Pozdrav svima,koliko vas ima! Naime ,ja sam novi član ovog foruma, i željela bih da podijelim sa vama neprijatnost koju sam doživjela nedavno.Kupovala sam u jednoj prodavnici jedan artikl,koji je koštao 5 KM,nisam imala sitan novac i kad sam dobila račun,izvinula sam se prodavačici-trgovkinji ,što nemam sitno i moram da joj dam 100 KM,ako nije problem da mi vrati kusur.Rekla je da nema problema.Bila sam sa dvoje svoje djece, i sin je malo nestašan,tako da sam samo motrila na njega da ne izađe na ulicu,jer je još mali,a saobraćaj je gust.U međuvremenu nestalo je električne energije u toj prodavnici-trgovini, i drugo dijete mi je bilo u mraku,nastao je haos,da ne bi neko nešto otuđio.Sačekala sam da se smiri situacija, i platila račun.Trgovkinja mi je vratila 95 KM(90 u papirnim , a 5 u metalnim).Godinama radim s novcem, i tako da lako primojetim falsifikat,međutim ovaj put nisam puno obraćala pažnju na metalnu novčanicu od 5KM,gledala sam samo da mi sin ne izađe na ulicu.Uzela sam sve što sam pazarilai naravno kusur.Otišla sam sa djecom da sačekam autobus i u međuvremenu im kupila sladoled od drugog sitnog novca koji sam imala sem tif famoznih 5 KM.Prilikom ulaska u autobus izvadila sam tih 5KM da platim 3 karte za nas troje.Vozač autobusa me je pogledao i rekao gospođo dajte nekom drugom ovih 5KM, a ne meni ,jer je falsifikat.Frapirala sam se,bilo mi je jako neprijatno,što sam došla u takvu situaciju,jer ja nisam neka šiparica, već majka dvoje djece,kćerke od 18 godina i sina od 8 godina.Toliko mi je bilo neprijatno, da ni sama ne znam koliko sam se vozaču puta izvinula i pokazala mu račun gdje piše da sam platila novčanicom od 100KM i da mi je vraćen kusur 95 KM.Vozač je bio fer ,normalan čovjek,koji je procijenio da ja ne ličim sa dvoje djece na nekoga ko rastura lažni novac.Čim sam stigla kući,nazvala sam informacije i tražila broj telefona te prodavnice.Kad sam uspjela da pronađem broj iz nekoliko pokušaja,pošto se naziv prodavnice i ulice napisane na računu,ne slaže sa podatcima sa informacija.Nazvala sam taj broj i kad mi se javila trgovkinja,objasnila sam joj šta mi se desilo u autobusu-velika neprijatnost,čak da završim u zatvoru ni kriva ni dužna.Pročitala sam joj vrijeme kupovine i ime kasirke sa računa,tako da ne može da mi kaže da govorim ne istinu.Dobila sam odgovor da dođem u toku dana da vide šta je.Odgovorila sam im da ću doći kad budem imala vremena.Naravno kao i svaki porodični čovjek,tako i ja imam svojif obaveza i privatnih problema,da sam otišla danas,jer stvarno sam imala problema i nisam mogla da odem ranije do te prodavnice.U toj prodavnici sam pazarila 16.7.2009.god u 12:24, a danas je 24.8.2009.Otišla sam na lijep kulturan način da im objasnim da mi nije stalo za 5Km,već je problem što sam mogla nedaj Bože da završim u zatvoru ni kriva,ni dužna.Pokazala sam im račun,etiketu sa proizvoda koji sam kupila-pošto je odjevni predmet u pitanju,tako da sam sačuvala i lažnu novčanicu.Međutim toliko su bile drske i bezobrazne,da sam okrenula list i promijenila stil komunikacije.Od kulturnog i civilizovanog razgovora svelo se na to da sam im reka nema problema doćiće neko drugi ko je ovlašten da utvrdi ko laže-ko je u pravu ko je u krivu.Znači imam od dokaza,račun na kone je datum i vrijeme i ime kasirke,znam u koji sam autobus autoprevoza ušla,tako da se zna ko je taj dan vozio autobus.I pretpostavljam da se vozač može sjetiti,kad sam mu pokušala platiti tim famoznim novcem,ne znajući da je falsifikat.Na novčanici imaju moji otisci,vozača autobusa, mog muža pošto sam mu ispričala šta se desilo,trbovkinje,mislim da sam dala i djeci da ih uzmu da vide kako izgleda lažna novčanica.E sad vjerivatno ima još otisaka,ko zna koliko je ljudi bilo u dodiru sa tom novčanicom.Jedino što se sjećam kad sam htjela da izađem iz prodavnice da se non-stop palo alarm,navodno nisu dobro provukli kod sa drugih artilala pa zbog toga ne mogu da izađem,trgovkinja bi nekoliko puta prošla i alarm nije reagovao,međutim ja kad god bih pošla da izađem alarm se uključivao i tad su odustale i rekle slobodno izađite sve ste platili,nešto je do njih pa alarm se aktivira.I još jedini dokaz imam,ako izvadim listing od fiksnog telefona na kome se vidi da sam pozivala njihov broj iz svoje kuće.Izvinjavam se svim članovima ovog foruma što sam ovako obimno napisala,pokušala sam samo da vam dočaram-objasnim događaj koji mi se desio.Sad vas sve molim za savjet,što učiniti u takvim situacijama,a da sebi i svojoj porodici ne napravim neprijatnost.Ni je mi cilj da se povlačim po sudu i ispravljam krive drine!Ali jednostavno nisam ravnodušna,jer šta ako mi vrati falsifikat u većem apoenu, i nedaj Bože ,naiđem na čovjeka koji će me prijaviti policiji da rasturam lažni novac! Hvala unaprijed svima koji mi pokušaju pomoći-objasniti kako je najispravnije postupiti u takvim situacijam!Svako dobro svima vama i vašim najmilijim! S poštovanjem vaša Sofija90!
|