banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 23:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Avg 2009, 23:26 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Jul 2009, 10:52
Pozdrav svima,koliko vas ima!
Naime ,ja sam novi član ovog foruma, i željela bih da podijelim sa vama neprijatnost koju sam doživjela nedavno.Kupovala sam u jednoj prodavnici jedan artikl,koji je koštao 5 KM,nisam imala sitan novac i kad sam dobila račun,izvinula sam se prodavačici-trgovkinji ,što nemam sitno i moram da joj dam 100 KM,ako nije problem da mi vrati kusur.Rekla je da nema problema.Bila sam sa dvoje svoje djece, i sin je malo nestašan,tako da sam samo motrila na njega da ne izađe na ulicu,jer je još mali,a saobraćaj je gust.U međuvremenu nestalo je električne energije u toj prodavnici-trgovini, i drugo dijete mi je bilo u mraku,nastao je haos,da ne bi neko nešto otuđio.Sačekala sam da se smiri situacija, i platila račun.Trgovkinja mi je vratila 95 KM(90 u papirnim , a 5 u metalnim).Godinama radim s novcem, i tako da lako primojetim falsifikat,međutim ovaj put nisam puno obraćala pažnju na metalnu novčanicu od 5KM,gledala sam samo da mi sin ne izađe na ulicu.Uzela sam sve što sam pazarilai naravno kusur.Otišla sam sa djecom da sačekam autobus i u međuvremenu im kupila sladoled od drugog sitnog novca koji sam imala sem tif famoznih 5 KM.Prilikom ulaska u autobus izvadila sam tih 5KM da platim 3 karte za nas troje.Vozač autobusa me je pogledao i rekao gospođo dajte nekom drugom ovih 5KM, a ne meni ,jer je falsifikat.Frapirala sam se,bilo mi je jako neprijatno,što sam došla u takvu situaciju,jer ja nisam neka šiparica, već majka dvoje djece,kćerke od 18 godina i sina od 8 godina.Toliko mi je bilo neprijatno, da ni sama ne znam koliko sam se vozaču puta izvinula i pokazala mu račun gdje piše da sam platila novčanicom od 100KM i da mi je vraćen kusur 95 KM.Vozač je bio fer ,normalan čovjek,koji je procijenio da ja ne ličim sa dvoje djece na nekoga ko rastura lažni novac.Čim sam stigla kući,nazvala sam informacije i tražila broj telefona te prodavnice.Kad sam uspjela da pronađem broj iz nekoliko pokušaja,pošto se naziv prodavnice i ulice napisane na računu,ne slaže sa podatcima sa informacija.Nazvala sam taj broj i kad mi se javila trgovkinja,objasnila sam joj šta mi se desilo u autobusu-velika neprijatnost,čak da završim u zatvoru ni kriva ni dužna.Pročitala sam joj vrijeme kupovine i ime kasirke sa računa,tako da ne može da mi kaže da govorim ne istinu.Dobila sam odgovor da dođem u toku dana da vide šta je.Odgovorila sam im da ću doći kad budem imala vremena.Naravno kao i svaki porodični čovjek,tako i ja imam svojif obaveza i privatnih problema,da sam otišla danas,jer stvarno sam imala problema i nisam mogla da odem ranije do te prodavnice.U toj prodavnici sam pazarila 16.7.2009.god u 12:24, a danas je 24.8.2009.Otišla sam na lijep kulturan način da im objasnim da mi nije stalo za 5Km,već je problem što sam mogla nedaj Bože da završim u zatvoru ni kriva,ni dužna.Pokazala sam im račun,etiketu sa proizvoda koji sam kupila-pošto je odjevni predmet u pitanju,tako da sam sačuvala i lažnu novčanicu.Međutim toliko su bile drske i bezobrazne,da sam okrenula list i promijenila stil komunikacije.Od kulturnog i civilizovanog razgovora svelo se na to da sam im reka nema problema doćiće neko drugi ko je ovlašten da utvrdi ko laže-ko je u pravu ko je u krivu.Znači imam od dokaza,račun na kone je datum i vrijeme i ime kasirke,znam u koji sam autobus autoprevoza ušla,tako da se zna ko je taj dan vozio autobus.I pretpostavljam da se vozač može sjetiti,kad sam mu pokušala platiti tim famoznim novcem,ne znajući da je falsifikat.Na novčanici imaju moji otisci,vozača autobusa, mog muža pošto sam mu ispričala šta se desilo,trbovkinje,mislim da sam dala i djeci da ih uzmu da vide kako izgleda lažna novčanica.E sad vjerivatno ima još otisaka,ko zna koliko je ljudi bilo u dodiru sa tom novčanicom.Jedino što se sjećam kad sam htjela da izađem iz prodavnice da se non-stop palo alarm,navodno nisu dobro provukli kod sa drugih artilala pa zbog toga ne mogu da izađem,trgovkinja bi nekoliko puta prošla i alarm nije reagovao,međutim ja kad god bih pošla da izađem alarm se uključivao i tad su odustale i rekle slobodno izađite sve ste platili,nešto je do njih pa alarm se aktivira.I još jedini dokaz imam,ako izvadim listing od fiksnog telefona na kome se vidi da sam pozivala njihov broj iz svoje kuće.Izvinjavam se svim članovima ovog foruma što sam ovako obimno napisala,pokušala sam samo da vam dočaram-objasnim događaj koji mi se desio.Sad vas sve molim za savjet,što učiniti u takvim situacijama,a da sebi i svojoj porodici ne napravim neprijatnost.Ni je mi cilj da se povlačim po sudu i ispravljam krive drine!Ali jednostavno nisam ravnodušna,jer šta ako mi vrati falsifikat u većem apoenu, i nedaj Bože ,naiđem na čovjeka koji će me prijaviti policiji da rasturam lažni novac!
Hvala unaprijed svima koji mi pokušaju pomoći-objasniti kako je najispravnije postupiti u takvim situacijam!Svako dobro svima vama i vašim najmilijim!
S poštovanjem vaša Sofija90!

