banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 11:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 306 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Porezi, porezi...
PostPoslato: 28 Sep 2009, 17:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
E sad mene interesuje jedna stvar u ovim papirima pise: ulazna vrata: drvo PVC..., Stolarija: puno drvo PVC..., Podovi: kamen, parket, laminat... e sad ako ja i moj komsija imamo istu kvadraturu stana i po 3 clana porodice a kod mene renoviran stan a kod njega nije (ili obrnuto nebitno) kakva je razlika. Dali ja placam veci porez zato sto sam renovirao svoj stan ili ako polupam plocice u kupatilu prospem vodu po podu da dignem parket... placam manji porez na svoj stan. Mislim malo mi je glupa sva ona papirologija.
Ja sam laik ali po meni gleda se lokacija stana a ne unutrasnjost tom logikom neko ko ima stan na Starcevici sa exstra stolarijom staklenim plocicama mermerom i podnim grijanjem ce platiti isti porez kao i onaj sto ima stan iza Boske a u njega nije ulozio marke od kad je Tito umro.
Opet kazem ja sam laik za te stvari pa bi volio da mi neko objasni ako zna.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 17:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Sve je očiglednije da nama fali i porez na luksuz.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 17:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Koliko vidim ono jeste jedina olakšica, samo sam pogrešno napisala brojeve. U čl. 10 piše:

Poreski obveznik iz člana 5. ovog zakona ima pravo na umanjenje poreske osnovice utvrđene u skladu sa ovim zakonom, za vrijednost 50m2 za obveznika i po 10m2 za svakog člana njegovog domaćinstva, od procijenjene vrijednosti nepokretnosti u kojoj stanuje. Ako više obveznika stanuje u jednoj stambenoj jedinici, tada samo jedan od obveznika može koristiti umanjenje u vrijednosti od 50m2, a za ostale obveznike i članove njihovog domaćinstva umanjuje se osnovica za vrijednost od po 10m2.
Umanjenje iz stava 1 ovog člana odnosi se samo na jednu nepokretnost u kojoj poreski obveznik ili članovi njegovog domaćinstva stanuju, odnosno koja je njihovo prebivalište.
...

Obveznik je vlasnik nepokretnosti, u slučaju suvlasništva, svaki suvlasnik.
Poresku osnovicu predstavlja tržišna vrijednost nepokretnosti. Poreska stopa je 0.05% do 0.50% od procijenjene vrijednosti.

Ovo su odredbe Zakona o porezima na nepokretnosti od 5. 11. 2008. koji će se primjenjivati od 1.1. 2010. Koga zanima više da čita, neka pogleda na stranici PU http://www.poreskaupravars.org/NepokretnostiZakoni.php

I wish to see the lost in me

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 18:34 
da, ali mora postojati i onaj segment o primanjima, ne mogu povecati format slova, a slabo vidim zakon, a ne radim trenutno da vidim pisanu formu. u svakom slucaju, i ministar je pricao o tome... pokusacu veceras procitati sav zakon.. pa se javim..

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 20:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Da, ne mogu to naći nigdje... ni na stranici skupštine nisam ništa našla, možda je regulisano u nekom posebnom zakonu/pravilniku :roll:

I wish to see the lost in me

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 00:44 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Avg 2009, 00:28
Nisam ni ja nigdje vidio to o primanjima. A ako me u formularima to nisu tražili, ne vjerujem da će oni to ići kasnije tražiti, ko radi, ko ne radi i sl. Ako neko negdje nađe da smo propustili, super, ja zadovoljan. :P

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 01:33 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Avg 2009, 00:28
http://www.glassrpske.com/vijest/3/drustvo/28574/cir/Moguce-produzenje-roka-za-prijavu-imovine.html

Da li se ovaj zakon primjenjuje od 1.1. 2011. god kao što ovdje piše ili od naredne godine?

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 13:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Mislim da su ovim zakonom i formularima pomalo nespretno pokusali ubiti vise muha odjednom.
Cini mi se da pokusavaju istovremeno napraviti nekakv popis i vrijednost nepokretne imovine. Sto je ok.
Sa druge strane, ne vidim razlog ovoj nakaradnoj zurbi zbog koje je organizacija prijave poreza, a i uspijesnost vrlo niska.

Breskvice, na koju imovinu u Austriji socijalni slucajevi placaju ili ne placaju porez? Ili ako ti nije jasno... Da li se neko moze smatrati socijalom, a ima kucu od najmanje 150.000 KM? Sto je sasvim sigurno prosjecna vrijednost svih kuca u gradskoj zoni Banjaluke. I pusti emocionalne vrijednosti, to nema veze sa trzisnim vrijednostima na osnovu kojih se sve racuna.

