banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 19:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Jun 2009, 20:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Jun 2009, 15:43
Kur'an

Maryam (19) - Merjema

54. I spomeni u Knjizi Ismaila! On je ispunjavao dato obe}anje i bio poslanik, vjerovjesnik

Biblija:

1. Mojsijeva 16:11-12) (...)“Evo, trudna si i rodit ćeš sina i daj mu ime Jišmael, jer je Jehova čuo nevolju tvoju. 12 On će biti kao zebra. Ruka će se njegova dizati na svakoga i svačija će se ruka dizati na njega, i pred licem sve braće svoje podignut će šatore svoje.(...)

(1. Mojsijeva 17:18-19) 18 Zato je Abraham rekao pravome Bogu: “Neka je Jišmael živ pred tobom!” 19 Ali Bog mu je odgovorio: “Žena tvoja Sara doista će ti roditi sina, i daj mu ime Izak. Savez ću svoj sklopiti s njim da bude savez trajan potomstvu njegovu poslije njega.

Jevrejima,Krscanima i Muslimanima je Abraham primjer vjere u Boga.

(Jakov 2:23)  te su se ispunile riječi iz Pisma: “Abraham je povjerovao Jehovi, a on ga je zbog toga smatrao pravednim”, i bio je nazvan “Jehovinim prijateljem(...)

Abraham je toliku vjeru i toliko povjerenje pokazao u Boga,da je Bog s njim sklopio savez:

(1. Mojsijeva 17:7)  Držat ću se saveza svojega između sebe i tebe i potomstva tvojega poslije tebe u naraštajima njegovim kao saveza trajnoga, da budem Bog tebi i potomstvu tvojemu poslije tebe.

Sara je dobila Boziji blagoslov da taj savez ide kroz njenog potomka :

(1. Mojsijeva 17:15-16) (...)Potom je Bog rekao Abrahamu: “Ženu svoju Saraju više ne zovi imenom Saraja, jer joj je ime Sara! 16 Ja ću je blagosloviti i dat ću ti sina od nje. Blagoslovit ću je, te će od nje nastati narodi, i kraljevi će narodima poteći od nje.”

(1. Mojsijeva 17:17-21) 17 Tada je Abraham pao ničice, nasmijao se i rekao u srcu svojemu: “Zar će se čovjeku od sto godina roditi dijete, i zar će Sara, zar će žena od devedeset godina roditi?” 18 Zato je Abraham rekao pravome Bogu: “Neka je Jišmael živ pred tobom!” 19 Ali Bog mu je odgovorio: “Žena tvoja Sara doista će ti roditi sina, i daj mu ime Izak. Savez ću svoj sklopiti s njim da bude savez trajan potomstvu njegovu poslije njega. 20 A i za Jišmaela sam te uslišio. Evo, blagoslovit ću ga, učinit ću ga plodnim i silno ga umnožiti. Od njega će poteći dvanaest knezova, i učinit ću od njega velik narod. 21 Ali svoj ću savez sklopiti s Izakom, kojeg će ti Sara roditi dogodine u ovo doba.”

Blagoslov je dakle dobio Izak koji je postao otac Izraelaca,otac Mojsija,iz cije linije je dosao kralj David.,Isus..Matej 1 poglavlje.

(Psalam 89:29) 29 I potomstvo ću njegovo postaviti da stoji dovijeka i prijestolje njegovo da traje kao dani nebeski(...)

Iz te linije je rodjen Isus Krist:

(Luka 1:30-33) 30 No anđeo joj je rekao: “Ne boj se, Marija, jer si našla milost kod Boga! 31 Evo, zatrudnjet ćeš i rodit ćeš sina. Daj mu ime Isus! 32 On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Jehova Bog dat će mu prijestolje Davida, oca njegova, 33 i on će kraljevati nad domom Jakovljevim zauvijek i kraljevstvu njegovu neće biti kraja.(...)

Dakle,ko je

(Galaćanima 4:22-31) 22 Naprimjer, napisano je da je Abraham imao dva sina, jednoga sa sluškinjom i jednoga sa slobodnom ženom.
23 Ali sin sluškinje rođen je po tijelu, a sin slobodne po obećanju.
24 To sve ima i preneseno značenje, jer te žene predstavljaju dva saveza. Jedan je s gore Sinaja i rađa djecu za ropstvo — to je Hagara.
25 Hagara predstavlja Sinaj, goru u Arabiji, i odgovara današnjem Jeruzalemu, jer je u ropstvu sa svojom djecom.

