Da, činjenica je da su službenici kao udav, a zašto? Zato što kod banke možeš da kasniš s ratom do 3 mjeseca a kod MK 2 mjeseca, nakon čega kreditni službenik koji ti je odobrio kredit dobija negativne poene i gubi posao.
Kreditni službenici su prisiljeni da ganjaju svoje komitente.
Prije par mjeseci sam otišla na razgovor za posao u MK Eki.
Od svih kandidata odokativno imala sam daleko najjače karakteristike.
Što zbog posla kojim se bavim, što zbog spoljašnjosti (jedino sam ja bila obučena u poslovno odijelo, a ostali su došli u trenerkama na poslovni razgovor)
I šta se desilo? Stalno su mi postavljali pitanje kako bi ja dala kredit nekome ko ne radi, ko nema primanja i minirali svaki moj odgovor. Nije mi bilo jasno kako to oni misle da ja kao budući kreditni službenik dam kredit nekome ko ne radi, ko na sebi nema nikakvu zemlju, kome ni porodica ne radi... ko nema dobro razrađeni prodični posao.
Nisam ušla u posljednji krug. Ušla je jedna krupna djevojka i jedna žena koja djeluje kao razbijač i njen momak koj radi kao sekjuriti. Primili su njega.
Ova prva djevojka mi je rekla da su u tom krugu pitanja bila sljedeća "Šta ako vas neko fizički napadne? Da li biste vi nekoga fizički napali? Kako biste se branili da vas neko napadne? Da li biste uzvratili na fizički napad? Kako biste natjerali komitenta da vraća rate?"
Užas.
Inače, čula sam da su pojedini ljudi uzimali kredite a ne rade nigdje i da su im žiranti bili takođe nezaposlene osobe. E to mi nije jasno.