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2009, 23:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
vec neko vrijeme kruze bas ti lazni gvozdenjaci od 5 km
to je poznato

ne znam da li sam dobro shvatila da si ti bila u prodavnici prvi put 16.07. kada si pazarila a tek, danas, 24.08. si otisla da reagujes kod njih licno?

inace, sestra koja radi u nekoj racunovodstvenoj agenciji je prije par godina zaglavila u policiji zbog 50 KM falsifikovanih firminih novaca koje su joj otkrili u banci prilikom uplate
ispitivali je, gnjavili, sprovodili citavu proceduru, ostavljali da sjedi sama u kancelariji, i na kraju pustili
mala je vjerovatnoca da je bas onaj uhvaceni taj koji rastura, to znaju i oni

kako reagovati?
reagovati sto hitnije

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2009, 23:38 
Ja bih rekao istinu.
Ustvari sam bih se obratio policiji i rekao sta je bilo, nemam nista sa tim kasirkama seljancicama da se raspravljam i svadjam sta i kako.

Dokazi su na tvojoj strani.

Jedino mi nije jasna bijeda koja falsifikuje 5 KM...zar je dotle doguralo?

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2009, 00:09 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Avg 2009, 00:28
http://www.nezavisne.com/nedjeljne/vijesti/42190/Lazni-novac-niko-ne-prijavljuje.html

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2009, 00:40 
Početnik
Početnik

tensSa je napisao:
Shabban je napisao:
Ja cui ti odgovorititi sutdra kad budem trijezna............

Budi moja veceras. :D :D :D :lol: :lol:

Hvala lijepo na ponudi!
Ali se ježim kad vidim alkohol u flaši!
I ne sjedim ispred računara zbog toga da nađem srodnu dušu ili flert!Da mi je potrebno duštvo, sigurno bih bila u nekom noćnom klubu ili lokalu koji radi do kasno!Imam muža i dvoje djece,tako da od silnoh obaveza i problema ,ne pada mi na pamet da se upuštam u nekakav provod! :dmage:

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2009, 08:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
Isti slucaj i kod mene! Prije nekih 10 dana. I ja sam negdje kao kusur u BL dobio jednu tu laznu gvozdenu novcanicu od 5 km ali nisam nista primjetio nego sam stavio u dzep i dovidjenja...Dan poslje idem ja opet u drugu prodavnicu,dosao na kasu, kaze djevojka 4,xx KM a ja dadnem tih 5 km ne znajuci da su uopste fals, kad ce djevojka sto radi na kasi "izvina ali ne primamo falsifikate!" Ja onako pogleda, ne znam jel me zeza ili sta..kaze ona "to je falsifikat vidis da gubi ovu zutu boju"...e reko jebiga...sorry i aj zdrao! Tako da od tada svako koju dobijem od 5 km dobro pregledam, i kazu cak da neke od njih mozes i smotati ako jace stisnes, pa ja i to radim cisto radi provjere.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2009, 08:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Prvo, ne znam zasto pravis toliku frku, ako ti nije do 5km, jednostavno ih baci i eto, to bih ja uradio. Da se prevrces po sudovima radi 5km nema smisla, pogotovo jer ti niko nece zamjeriti, vozac je shvatio da nisi pokusala da mu uvalis tih 5km, a ovih iz prodavnice nije ni briga. Uostalom nije da ce ti policija doci na vrata ili slicno...