26 A gornji je Jeruzalem slobodan — on je naša majka.
27 Jer pisano je: “Veseli se, nerotkinjo koja ne rađaš! Kliči i uzvikuj, ti što nisi u porođajnim bolima, jer je djece napuštene žene više nego djece one koja muža ima!”
28 A mi smo, braćo, djeca obećanja, kao što je bio i Izak.
29 Ali kao što je onda onaj koji je bio rođen po tijelu progonio onoga koji je bio rođen po duhu, tako je i sada.
jer sin sluškinje neće biti nasljednik sa sinom slobodne žene!” 31 Stoga, braćo, nismo djeca sluškinje, nego djeca slobodne žene.

Preko tog saveza je dosao i Isus da dovrsi Bozije djelo:

(Hebrejima 2:14-16) 14 A budući da su ta “djeca” ljudi od krvi i mesa, i on je postao čovjek od krvi i mesa, da svojom smrću uništi onoga koji ima moć prouzročiti smrt, to jest Ðavla, 15 i da oslobodi sve koji su zbog straha od smrti cijeli život bili podložni ropstvu. 16 Jer on dakako ne pomaže anđelima, nego pomaže potomstvu Abrahamovu.

Iz Biblije vidimo da nas Bog potice da biramo:

(5. Mojsijeva 30:19) 19 Uzimam danas za svjedoke protiv vas nebo i zemlju, da stavljam pred vas život i smrt, blagoslov i prokletstvo. Zato izaberi život da ostaneš na životu, ti i potomstvo tvoje,

Da,mi moramo svi licno donijeti odluku kome zelimo sluziti i prema svojoj odluci snositi i posljedice.Mi svi odlucujemo slobodnom voljom zelimo li podrzavati taj savez ili ne?????????

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2009, 05:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
soki, te stvari citiraju jehovini svijedoci - da nisi i ti jedan od njih ?

zašto nisi napisao da je Musaa a.s predvidio da će nakon njegove smrti zidovi izmijeniti poslanicu rukama svojim ? :)

Gle prijatelju, Allah jest posljednjih nekoliko poslanika izabrao medju narodom Izraela, međutim, iako im je najviše došlo nikad se nisu opametili te su prokleti jezikom Dawuda i Isaa a.s ( Davida i Isusa). Jedne poslanike su ubijali druge u laž utjerivali.

Što se tiče Ismaaila a.s, sina plemenitog poslanika Ibrahima a.s, njima je molitva uslišana. Bog im je naredio da prave Kabu te da će se hodočašću odazvati iz dalekih krajeva ( jesi vidio nadnaravnosti Kur'ana, pogledaj muslimane svijeta kako dolaze od svakud na hadzdz). Tako da je Bog primio njihovo djelo i nakon molitve blagoslovio je tu dolinu i izabrao jednog od njegovog poroda da se prebaci poslanica na njega.

ŽIDOVIMA JE KRIVO ŠTO NISU ALLAHOVI MILJENICI, svi smo mi Allahovi - zašto bi židov bio bolji od mene ? To je Rasizam !

Zato, poslanik Muhammed alejhisselam je poslan svim ljudima ne samo jednom narodu, poslan je srbima bosnjacima kinezima svim ostalim i od sviju je napravio bracu bez izuzetaka rase i nacije i to je ono sto smeta zidovima, naravno pored tog sto je Muhammed a.s arap a ne zidov.

Tako da, blagoslovljena je Mekka u to nema sumnje :), prokleti su jevreji jer su utjerivali poslanike u laž a neke ubijali - sad ih cijeli svijet mrzi i mrzio ih je i nikad neće mira imati.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2009, 19:54 
Početnik
Početnik

Kur'an

Yunus (10) - Junus Mekka – 109 ajeta
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

94. Ako sumnja{u ono {to ti objavljujemo, upitaj one koji ~itaju Knjigu, prije tebe objavljenu. Tebi Istina od Gospodara tvoga dolazi, i nikako ne budi od onih koji su u sumnji.

95. I ne budi nikako od onih koji Allahove dokaze ne priznaju, da ne bi bio izgubljen

Kuran te upozorava

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2009, 09:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Soki je napisao:
Kur'an

Yunus (10) - Junus Mekka – 109 ajeta
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

94. Ako sumnja{u ono {to ti objavljujemo, upitaj one koji ~itaju Knjigu, prije tebe objavljenu. Tebi Istina od Gospodara tvoga dolazi, i nikako ne budi od onih koji su u sumnji.

