http://www.glassrpske.com/vijest/3/drus ... araka.htmlCitiraj:
Просјечна нето плата у фебруару у РС износила је 813 КМ и номинално је за 5,5 одсто већа од јануарског просјека, изјавила је јуче у Бањој Луци директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић, пренијела је Срна.
Просјечна плата у РС 813 КМ...
Еј, 813 КМ!
Упалиш ТВ, тамо радници Боске штрајкују јер нису добили 22 плате! Штрајк најављују и у Јелшинграду и Бирчу и ко зна гдје све не... И онда крену приче "нисмо ми јазавци", "кога они лажу", "то политичари надувавају бројке"....
А ја мислим да је та цифра сасвим коректна!
Као прво, статистика Републичког завода за статистику РС узима у обзир плате за које је плаћен потез и доприноси. Другим ријечима, статистика РЗС "не види" раднике Боске јер они у мјесецу фебруару 2009. године ни нису добили плату. То је та "сива зона" радне снаге карактеристична за транзиционе привреде. Људи који долазе на посао и буду ту од (рецимо) 7 до 15 часова, али при томе ништа не зарађују и самим тим ни не добију плату на крају мјесеца. У нормалној земљи таква Боска би давно отишла у стечај!
Али опет, просјек од 813 КМ... много је, мајку му!
Ајмо овако... свако од нас зна некога ко ради у просвјети, здравству полицији.
Колика је у фебруару ове године била плата наставнице у основној школи (не професора на факултету)?
Колика је плата медицинске сестре (не доктора)?
Колика је плата неког обичног полицајца (не инспектора)?
Мислим, баш ту око те цифре! Да, има оних који раде за мању лову (шљакери на грађевини), али и оних који раде за пуно више (банке). Eво, у Електропривреди Републике Српске (а то је негдје око 7000 запослених) просјечна плата је пуно изнад просјека у РС...