escobaR_ je napisao:
BL Boy je napisao:
Euroth je napisao:
Ne daju, bar su to meni rekli svih 872 puta kad sam išao provjeriti.
A, zamisli kako će tek da oberučke prihvate ono o zadržavanju broja pri promjeni mreže...
pa njima ce ta usluga najbolje doci, nemaju sta izgubiti samo mogu dobiti kojeg korisnika. Mislim da BH Telecom najvise gubi sa tim, ali vidjecemo kako i kada ce to uopste biti.
Varaš se. Niko nit' će šta dobiti nit' će šta izgubiti uvođenjem tih usluga. Ljudi će i dalje razmišljati o BH Mobile-u kao o bošnjačkom operateru, HT ERONET-u kao o hrvatskom, te m:tel-u kao o srpskom operateru. Eventualno će biti par stotina korisnika koji će se odlučiti na prelazak kod drugog operatera i to je to. Ništa specijalno.
Mislis???? Ne sumnjam da ce biti i takvih, da ne kazem zatucanih, ali mislim da ce onaj ko bude imao nize cijene, bolju uslugu, brzi i agresivniji nastup na trzistu povecati svoju korisnicku bazu. Mislim bice kao sa ostalim proizvodima koji dolaze iz drugog entiteta, nikada nece biti prihvacen bas ko domaci(jer jos uvijek imamo dosta zatvorenu ekonomiju tj.nije jedinstvena), ali ce ako bude kvalitetan imati dosta korisnika u drugom entitetu kao sto to sad na Banjaluckom terenu recimo ima Klas ili Sarajevska mljekara i ko se danas pita kad kupuje da li je to iz SA, obicne normalne ljude to ne interesuje, a takvih je bar 50% oni se rukovode cijenom i kvalitetom i ako su zadovolji proizvodom/uslugom i ako je cijena niza od istog koji je iz RS dobar dio ce zanemariti cinjenicu da je to iz SA. Navodim ti ovo kao primjer, a takvih primjera imas koliko hoces jer da nije tako ne bi slovenacki Mercator, slovenacki Telekom koji je vlasnik kablovske tv u BL ubijali paru ovdje i ne bi mi vecinu stvari koje proizvodimo uvozili. Kamo srece da se svi pri kupovini uvijek rukovode tim patriotizmom i kupuju domace(pa makar i samo iz svog entiteta, a ne slovenacku, srbijansku, hrvatsku ili robu iz EU gdje bi nam samo kraj bio

). Ja ne vjerujem da je stanje u telekom sektoru izuzetak i da se ljudi ne bi rukovodili ekonomskim principima (mada ne iskljucujem ni dobar dio onih koji bi bili dosljedni, ali kada bi se procenat druga dva telekoma na dominantnom podrucju treceg operatera uvecao do 30% konkurentost bi se osjetno povecala i ne bi bilo svedno dominantnim operateru). Moze se reci da se korisnici sada rukovode ekonomskim principima, jer kao sto vec rekoh sto bi neko iz SA uzimao mtel ili Eronet karticu(ako su mu 90% brojeva iz imenika 061/2 i obrnuto) i tako automatski pricao skuplje(kada se uzme u obzir 2prefer. broja i sve ostalo), dakle nema potrebe za tim i ako mu mozda ponuda mtela vise odgovara ili je nezadovoljan bht-om, iako nezadovoljan takav korisnik u vecini slucajeva ce ostati na bht-u. Ta usluga prenosa broja bi nesumljivo dala veci ucinak ako bi sva tri telekoma izgubili nacionalni prefix ili bili privatizovani, ali i pri sadasnjem stanju bi dobro dosla. Bio bi prilican broj migracija korisnika nema sumnje, uostalom treba pruziti sansu, ukinuti tu barijeru(nista se ne gubi, a moze dosta da se dobije) pa cemo vidjeti nema veze da bude 1% prenosa broja od ukupnog broja kor. opet dobro makar cemo imati izbor.