95. I ne budi nikako od onih koji Allahove dokaze ne priznaju, da ne bi bio izgubljen

Kuran te upozorava

Pozdrav

Allah Kur'anom nas sve upozorava, ne samo mene.

hasan el basri prenosi da je u tom trenutku poslanik a.s rekao " niti sumnjam niti pitam".

Taj ajet je potvrda i proglas sljedbenicima knjige da se opis poslanika Bozijeg nalazi u objavama- knjigama onim koje oni posjeduju ! I zaista oni najuceniji među vama ga spoznaju kao sunce u sred bijela dana.

Da, Ako sumnjaš Muhammed, u ono što tebi objavljujemo - pitaj one kojima je bila data prije tebe knjiga pa će im tvoje poslanstvo biti poznato.

Zašto su plemena jevreja ben nadir i ben kureiz dosli iz izraela u teman nego zato sto su cekali dolazak tog poslanika.

da ti malo objasnim ajet Katade ibn Di'ame je prenio da je poslanik a.s u tom trenutku rekao " niti sumnjam i ne pitam. U ovom je potvrda i proglas zajednici DA SE OPIS POSLANIKA A.S NALAZI U PREDHODNIM OBJAVAMA GDJE JE NAJAVLJEN ( imas moje teme u kojim sam ti o tome puno pisao)

Tako mi onog u čijoj je ruci duša moja, ti nisi na vjeri poslanika Ibrahima a.s

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 07:12 
Početnik
Početnik

Citiram:"zašto nisi napisao da je Musaa a.s predvidio da će nakon njegove smrti zidovi izmijeniti poslanicu rukama svojim ?"-zavrsen citat

Kad nesto pises,zamolila bih te da uvedes stavak da znamo gdje se to nalazi o cemu govoris.

Hvala

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 09:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Soki je napisao:
Citiram:"zašto nisi napisao da je Musaa a.s predvidio da će nakon njegove smrti zidovi izmijeniti poslanicu rukama svojim ?"-zavrsen citat

Kad nesto pises,zamolila bih te da uvedes stavak da znamo gdje se to nalazi o cemu govoris.

Hvala

jeremiah 8:8, mogu ti komentar opsirniji dati kad budem imao vremena, do tad potrazi na netu vec je neko pisao.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 18:47 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
:lol: :lol: :lol: :lol:

postedi nas komentara za Jeremiju 8,8...

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 18:50 
staromodan
Korisnikov avatar

sad vidim da ti je covjek objasnio na drugoj temi za Jeremiju, i vidim koliko si neupucen kad samo provlacis Mojsija kroz Jeremijin zivot...nemam rijeci.. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 21:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jeste jeremija napisao grozotu kakva ce biti nakon sto ju je najavio mojsije " jer znam da cete se pokvariti poslije smrti moje". tako nesto je islo ne mogu se sjetiti, naci cu ti jedne prilike

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 22:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Cudno kako muslimani kad im pase cak i Sveto Pismo citiraju. A kad im ne pase tvrde da je puno kontradiktornosti.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 23:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Avinoam1 je napisao:
Cudno kako muslimani kad im pase cak i Sveto Pismo citiraju. A kad im ne pase tvrde da je puno kontradiktornosti.

mi ne uzimamo sveto pismo kao valjano i povodimo se za posljednjom bozijom objavom. Ali cak i u takvoj bibliji se mogu naci stvari koje upucuju na određene činjenice i sa tim mozes pokazati jednom kršćanu o čemu se radi zapravo.

BIBLIJA DANAS MOZE BITI JEDNA HISTORIJSKA KNJIGA ALI NIKAKO NE MOZE BITI KNJIGA NA OSNOVU KOJ SE GRADI VJERA

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 23:44 
staromodan
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
.

BIBLIJA DANAS MOZE BITI JEDNA HISTORIJSKA KNJIGA ALI NIKAKO NE MOZE BITI KNJIGA NA OSNOVU KOJ SE GRADI VJERA

:lol: :lol: :lol:

na kojim tabletama si...

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2009, 00:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Avinoam1 je napisao:

mi ne uzimamo sveto pismo kao valjano i povodimo se za posljednjom bozijom objavom. Ali cak i u takvoj bibliji se mogu naci stvari koje upucuju na određene činjenice i sa tim mozes pokazati jednom kršćanu o čemu se radi zapravo.

