banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 06:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Uh taj nihilizam
PostPoslato: 19 Mar 2009, 16:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Do ne davno nisam bio uopste upoznat s ovim filozofskim pravcem, neki ce reci "novom religijom", ali koliko god mislili da je tako ipak on ostaje filozofski pravac (moje misljenje).

Mislio sam da kao i svaki drugi i ovaj filozofski put pokusava da dodje do nekih "mudrih rijesenja"....i koliko sam citao o tom rjesenja su fantasticna ali su metode fanaticne...pa bih s toga prije upotrijebio rijec fatalizam za ovaj pravac nego neku nevinu rijec kao sto je nihilizam.

Kaze nihilizam sljedece rjesenje ili rjesenja....

Iz realističke perspektive, na primjer, prenaseljeni planet se mora očistiti. Prema tome se nihilist ne zamara da li je "ubojstvo" (a time i tabu) ubijanje ljudi, nego se usmjerava na ubijanje onih koji to zaslužuju kako bi čovječanstvo i svijet postali zdraviji. Na primjer, za nihilista je očito da je sedam milijardi ljudi na zemlji previše i da će ubijanje najglupljih od tih ljudi biti pozitivni korak prema razumu. Neki bi radije primijenili sterilizaciju umjesto ubijanja, ali za nihilista to nije pitanje koje treba razmatrati: treba činiti ono što rješava problem, radije nego da se brine o pojedincu unutar tog problema, jer su pojedinci kao voda, proizvod prirode i još ih se može stvoriti.

Nihilist se ne priklanja žido - kršćanskim pogledima oko moralnosti koja je izražena i na druge načine. Većina nihilista nije naklonjena nasilju, ali ako je to ispravan korak za rješavanje problema, onda oni ne bi imali moralnih prepreka oko toga. Niti protiv rata. Niti protiv lijenosti, ili korištenju droga ili bilo kojeg drugog "pogrešnog" ponašanja, jer bi njima jedino bilo važno da metoda ima svrhu. Za nihilista je djelovanje bez volje priznanje fatalizma, ili nedostatka sposobnosti za donošenje odluka, koje vjerojatno zaslužuje smrt ako se ponavlja uzastopno.

Jedino stvarnost je stvarna. Odbacivanje onoga što je u ljudskom umu bez odgovarajućeg primjera u prirodi nas povezuje s onim što je stvarno pa tako nećemo odlutati u maštarije poput ideje o Bogu, Pravdi, Slobodi, Novcu ili drugim stvarima koje su naši simbolički sustavi za tumačenje života, ali bez važnosti samog tog života osim ako se ne pravilno koriste u tom kapacitetu. Kada netko postane nihilist, ne radi se više o prihvaćanju apsolutnih vrijednosti, nego o tome koje vrijednosti odabrati - temeljene na stvarnosti i o dugotrajnom realizmu koje prepoznaje svetost života kao cjeline.

Ovo je u konačnici paradoks nihilizma: kao filozofija, to je uvođenje u razumijevanje svemirkog poretka onakvog kakav jest, a ne stvaranje alternativnog svemirskog poretka (Bog/moralnost), poretka koji bi potakao druge da djeluju za dobrobit pojedinca. Jedino što nam je dostupno je nadilaženje pojedinca i stoga strah od smrti, i te odredbe se mogu naći u svim prastarim kulturama i religijama, ali njihova najdugotrajnija privlačnost se može naći u zdravom razumu: stvarnost je stvarna, prevladajte strah od smrti i nisko samopouzdanje i činite velike stvari, a ne ono što je privid usamljenog i plašljivog uma.

Ali na kraju krajeva sve je jasno kad je utemeljitelj nikad zaboravljeni Fridrih Nice, zvjezda vodilja evropskoj licnosti koja je volila puno kolaca, imala malecke simpaticne brcice, govorila kao da je elektricni zec i direktno ili indirektno poubijala haman pa 10 milona ljudi.

ajmo svariti i tu filozofiju.... :D

Vrh

Tema posta: Re: Uh taj nihilizam
PostPoslato: 19 Mar 2009, 16:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
,,Jedino stvarnost je stvarna. Odbacivanje onoga što je u ljudskom umu bez odgovarajućeg primjera u prirodi nas povezuje s onim što je stvarno pa tako nećemo odlutati u maštarije poput ideje o Bogu, Pravdi, Slobodi, Novcu ili drugim stvarima koje su naši simbolički sustavi za tumačenje života, ali bez važnosti samog tog života osim ako se ne pravilno koriste u tom kapacitetu. Kada netko postane nihilist...''

