banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 17:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Apr 2009, 18:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2001, 01:00
shoole je napisao:
Податак о БНД по глави становника за БиХ је непрецизан из простог разлога што се не зна колико становника има БиХ. Постоје процјене разних институција, од домаћих до страних (чак је и ЦИА процјењивала број становника БиХ). У принципу, Србија и БиХ су ту негдје, Хрватска је бар дупло боља.
Није БНД једини параметар који говори о развијености привреде једне земље (мада јесте најважнији). Постоје и други параметри (на примјер, потрошња електричне енергије по глави становника)...
Али не значи да је једна земља боља за живот од друге ако има већи БНД. Луксембург има БНД по глави становника од 75 000 евра, па то не значи да је Луксембург дупло боља земља од Њемачке која има БНД дупло мањи. Србија има БНД по становнику за око 2000 долара мањи од Бугарске или Румуније, а не бих баш рекао да је боље живјети у Бугарској него у Србији (био сам у Бугарској, мени је инфраструктура и људи доста испод нивоа Србије).

Зато да не причамо о цифрама пуно... Већ о перцепцији људи...

slazem se, ciframa je izuzetno lako manipulisati, pogotovo kad je nivo obrazovanja sirih narodnih masa na nezavidnom nivou, pa onda ''rast'' i ''procenti'' prshte na sve strane

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 19:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Mar 2009, 22:01
peki je napisao:
slazem se, ciframa je izuzetno lako manipulisati, pogotovo kad je nivo obrazovanja sirih narodnih masa na nezavidnom nivou, pa onda ''rast'' i ''procenti'' prshte na sve strane

Lubax, znaš li ti kako nas sve narode u BiH nazivaju u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Epitet nam je dat glupi bosanac. A onda naši narodi, koje ti nazivaš da imaju nezavidno obrazovanje, odu u te države i u veoma kratkom vremenu postanu cijenjena radna snaga. Naravno sa njima rukovode visokoobrazovani iz tih država.
Pa se pitam zašto naša pamet u Rep. Srpskoj i FBiH, nepoduzmu nešto kako bi zaposlili radnu snagu u svojim entitetima i zaustavili odlazak stanovništa iz BiH. Nemamo mi znanja visokoobrazovanih, čast rijetkim profesorima. Većina intelektualaca je u politici ili je uz politiku, pomalo se grebe od vlasti i zbog te grebe šuti. Žive život, ono po narodnoj "Use i u svoje kljuse" i ništa nepoduzimaju kako bi opravdali stečene titule i razna titularska zvanja. Ha...lo, probudite se ili ćemo otić u .....u .......u.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 20:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
peki je napisao:
Lubax, znaš li ti kako nas sve narode u BiH nazivaju u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Epitet nam je dat glupi bosanac. A onda naši narodi, koje ti nazivaš da imaju nezavidno obrazovanje, odu u te države i u veoma kratkom vremenu postanu cijenjena radna snaga. Naravno sa njima rukovode visokoobrazovani iz tih država.
Pa se pitam zašto naša pamet u Rep. Srpskoj i FBiH, nepoduzmu nešto kako bi zaposlili radnu snagu u svojim entitetima i zaustavili odlazak stanovništa iz BiH. Nemamo mi znanja visokoobrazovanih, čast rijetkim profesorima. Većina intelektualaca je u politici ili je uz politiku, pomalo se grebe od vlasti i zbog te grebe šuti. Žive život, ono po narodnoj "Use i u svoje kljuse" i ništa nepoduzimaju kako bi opravdali stečene titule i razna titularska zvanja. Ha...lo, probudite se ili ćemo otić u .....u .......u.

Ovo bolodovano - Misliš?
Slobodan Milošević nije bio porijeklom iz Srbije - predsjednik Srbije
Zoran Đinđić rođen u Bosanskom Šamcu - predsjednik Srbije
Boris Tadić rođen u Sarajevu - predsjednik Srbije

Više Crnogoraca ima u Beogradu nego u CG i velika većina njih na rukovodećim mjestima. :D

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 21:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 23:07
Talija je napisao:
peki je napisao:

Ovo bolodovano - Misliš?
Slobodan Milošević nije bio porijeklom iz Srbije - predsjednik Srbije
Zoran Đinđić rođen u Bosanskom Šamcu - predsjednik Srbije
Boris Tadić rođen u Sarajevu - predsjednik Srbije

Više Crnogoraca ima u Beogradu nego u CG i velika većina njih na rukovodećim mjestima. :D

Mala korekcija ako dopuštaš Talija ovaj je bio samo premijer :wink:

So Dance Your Own Dance, And Never Forget!