Pa o tome ti upravo i govorim. Znaci gdje vama pase, gdje Biblija upucuje na neke cinjenice koje kobajage idu vama u prilog, tu je Biblija vjerodostojna. Strava logika.

A ova zadnja recenica je cista nebuloza. Preko milijardu Hriscana je izgradilo svoju vjeru na osnovu Biblije.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2009, 09:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Avinoam1 je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Avinoam1 je napisao:

Pa o tome ti upravo i govorim. Znaci gdje vama pase, gdje Biblija upucuje na neke cinjenice koje kobajage idu vama u prilog, tu je Biblija vjerodostojna. Strava logika.

A ova zadnja recenica je cista nebuloza. Preko milijardu Hriscana je izgradilo svoju vjeru na osnovu Biblije.

ko kaže da je vjerodostojna ?

Sad ti kažem da se uopšte ne uzima vjera iz Biblije, mi imamo posljednju božiju objavu i po njoj važemo sve ostalo. Jeste milijardu kršćana izgradilo vjeru na Bibliji pa šta se desilo ?

Jedni crtaju božanstva i prave im likove, drugi pretjerali u veličanju Isusa pa govore da je Bog ili božiji sin, treci uzeli pagansku doktrinu trojstva.... i slijepo slijede Bibliju pored očiglednih grešaka i naučnih grešaka koje jasno ukazuju šta se desilo sa tom božijom objavom.

ja vas sve pozivam da počnete proučavati Kur'an i da se sami ubjedite da je on od Allaha poslan da istinu ljudima dadne, pogledaj moj potpis i razmisli malo.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2009, 10:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednja Bozja objava je zavrsena knjigom Otkrivenja. A sto se vas tice, vi kasnite odprilike 600 godina. A naravno da ces naci jedan odredjen broj razlicitih interpretacija Svetoga Pisma, to niko ne osporava. Isto se moze tvrditi i za Kuran ili bilo koju drugu knjigu.

Kuran sam citao i nije mi se svidjao uopste. Licno misljenje.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2009, 10:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Avinoam1 je napisao:
Poslednja Bozja objava je zavrsena knjigom Otkrivenja. A sto se vas tice, vi kasnite odprilike 600 godina. A naravno da ces naci jedan odredjen broj razlicitih interpretacija Svetoga Pisma, to niko ne osporava. Isto se moze tvrditi i za Kuran ili bilo koju drugu knjigu.

Kuran sam citao i nije mi se svidjao uopste. Licno misljenje.

Božija objava čovječanstvu je završila Kur'anom kao posljednjom objavom i Muhammedom savs kao zadnjem u nizu od poslanika. Svaki razuman čovjek ako pogleda njegov život i djelo kako treba, shvatit će da je istina.

Nepismeni stanovnik pustinje koji je promijenio svijet
srušio idolopoklonstvo
okupio ljude na dobru i od mase nazadnih ljudi napravio najsavršenije društvo na zemlji
dobio od Boga knjigu koja i danas nakon 1500 godina ide u prilog nauci i koja ostavlja bez riječi naučnike

Tako da, tu su stvari koje niko nikad nije osporio niti koje će osporiti koje mu je Bog dao kao dokaz poslanstva a ti prijatelju uzmi ili ostavi, Bog ti je dao slobodu da se postaviš kako hoćeš i vjeruj ili ne vjeruj tvoja je stvar :wink:

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2009, 17:18 
staromodan
Korisnikov avatar

nepismen koji nije vidio ni slovo A od Kurana...stvorio robote od vjere..e ovo moram dodati pa znam da ti se nece svidjeti, al posto ti igras prljavo evo i ja cu malo.. :D stvorio robote od vjere sa eksplozivom...

okupio dobre ljude... :lol: :lol: :lol: a od mase nazadnih usavrsio... :lol: :lol: :lol: ocu reci zene su vam bas usavrsene...nazadne da idu do Mojsijevog vremena...

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2009, 21:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:

nepismen koji nije vidio ni slovo A od Kurana...stvorio robote od vjere..e ovo moram dodati pa znam da ti se nece svidjeti, al posto ti igras prljavo evo i ja cu malo.. :D stvorio robote od vjere sa eksplozivom...

okupio dobre ljude... :lol: :lol: :lol: a od mase nazadnih usavrsio... :lol: :lol: :lol: ocu reci zene su vam bas usavrsene...nazadne da idu do Mojsijevog vremena...

e dobro *** jedan, vidim da su te razljutile one Biblijske provale pa jedino sto znas je vrijedjati ljude. Kako primitivno, nije nista ni ocekivati drugo :wink:

" na kojim ti ti tabletama "
" nije tebi vaservaga"

to su tvoji odgovori ali haj malo da pogledamo sa drugog ugla.

