banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Mar 2024, 12:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Sep 2009, 12:57 
OffLine
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Postovi: 493
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Pred kraj Drugog svetskog rata, 1944. godine, Tokio je nameravao da bivšem SSSR-u ponudi niz ustupaka kako bi zainteresovao Moskvu da ne uđe u rat protiv Japana na strani SAD i Velike Britanije, bude neutralan i istupi kao posrednik u pregovorima o primirju sa zapadnim zemljama, piše danas ruski dnevnik "Vremja novostej".

List je na 64. godišnjicu od potpisivawa dokumenta o japanskoj kapitulaciji, u tekstu istoričara Anatolija Koškina naveo da je Japan SSSR-u u zamenu za neutralnost nameravao da predloži i teritorijalne ustupke - Južni Sahalin i Južne Kurile.
Dnevnik piše da je, osim toga, Japan predlagao ukidanje Antikominternovskog i Trojnog pakta i zaključenje sporazuma o trgovini sa nekadašnjim Sovjetskim Savezom.

Prema idejama koje su razrađene u japanskom ministarstvu spoljnih poslova, Tokio je bio spreman i da proširi sovjetski uticaj u Kini, da prizna sferu interesa u Mandžuriji i demilitarizuje sovjetsko-mandžursku granicu.

Međutim, SSSR je po obećanju saveznicima, 8. avgusta 1945. godine objavio rat Japanu, a ta zemlja se avgusta 1945. godine saglasila sa svim uslovima Potsdamske deklaracije o bezuslovnoj kapitulaciji, po kojoj je lišena svih Kurilskih ostrva, što je utvrđeno i u mirovnom sporazumu iz San Franciska 1951. godine.

Ipak, Japanci već 1950-ih godina počeli su da traže vraćanje Južnih Kurila - ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i arhipelaga Habomai, a dve zemlje nisu zbog toga formalno potpisale mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata.

"Moskva je smatrala neophodnim da se što pre završi Drugi svetski rat i da, uništenjem militarističkog Japana, zadugo osigura bezbednost svojih dalekoistočnih granica", piše ruski istoričar, dodajući da je Kremlj shvatao da bi "sporazum sa predlozima japanske vlade o vraćanju teritorija bez rata moglo biti ocenjeno kao kršenje Sporazuma iz Jalte".

Koškin je, takođe, naveo da ima osnova za uverenje da je stupanje u rat na Dalekom istoku imalo za cilj ne samo što skoriji poraz japanskih oružanih snaga, nego je bilo usmereno i na stvaranje povoljnih vojno-strateških i geopolitičkih pozicija za SSSR u istočnoazijskom regionu, za šta je postojalo utemeljenje, budući da je naknadno zaključen japansko-američki vojni savez a Japan pretvoren u "nepotopljivi nosač aviona" usmeren protiv SSSR i Kine.

_________________
Са твоје стране, Зока, постоjи стална дискриминација на националној основи према мене.
(Rujka iz daleke Moskve)


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Sep 2009, 14:17 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Postovi: 1395
Lokacija: Москва
03.07.2009

Juče je gornji dom japanskog parlamenta potvrdio predlog zakona u kojem se Južnokurilska ostrva koja pripadaju Rusiji proglašavaju za iskonske teritorije zemlje. Može se smatrati da je zakon stupio na snagu pošto je donji dom parlamenta doneo analognu odluku u junu.
Japanski političari upotrebljavaju termin „iskonske teritorije“ u pogledu Južnih Kurila od sredine 50-ih godina prošlog veka. Ali on se prvi put pojavio u japanskom zakonodavstvu, što ne može a da ne izaziva budnost. Samim tim, potkopavaju se ključni medjunarodni sporazumi koji su odredili oblik savremenog sveta. Shodno Aktu o bezuslovnoj kapitulaciji koji je Japan potpisao po završetku 2. svetskog rata, Tokio je prihvatio uslove Potsdamske deklaracije prema kojoj su Južni Kurili pripojeni Sovjetskom Savezu. Ako nazovemo stvari svojim imenima, reč je o teritorijalnim pretenzijama Japana prema Rusiji kao pravnoj naslednici bivšeg SSSR-a.
Demarš japanskih parlamentaraca kosi se i sa medjunarodnim realijama, i sa karakterom rusko-japanskih odnosa. Zato se nameće pitanje: šta je iza njega? Radnje japanskih političara umnogome su rezultat unutarpolitičkih faktora. Vladajuća Liberalno-demokratska stranka strelovito gubi vodeću poziciju u zemlji. To je vezano za finansijsku krizu i pogoršanje ekonomske situacije. A na pragu su opšti izbori. Zato su i liberalni demokrati, i njihovi politički suparnici počeli da igraju na nacionalističku kartu.
Ali ova igra može da ima ozbiljne posledice — smatra ekspert Instituta RAN za Daleki istok Viktor Pavljatenko.
"Mišljenja sam da su Japanci zatvorili prozor, pre svega, sa gledišta daljih pregovora o mirovnom ugovoru. Sam mirovni ugovor u varijanti koji je predlagala japanska strana ne odgovara potrebama današnjice. Pa ipak, postojala je, po meni, neophodnost zaključivanja takvog sveobuhvatnog dokumenta koji bi odredio bilateralne odnose i njihove strateške pravce u novo veku. Medjutim, zbog najnovijih radnji mislim da će se ovaj proces prekinuti".
Strukture izvršne vlasti svesne su posledica poteza parlamentaraca. Proglašenje Južnih Kurila iskonskim teritorijama neće imati pravnu snagu za vladu – naglasio je japanski vladin izvor. Što se tiče Rusije, ona ne namerava da popusti na japanski pritisak. Nedavna izjava Državne dume nedvosmisleno svedoči o tome. U njoj stoji da će napori za rešenje problema mirovnog ugovora imati smisao samo u slučaju da će japanski parlamentarci dezavuisati izmene zakona.
http://serbian.ruvr.ru/main.php?lng=scr ... .2009&pn=7

_________________
Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Sep 2009, 14:36 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Postovi: 12325
Lokacija: Banja Luka, Republika Srpska
Јапанци чачкају мечку.

_________________
Пао је у блато и осјетио цијев. Видио је фацу брадату и дрску.
Видио је смрт и чуо је ријечи, добродошли у Републику Српску!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Sep 2009, 17:45 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Postovi: 5624
Lokacija: Cimmeria
ma to je bilo kurecnje pred izbore,koliko znam ta stranka sto se zalagala za vracanje ostrva je pusnula na nedavnim izborima

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs