ako je za tebe original DAI glupost a ja valjam prohrvatske teorije, a što me čudi, jer se kako vidim izdaješ za poznavaoca historije, (jedino ostaje znači da si pristrasan i neobjektivan) onda moraš vjerovati vlastitom najznačajnijem srpskom historičaru, Simi Ćirkoviću, koji to isto iznosi u svojoj knjizi, pa ako nisi čitao, evo ti jedna stranica o tome, i ako ti to nije dovoljan dokaz, onda se malo zapitaj o sebi
dakle, stranica iz knjige Sime Ćirkovića

Slika

Не познајем хисторију али познајем историју. Ти читаву своју теорију засниваш на ДАИ зато што је исти оргиналан? Каква је то логика? Значи ако је оргиналан одна је и исправан или шта? Ево ја је заснивам на Птоломеусовој "Георгафији". Исто је оргинална.
И шта сад? Нерешено јели?
А онда као додатни аргумент узмеш Симу Ћирковића који опет своју тезу као и ти заснива на писањима Порфирогенита. Дечко нема разлике између твог првог и твог другог аргумента. Јел увиђаш то?
Чињеница је једна а то је да си ти написао да се реч Срби први пут спомиње у делу Константина Порфирогенита а ја ти доказао супротно.
А о овој робовској тези навешћу само ово. Да ли ти заиста мислиш да су Срби (Словени), Авари, Бугари и много други пре него што су се населили на Балкану отишли до Цариграда да питају византијског цара да им да дозволу и везали се неким робовско-вазалским уговором? Кад се већ позиваш на оргиналност дај нам да видимо тај уговор. Такође за време цара Ираклија (односно и пре њега) Византија је била у дубокој кризи и није уопште имала начина да некога поробљава нити ставља у вазалски однос. Тек ће цар Василије Први Македонац успети да стави Србе (кнет Мутимир) и Хрвате (кнез Здеслав) у вазалски положај. Значи опет ти пада теза.
Онда можемо да повучемо и тезу веродостојности информација које могу да се прочитају у „De administrando imperio" јер Константин пише о периоду 6. и 7. века а при томе сам живи у 8. веку док нпр. Птоломеус своје дело пише као путопис за време свог живота.
Једноставно градиш причу на слабим ногама.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 17:07 
Početnik
Početnik

Ево ја је заснивам на Птоломеусовој "Георгафији".
.

daj citate koji govore u tvoju korist a mene i moje izvore negiraju
a da ne govorim o tome (a što i sam priznaješ) da ti srbi koji se tu spominju nemaju ama baš niakkve veze sa ovima koji su došli na balkan !!

А онда као додатни аргумент узмеш Симу Ћирковића који опет своју тезу као и ти заснива на писањима Порфирогенита. Дечко нема разлике између твог првог и твог другог аргумента. Јел увиђаш то?
Чињеница је једна а то је да си ти написао да се реч Срби први пут спомиње у делу Константина Порфирогенита а ја ти доказао супротно.
.

prvo si baš ti rekao ogromnu glupost sa time što si rekao za DAI da je glupost , a ja ti naveo najznačajnijeg srskog historičara , koji naravno to sve isto potvrđuje, baš da ti dokažem kako si se provalio !!!!!!!!!!! ali ti to ne kontaš, izgleda da ti ni vlastiti historičar nije dovoljan dokaz, jer nije po tvom aršinu !!!
čime si mi dokazao suprotno ??

А о овој робовској тези навешћу само ово. Да ли ти заиста мислиш да су Срби (Словени), Авари, Бугари и много други пре него што су се населили на Балкану отишли до Цариграда да питају византијског цара да им да дозволу и везали се неким робовско-вазалским уговором? Кад се већ позиваш на оргиналност дај нам да видимо тај уговор.
.

ha, ha e sa ovim si ispao legenda
čuj ugovor 610.godine da potpišu Slaveni koji su nepismeni i koje bizantinci smatraju divljacima i sirovinama

.Једноставно градиш причу на слабим ногама.

nevjerovatan si...za tebe su slabe noge i tvoj srpski historičar čije su knjige bile osnovna i jedina literatura svih škola SFRJ...nema dalje, ovo je tvoje dno !!
nevjerovatno !!