Robote su stvorili takvi primitivci poput **** koji ne žele pustiti drugačijeg nekog na miru. Niko se ne bi ubio bez razloga, do te mjere maltletirate ti i tvoja " kršćanska " braća sa cionistima da je ljudima preko glave svega.

Dalje, arapi su bili niko i ništa a kad im je Islam došao srušili su najvece carstvo tad perziju i istjerali bizantijce iz azije. Kasnije znamo gdje su granice islamske države bile :wink: .. Da te podsjetim. Od Spanije do Kine, oni arapi koji nisu znali tvrdjavu obicnu osvojiti.

I hvala bogu da su nam žene usavršene, makar imaju moralnu odjeću u odnosu na "vaše" koje u gaćama i izbačenim grudima hodaju po javnim mjestima .. To je "moderno" drži se ti tog.

I da dodam ti još NEZNALICE; čak i kršćani slikaju Mariju sa hidžabom

Trebao si ti meni odgovoriti za one biblijske insekte sa 4 noge koje ne postoje
onaj mjesec kao izvor svijetlosti
i onog zeca kao preživača

i u levitskom zakoniku ono što piše da je žena 2 puta više dana nečista kad rodi žensko nego muško :) :)

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2009, 21:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
spavac je napisao:

e dobro *** jedan, vidim da su te razljutile one Biblijske provale pa jedino sto znas je vrijedjati ljude. Kako primitivno, nije nista ni ocekivati drugo :wink:

" nije tebi vaservaga"

Robote su stvorili takvi primitivci poput **** koji ne žele pustiti drugačijeg nekog na miru. Niko se ne bi ubio bez razloga, do te mjere maltletirate ti i tvoja " kršćanska " braća sa cionistima da je ljudima preko glave svega.

Dalje, arapi su bili niko i ništa a kad im je Islam došao srušili su najvece carstvo tad perziju i istjerali bizantijce iz azije. Kasnije znamo gdje su granice islamske države bile :wink: .. Da te podsjetim. Od Spanije do Kine, oni arapi koji nisu znali tvrdjavu obicnu osvojiti.

I hvala bogu da su nam žene usavršene, makar imaju moralnu odjeću u odnosu na "vaše" koje u gaćama i izbačenim grudima hodaju po javnim mjestima .. To je "moderno" drži se ti tog.

i u levitskom zakoniku ono što piše da je žena 2 puta više dana nečista kad rodi žensko nego muško :) :)

Tako je, bravo, kad je Arapima Islam dosao e onda su krenuli na osvajacke pohode, unistavanje i tlacenje. Svaka cast.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2009, 21:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Avinoam1 je napisao:
114_AhmeD je napisao:
spavac je napisao:

" nije tebi vaservaga"

Tako je, bravo, kad je Arapima Islam dosao e onda su krenuli na osvajacke pohode, unistavanje i tlacenje. Svaka cast.

kakvo unistavanje i tlacenje ?

Koliko ima crkvi u siriji koje su ostale nakon rimskog carstva ?
Koliko je kršćana i židova bilo u islamskoj državi ? Danas imaš 20 miliona kopta u egiptu
Koliko su muslimani vladali jeruzelemom i kakav je danas isto ?
KOliko su muslimani stoljeca vladali pirinejskim poluotokom i koliko je ostalo kršćanstva tamo ?

Da su muslimani radili 1% pritiska na nemuslimane nebi im pomena ostalo uključujući i tebe na balkanu.

A hajde da vidimo ko je to razarao i tlačio, možda da se osvrnemo na krstaške ratove i hvalisanje papi urbanu II kako se od "heretika" napravio potok krvi jeruzelemom.

Ili smo mogli spomenuti kolonijalizaciju ostatka od kršćanskog zapada i koliko se pokralo i ubijalo u to vrijeme ? I danas vidimo istu priču ... Hoćeš još ? :)

Ako su muslimani ratovali nije bilo zbog materijalnih bogatstava nego uništavanje ideologija koje su tlačile ljude, počevši od perzijanaca ciji kraljevi su se smatrali bogovima do tagutske bizantije. Oslobađanje ljudi od robovanja ljudi u prostransva slobode i obožavanja jedinog Boga

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]