banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 22:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2003, 18:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Citiraj:
Pa, ako je on pravoslavan iz 4. veka, onda su i ovi pravoslavni ako cemo da budemo dosledni, jer gde je 1054?

Mozda sam glup, ali stvarno mi nije jasno sta si ovim htio da kazes.
Citiraj:
EVO, PROVERITI I DA LI SU PROGLASENI ZAJEDNICKIM "KANONIZOVANIM SVECIMA", a tu ti je i crta (=) do 4. veka, da ne bude zabune:

Ovo mi je jos manje jasno.
Citiraj:
- Papa Viktor odobrava i svojski podrzava montanizam,
- Papa Sefirin (195-217) potvrdjuje montanizam i odobrava ucenje Savelijanaca.
- Papa Marecelije (307-309) bio je ne prikriveni neznabozac koji je prinosio zrtve idolima.
- Papa Liverije (352- 366) bio je Arijevac, kako tvrde Sv. Jeronim, Ilarije i Atanasije.
===================
- Feliks drugi, nasledio prognanog Liverija, bio je Arjanac po tvrdnji Sv Jeronima.
- Papa Virgilije 536 - 555 potvrdjuje Evtihijevu jeres da Hristos nije imao covecije telo i obecava carici Teodori da ce stititi monofizite i da ce siriti njihovu nauku.
- Papa Onorije (625 -638) ispoveda i uci monotelitstvo. Zbog toga je osudjen i stavljen pod anatemu na saboru u Konstantinopolju 680 god.
- Lav drugi i njegovi sledbenici potvrdjuju odluku sabora.
- Papa Nikola Prvi 858 -867 uci da nije potrebno krstenje u ime Oca i Sina i Sv Duha.

Slicna i druga izopacenja su postojala i kod mnogih arhijereja pa cak i patrijarha na istoku. To nista ne dokazuje. Ponavljam. Nadji mi jednog jedinog Svetog Oca ili priznatog teologa Pravoslavne Crkve koji je osporavao Otkrivenje nakon sto je ono zvanicno prihvaceno od strane Crkve i uvrsteno u kanon Svetog Pisma. Nikome to nije palo na pamet 1500 godina i sad si se ti nasao da nesto "otkrivas".

Citiraj:
Hvala sto me sudis da sam gord, i to preko neta, a da mi ni oci nisi video.
Prastaj, ali stvarno ne znam na koji drugi nacin da ti se priblizim i iznesem svoj stav. Ako sam ja duboko uvjeren da ti jako grijesis, nije li moja hriscanska duznost da pokusam da te upozorim i da ti skrenem paznju na to? E sad, meni je zao sto to izgleda kao osudjivanje, ali zaista ne znam kako drugacije da ti to kazem. :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2003, 17:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Apr 2003, 16:31
Ja imam impulsivnu narav, ali zato i u momentu oprostim, tako da zato ne brini, brate; samo sto ne znam cija ce se inteligencija uvrediti, a tu, sta nam Bog dragi da.

1054. rascep
u 6. veku vec postoji spor o filiokve
692. tek K.O. ("knjiga otk.") biva potvrdjena

Ti si uveren da ja gresim, ti meni trazis jednog jednog "priznatog teologa posle" 692. godine?
Pa jel Patrijarh Fotije u 9. veku SUMNJAO? (vidi iznad)

A a tebi kazem da mi nadjes ko jos osim nas Pravoslavnih ZABRANJUJE K.O. na Svetoj Liturgiji?
Niko! Ja nemam sta da otkrivam, ili da mi pada na pamet, mogu samo da ispricam pricu o carevom novom odelu. (car je go).

Da li si ti svestan da je jedno kad se ljudi ne izjasnjavaju (moze biti i ovako i onako),
a drugo kad decidirano osporavaju (ne moze biti ovako ili onako)?
Ti meni trazis da ti nadjem ko osporava, nadjoh ti patrijarha Fotija, a ja tebi kazem da mi nadjes Crkvu Gospodnju koji nece nadvladati vrata paklena. Kako? Ko jos osim nase PC brani citanje K.O. na bogosluzenju, na liturgiji? NIKO! Mozda sam ja glup, ali nisam lud.

KOLIKO NJIH, SVETITELJA, SABORA, JE OSPORAVALO, DOK NIJE IZVRSENA TRGOVINA SA ZAPADNOM CRKVOM? JE LI NJIH NEKO OSPORIO, TE SVETITELJE STO OSPORAVASE K.O.? NIJE! ONI NE SPADAJU U ONO STO TI ZOVES IZPOCANJIMA! Pa, onda, molim lepo, Crkvu cine svi, i mi na zemlji, i oni na nebu, to nemoj zaboraviti.

Nego je izopaceno - lazno otkrivenje ZABRANJENO na Liturdjiji, i tacka.

Nisu kanoni samo Biblija (kanon kao spisak knjiga), to su sektaski "sola scriptura" argumenti. SLUZBA SE RACUNA, CRKVA KOJU VRATA PAKLENA NECE NADVLADATI, I NIJE NIKADA USLO LAZNO OTK. UNUTRA, NA LITURGIJU U NAS. A BIBLIJA, PA,... ENO SEKTE KO MUVE NA G.... SE ZALEPISE SVE NA K.O. I RAZMNOZAVAJU JERESI OD HILIJANISTA PA NA OVAMO DO ADVENTISTA, I TU SE NE VIDI KRAJA.

I svi oni znaju da "tumuce" K.O., ali kad pitas naseg pravoslavnog svestenika, ne dobijas nikakav odgovor.
Svi znaju da problem postoji, ali se svi postavljaju kao ti, da nije njihova nadleznost, i upucuju na razne strane.

Pravednik ce od svoje vere ziveti, a ne od nevere,
a nase svestenstvo se drzi po strani sto se tice K.O., "DIPLOMATSKI", kako rekose Maran Ati., ne "tumace" ga kao sve sekte-svaka na svoj nacin.

Ja na svom sajtu nisam tumacio, nego sam dao citate, pa ko ima usi,...