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 17:12 
Početnik
Početnik

skypostman je napisao:
marsovac je napisao:

kulinova povelja je prvi dokumenat koji su južni slaveni vlastoručno napisali na svom jeziku i pismu

Није први документ, ако ћемо ситничарити, Мирослављево јеванђеље је писано 1185. Такође мање познатије Маријино јеванђеље је писано почетком 11 вијека.

daj ga prikaži u originalu kako sam ja kulinovu povelju i podvuci mi gdje se spominje srpsko ime ili srbija u bilo kojem obliku,
dakle neka mi pokaže neko bilo kakav domaći vlastoručni neki srpski dokumenat kao takav sa spominjenjem srba ...
dajte neki dokumenat da vidimo kako se uopšte na slavenskom ćirilicom pisalo srpski ili srbi , kao što se gore u povelji lijepo vidi "bosanski" i koji je to dokument i kada je napisan i od strane koga...baš kao što se zna da je 1189.g.Kulinova povelja Dubrovčanima

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 17:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

marsovac je napisao:
skypostman je napisao:
marsovac je napisao:

daj ga prikaći u originalu kako sam ja kulinovu povelju i podvuci mi gdje se spominje srpsko ime ili srbija u bilo kojem obliku, dakle neka mi pokaže neko bilo kakav domaći vlastoručni srpski dokumenat kao takav

Ко је спомињао Српско име, извалио си глупост да је Кулинова повеља најстарији Јужнословенски документ што је апсолутно нетачно.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 17:46 
Početnik
Početnik

skypostman je napisao:

Ко је спомињао Српско име, извалио си глупост да је Кулинова повеља најстарији Јужнословенски документ што је апсолутно нетачно.

očigledno ti veze nemaš

to jeste najstariji vlastoručno pisani dokument južnih slavena na svom jeziku i sa svojim pismom

sa čime me ti demantuješ,
ako nije reci nam ti koji jeste ???

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 17:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

marsovac je napisao:
skypostman je napisao:

očigledno ti veze nemaš

to jeste najstariji vlastoručno pisani dokument južnih slavena na svom jeziku i sa svojim pismom

sa čime me ti demantuješ,
ako nije reci nam ti koji jeste ???

Горе сам ти навео два која су старија, јеси ћорав?

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 17:59 
Početnik
Početnik

samo ovakav dokaz prihvatam

imaš li ili nemaš ??

Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 18:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
daj citate koji govore u tvoju korist a mene i moje izvore negiraju
a da ne govorim o tome (a što i sam priznaješ) da ti srbi koji se tu spominju nemaju ama baš niakkve veze sa ovima koji su došli na balkan !!

Ти си изгледа стварно спао с Марса. Ко каже да немају никакве везе са овима који су дошли на Балкан. Не може нико да докаже да немају ни да имају. Остаје загонетка.
Какав цитат? Птоломеус у свом делу "Географија" спомиње племе Сербио и наводи приде њихово станиште. Шта је ту теби нејасно? Ја овде с тобом уопште не дискутујем о етничком пореклу већ о томе да си ти лично написао да се реч Срби не спомиње нигде пре Константина Порфирогенита. Сад смо видели да се спомиње.

Citiraj:
prvo si baš ti rekao ogromnu glupost sa time što si rekao za DAI da je glupost , a ja ti naveo najznačajnijeg srskog historičara , koji naravno to sve isto potvrđuje, baš da ti dokažem kako si se provalio !!!!!!!!!!! ali ti to ne kontaš, izgleda da ti ni vlastiti historičar nije dovoljan dokaz, jer nije po tvom aršinu !!!

Ко каже да С. Ћирковић има право. Прво његова грешка је што је своју тезу заступао управо на ДАИ-у. То је оно што сам ја написао. Ћирковићу свака част али нити је он Богом дан нити мора да буде потпуно управу. Човече јел ти увиђаш да се цела твоја прича свела на некакву тезу оргиналности где нам ти постављаш некакве скениране копије? Шта је с мозгом?

Citiraj:

Наведено већ: "Географија".

Citiraj:
ha, ha e sa ovim si ispao legenda
čuj ugovor 610.godine da potpišu Slaveni koji su nepismeni i koje bizantinci smatraju divljacima i sirovinama

Видиш како си наиван. Познато је мени јако добро и ово прво и ово друго али сам написао намерно пошто се ти засниваш све своје тезе на оргиналности докумената (пример: daj ga prikaži u originalu kako sam ja kulinovu povelju).
Е сад ја кажем теби дај ми прикажи у оргиналу документ где пише да Византија допушта Србима (Словенима), Бугарима итд. да се населе на Балкан и да између Византије и истих постоје некакви робовласнички или вазалски односи.
Ја сам ти већ рекао да не постоје а први су успостављени за време цара Василија и то преко српског односно хрватског кнеза. То је историјска чињеница. Јел ти позната? Изгледа да није.