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 22:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
A što si ti neki sitničav čo'jek! :(

:lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2009, 02:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

peki je napisao:
peki je napisao:

skoro sam komentarisao s jednim nasim intelektualcem (zaposlen na bl univeriztetu), kako vecina ljudi koja stvarno zaposljava radnu snagu u bih (tj imaju svoje firme) ima jedva srednju skolu, a masa visokoobrazovanih ili zagazila u politiku ili ih nema ni u ljeljama (cast izuzecima)...kaze on meni, pa intelektulaci i visokoobrazovani su tu da ''pomognu privredi''! uuu reko, jesu joj i pomogli u pi**u ma***inu!

mozemo mi laprdati dovijeka kako smo pametan i inteligentan narod, te kako svak ko ode vani se dokaze, ovo-ono...al dok mi nesto konkretno ne uradimo da taj ''potencijal'' konkretizujemo u vlastitoj zemlji, sve ostaje na praznoj prici. Po meni, trebalo bi prvo poceti od kljucne stvari - obrazovanja! Nas sistem je totalno zastario, sve vise se dokazuje kao neefikasan..kad bi se to popravilo, sve ostalo se moze graditi na tome.

a onda jednog dana, mozda se budemo poredili i sa zemljama iz uzeg i sireg okruzenja, a ne upirati prstom i hvaliti se kako smo npr. mi u govnima SAMO do pasa, a drugi entitet do gushe!

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2009, 09:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... vladi-fbih

Citiraj:
Federalno ministarstvo finansija će do kraja ovog mjeseca Vladi FBiH ponuditi novi prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu kojim bi se planirani rashodi dodatno umanjili za još minimalno 200 miliona KM

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2009, 22:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Shoole, nije to dobro. Bogati neće to ni osjetit ali će zato običnom narodu biti mnogo lošije. Godinama bježanje od stavrne istine, građanima FBiH se osvetilo. Zato neka ostave naše političare na miru i neka se okrenu svojima. Mi u Rep. Srpskoj prepoznat ćemo kada dođe do grla.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2009, 17:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Прво ово:
http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=2168
http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp ... 7&id=23518

Укратко, делегација ММФ-а је данас у Бањалуци и преговарала је са министром финансија у Влади РС о будућем аранжману БиХ са ММФ-ом. Шеф делегације ММФ каже да "земља може да се задужи до два пута износа свог удјела у ММФ-у". Како удио БиХ у ММФ-у износи око 200 милиона евра, тако да би се у првој години аранжмана БиХ могла задужити максимално до 400 милиона евра.

А онда ово:
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... jardu-eura
Citiraj:
- Vidjela žaba gdje se konj potkiva, pa i ona nogu digla. Tako je i BiH vidjela da Srbija i Hrvatska traže pomoć MMF-a, pa i ona misli da će dobiti stand-by aranžman bez razvojnih projekata, radikalnih rezanja rashoda... - kazao je Kasumović.
Osim što se jučer nije znalo imamo li platformu i "na šta ona liči", Kasumović još gorim ocjenjuje to što niko u Ministarstvu finansija BiH još ne zna u koje svrhe entiteti planiraju utrošiti novac koji traže od MMF-a.
- Samo se zna da se traži neka milijarda eura, a za šta, to niko ne zna - rekao je Kasumović.

Једноставно, недостаје новца у буџету па се неко сјетио да се од ММФ тражи кредит за крпљење.
А онда и ово:
Citiraj:
Podsjetio je da BiH već ima više оd milijardu i po KM neiskorištenih sredstava, odnosno kredita koji nisu realizirani, zbog čega na tu ogromnu svotu novca uzalud plaćamo kamate.
- Više od 70 posto tog novca je za projekte u FBiH. Ovaj saziv Vlade FBiH davno se trebao povući, jer ne zna raditi posao. Koji su to potez povukli za spas od krize - invalidima ukinuli po 30 KM?! Ako su to reforme, to je dno dna. Aktuelni saziv mora priznati da ne zna voditi Vladu FBiH i povući se - dodao je Kasumović.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2009, 21:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pročitao sam izjavu i komentare na ovu izjavu. Očigledno je da u oba entiteta nedostaje vizionara za dobrim idejama.
70. godine prošlog vijeka, Svjetska banka davala je BiH neki poveći kredit za otvaranje radnih mijesta. Tadašnji predsjednik predsjedništva BiH se uplašio te sume novca i bukvalno je rekao "Nemam ja ljudske resurse da ta sredstva namjenski utrošim". Edvard Kardelj dao mu je prijedlog da ta sredstva prepusti Sloveniji a oni će sa područja BiH zaposliti 100000 radnika. Početkom sedamdesetih otpočinje odlazak radne snage u tu bivšu jugoslovensku republiku.
Izgleda da je repriza događaja, samo pomjerena skoro za pola vijeka unaprijed.

