a otkud to da je neko bogat samo zato sto zivi u kuci a ne u stanu od 6o qm?? boze pa ovo samo postoji kod nas, smijesno stvarno!! Znaci npr. mi GASTARBAJTERI stedimo, odricemo se puno toga, ne ulazemo u zemlje gdje boravimo trenutno i radimo, nemamo ovdje nista svoje u vlasnistvu, skoro SVE ulazemo u Rep. Srpsku/BiH i tako doprinosimo drzavi , provodimo dole po mjesec dana i vise godisnje, ostavljamo novce i napravimo kucu u roku od 10 godina (sa mucnim sparanjem) i sada jos trebam placati drzavi sto imam kucu od 200 ili 300 qm? Pa necu valjda praviti od 80 qm kucu..
A nekome ko ima 7 stanova i mlati lovu nije nista placati taj porez, ali nekome ko je 20 godina pravio kucu i mucio se, itekako ce biti problem placati ako se radi o vecoj cifri.
A to sto je neko napisao da ce vlasnik platiti porez zato sto ima npr 2 stana i jedan je iznajmljen, jednostavno ce poskupiti stanovi tj kirije , bice umjesto 400 km 450 i eto i za porez..opet po dzepu onog ko zivi pod kirijom i muci se i ovako..
I zasto je bitno navesti kakve roletne, podove , ulazna vrata i stolariju imam? pa ovo je stvarno preslo svu mjeru! mozda da navedem i broj grudnjaka i dal kupujem markirani ili onaj sa pijace?? Eto kupujem onaj sa pijace i tako sam ustedila za parket umjesto laminata
Ne znam , mislim da treba placati neku vrstu poreza ali ne pljackati narod na ovakav nacin, zaista je jadno.
I jel ima sada neka formula ili slicno gdje mogu izracunati koliki porez ce se placati?
Jos nesto, kako ide procedura sa stranim drzavljanima, kakav porez oni placaju? Dali se uopste mogu prijaviti na adresu gdje se nalazi nekretnina?