BL Boy je napisao:
Bitno ej da gazda ne zavisi od nikog i da on nije u politici ili da ne drzi stranu nekom politicaru sto je zaista rijetkost. No, i pored toga sto nema mozda potpuno nezavisnih medija ne moze se reci da nema objektivnog ili bar koliko toliko nepristrasnog novinarstva.
Nezavisno i objektivno i nepristrasno novinarstvo su različiti pojmovi.
Ako "gazda" ne zavisi od političara, onda zavisi od sponzora (kao i svi u normalnom svijetu).
Znači, nije nezavisan.
Oni koji plaćaju televizijama reklame su npr. velike firme (vani npr. internacionalne kompanije) koje ulažu u kampanje političara. Tako da su opet mediji - zavisni od političara.
Ili se u nekim medijima reklamiraju "državne" firme. Tako da ni oni nisu nezavisni.
Nezavisno novinarstvo ne postoji!
Nezavsino novinarstvo je floskula!
BL Boy je napisao:
Dakel razlika postoji uzmi samo RTS u Slobino vrijeme i sad, ipak nije toliki uticaj jedne vladajuce partije kao ranije i ipak se lakse moze doci do istine nego prije. Dakle nije sve crno bijelo moze se govoriti o stepenu objektivnosti.
Da li se na RTS-u može lakše doći "do istine" nego prije? Do koje istine?
Da li sada na RTS-u ima neki novi Komrakov?
Šta je to "stepenu objektivnosti"? Zar postoji "skala"?
BL Boy je napisao:
Sto se tice ovog samo da kazem da i RTRS i FTV navode da su najgledaniji na podrucju cijele BiH, a ne entiteta sto meni izgleda malo cudno da i jedni i drugi mogu biti u vrhu gledanosti.
Pogledaj sajt FTV-a. Oni jasno navode termine i datume i koje starosne grupe ih prate (koriste info. za sve).
Evo ti na sajtu FTV-a podaci
http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp?wbf_id=94.
Za većinu naših TV je najbitniji period od 19-22h kada je "prime time" ili na našem "primeti me"

termin. Tada su i cijene "reklamnih sekundi" najviše...
Nekoj televiziji čija su ciljna grupa npr. mladi (npr. MTV) podaci u kojima su uključene sve starosne grupe ne trebaju.
itd.
Oscilacije kod nas postoje - pogotovo ljeti (kada idu reprize) ili kada ide jako zanimljiv program (npr. utakmice, neki reality program...)