Postoje rješenja ali ih treba znati pronać.
Zna li neko zašto nije aktivna ova stranica: http://itbusines.ba/

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2009, 02:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

peki je napisao:
Pročitao sam izjavu i komentare na ovu izjavu. Očigledno je da u oba entiteta nedostaje vizionara za dobrim idejama.
70. godine prošlog vijeka, Svjetska banka davala je BiH neki poveći kredit za otvaranje radnih mijesta. Tadašnji predsjednik predsjedništva BiH se uplašio te sume novca i bukvalno je rekao "Nemam ja ljudske resurse da ta sredstva namjenski utrošim". Edvard Kardelj dao mu je prijedlog da ta sredstva prepusti Sloveniji a oni će sa područja BiH zaposliti 100000 radnika. Početkom sedamdesetih otpočinje odlazak radne snage u tu bivšu jugoslovensku republiku.
Izgleda da je repriza događaja, samo pomjerena skoro za pola vijeka unaprijed.

Postoje rješenja ali ih treba znati pronać.
Zna li neko zašto nije aktivna ova stranica: http://itbusines.ba/

probaj http://www.itbusiness.ba :wink:

..imamo kao silnu pamet, a ne znamo posten projekat osmisliti. i onda se cudimo sto su npr. slovenci toliko ispred nas, kao da je to splet nekih cudnih okolnosti :angry3:

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 16:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Problem je sto se kod nas vrhuncem "mozga" smatra otvaranje benzinske pumpe ili veleprodaje deterdženta...

Ja da imam par miliona, znao bih vrlo dobro kako bi se uložili uz max brz povrat sredstava... Takođe ne vidim ni da se vlasti nešto pretrgoše da pomognu investicije... I dalje ti treba kopija pradjedovog vjenčanog lista ovjerenog kod notara da bi mogao otvoriti firmu...

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 18:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ja da imam par miliona...

eee ebiga, kad imas takav kapital sve je lakse...svi bi mi znali sa par miliona 8)

Citiraj:
znao bih vrlo dobro kako bi se uložili uz max brz povrat sredstava

samo je pitanje koliko je ''takva'' investicija zaista dobra, jer uz ''max brz povrati'' obicno ide i prilicno visok rizik...

ali slazem se u sustini, kod nas je vrhunac ''preduzetnistva'' otvoriti pumpu, hotel, veleprodaju ili kafanu!! mislim nemam ja nista protiv toga, svako ulaze sopstveni kapital kako misli da je nabolje, ali sve navaedeno se zasniva na istom: trgovina i preprodaja!....raznorazni marketi nicu na sve strane, a ogromna vecina te robe je iz uvoza...rijetko se moze vidjeti da neko pokrene neki biznis koji podrazumijeva i neku konkretnu proizvodnju, cime se realno doprinosi rastu DBP

a iskreno, smatram da to sve nije samo zbog naseg neznanja, vise je do drzave, koja slabo podrzava preduzetnistvo (sto u smislu investicija, sto komplikovanom papirologijom i procedurom za osnivanje bilo kakve firme)

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 18:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Kao sto sam negdje pisao federacija daje svojim borcima place i zato im je budzet otanjio dok kod nas dole ne daje nista. Druga stvar, federalci imaju nekoliko vlada i placaju puno vise administraciju i to ih kosta. Znaci mi smo mozda bolji dio bih ali ne realno nego hipoteticki, samo zato sto vlaada federacije vise trosi.
Druga stvar, mi spadamo i u jednu od boljih zemalja u svijetu ali u evropi smo na dnu ljestvice. Lako se porediti sa losijim, treba se porediti sa boljim, a u evropi smo jedni od najgorih. Ali naravno ako se poredimo sa afrikom gdje se umire od gladi onda smo mi kao amerika. Ali kao sto rekoh Dole nema realan pregled situacije jer ne vidi sta se desava sa obicnim narodom. On zna da je njemu i njegovim prijateljima kao vlasniku ""nezavisnih" novina" dobro i onda misli da je svima dobro. A kad izadjes na ulicu onda vidis realno stanje stvari. Ali on ne ide medju obicni narod zato i ne zna. On se krece samo u visim krugovima gdje su pare na sve strane a to sto obicni ljudi nemaju hljeba a on se hvali kako je u rs "bolje nego u americi" nece nikom pomoci.
Kad je tako dobro sto niko ne dolazi kod nas nego svi idu dalje. Nego sad i kad prelazimo u glupu hrvatsku zajebavaju nas na granici. A hrvatska isto spada u samo dno. I kad nam oni ne daju da predjemo onda se vidi realno stanje stvari.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 19:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
vim je napisao:
Druga stvar, mi spadamo i u jednu od boljih zemalja u svijetu ali u evropi smo na dnu ljestvice. Lako se porediti sa losijim, treba se porediti sa boljim, a u evropi smo jedni od najgorih. Ali naravno ako se poredimo sa afrikom gdje se umire od gladi onda smo mi kao amerika.