Porezi na primanja su drugi par cizama.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 16:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
Ovo me podsjeca na jednu izjavu moga zeta - ko nema para nema sta da trazi u gradu, nek ide na selo. To sto neko ima kucu od 150 000 KM ne znaci da je on boss, zavisi kad je kuca napravljena, ko ju je pravio i na koji je nacin dosao do nje.
Mozda se veliki broj ljudi ne bi slozio sa tim da emocije u takvim situacijama igraju veliku ulogu, ali igraju. Nas mentalitet je takav, ko je pravio sam, uzidao je sve svoje u to, i znoj i suze i krv, sve. Nije to ko vani, rentas jednu kucu, pa za 2 godine drugu i tako dalje. Problem je onda veliki da takav covjek shvati da treba da zivi po novim zakonima.
Jbg, nosas kamencic u dzepu mjesec dana, pa kad ga izgubis, fali ti, nemas cime da se igras, a kamoli ovo. Tako da, emocije igraju ulogu.

Da se ne ponavljam, nisam rekla da je zet u pravu, ali... Skoro je bio slucaj koji nema veze sa porezima, vec sa placanjem racuna, bakici koja zivi od penzijice su dosli momci da plijene stvari zbog neplacenih racuna. Bakica zivi u garsonjerici. Prakticno nema sta da iznesu, pa joj lik kaze da proda stan da plati racune. Kategorija socijalno ugrozenih ispade da kod nas uopste ne postoji.

Poslednji put menjao veca_vestica dana 30 Sep 2009, 11:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 20:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

1. Izjava tvog zeta tek nije na mjestu. Zato sto tek na selu trebas novac i trebas biti izuzetno radno sposoban ako zelis da prezivis. U nekim drugim bogatijim zemljama cesto su najbolje kuce u ruralnim predijelima.

2. Gdje napisah da je neko gazda i po samo ako je vlasnik neke kuce u BL? Mada... Sta je on za sve one koji placaju stanarinu nekom gazdi ili vracaju preskupe kredite za svoj krov nad glavom, a mozda isto tako nemaju bog zna kakva primanja???
Dakle, sta si ti ako imas prodajnu nekretninu koja ima relativno visoku stvarnu vrijednost, a ista prevalizali tvoje stvarne potrebe? Socijalni slucaj? :roll:

4. Cinjenica je da emocije postoje (postoje u citavom svijetu) ali isto tako emocije nisu mjeriva stvar, tako da su svugdje u svijetu diskvalifikovane... Emocije se ne jedu.

5. Iskreno nemam pojma oko cega se raspravljamo jer je vrlo malo kuca u BL sa ogromnom kvadraturom gdje zive samo jedan ili dva penzionera.

P.S. Zakon jest supalj, ali kao svaki, podlozan je izmjenama.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 23:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
TNS dje si komso :D Austriju i Bosnu je nemoguce usporedjivati (a kao sto sam napisala u Austriji ovakva vrsta poreza na nekretnine ne postoji!) ako imas kucu ili stan u vlasnistvu placas naravno komunalije, struju, vodu, grijanje i porez na zemlju (grundsteuer) sto je minimalno nesto godisnje, i to je to.
Austrija ne pljacka svoje gradjane samo zato sto imaju npr veliku kucu (jer to je njihovo pravo ako su je zakonito zaradili, stedili ,mucili se godinama da je naprave, ev. imaju jos i kredit, drzavi platili sve dadzbine, gradj. dozvolu itd itd)
U AT se gleda kapital koji imas samo ako trazis socijalu, jer naravno nije logicno da ti drzava daje financijsku pomoc a ti zivis u kuci od 200.000 eur. Ali to nema nista sa ovim zakonom kod nas. Jer kod nas drzava nista ne daje, samo uzima..

I kao sto sam napisala ako je neko imucan i dobrostojeci naravno da treba placati porez pogotovo ako ima vise nekretnina i doprinositi drzavi ali ovaj zakon ce da oplete bas one socijalno ugrozenije, koji zive pod kirijom recimo. A tog gazdu koji iznajmljuje stan zabole , kao prvo ima novaca a najlakse je povecati kiriju podstanaru.

Na kraju treba sacekati i vidjeti kako ovaj zakon i porez funkcionise u stvarnosti, i koliko ce se stvarno morati placati...

E zanima me jos, ako neko zna, da li se kod kuce (kada se racuna visak kvadrature) gleda i na garazu/kotlovnicu/podrum ili samo stambena povrsina?

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 23:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Svugdje postoje porezi, ovako ili onako nazvani, ali ajd... Da austrijanci nisu imali i nemaju strog poreski sistem ne bi bili ovo sto su danas. Po nekima je najbolja situacija iz '96 ili 97 kada se gorivo moglo tociti za 0,80 pfeninga? Zar treba da ostanemo na tom nivou?