Citiraj:
nevjerovatan si...za tebe su slabe noge i tvoj srpski historičar čije su knjige bile osnovna i jedina literatura svih škola SFRJ...nema dalje, ovo je tvoje dno !!
nevjerovatno !!

Види можда је проблем управо у овоме: čije su knjige bile osnovna i jedina literatura svih škola SFRJ. Можда... Дечко мислим одмори. Полако се кристалише уствари сврха твог писања а то је негација српског народа. То моћемо да видимо овде:

Citiraj:
daj ga prikaži u originalu kako sam ja kulinovu povelju i podvuci mi gdje se spominje srpsko ime ili srbija u bilo kojem obliku,
dakle neka mi pokaže neko bilo kakav domaći vlastoručni neki srpski dokumenat kao takav sa spominjenjem srba ...
dajte neki dokumenat da vidimo kako se uopšte na slavenskom ćirilicom pisalo srpski ili srbi , kao što se gore u povelji lijepo vidi "bosanski" i koji je to dokument i kada je napisan i od strane koga...baš kao što se zna da je 1189.g.Kulinova povelja Dubrovčanima

Е сад види, лепо ти дечко навео пример "Мирослављево јеванђеље" које је старије од дотичне повеље. Мирослављево јеванђеље је најзначајнији ћирилични споменик српске и јужнословенске односно српско-словенске писмености из 12. вијека, а у њему су упоредо заступљена два правописа: зетско-хумски и рашки. Настао је по наруџбини захумског кнеза Мирослава, брата рашког великог жупана Стефана Немање, највјероватније у Котору, око 1185. године, а за потребе цркве Светог Петра и Павла у Бијелом Пољу на Лиму, и саме задужбине кнеза Мирослава, која је доцније постала епископско сједиште Хумске епархије Српске православне цркве, након што су Босанци заузели западни дио захумске српске области.

Теби ће морати бити јасна једна ствар а то је да нација пре Француске револуције нема па самим тим ни оно босански није национална а још мање етничка одреница већ искључиво географска као нпр. франачки, римски и сл.
Твојом логиком би нпр. имали нацију Византијаца, Македонаца, Спартанаца, Атињана и сл.

Морам да ти додам да је већ много Марсоваца пре тебе већ било овде да нам "отвара очи". Данас их нема а нема их зато што су бановани због вређаеа већине овде. Размисли о томе а ове своје квази хисторијске тезе и теорије остави за форум Сарајево (пошто сам у међувремену провалио да ниси Хрват.

Администрацијо, катанац на тему јер је у последњих годину дана најмање 30 пута вођена ова дискусија.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 18:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Citiraj:
Одакле смо?

из пичке материне

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 18:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

manitu uci da svira je napisao:
Citiraj:
Одакле смо?

из пичке материне

Јел имаш оргиналан документ за ту тврдњу? :D

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 18:39 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Okt 2009, 18:54
Citiraj:
Одакле смо?

из пичке материне

roflmao!!!

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 18:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Citiraj:
Одакле смо?

из пичке материне

:D
meni nisu potrebi dokumenti, ja jednostavno vjerujem --- on topic :wink:

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 18:49 
Početnik
Početnik

Какав цитат? Птоломеус у свом делу "Географија" спомиње племе Сербио и наводи приде њихово станиште. Шта је ту теби нејасно? Ја овде с тобом уопште не дискутујем о етничком пореклу већ о томе да си ти лично написао да се реч Срби не спомиње нигде пре Константина Порфирогенита. Сад смо видели да се спомиње.
.

citat, isječak, ne znam više kako da vam kažem da skontate, onakav kakav sam ja dao i iz DAI i iz knjige Ćirkovića, dakle čisto-originalno bez dodavanja, ispravljanja i sl. imaš li tako nešto ili nemaš..jer ja ne želim tvoja tumačenja nečega što si pročitao, nisam ni ja tebi tumačio DAI na svoj način, nego ti prikazao original, ati zaključuj kako želiš, a vidio sam kako zaključuješ !!