Jesmo li jedna od boljih zemalja na svijetu? :-?

Na Forbes-ovoj "Best Countries for Business" listi BiH je na 119. mjestu! :(
U "izboru" se našlo 127 zemalja, a lista je objavljena prije mjesec dana!

Kad si već pomenuo Afriku, ispred BiH je Etiopija (118.)... :wink:
ali i npr. Južnoafrička republika (32.), Bocvana (48.), Tunis (54.), Senegal (67.).
Ispred "nas" su i Mali, Kenija, Mozambik, Nigerija, Uganda, Obala slonovače itd.
(ima ih još!)

Iza nas je Nikaragva (120.), ...
a na začelju su Burundi (126.) i Zimbabve (127.) :D

Link za tekst: http://www.forbes.com/lists/2009/6/bizcountries09-best-countries-for-business_Bosnia-and-Herzegovina_CHI114.html

Poslednji put menjao BL4ever dana 18 Apr 2009, 19:29, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 19:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
E,j3bem ti Etiopiju...................gdje mi živimo......... :wink:

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 20:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
da, to je tako.
sto nam sladje tudje g.... i mislimo da je bolje nego nasa torta.
imam primjer, kod nas u BiH prolaze firme iz Srbije i HR na projektima za nasu drzavu, a nasi ljudi odlaze da rade u Srbiju i HR da rade u tim firmama i na tim istim projektima.
pitanje, zasto nasi ljudi ne ostaju u nasim firmama da rade na projektima za nasu drzavu?

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 20:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
E,j3bem ti Etiopiju...................gdje mi živimo......... :wink:

dje afrika, dje smo mi :D

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 21:32 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ja,vala.....Evropa je to za nas. :D

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2009, 13:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
BL4ever je napisao:
vim je napisao:
Druga stvar, mi spadamo i u jednu od boljih zemalja u svijetu ali u evropi smo na dnu ljestvice. Lako se porediti sa losijim, treba se porediti sa boljim, a u evropi smo jedni od najgorih. Ali naravno ako se poredimo sa afrikom gdje se umire od gladi onda smo mi kao amerika.

Jesmo li jedna od boljih zemalja na svijetu? :-?

Na Forbes-ovoj "Best Countries for Business" listi BiH je na 119. mjestu! :(
U "izboru" se našlo 127 zemalja, a lista je objavljena prije mjesec dana!

Kad si već pomenuo Afriku, ispred BiH je Etiopija (118.)... :wink:
ali i npr. Južnoafrička republika (32.), Bocvana (48.), Tunis (54.), Senegal (67.).
Ispred "nas" su i Mali, Kenija, Mozambik, Nigerija, Uganda, Obala slonovače itd.
(ima ih još!)

Iza nas je Nikaragva (120.), ...
a na začelju su Burundi (126.) i Zimbabve (127.) :D

Link za tekst: http://www.forbes.com/lists/2009/6/bizcountries09-best-countries-for-business_Bosnia-and-Herzegovina_CHI114.html

Ta lista ne valja zato sto u etiopiji ljudi jos umiru od gladi a kod nas ne umiru. Druga stvar poznajem i licno sam pricao sa ljudima iz Ugande i Kenije i mogu te uvjeriti da prema onome sto oni pricaju mi smo odlicni. Ja ne znam ko je bio glup i naosnovu kojih statistika je ovo gore sastavljeno.

P.s. sad sam pogledao ovaj gore link. Pa to ti nije o dobroti zemlje nego o isplativosti ulaganja i pogodnosti za biznis. To i ne cudi obzirom sa Dodikovim novim porezima, milicijom i nametima cudi me da smo i na 119 mjestu. Ono sto ti ja govorim je o zivotu u drugim zemljama.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]