Za socijalu se slazemo, ne?

Sto se tice gazda koji iznajmljuju stanove/kuce, oni su duzni to takodje prijaviti Poreskoj upravi jer je to dodatni prihod koji treba da se oporezuje, nevezano za ovaj porez. Ako se ne varam, u obrascu postoji mjesto gdje se spominje izdavanje. E sad je druga prica sto kod nas vecina gazda ne prijavljuje stvarni prihod (ili bilo kakav) od iznajmljivanja... Mislim da ce i to brzo doci na red za sredjivanje.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 23:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

breskvica je napisao:

E zanima me jos, ako neko zna, da li se kod kuce (kada se racuna visak kvadrature) gleda i na garazu/kotlovnicu/podrum ili samo stambena povrsina?

To je jos nesto nedefinisano, ali stambena povrsina definitivno nije neka garaza, supa i sl.
Opet se to posebno navodi.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 10:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Maj 2009, 15:40
Jeli odlozeno ovo prijavljivanje i ima li nekih procena koliki je procenat prijavljenih do sada. Da li je preslo 50%.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 11:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2006, 23:50
kefalo81 je napisao:
Jeli odlozeno ovo prijavljivanje i ima li nekih procena koliki je procenat prijavljenih do sada. Da li je preslo 50%.

Odloženo je do kraja marta 2010., a prema procjenama primljeno je "čak" 10% prijava :( (300.000 od 3.000.000)

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2009, 13:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Sep 2009, 19:31
Odgodjeno zbog izbora ...nije mudro u izbornoj godini krenuti sa naplacivanjem novog poreza

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2009, 02:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Сличан порез на имовину (опорезивање тржишне вриједности имовине) се уводи и у Србији:

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomij ... je.sr.html
Citiraj:
Власник плаца на Врачару вредног два милиона евра, убудуће би на ту непокретност могао да плаћа годишњи порез и до 8.000 евра.

Ова новост у опорезивању резултат је укидања накнаде за коришћење грађевинског земљишта и њене интеграције у порез на имовину, прописане новим Законом о планирању и изградњи.

Промена се ипак неће догодити преко ноћи. Небојша Јањић, помоћник министра животне средине и просторног планирања, каже за „Политику” да ће постојати прелазни период од око три године за успостављање новог система наплате, а плаћање пореза биће увођено постепено.

Тренутно представници Министарства финансија и Министарства животне средине и просторног планирања раде на измени закона о порезу на имовину.

– Најпре морамо да дефинишемо модел на основу кога ће Пореска управа одређивати стварну тржишну вредност грађевинског земљишта и на основу тога реалну пореску основицу – каже Јањић.

Према досадашњој пракси, власник куће од 100 метара квадратних на луксузној локацији на Врачару не плаћа порез на имовину за земљиште. Овај намет се тренутно убира само за плацеве веће од десет ари, а поменута кућа заузима пет ари. Њен власник је, дакле, ослобођен пореза на земљиште и накнаде за његово коришћење, а кроз разне амортизације на основу старости објеката и броја чланова домаћинства плаћа занемарљив порез на имовину.

– Урбанистичким планом је на том плацу предвиђена изградња шестоспратнице. Држава, међутим, нема инструмент да натера власника да стави земљиште у промет, већ се тиме спекулише и објекат се продаје за два милиона евра. Та сума се не постиже на основу вредности куће, већ на основу плаца. Власник парцеле у новосаграђеном објекту добија 40 одсто простора у новој згради – објаснио је Јањић.

То аутоматски доводи до повећања цене квадратног метра стана у том објекту, јер у Београду земљиште учествује са 30 до 40 одсто у цени некретнине.

Опорезивањем стварне новонастале тржишне вредности грађевинског земљишта, према речима нашег саговорника, биће увећани приходи локалних самоуправа, јер ће се новац од тог намета сливати у њихове касе. Осим тога, овакав порез на имовину треба да стимулише власнике земљишта да парцеле приведу намени, а не да их држе ван тржишта.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 22:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
jedno pitanje

ja veze nemam što se tiče ovog poreza na imovinu. e sad moj otac je je popunio tu poresku prijavu za naš stan i predao ju.

Međutim, ja lično sam vlasnik nekog malog imanja u Motikama i stare kućice, to sam naslijedio od pokojnog djede. Pa me zanima jel moram i ja popunjavati tu poresku prijavu? pošto ja sam student, nemam prihode... pa me zanima jel to moraju svi prijaviti ili samo ljudi koji imaju primanja :-?

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 22:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
moraju svi. i ja sam student i prijavila sam sve..

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 22:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
zLo_krme je napisao:
moraju svi. i ja sam student i prijavila sam sve..

uf :(

znači moraću da prijavim i ja,

hvala na informaciji ;)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 306 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]