Ja sam tvrdim to sto tvrdim, i eto, lepe mi etikete, nazivaju me imenima po raznim forumima, a ti, brate, mozes da mislis o meno sta god hoces. Sta cu ti ja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2003, 07:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ma ne mislim ja nista lose. Samo ti savjetovah da ispovijedis ta svoja ubjedjenja nekom duhovniku, pa ako ti on to odobri kao nesto sto spada u dopustene razlike u misljenjima medju pravoslavnim hriscanima, onda OK, sta ja imam tu da se sekiram.
To za patrijarha Fotija nisam znao. Ali znam da protivljenje nekih svetitelja prije nego je Otkrivenje prihvaceno ne znaci da ono ne valja, ali ne bih detaljnije o tome na ovoj stranici. Procitaj kod ave Varsanufija u knjizi "Duhovno rukovodjenje" 610. odgovor.
Inace, nije tacno da pravoslavni ne tumace "Otkrivenje". Jedno veoma opsirno tumacenje u nekoliko nastavaka je izaslo u casopisu "Put, Istina i Zivot" koji izdaje nas manastir Lepavina. Imas mnostvo svetitelja koji su prorokovali u skladu sa tom knjigom. Uzmi, recimo, svetog Nila Sinajskog pa vidi. Takodje, znamo da je najupecatljiviji momenat iz Otkrivenja, tj. onaj koji se najcesce spominje - antihrist i njegov pecat. A to je dio koji niko ne osporava, imas koliko hoces svetitelja koji su govorili o antihristu i pecatu. Bez Knjige Otkrivenja ispada da je sve to prazna prica, dakle, ti i njih sve osporavas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2003, 07:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Evo da odgovorim i zivoti i drugima koji mi postavise neka pitanja u vezi s ovim, kao, kako bi trebalo i Maran Atu i Hriscanina da smatramo jereticima zbog nekih stavova iznesenih ovde.

Morate da shvatite da postoji razlika izmedju dogmata koji su, da tako kazem (mada izraz uopste nije adekvatan) obavezni, a sasvim drugo je podrucje onoga sto se smatra dopustenim razlikama medju pravoslavnim hriscanima i to podrucje je cak znatno sire nego sto vi koji ne poznajete pravoslavlje uopste i slutite.
Moje licno misljenje je da Hriscaninovi stavovi ovde izneseni, uopste ne mora biti da su toliko znacajni za pravoslavni zivot da bi cak i drzanje potpuno pogresnih stavova po tim pitanjima odvajalo covjeka od Crkve. Ali ne kazem ni da nisu od tolikog znacaja, jednostavno ne znam, i zato sam mu savjetovao da to ispovijedi pa kako mu kaze duhovnik u koga ima povjerenja, neka tako cini.
Osim toga, on pokazuje jasnu zelju da bude pravoslavni hriscanin, ud Tijela Hristovog i vec sama ta cinjenica ga svrstava u sasvim drugaciju kategoriju od nepokajanih sektasa kao sto su npr. adventisti ili ovni nasi "reinkarnirani apostoli" Vader, aharon & Co. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2003, 15:16 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Dec 2002, 16:22
e sto volim malo kad i SPC malo pere svoj ves. stvarno vas je divota slusati samo tako nastavite.

simson nadam se da ce ti sad biti jasnije sto sam rekao da je jedini svetac Isus, a ne gresni ljudi poput nikole ili nekih drugi proglasenih svetaca, jer toga nema u Bibliji.

nego ostavljam ja vas da vi rascistite neke stvari izmedju sebe, sta je sta trebalo raditi i sta se uradilo. nema ljutnje. pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2003, 15:36 
Početnik
Početnik

Citiraj:
svetog Nila Sinajskog

Jel to ono posthumno, kao javio se nekom drugom sa onoga sveta, pa taj prepricava?
O revoluciji u jeku revolucije???
Daj nemoj, molim te, ...
Imas li to komplet, fakte-cinjenice? Link, ili da prekopiras, da se podsetim.

Inace ima i ono kao Sv. Jovan Kronstatski posthumno objavljeno tek 1952. kako "prorokuje" o zvezdama petokrakama u kontekstu K.O. Evo ti pa citaj do kraja ovog posta.
A dodao sam sad temi 666, pa ces ti meni ko koga osporava u njoj, a ko na koga laze
http://forum.blic.net/viewtopic.php?p=93572#93572
(radi se o laznim svedocima na Svetog Jovana Zlatoustog).

Evo ovde poturanja Svetom Jovanu Kronstatskom:

Fakat je da mnostvo svedocanstava cudesnih isceljenja i mnogih drugih dela Bogougodnika, velikog molitvenika, cudotvorca, sasuda Bozije milosti - oca Jovana, poseduju preko svedoka: ime, prezime, datum, mesto, pa i predratne adrese, jer mnogi su cak zavrsili u Beogradu, Srbiji, a i dalje, kao emigranti ... Ovo nize (cirilicom) osim sto je ostrica uperena protiv komunista, je najobicniji supalj FALSIFIKAT (inace, ja sam prvi antikomunista, ali ovo je suplje i naivno; ocigledno je da kao sto smo mi imali N.V. da bode komuniste spolja, tako su i Rusi, mada je ovo mizerno, jer gde je cak 1952.g., a gde je ime i prezime svedoka? Citiram:
Сан светог Јована Кронштатског
Виђење написано од стране светог Јована Кронштатског непосредно пред његову смрт 1908. год.
http://www.stgeorge-kw.on.ca/sanSvetogJ ... atskog.htm
-велика звезда и еванђеље са звездом
-Просфоре су такође са звездом
-У свакога од њих звезда. на челу
-Сви су били обучени у црвене хаљине и носили су огромну -црвену звезду петокраку на чијем сваком углу је седело по -дванаест бесова
-свакоме на чело и руку жиг у виду звезде
-јерусалимски храм на чијем врху је звезда.
-златна круна са брилијантима и звездом
NE ZNAM SAMO KAKO SE NIKO NIJE SETIO 'ZVEZDA NA CELU' PRE OKTOBARSKE REVOLUCIJE DA ISPROROKUJE, ILI KO JE PRAVI PROROK ONDA 'ZVEZDE NA CELU'? ko se prvi setio da """isprorokuje""" o 'zvezdama na celima', "tarabici" ili ovaj potureni falsifikat ko zna od koga? Bice da je ista kuhinja, ali bedan je to otpor komunistima ako se "prorokuje o njima" decenijama posle OKTOBARSKE REVOLUCIJE I oba svetska rata, I PRVOG I DRUGOG. Bedno i mizerno. Kukavicije jaje identicno tarabicevskom, potureni falsifikat, i to 1952!.
Citiram: Ту сам се сетио речи из Откровења Јована Богослова:
KAKO TO DA ZA CELOG ZIVOTA NE POSTOJI NJEGOVO SECANJE NA LAZNO OTKRIVENJE, UVEK SE POZIVAO SAMO NA JEVANDJELJE I KORISTIO GA, VEC KO ZNA KO MU POTURA OVAj FALSIFIKAT, I TO NAVODNO IZ 1908., pred samu smrt, DA NE MOZE DA GA OPOVRGNE, ALI pazi, OBJAVLJENO 1952? PA GDE JE BIO SVIH TIH GODINA TAJ SAN ZAPISAN DOK SU KOMUNISTI ZARILI I PALILI, CEKAO LI JE HLADNI RAT, DA BUDE OBJAVLJEN? A STA SVE OCU JOVANU NISU HTELI DA POTURE, CAK I SEKTOM JOVANITI (joaniti), jos za njegova zivota, PA KAD SU VIDELI DA MU UGLED I SLAVU NE MOGU UKALJATI, onda su se setili da se okoriste, da se njime suprotstave komunistima racunajuci na jek hladnog rata, bipolaran svet, jer ceo tekst VRVI OD [CRVENILA I] ZVEZDA [petokraka]! providno, naivno, MIZERNO... a da ne govorim da je onda lazno otkrivenje suplje, jer zig je vezan za trgovinu [otk. 13,17], a komunisti su imali kolhoze i sovhoze, bili protiv kapitala, svojine - orudja trgovine, do bankrota vlastitog.
1952 godine? gde je ime i prezime i mesto? ko je bio predsedavajuci pravoslavnaje rus? gde su fakti? gde su cinjenice? 1952?!!! ej bre, pa jel prorocanstvo o zvezdi petokraki posle dva rata svetska???Posle cistki i sibirskih progonstava??? Stvarno nema smisla, propale umetnicko-novinarske nebuloze nazivati prorocanstvima i pripisivati ih ocu Jovanu, skoro ravnoapostolskom, i to decenijama POSLE NJEGOVE SMRTI! A PRE TOGA SU "TARABICI" radili posao u nas, CAK SE I KOMUNJARE HTEDOSE DA OKORISTE SEKUCI JABUKU POPRECNO, DA BI DOKAZALI ZVEZDU. bruka!
A sto su deca involvirana u tekstu je toliko nisko i podlo, da nemam reci.
TO STO PRAVOSLAVNA CRKVA CUTI POVODOM OVOGA FALSIFIKATA JE ... ZAISTA, NEMAM RECI. BRUKA. AKO BI ZAISTA OVO BILO (ili jeste) PRIHVACENO U PRAVOSLAVLJU, PA ZAR SE NE BI TO UCILI SVI MI, PRAVOSLAVCI, TJ. TIM SNOM (citaj: crvenom zvezdom petokrakom) TUMACILI LAZNO OTKRIVENJE, I CITALI GA NA SLUZBI, umesto sto je jedino u Pravoslavlju zabranjeno NA Sluzbi, Svetoj Liturgiji, A DANAS JE 2003. GENERACIJE PROLAZE:

ONDA SU SVI SVESTENICI KRIVI DA NE MOGU BITI KRIVLJI STO KRIJU OVO OD PASTVE, I TO POLA VEKA!!! STVARNO, VOLEO BIH DA ZNAM ZA PORODICU OVOGA STO JE OBJAVIO (citaj: izbljuvao) OVAJ FALSIFIKAT, DA LI SU I NJEGOVI NASTRADALI OD KOMUNISTA, A I NJEGOVU SUDBINU (emigrantsku?); evo sad mu komunisti nisu pretnja, jer komunizam je bankrotirao, gde je njegova imja i familija, po ruski, da istrazimo, ili je to objavljeno inkognito do sudnjega dana? KAKO JE ZAVRSIO, MAKAR I BIO NAJOBICNIJI PLACENIK NECIJIH INTERESA (ili hteo da se osveti. ili suprotstavi racunajuci na hladni rat), ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2003, 18:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Citat:
Osim toga, on pokazuje jasnu zelju da bude pravoslavni hriscanin, ud Tijela Hristovog i vec sama ta cinjenica ga svrstava u sasvim drugaciju kategoriju od nepokajanih sektasa kao sto su npr. adventisti ili ovni nasi "reinkarnirani apostoli" Vader, aharon & Co.
E, vidis Simpsone, mnogi su htjeli da se zanimaju za pravoslavlje, pa ih onda takvi kao ti, i slicni tebi lijepo nakite raznoraznim epitetima, tako da im se to sto se prica lijepo prisjedne.
Kako i sam ne vidis da vam ljudi cak i na forumu skrecu paznju da budete umjereniji u postovima, da ne vrijedjate druge...?
Ja napisem da nije lijepo vrijedjati nikoga i nista sto dugi smatra svetim, pa dobijem odgovor badava-ti-..., uz pitanje, jedem li govedinu, i kako stvari uzimam selektivno, jer navodno, ne jedem govedinu, a branim indijski sveti spis, sto uopste nije bila poenta onog sto sam pisao, vec sam htio reci da nije lijepo, duhovno, hriscanski bilo koga i bilo sta vrijedjati. A onda ti pises sta ima neko da se ljuti sto je neko drugi jednu knjigu nazvao takvim imenom. I jos se autor toga kiti pjesmicama, i frazama, sta je pjesnik htio da kaze, a kao drugi ga nisu shvatili, i neko mu nesto stavlja u usta!
Sta mislis Simpsone, da ti dodje, konkretno, neki Indijac, i zanima se za hriscanstvo, a ti ili Kanadjanin mu lupite onu socnu slozenicu za knjigu za koju se u njegovoj zemlji smatra svetom. I tako mislis da dobijes brata u Hristu? Je li to propovijed i nacin izrazavanja pravoslavnog Hriscanina? Je li tako i ap. Pavle propovijedao Atenjanima? Je li im rekao: “glupi Atenjani, badava vam vasi idoli i Badava-vam-vjera...?
Ja Maran Ati citiram stavke iz Sv. Pisma, Dobrotoljublja, Vladetu Jerotica, a on mi napise badava-ti-tekst.
Pa normalno da mu je badava, kad sad ispade da je otkrivenje lazno, i jos neki dijelovi Pisma i vladika Nikolaj, i ko jos zna sta sve ne, a glasnogovornik toga tvrdi da se s njim slaze i Marana Ata, koji o ovome samo cuti, a postavlja mu se pitanje.
Zar nije ap. Pavle rekao:Atenjani, vidim da ste usvakom pogledu pobozni..., prolazeci vase svetinje..., pa im na sve to nastavlja propovijed o Hristu. On im se obracao hriscanskim stavom ljubavi i razumijevanja, argumentima, i to na nacin kako su najbolje mogli razumjeti. I sam je pisao, da je sa svakim bio sve, samo da ga pridobije za Hrista. I kakav je rezultat bio? “ I neki ljudi pristavsi uz njega povjerovase, medju kojima Dionisije Aeropagit, i zena po imenu Damara, i drugi s njima”. Dj Ap. 17,34
Ko se na ovom forumu uopste zainteresovao za pravoslavlje? A i kako bi, kad ovo vise lici na ratovanje, a najmanje na diskusiju i razmjenu misljenja. Vama je strano da vam se neko obraca prijateljski, pa onda djeluje kao neki “tata”.
Zar nije Hristos ucenicima kad su ga pitali, da li da zabrane jednom koji izgoni zle duhove u Isusovo ime, rekao:”Ne branite mu, jer nema ni jednoga koji bi u moje ime cinio dobro, a poslije o meni zlo govorio. Ko nije protiv vas, taj je za vas”?
A ko god iole razlicito razmislja od vas takvog treba proglasiti...