Ко каже да С. Ћирковић има право. Прво његова грешка је што је своју тезу заступао управо на ДАИ-у. То је оно што сам ја написао. Ћирковићу свака част али нити је он Богом дан нити мора да буде потпуно управу. Човече јел ти увиђаш да се цела твоја прича свела на некакву тезу оргиналности где нам ти постављаш некакве скениране копије? Шта је с мозгом?
.

izgleda da ti imaš previše mozga, ko si ti da negiraš, omalovažavaš jednog priznatog historičara i naročito njegove radove !!!!
zamisli se malo !!
možeš samo iznijeti svoja razmišljanja i tumačenja,
kad napišeš neku knjigu koju će neko priznati možeš se praviti važan
uostalom napiši knjigu "Gluposti Sime Ćirkovića" da se smijemo

Наведено већ: "Географија".
.

opet ponavljam samo prikaži original citate/odlomke iz te "geografije" a ne tvoja tumačenja

Е сад ја кажем теби дај ми прикажи у оргиналу документ где пише да Византија допушта Србима (Словенима), Бугарима итд. .

pisao car Konstantin u DAI, ja stavrno ne znam šta bi ti drugo želio kao dokaz

Види можда је проблем управо у овоме: čije su knjige bile osnovna i jedina literatura svih škola SFRJ. Можда... Дечко мислим одмори. Полако се кристалише уствари сврха твог писања а то је негација српског народа.
.

svrha je nutralno iznošenje činjenica koje će razbiti upravo vašu iskrivljenu sliku historije kao što gore neki navede, da su bugari, dubrovčani, zahumljani, bošnjani, nereteljani, zato što pišu ćirilicom ustavri srbi ????
koja je svrha takvog pisanja ??? zavaravanje samih sebe..uspjeli ste !!

Е сад види, лепо ти дечко навео пример "Мирослављево јеванђеље" које је старије од дотичне повеље. Мирослављево јеванђеље је најзначајнији ћирилични споменик српске и јужнословенске односно српско-словенске писмености из 12. вијека, а у њему су упоредо заступљена два правописа: зетско-хумски и рашки. Настао је по наруџбини захумског кнеза Мирослава, брата рашког великог жупана Стефана Немање, највјероватније у Котору, око 1185. године, а за потребе цркве Светог Петра и Павла у Бијелом Пољу на Лиму, и саме задужбине кнеза Мирослава, која је доцније постала епископско сједиште Хумске епархије Српске православне цркве, након што су Босанци заузели западни дио захумске српске области.
.

imaš li originalni prikaz kao što sam ja postavio povelju, stoti put ponavljam

Теби ће морати бити јасна једна ствар а то је да нација пре Француске револуције нема па самим тим ни оно босански није национална а још мање етничка одреница већ искључиво географска као нпр. франачки, римски и сл.
Твојом логиком би нпр. имали нацију Византијаца, Македонаца, Спартанаца, Атињана и сл.

ko govori o nacijama, govorim o narodima
u istom tom kontekstu o kojem pričaš pojasni mi onda na čemu ti temeljiš prefix srpski kao narodnosni, a ne isto tako kao što navodiš da nije etnička odrednica
a da ne govorimo o tome da još niko ne postavi bilo kakav dokumenat gdje piše "srpski, srbi, srbija...." naravno domaći dokumenat na ćirilici
ja eto čekam, prvo srpsko spominjanje ma u kojem obliku, pa makar i u teritorijalnom kao bosanski koje sam naveo u povelji ( a sa čime se ne slažem, jer Bosna u to vrijeme nema nikakav teritorijalni okvir, a kamoli da postoji kao država-pa zar vi to stalno osporavate postojanje Bosne kao državnog oblika sve do Kotromanića-
i na šta se drugo onda mogao pozvati Kulin, nego u smislu etničke odrednice)

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 19:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
marsovac
Citiraj:
kad je prva pisana povelja ili bilo kakav dokument napisana VLASTORUČNO od srba na slavenksom jeziku i pismu !!???

Да ли си читао шта сам ти написао? У 19 веку Руси су писали службена писма на француском и шта?

Citiraj:
Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Bizantinaca.

Срби су били под руководством архонта. Архонти су били Срби, али они су били именовани Византиjом.

Citiraj:
u tome i jeste problem takvih kao ti
nisu bolan, slavensko pleme koje će se kasnije nazvati srbima (daj mi prvi domaći dokumenat gdje se srbi uopšte i spominju) naseljava samo područje Raške

Босна је био географски појам. У 9 веку српске земље, укључујући и Босну, су били подељене измедју српских кнезова подређеним Византии, али центар је била српска Рашка.

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Poslednji put menjao Руjа dana 16 Okt 2009, 21:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 120 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]