Citiraj:
Banjalučka pivara u utorak je otvorila pivnicu "Zlatna krigla" koja se nalazi u krugu preduzeća. Pivnicu su otvorili direktor Pivare Nikolas Peni i gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović.
Riječ je o pivnici koja je i ranije postojala, a sad je osvježenog izgleda, ali sa starim i prepoznatljivim duhom.
Nikolas Peni istakao je prilikom otvaranja stare-nove pivnice da Banjalučani imaju dušu i zbog toga će ovo novootvoreno mjesto pivnice biti mjesto okupljanja kako Banjalučana, tako i svih koji rado dolaze u grad na Vrbasu.
"Pivara nije prava pivara bez pivnice. Stvorili smo mjesto gdje ljudi mogu da dođu na sam izvor piva. Stvorili smo jednu klasičnu atmosferu pivnice s tradicionalnom hranom. Ovo je pravo mjesto za uživanje i provod", rekao je na svečanom otvaranju Nikolas Peni, prenose banjalučki mediji.
Gradonačelnik Banjaluke čestitao je Banjalučkoj pivari i ovom prilikom podsjetio da pivara, osim duge tradicije, ima i prepoznatljiv kvalitet, koji zaslužuje veliku pažnju, a dobro je poznat i veliki doprinos Banjalučke pivare u razvoju sporta i turizma.
"Prostor pivnice sada izgleda kao jedan mali muzej. Imao sam priliku vidjeti fotografije iz tih davnih vremena. Ambijent je vrlo ugodan i siguran sam da će privući mnoge ljude koji će doći ovdje, i to ne samo Banjolučane već i mnoge druge", istakao je Davidović i podsjetio da je Banjalučka pivara uvijek bila važan privredni kolektiv, koji je uspješno radio, i da su sadašnji vlasnici nastavili s tradicijom.
Nastanak Banjalučke pivare vezan je za 1873. godinu, kada su redovnici samostana Marija Zvijezda u Trapistima počeli proizvoditi pivo za sopstvene potrebe. Banjalučka pivara sačuvala je tu tradiciju i još proizvodi pivo po identičnoj recepturi. Vodeći proizvod jeste nektar pivo, koje je kotirano na tržište još davne 1960. godine.
http://www.banjalukalive.com/content/view/12721/127/Sve je ovo OK, ali je daleko, a autom otići na pivu čak tamo na kriglu pive.