I nemoj meni da pripisujes da zelim bilo koga proglasavati sektasem. Ako ti imas takvu naviku, a vidim da imas, zadrzi je za sebe. Meni je vrlo dobro poznato da je Isus rekao: Ne sudite, da vam ne bude sudjeno, jer kojim sudom sudite, sudice vam se, i jos ce vam se nadodati!
Cak i mnogi pravoslavni duhovnici otvoreno govore da blagodat Boziju dobijaju i mnogi van Crkve. Procitaj djela V. Jerotica, Starca Siluana, vladiku Nikolaja, Dobrotoljublje..., pa onda govori ko poznaje pravoslavlje, a ko ne poznaje.
Moje pitanje je bilo potpuno jasno, i ponovo pitam: kako je moguce poricati svetost knjiga Svetog Pisma, Novog Zavjeta kojeg je prihvatio sveti arhijerejski sinod SPC?
I kad vec spominjes nepokajane sektase, reci mi u koju grupu one tvoje“hijerarhije”, dolaze neki kao vladika Pahomije koji je optuzen za pedofilstvo ( a koliko je katolickih svestenika optuzeno za istu stvar, i to je dokazano, a sam kazes da je Pravoslavna crkva najbliza Katolickoj), i mnogi koji iza plasta “pravednosti” cine stvari kojih se gnusaju ljudi koji imaju i truncic morala, a kamoli neko ko je istinski vjernik. Sta mislis sta bi posvjedocili oni koji su upali u ruke pomenutog vladike? Je l` njih napade neka sekta? Je li svestenik nepogresiv?
A ko sacinjava crkvu, zar ne zivi ljudi, koji naravno da mogu da pogrijese? Ali, kako onda shvatiti onu: "ako je svet kvasac, sveto je i sve tijesto?"[/b ]Da li to znaci da svako ko kaze da je krsten, posjecuje hram, zivi pravoslavno, moze da prica i radi sta hoce i kako hoce? I takav ce pokazivati “istinsku zelju da bude pravoslavan”, a svako drugi je na dnu dna “hijerarhije”?
Sacuvaj Boze da gledam pravoslavlje po djelima nekih koji su se izdavali i koji se izdaju za besprijekorne vjernike. Pravoslavlje, koliko vidim, vise je sacuvano u zitijama i drugim pravoslavnim stivima, a manje, cast izuzecima [b]kojih svakako ima
, u danasnjici onih koji tvrde da su pravoslavni.
A ko je pravoslavan(pravovjeran), to najbolje zna Tvorac covjekov, Otac, Sin, Duh Sveti u vijeke slavljeni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2003, 10:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Sta mislis Simpsone, da ti dodje, konkretno, neki Indijac, i zanima se za hriscanstvo, a ti ili Kanadjanin mu lupite onu socnu slozenicu za knjigu za koju se u njegovoj zemlji smatra svetom. I tako mislis da dobijes brata u Hristu? Je li to propovijed i nacin izrazavanja pravoslavnog Hriscanina? Je li tako i ap. Pavle propovijedao Atenjanima? Je li im rekao: “glupi Atenjani, badava vam vasi idoli i Badava-vam-vjera...?
Kopirao sam samo ovaj dio tvog teksta, zivota, zato sto je u njemu, mislim, sadrzana sustina onoga sto si htio da kazes. Odmah da ti kazem da se potpuno, 100% slazem sa tom sustinom.
Dozvoli da ti odgovorim na ono sto treba razjasniti.
1. Nadji mi gdje sam ja to nekoga vrijedjao. Maran Atin i Hriscaninov stil je njihov stil. Na taj stil pisanja imam odredjene primjedbe, ali to nije tema. Nemoj mene optuzivati za ono sto nisam cinio.
2. Po ko zna koji put pisem da se razlicito obracam razlicitim ljudima. Ako zelis da vidis da li sam tolerantan, izvoli otvori temu "Kuran i muslimani". Tamo sam ucestvovao na prve dvije-tri stranice. Amila.j. muslimanka je ucestvovala na toj temi i licno mi se zahvalila na mom pristupu i nacinu kako sam pisao. Prema tome, nemoj me optuzivati za pristup: "glupi Atenjani, badava vam vasi idoli i Badava-vam-vjera...? " jer to nije moj pristup.
3. Sasvim je drugi slucaj kada razgovaram sa nekim ko nije imao objektivnu sansu da upozna i primi pravoslavnu vjeru, a sasvim je drugo kada covjek rodjen kao Srbin, u situaciji kada objektivno ima povoljnije uslove da primi pravoslavlje od npr. nekog Afrikanca, odabere da se prikljuci nekoj sekti, ili jos gore padne u demonsku prelest i pocne da vjeruje da je reinkarnacija nekog apostola! Izvoli pa procitaj u Pismu kako su se apostoli i prvi hriscani odnosili prema razlicitim ljudima. Jedno je propovijedati onima koji ne znaju, a drugo je razgovor sa onima koji se protive Istini. Iz prve ruke imam informacije o pojedinim clanovima Hrickove sekte da se nikada ni najmanje nisu zanimali za pravoslavlje, vec su od pocetka odusevljeni gordom nazovi "spoznajom" sopstvene "velicine".
4. Ko se zainteresovao za pravoslavlje na ovom forumu? Zaista ne znam. A ko se zainteresovao za adventizam? Ili za "hrickovanje" Vadera i aharona? :lol: Bitna stvar za napomenuti je da mi ne znamo strukturu ljudi koji posjecuju ovaj forum. Ako je neko ubijedjeni ateista, ili je odlucan da svoju spoznaju Boga drzi na nivou da "ima nesto", onda tesko da par tekstova preko foruma tu mogu nesto uciniti.
5. Zivota, vise je nego ocigledno da si i ti pripadnik neke sekte, ili nazovi to kako hoces, nekakve grupe sa odredjenim pogledom na duhovnost. Uopste nije korektno to sto nam skrivas u sta vjerujes i mislim da sve dok nam to ne otkrijes nemas pravo da bilo kome dijelis pridike zato sto su se svi ostali ucesnici izjasnili u sta vjeruju osim tebe. Evo Vader i aharon su nam mazali oci mjesecima (Vader i duze ali tada nisam bio ucesnik foruma), kako oni toboze samostalno proucavaju Sveto Pismo i nisu clanovi nikakve grupe, kad ono! Petar Hricak & Co. (Neupuceni, procitajte temu MISTERIJA JE RIJESENA 8) )
6. Napisao si: "Zar nije Hristos ucenicima kad su ga pitali, da li da zabrane jednom koji izgoni zle duhove u Isusovo ime, rekao:”Ne branite mu, jer nema ni jednoga koji bi u moje ime cinio dobro, a poslije o meni zlo govorio. Ko nije protiv vas, taj je za vas”? "
Ovo je dio koji bi zahtijevao malo vise komentarisanja. To je recenica istrgnuta iz konteksta Novog Zavjeta. U danasnjoj situaciji mozemo je primijeniti na rimokatolike, anglikance, luterane - pobozne ljude koji su odrasli i vaspitani u toj sredini. Nikako je ne mozemo primijeniti na sektase na ovom forumu.
7. Napisao si: "Cak i mnogi pravoslavni duhovnici otvoreno govore da blagodat Boziju dobijaju i mnogi van Crkve. Procitaj djela V. Jerotica, Starca Siluana, vladiku Nikolaja, Dobrotoljublje..., pa onda govori ko poznaje pravoslavlje, a ko ne poznaje. "
Izgleda da se nikako ne razumijemo. Ja ne kazem da ne postoji nikakav odnos sa Bogom ljudi koji nisu pravoslavni. Pa i samo Sveto Pismo svjedoci protiv takvog pogleda. Ninivljani koji su se pokajali blagodareci propovijedi starozavjetnog proroka Jone su dobili milost Boziju. Ali tu sada ulazimo u dublju problematiku i stvarno posljednji put ovo pisem. To sto i ljudi izvan pravoslavlja mogu da imaju odnos sa Bogom u odredjenoj mjeri, ne znaci da mi te religije treba da smatramo ravnopravnim sa pravoslavljem koje je jedino pravo otkrivenje Bozije. Zato se nikako tim pozivanjem na svetog Siluana Atonskog, Jerotica, ili koga vec drugog, ne mogu opravdati oni koji imaju sve uslove da pridju svetoj Pravoslavnoj Crkvi, a umjesto toga odaberu da pridju nekoj sekti.
8. Pitao si: "I kad vec spominjes nepokajane sektase, reci mi u koju grupu one tvoje“hijerarhije”, dolaze neki kao vladika Pahomije "
Kao prvo, hijerarhija nije moja. Mnogi pravoslavni duhovnici su govorili o toj temi. Kao drugo, pitanje ti je potpuno pogresno postavljeno i takvo pitanje bih ocekivao od nekoga ko o vjeri nema pojma, a ti ocito nisi takav. Hijerarhija se ticala religija, dakle ucenja koje pojedine religije propovijedaju, a ne pojedinaca koji im pripadaju. O tome sam pisao vec sto puta. Kada bi se vjera mogla suditi po grijesima pojedinca, onda bismo hriscanstvo potpuno trebali odbaciti samo zbog Jude koji je bio ucenik Hristov a zatim ucinio ono sto je ucinio. Sto se vladike Pahomija tice, da li je to sto pises dokazano? Kroz citavu istoriju Crkve bilo je raznih kleveta protiv episkopa i svestenika, a i gradjanski zakon kaze da je covjek nevin dok se ne dokaze suprotno. Tvoje zdravo za gotovo prihvatanje tih bestidnih optuzbi iz novina, govori o tebi...
9. Napisao si: "Da li to znaci da svako ko kaze da je krsten, posjecuje hram, zivi pravoslavno, moze da prica i radi sta hoce i kako hoce? I takav ce pokazivati “istinsku zelju da bude pravoslavan”, a svako drugi je na dnu dna “hijerarhije”? "
Ovo pitanje je samo u sebi kontradiktorno. Onaj ko "prica i radi sta hoce i kako hoce" samim tim ne zivi pravoslavno. :D Pravoslavni zivot se ne sastoji od paljenja svijeca i osvestavanja slavskog kolaca. Inace, ovo tvoje uporno spominjanje dna hijerarhije me upucuje na to da se ti u tom dnu prepoznajes. Znaci, priznajes da si sektas?
10. Napisao si: "Moje pitanje je bilo potpuno jasno, i ponovo pitam: kako je moguce poricati svetost knjiga Svetog Pisma, Novog Zavjeta kojeg je prihvatio sveti arhijerejski sinod SPC? "
Na ovo pitanje sam ti vec odgovorio. A sto si se ti sada koji ocito nisi pravoslavac nasao da glumis veceg pravoslavca od patrijarha?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2003, 15:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Mr. Simpson je napisao:
Zivota, vise je nego ocigledno da si i ti pripadnik neke sekte, ili nazovi to kako hoces, nekakve grupe sa odredjenim pogledom na duhovnost

