Euroth je napisao:
Dalje, opet muslimanski/bosanski narod?
Čekaj, ba, gdje sam tu ja? Bosanac jesam, musliman nisam?
Bosanci kao državnost, ok. Bosanac si jer živiš u bosni. Hrvati iz Bosne, Srbi iz Bosne, oni su isto Bosanci. Ok. Ali ne možeš "musliman" i "Bosanac" poistovjećivati.
.
ti si bosanski Srbin
a Bosanci su potomci Bošnjana iz vremena Kraljevine Bosne koji su tada bili bogumilske/katoličke vjere da bi dolaskom turaka što milom, što silom njih 80 % prešlo na islam, mijenjaju vjeru ali
ostaju BOSANCI, onih preostalih 20 % koji su katolici "prelaze" u današnje Hrvate,
Srbi dolaze tek sa patrijarhom Crnojevićem u Bosnu, i oni su autohtoni Srbi koji žive u Bosni, ne nazivaš ni one srbe koji žive u Mađarskoj Mađarima, nego mađarskim srbima, stoga ste, analogno tome, i vi bosanski srbi
Euroth je napisao:
Pazi... Kako je bilo prošlih 500 godina Srbima u njihovoj kraljevini? Otprilike tako, samo bez nabijanja na kolac i nameta i nekih 500 godina kraće.... Tako nekako?
.
i kakve veze imaju BOSANCI s time što su srbe
TURCI nabijali na kolac
i za Bosance su oni bili okupatori, valjda si čuo za Husein-kapetana Gradaščevića i njegovu pobunu za samostalnost Bosne,
Bosanci su bili samo nešto malo privilegovaniji, jer su prihvatili njihovu religiju
Euroth je napisao:
Mrzim ova naprđivanja o istoriji, ali de...
Pozdrav.
eto ako ti nešto nije jasno tu sam da ti pojasnim, ali moraš poznavati DOBRO REALNU I NEPRISTRASNU ISTORIJU da bi ušao u dublje polemike