Moj prijedlog je da ih bacis, i to u kontejner kako ne bih neko drugi dosao u istu situaciju.

Inace prijateljica je imala isti problem kad joj je konobar vratio tih 5km a onda ona htjela platiti taksisti sa istim parama a nije znala da su falsifikat dok joj taksista nije rekao.

Inace tih 5km je vec postalo popularno po gradu, i nije da bijeda falsifikuje 5km, nego jednostavno pametan covjek zna da se 5km ne pregleda dok 50km itekako...pa vidi koje je lekse uvaliti

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2009, 08:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Inace prijatelj sto drzi slot aparate, svakodnevno ima problema sa falsifikatima, nazalost slotovi primaju i falsifikate od 50km....Sjecam se jedne novcanice, pise preko nje velikim slovima testni primjerak, kod u dnu sve same 00000 a materijal neki sjajni i slot ih primio...

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2009, 09:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
tensSa je napisao:
Jedino mi nije jasna bijeda koja falsifikuje 5 KM...zar je dotle doguralo?

Nije to bijeda, to je pametan co'ek. Lakse je falsifikovati metalne nego papirne, napravio alat i stanca. Malo ko obraca paznju na 5KM, pa to lako prolazi.

Ja bi tih laznih 5KM stavio na e-bay i prodao za vise nego sto vrijede, jer kolekcionari bolje placaju to nego pravi novac. Budale.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2009, 09:10 
Ma znam da nece gledati, ali ipak su novcanice provaljene...

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2009, 09:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Jesu provaljene, ali cini mi se dovoljno kasno da on otplati sto je ulozio i bude u finom plusu dok narod skonta.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 02:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Avg 2009, 13:06
Idealne za fontanu zelja.
Ubacis pravu a zelja neradi,mozda bi falsifikat upalio!

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 13:07 
Početnik
Početnik

ilche je napisao:
Idealne za fontanu zelja.
Ubacis pravu a zelja neradi,mozda bi falsifikat upalio!

Da nije zalosno, bilo bi smijesno!

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 16:30 
Početnik
Početnik

Za urednika-Frenkija!!!Potpuno se slažem sa tobom!I uopšte ne dižem frku, već se pitam dokle će sve ovo da traje, rad na crno, falsifikati,......A da oni koji su za to plaćeni jednostavno nisu u mogućnosti da to riješe!Što se tiče 5KM, ni ti ću se obogatiti, a ni osiromašiti od njih.Nije sve u novcu.Meni materijalna vrijednost nije na prvom mjestu, za mene ima mnogo važnijih stvari u životu ,koje se ne mogu kupiti novcem!Neću da puno pametujem, ali kad bih počela da pišem neke stvari koje se dešavaju kod nas,bilo bi svašta.Nisam moćna da išta promijenim, i neću da se opterećujem bezpotrebe,jer sam svjesna da sam nemoćna.Kako naš narod kaže:"Šulavo i rogato se ne mogu bosti"!A ako ti smeta, mogu ja i da ne pišem ništa!Čak ni zarez-zapetu da stavim na ovaj forum!Svako dobro!

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 16:53 
Aj Sofija draga...ono gore sam se Shabanu udvarao a ne tebi.... :lol: :lol:

A sto se tiche kovanice nadam se da si preboljela to do sada. :0

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 17:41 
Početnik
Početnik

Frenki je napisao:
Prvo, ne znam zasto pravis toliku frku, ako ti nije do 5km, jednostavno ih baci i eto, to bih ja uradio. Da se prevrces po sudovima radi 5km nema smisla, pogotovo jer ti niko nece zamjeriti, vozac je shvatio da nisi pokusala da mu uvalis tih 5km, a ovih iz prodavnice nije ni briga. Uostalom nije da ce ti policija doci na vrata ili slicno...

Moj prijedlog je da ih bacis, i to u kontejner kako ne bih neko drugi dosao u istu situaciju.