Prosto je zadivljujuće kako vi ljude sa kojima se ne slažete olako proglašavate sektašima i to u očiglednoj namjeri da ih uvrijedite.
Pa i vi ste samo jedna od mnogih grupa sa određenim pogledima na duhovnost jedino što vas ima više od nekih drugih grupa ali i mnogo manje od nekih većih. Ništa niste posebniji od drugih.

Citiraj:
Evo Vader i aharon su nam mazali oci mjesecima (Vader i duze ali tada nisam bio ucesnik foruma), kako oni toboze samostalno proucavaju Sveto Pismo i nisu clanovi nikakve grupe, kad ono! Petar Hricak & Co.

Nije bilo nikakvog mazanja očiju. Ako ti to tako vidiš to je samo tvoj problem.
Ja sam govorio da nisam pripadnik ni jedne vjerske organizacije što i jeste tačno.

Da bi neku grupu proglasio vjerskom zajednicom (vi bi rekli sektom) ona mora imati broj članova koji nije mali, broj članova koji raste; mora biti organizovana a vjerovatno i registrovana; javno prestavljati svoja gledišta ali ne uopšteno kroz priču o duhovnosti već uvijek dajući naglasak na svojoj vjerskoj zajednici; ona treba vrbovati nove članove i uglavnom vjerovati da je samo njihova vjerska zajednica u pravu ili da je najviše u pravu a da druge vjere, religije, sveti spisi ne valjaju; da samo oni znaju kako treba tačno tumačiti svete spise a da drugi to ne znaju ili što je najekstremnije da samo oni smiju i mogu tumačiti svete spise.

Ni jedan od ovih uslova ne ispunjava grupa na koji galamiš i koju pokušavaš ocrniti, i to čini mi se bezuspješno.
S druge strane pravoslavna crkva ispunjava sve ove uslove.
Ko je onda ovde sekta? :roll:

Vi tako olako druge proglašavate sektama da mi se čini da biste grupu prijatelja koji odluče otići u kino pogledasti film proglasili za sektu jer:

- u jednoumlju su (svi žele gledati film)
- vrbuju druge (pozvali su još neke prijatelje)
- ko zna šta rade u kinu u mraku (možda čaraju, vračaju...)
- štuju đavola (ako recimo gledaju film "Deveta Kapija" ili sličan)
- ne poštuju pravoslavnu crkvu (neko ih je pozvao da odu u crkvu ali im se radije išlo u kino)
- novom prijatelju su dali konzervu soka koja je bila hladna a ovaj jadnik zanemarujući svoje osjetljivo i bolesno grlo popio pa mu bilo još gore (po vama: mora da su mu začarali sok)

itd.

Ima tih vaših bisera još.

Citiraj:
"Ne branite mu, jer nema ni jednoga koji bi u moje ime cinio dobro, a poslije o meni zlo govorio. Ko nije protiv vas, taj je za vas?"
To je recenica istrgnuta iz konteksta Novog Zavjeta. U danasnjoj situaciji mozemo je primijeniti na rimokatolike, anglikance, luterane - pobozne ljude koji su odrasli i vaspitani u toj sredini. Nikako je ne mozemo primijeniti na sektase na ovom forumu.

A ti si kompetentan da kažeš na šta se pojedini stihovi Svetog Pisma mogu primjeniti a na šta ne mogu :roll:

Citiraj:
To sto i ljudi izvan pravoslavlja mogu da imaju odnos sa Bogom u odredjenoj mjeri

S naglaskom da ta mjera može biti mnogo veća od mjere u pravoslavlju.

Ta mjera zavisi od čistoće srca, iskrenosti, predanosti a ne od toga što su neki popovi i njihovi sljedbenici sebi uvrtili u glavu da su članovi jedine prave crkve.

U Svetom Pismu lijepo piše da Otac Nebeski gleda na srce a ne na fasadu (boju kose i očiju, kvalitet odjeće, vidljive rituale koje ljudi izvode jer sve može biti urađeno tako da izgleda lijepo ali da ima lošu pozadinu, loše stvarne namjere).

Citiraj:
ne mogu opravdati oni koji imaju sve uslove da pridju svetoj Pravoslavnoj Crkvi, a umjesto toga odaberu da pridju nekoj sekti

A gdje piše da je pravoslavna crkva bolja od neke sekte? To ste samo vi usvojili i umislili. I mi bismo sad isto tako mogli usvojiti da je svaka sekta bolja od pravoslavne crkve i onda reći: ne mogu se opravdati oni koji imaju sve uslove da priđu nekoj sekti, a umjesto toga odaberu da priđu pravoslavnoj crkvi.

Vi nemate nimalo više prava od drugih da određujete ko je sekta a ko nije, ko valja a ko ne valja. Svo pravo koje mislite da imate ste sami sebi dali.

Citiraj:
Sto se vladike Pahomija tice, da li je to sto pises dokazano?

Pitanje nije upućeno meni ali ću odgovoriti.
Da li je u ovom trenutku dokazano ili nije ne znam ali je za pretpostaviti da se tužilaštvo ne bi usudilo teretiti vladiku za bludne radnje sa maloljetnim dječacima ako nema nikakve dokaze.

Citiraj:
Kroz citavu istoriju Crkve bilo je raznih kleveta protiv episkopa i svestenika, a i gradjanski zakon kaze da je covjek nevin dok se ne dokaze suprotno. Tvoje zdravo za gotovo prihvatanje tih bestidnih optuzbi iz novina, govori o tebi...

A je li tako?
A šta sa klevetama o nekoj grupi ljudi koje ti širiš? Kakve ti dokaze imaš osim izjava nekih osoba koje su sve iskonstruisale sa predrasudama a u skladu sa svojim interesima i bez objektivnog i realnog pristupa? Tvoje zdravo za gotovo prihvatanje tih bestidnih optužbi govori o tebi, govori mnogo.
Ti kao i Maran Ata ste stvorili loše mišljenje o nekome i onda ćete sa zadovoljstvom prihvatiti sve što se govori protiv te osobe bez obzira što je to što ste čuli neosnovano i iskonstruisano po slobodnoj volji.

Citiraj:
A sto si se ti sada koji ocito nisi pravoslavac nasao da glumis veceg pravoslavca od patrijarha?

A šta ako patrijarh toliko loše glumi patrijarha da mu drugi trebaju pokazati kako to treba raditi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2003, 15:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vaderu:
:lol: Bla, bla, bla - to je moj komentar na tvoj tekst. Samo cu prokomentarisati ovo:
Citiraj:
Nije bilo nikakvog mazanja očiju. Ako ti to tako vidiš to je samo tvoj problem.
Ja sam govorio da nisam pripadnik ni jedne vjerske organizacije što i jeste tačno.

Da bi neku grupu proglasio vjerskom zajednicom (vi bi rekli sektom) ona mora imati broj članova koji nije mali, broj članova koji raste; mora biti organizovana a vjerovatno i registrovana; javno prestavljati svoja gledišta ali ne uopšteno kroz priču o duhovnosti već uvijek dajući naglasak na svojoj vjerskoj zajednici; ona treba vrbovati nove članove i uglavnom vjerovati da je samo njihova vjerska zajednica u pravu ili da je najviše u pravu a da druge vjere, religije, sveti spisi ne valjaju; da samo oni znaju kako treba tačno tumačiti svete spise a da drugi to ne znaju ili što je najekstremnije da samo oni smiju i mogu tumačiti svete spise.

Ni jedan od ovih uslova ne ispunjava grupa na koji galamiš i koju pokušavaš ocrniti, i to čini mi se bezuspješno.
Stvarno si zabavan. Ko je postavio ove kriterijume? Ti si tvrdio da je tvoj put ka Bogu nekakav samostalni put, a cini mi se da je isto tvrdio i aharon. Ja kazem da si ti lagao, jer si tom tvrdnjom pokusao da stvoris utisak kod ljudi koji posjecuju ovaj forum kako je tebi, eto, doslo da pocnes da citas Sveto Pismo i "druge svete spise", pa si potpuno samostalno dosao do svih nazovi "saznanja" koja propagiras. Dokazao sam da je ta tvrdnja laz, a i sami ste vas dvojica to priznali. Imate grupu koja je na neki nacin organizovana i time ispunjava uslov da se smatra sektom. Najzabavnija je ova tvoja tvrdnja:
Citiraj:
grupa na koji galamiš i koju pokušavaš ocrniti, i to čini mi se bezuspješno
Ti ocito jos ne kontas ono sto je drugima ocigledno, a to je da nakon otkrica o vama, toboznjim "reinkarniranim apostolima", niko zivi na ovom forumu ne daje vise ni 5 para za ono sto pisete. 8)
Moj Vaderu, svi vam se smiju ili vas u najboljem slucaju sazaljevaju, a sve sto ti mozes da kazes na to je da "ce se mnogi iznenaditi". :lol:
Ah, da. Mislim da je ovo prilika da ti kazem da sam u medjuvremenu saznao da znas ko sam. Nije mi jasno kako si saznao, ali to ionako nije bitno. Recimo samo da znam osobu koja zna djevojku koja tebe zna. I ta cura sto te zna se smije vasem besmislenom vjerovanju. Zivis u svom svijetu iluzija Vaderu, sto vide svi osim vase jadne grupice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2003, 16:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Mr. Simpson je napisao:
Dokazao sam da je ta tvrdnja laz

No comment :roll:

Citiraj:
Ti ocito jos ne kontas ono sto je drugima ocigledno...

Ti očito ne kontaš da je to samo tvoja želja, neuslišena želja Slika

Citiraj:
Mislim da je ovo prilika da ti kazem da sam u medjuvremenu saznao da znas ko sam. Nije mi jasno kako si saznao

;)

Citiraj:
I ta cura sto te zna se smije vasem besmislenom vjerovanju

I to dokazuje šta?
Pa nije jedina koja se smije mom vjerovanju a ja nisam jedini koji se smije tvom vjerovanju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2003, 17:40 
Početnik
Početnik

Citiraj:
Pa normalno da mu je badava, kad sad ispade da je otkrivenje lazno, i jos neki dijelovi Pisma i vladika Nikolaj, i ko jos zna sta sve ne, a glasnogovornik toga tvrdi da se s njim slaze i Marana Ata, koji o ovome samo cuti, a postavlja mu se pitanje.