Inace prijateljica je imala isti problem kad joj je konobar vratio tih 5km a onda ona htjela platiti taksisti sa istim parama a nije znala da su falsifikat dok joj taksista nije rekao.

Inace tih 5km je vec postalo popularno po gradu, i nije da bijeda falsifikuje 5km, nego jednostavno pametan covjek zna da se 5km ne pregleda dok 50km itekako...pa vidi koje je lekse uvaliti

Dragi Frenki, mislila sam na ovaj tekst!Greškom sam kliknula da citiram tvoj teks, a tek kad sam poslala poruku, primijetila sam da sam pogrešan tekst citirala od crnog.S toga sam sve obrisala i napisala za urednika-Frenkija.Nije mi se dalo ponovo tipkati!Pozzz

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 17:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2008, 19:59
Citiraj:
rad na crno, falsifikati

-Podrzavam rad na crno, ok, ne bas u obliku u kojem se to kod nas u vecini slucajeva realizuje, ali u principu, PODRZAVAM!
Ako treba, mogu napisati i zasto..

-Nisam statisticar, ali stojim iza toga da ne postoji gotovo ni jedna drzava u kojoj nema rada na crno, falsifikovanog novca, itd...! Nema, njente!
Vidim, povlacis drzavu kao odgovornu instituciju za takve stvari. U pravu si, ali, ja bih bio sretan kada bi to bili najveci problemi naseg drustva.. To su stvari koje se ne mogu iskorjeniti, pa su to, takoreci, sporedni problemi.. Mi imamo mnogo vece probleme, probleme koji ne idu uz civilizovano i demokratko drustvo, i takvim stvarima dajem prioritet!

Ne da ne shvacam tvoj bijes zbog nepravde, ali...

Citiraj:
A ako ti smeta, mogu ja i da ne pišem ništa

Ne moras se odmah ljutiti, ovde smo da "diskutujemo", pa s´ toga ne moras bjezati ako neko nema isto, ili potpuno isto misljenje kao ti!
100 ljudi, 100 cudi!

Citiraj:
za mene ima mnogo važnijih stvari u životu ,koje se ne mogu kupiti novcem

Za sve ostalo, tu je MasterCard :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 17:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
stalle je napisao:
Citiraj:
rad na crno, falsifikati

-Podrzavam rad na crno, ok, ne bas u obliku u kojem se to kod nas u vecini slucajeva realizuje, ali u principu, PODRZAVAM!
Ako treba, mogu napisati i zasto..

Aj i to da cujemo? 8)

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 17:58 
Početnik
Početnik

tensSa je napisao:
Aj Sofija draga...ono gore sam se Shabanu udvarao a ne tebi.... :lol: :lol:

A sto se tiche kovanice nadam se da si preboljela to do sada. :0

Što se tiče kovanica, moram ti priznati da još nisam preboljela!Toliko mi je krivo kad me neko namagarči za 10 feninga,jer sam jako sitničava!Velike stvari me ne mogu povrijediti,koliko sitnice!Na sitnicama pročitam ko je čovjek, a ko ne čovjek!Toliko sam tužna zbog tih 5Km,pa te lijepo molim da mi nadoknadiš,štetu, a pošto si tako vješt u svemu ti ćeš to lagano negdje potrošiti!Noćima ne spavam zbog tih 5KM!-HAHAHAHA

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 18:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2008, 19:59
MuskoBre je napisao:
Aj i to da cujemo? 8)

Ovako:
Citiraj:
ok, ne bas u obliku u kojem se to kod nas u vecini slucajeva realizuje

Ovde mislim na cisti rad na crno- koji se kod nas, nazalost, najvise praktikuje..
Dakle, kada radnik stupa u puni radni odnos, a da pri tome ne biva socialno i penziono podmiren..Taj vid ne podrzavam!
Ali podrzavam to, kad se radniku prekovremeni sati, te dodatni kratkosatni poslovi itd, isplacuju na crno, zbog velike pohlepe finansiskih institucija, koje u tom slucaju gule kozu, tj,
prakticno otimaju pola tog kolaca, sta ide na teret i radniku i poslodavcu!
Zivim i radim u inostranstvu, imam jedan posao koji mi je dovoljan, ali mi je zao svakog pojedinca koji je primoran da gore navedene slucajeve porezuje, jer prakticno radi za drzavu, a ne za sebe!
Zbog toga se ovde takve stvari u 80% (bubam, ali je po meni realan postotak) isplacuju na "ruke"!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]