Ja ako sam ista bio na ovom forumu, bio sam jasan i precizan, tako da molim da se bar to postuje. Maran Ata da li se slaze ili ne, ja to ne znam, znam samo da je svestan da problem postoji, makar zbog sekti koje su sve naskocile na K.O., i da mi je sam rekao da je nasa Crkva rezervisana, diplomatski se drzi u odnosu na sektasko istrcavanje povodom K.O. (PARAFRAZIRANO).

A da je jedino kod nas ZABRANJENA K.O. NA SVETOJ LITURGIJI, TO VEC I VRAPCI ZNAJU. BAdava K.O., kad ne sme da cita.

i,...
Pa, eto, tzv. apokalipsis (K.O.) postoji u Bibliji, ali ne postoji u Crkvi (koja je vekovima starija od kompajliranja NZ u Bibliju) na Bogosluzenju Pravoslavnom, a kako stvari stoje, ne bih rekao da su pismeni u prednosti nad nepismenima, cak obratno:
http://galileo.spaceports.com/~biblija/istorija.htm
Da bi covek bilo sta naucio, trebao bi da veruje, potom da razume (pravoslavni svestenici se otvoreno hvale, TJ. PRIZNAJU da ne razumeju tzv. apokalipsu za razliku od svih ostalih koji ce, ako treba, i da je dorade, nastimuju, friziraju).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2003, 18:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ti očito ne kontaš da je to samo tvoja želja, neuslišena želja

Ma da, mogu misliti da ste i ti i aharon nakon teme MISTERIJA JE RIJESENA poceli svakodnevno da primate privatne poruke od ljudi koji ceznu za vasim "reinkarnirano apostolskim" prosvjetljenjem. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2003, 11:59 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2003, 15:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Iako sam napisao da se definitivno povlacim sa ovog foruma, a to cu i uciniti, ipak ne bi bilo fer ostaviti ovo bez ikakvog odgovora.
Citiraj:
Bas me zanima Mr.Simpsone, kad vec otkrivas tudja imena, hoces li nam otkriti i svoje cijenjeno ime?
Sta ce ti moje ime? Ja sam otkrio aharonovo ime zato sto sam smatrao, a smatram i dalje, da ljudi treba da budu upoznati s kim se zapravo petljaju, tj. da se iza ljudi koji eto samostalno proucavaju Sveto Pismo krije grupa ljudi koji za sebe vjeruju da su reinkarnirani Hristovi apostoli. Mozda je neko ko inace poznaje doticnu osobu i zainteresovan je bio za njegove duhovne savjete procitao tu temu pa vidio "sta se iza brda valja". Ako je tebi to u sta oni vjeruju normalno, to najvjerovatnije znaci ili da si jedan od njih ili da si veoma blizak sa njima kao npr. zivota koji se eto "slucajno" pojavio na ovom forumu bas kad sam razotkrio njihovo besmisleno i opasno vjerovanje.
Sa druge strane, kod mene nema nikakve misterije. Ucenje Pravoslavne Crkve je javna stvar, mi Istinu ne skrivamo na tajnim sastancima po stanovima, vec svako moze lako da joj pristupi. Zato moje ime nije bitno. Osim toga, Vader zna ko sam, tako da oni to svi vjerovatno znaju. Ja nemam pojma ko je Vader, imam kanal preko koga bih to mogao saznati, ali da ti pravo kazem - ne da mi se vise zamajavati sa njima.
Citiraj:
Npr. Na nekoliko mijesta sam primjetio da se svestenici nazivaju "SVETI OCI" , a Hristos je na jednom mjestu lijepo rekao:"Ne zovi nikoga Ocem svojim na zemlji, jedan je Otac tvoj nebeski."
Ako si voljan da bukvalno tumacis Sveto Pismo bez udubljivanja u stvarni smisao Hristovih poruka, onda pod broj jedan treba da kritikujes tvoje sektaske prijatelje koji potpuno ignorisu Crkvu i pored toga sto pola Novog Zavjeta o njoj govori, a ne jedna recenica. 8) Inace, ako cemo bukvalno tumaciti, jesi li poceo vec da mrzis svoga oca i majku?
Citiraj:
Prije par mjeseci sam gledao tv. isla je emisija Srpske pravoslavne crkve i govorila je sluzbena predstavnica SPC. Tema je bila krstenje. U jednom trenutku je ta zena izgovorila:"Ko ne krsti svoje dijete, taj je ubica svoga djeteta."
Vjerovatno mislis na emisiju na Belu sto vodi ona Milena kako se vec preziva. Ta zena se zesce provaljuje u toj emisiji, a o pravoslavlju treba mnooogo da uci. Kad sam svom duhovniku ispricao neke stvari koje sam od nje cuo, prva mu je reakcija bila:"Ko nju pusti na tv?" Isto se i ja pitam. Sto se tice krstenja djece, to je opsirna tema, a ja se povlacim sa foruma pa necu da je pokrecem.
Citiraj:
Druga stvar, zar nije Isus isto tako na jednom mjestu rekao svojim apostolima:"ko nije protiv vas sa vama je." pa te ja onda pitam odakle ti pravo da blatis i napadas ljude koji samo pokusavaju da objasne ljudima da treba sami da se bave proucavanjem Svetih spisa, i koji ni na jednom mjestu nisu napadali ucenje Hristovo, vec bas obrnuto.
Kao prvo, oni itekako napadaju Hristovo ucenje, time sto ga pogresno tumace! Isus je dosao na zemlju i donio nam Istinu koja se cuva u Crkvi Njegovoj Pravoslavnoj (koju je On osnovao i za koju je rekao da je ni vrata paklena nece nadvladati i koja postoji evo vec 2000 godina za razliku od ovih bezveznih sekti). Zato i govorimo o otkrivenju Bozijem ljudima, a ne o zagonetkama. Oni samo koriste pojedine recenice iz Pisma, istrgnute iz konteksta, da njima potkrijepe svoje ucenje, a ne Bozije. Evo, i ta recenica: "ko nije protiv vas sa vama je" je potpuno istrgnuta iz konteksta. Nemam mogucnosti da to objasnjavam, a ni zelje, jer je to komplikovano teolosko pitanje, u svakom slucaju nesto sto se ne moze odgovoriti u par recenica. Duboka teologija, to je nesto sto sektasi nemaju. Zato cu ti odgovoriti samo kontracitatom koji ide otprilike ovako: "Izaci ce mnogi lazni proroci i prevarice mnoge. Ako vam neko kaze Hristos je ovdje ili ondje - ne vjerujte."

Molim te da me vise ne zadrzavas na ovom forumu koji napustam pitanjima na koja sam vec odgovorio na drugim temama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2003, 10:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Jedna mala opaska:
kad sam napisao da Tvorac covjekov najbolje zna ko je pravoslavan(pravovjeran), da me neko ne bi pogresno shvatio, nisam mislio na sebe, niti da patrijarh nesto glumi. Ko glumi to najbolje zna upravo Tvorac. Mislio sam da postoje mnogi ljudi koje vodi cisto srce i cista savjest, bas kao sto je i apostol Pavle pisao za neznabosce KOJI SU I BEZ PISANOG ZAKONA POSTIGLI MILOSRDJE, A ORTODOKSNI ZIDOVI UZA SAV PISANI ZAKON TO NISU USPJELI. On jasno pise da nije pravi onaj Izraelac koji je to s vana, na tijelu, vec je pravi onaj koji je to u srcu, u unutrasnjosti svojoj.
To je ono sto sam htio reci, tako da i danas imamo one koji, zato sto pripadaju odredjenoj vjerskoj zajednici, ili religiji, misle da su samo zbog toga na pravom putu, i da su pravedni, a zanemaruju osnovne stvari u duhovnosti.
Spremni su vrijedjati i nipodastavati sve koji se iole protive njihovom sistemu ramisljanja i uokvirenog ucenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2003, 16:08 
Početnik
Početnik

MOLITVA SVENARODNOG POKAJANjA NIKOLAJA VELIMIROVICA:
Kajemo se prvo za sebe u svemu što zgrešismo i Božju Rec prekršismo i obraz okaljasmo, bilo laganjem ili kradenjem, bilo zlobom ili pakošcu, bilo razvratom ili otimanjem, bilo pijanstvom i žderanjem ili varanjem i kockanjem, bilo psovanjem i huljenjem svetinje ili klevetanjem i ogovaranjem bližnjih svojih, bilo maloverstvom ili sablažnjavanjem svojih bližnjih!

Potom, kajemo se za grehe onih duhovnika i sveštenika, koji u cemu god zgrešiše pred Gospodom Bogom i Svetim Savom, bilo da malaksaše u veri ili u strahu Božijem; bilo da nebrižljivi biše u delu Gospodnjem ili da oslabiše u ljubavi bratskoj. Ukoliko se oni ne kaju, kajemo se mi za sve što je zlo pred Bogom u srcu, najeziku ili u vladanju njihovom.

Kajemo se za grehe onih naših prvaka i voda, koji zaboraviše da…

Kajemo se za grehe onih ucitelja i…

Kajemo se za grehe svih onih srpskih sinova i kceri, koji…

Kajemo se i za sve nepravde svih nepravednih sudija i…

Kajemo se i za sve one cija je duša…

Aj, Bože veliki, za sve njih mi Ti prinosimo skrušeno i placno pokajanje. Ako Ti nije dovoljno pokajanje naše za bracu našu, pokaj i njih, Gospode blagi.

ANALIZA:
Ponudeno objašnjenje je da je ovo molitva svenarodnog pokajanja, te da je uvek bilo onih koji su je prihvatali i kajali se i onih koji se nisu kajali.

Medutim, to objašnjenje je netacno iz dva razloga:
Nikolaj pominje dve mogucnosti, jasno razgranicavajuci prvo i trece lice množine – “MI (NAŠE) i ONI (NJIH). Nikolaj, dakle, pominje dve vrste 'pokajanja', od kojih prvo iskljucuje drugo, prvo je pretpostavljeno drugom, jer postoji mogucnost da je Nikolajevo ‘pokajanje' dovoljno i za njegovu bracu, tj. da se on pokajao za svoju bracu, pa da Gospod ne treba i njih da pokaje, ako je njegovo &dovoljno&. Postoji li covek koga Gospod ne treba da pokaje, jer je Nikolaj rekao da je možda njegovo pokajanje DOVOLJNO? Hristos u jevandelju pominje pravednike kojima ne treba pokajanje, ali ako iko tvrdi, od svih nas grešnika da postoji covek koji se može pokajati ZA druge, I da je to eventualno DOVOLJNO, onda taj vara i odvlaci ljude da se nikad ne pokaju, da ih Gospod Bog nikad ne odvede u pokajanje, ukoliko veruju da je to neko drugi vec ucinio za njih. Znaci, ukoliko ne verujete da je Nikojavo pokajanje dovoljno za vas, vi ne iskljucujute mogucnost da vas Gospod pokaje. Ukoliko verujete Nikolaju, onda to znaci, po njegovim recima, da je njegovo pokajanje dovoljno i za vas, i Gospod Bog vas tada ne može pokajati, jer koga Bog pokaje, to je pokajanje za koje se nigda ne kaje.

Na drugoj strani, svestenik ima vlast da razresuje grehova, ali se oni moraju ispovediti. Nikolaj je gore pomenutim svojim dvema mogucnostima iskljucio ovu, odrekao se te vlasti, jer u suprotnom ne bi mogao da napravi diverziju u pokajanju mogucnošcu da je njegovo primarno - dovoljno, a ako nije, tek onda se poziva na to da Gospod Bog licno pokaje sabrata, pastvu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2003, 23:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Juce je sveti arhijerejski sinod SPC, donio odluku o kanonizaciji, odnosno proglasavanju svetim vladike Nikolaja.
Danas je ovaj isti sinod SPC unio u kalendar svetih i episkopa ohridskog i zickog Nikolaja (Velimirovica).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2003, 17:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Smatraj svaki dan
kao jedan ceo,
odpocet i zavrsen zivot.
Odzivi ga kao celinu
a ne kao deo.
Nek se svaki tvoj dan
odroni od tebe
kao jedan covek
s kojim ces zeleti
da se opet sastanes
kao s prijateljem
i da ga bez stida pokazes vasioni.

Vladika Nikolaj Velimirovic

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2003, 20:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Evo i vijest o ovome o čemu je života već pisao

Episkop Nikolaj Velimirović unet je u kalendar svetih
Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) uvrstio je u ponedeljak episkopa ohridskog i žičkog Nikolaja Velimirovića u kalendar Svetih, saopštila je Informativna služba SPC. Ovom kanonizacijom, koja je, kako se navodi u saopštenju, doneta jednodušno i jednoglasno, Sabor svečano potvrđuje opštu sabornu svest o njegovoj svetosti, ne samo u našoj pomesnoj crkvi nego i u svim drugim pomesnim crkvama. Za datume liturgijskog spomena i praznovanja Vladike Nikolaja određeni su dan njegove smrti - 18. mart, odnosno dan prenosa njegovih moštiju iz Libertvila (SAD) u Srbiju - 3. maj. Svečana saborska liturgija u čast novog svetitelja SPC biće služena 24. maja, na praznik svetih Ćirila i Metodija u hramu Svetog Save na Vračaru. Vladika Nikolaj jedan je od najumnijih bogoslova koje je SPC imala. U Kalendaru Svetih SPC do sad je uvršćeno više od 80 svetaca.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]