Da, to je delić onoga o čemu govorim odavno nije to mudri čičica izmislio već dobio da izrecituje od glavnog babe.
Oni UM ljudski prvo žele podčiniti i ,,osloboditi ga od Boga'' pa tako slobodan može da stvara radeći slobodno za svog gazdu danonoćno a novac će svako po svojoj potrebi uzimati pravi komunizam kao ideja koja se sprovodi polako a kako će rob uzeti novac...ah, da njemu neće ni trebati jer je oslobođen.
Kako se POSTAJE drug član, vidite to je lepo upakovano dok ne povućete mašnicu odnosno aždaju za rep a onda se otvori poklončić i čovek se nađe unutra upakovan ništa lakše jedino izlaza nema a i šta će mu kad je oslobođen.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 16:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Donekle me podsjeća na ateistički satanizam :-? tj. na njihov pogled na svijet, ali o tom sam čitao tek informativno...

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 18:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Nihil - ništa.
Izvedeno iz te riječi - ljudi koji ni u šta ne vjeruju, ljudi povezani na galaktičku inteligenciju. Ko ima bolji od njih?
Krojači tuđih sudbina (lako je tuđim q gloginje mlatiti).

Razmišljanje nihilista mi liči na razmišljanje roja. Autonomne misli.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 20:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
То је управо религија данашњих владара планете (не политичара, већ оних који их доводе на власт).

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 22:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Uh taj nihilizam...neki će i reći ateistički realizam...ali to ostavimo za druge...
Nisam baš 100% siguran ali je Niče hrišćanstvo nazvao nihilističkom religijom, zato što, po njegovom mišljenju, ono se okreće onozemaljskom, i uglavnom odbacuje ovozemaljsko. U stvari ko hoće da zna više o gore navedenom pravcu trebao bi upravo Ničea pročitati, eventualno sačekati Licifera (znate vi kojeg) koji se nihilizmom u više navrata bavio. Naravno lagao bih kad bi rekao da nisam nihilista.
A usput nije li ova tema prikladnija za podforum filozofija (iako tamo ona praktično i ne postoji)?

Damaskin je napisao:
То је управо религија данашњих владара планете (не политичара, већ оних који их доводе на власт).

ovo mi zvuči kao još jedna teorija zavjere.

@lavić
nihilizam = komunizam? sjajno.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 22:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Izvinjavam se bratu Oficiru što bih iskoristio njegovu temu za jedan mali upad i usudio se reći nekoliko rečenica u najkraćem mogućem predstavljanju vere.
Jedan je Bog tako piše i tako i Hrišćani i Muslimani veruju.
Prihvatate Isusa Nazarećanina kao čoveka i mi ga prihvatamo kao čoveka jer piše da je došao u telu.
Prihvatate ga kao poslanika i mi ga prihvatamo kao poslanika da spase kroz to telo gršnike koji će priznati tu žrtvu.
Prihvatate ga kao proroka da i mi.

Mi ga još prihvatamo kao telo poslano da zameni prinošenje životinjskih žrtava i da se kroz njegovo telo koje mu je ugotovljeno spasu svi što ga priznaju i pokaju se i ostave zao put.

Mi ga prihvatamo i kao savršenog i bezgrešnog čoveka jer taka i žrtva mora biti, ali ni jedan čovek rođen od zemaljskog oca nije bez greha zato i piše da će po Duhu Svetom devojka začeti i zbi se i narečeno stradanje zbog nas grešnih zbi se jer Bog ugotovi bezgrešno telo da se ispuni ljubav Božija i mi spasimo.

Bog je LJUBAV, Bog je DUH nema početka ni kraja, sve vidi i sve zna i SVEPRISUTAN JE.
Oduvek je i sada je i uvek će biti.
On je bio istovremeno svud pa i u telu zvanom ISUS jer ono to i označava.
Koji je od proroka rekao Bogu OČE MOJ?

Ali je istovremeno bio i na prestolu, njegove reči izgovara telo Isus jer je on reč Božija materijalizovana u zemaljsko telo u utrobi Marijinoj.
Na gori je pokazivao svoju duhovnu prirodu i u njemu je Bio Bog a piše da je Bog Duh i taj Duh je govorio njemu a Isus nama pa jesu li oni JEDNO.

Da li je brate tvoj duh u tvom telu ili ste dvojica ili jedno?
Kad na krstu Isus viče da ga je Otac ostavio to je zato da bi to telo moglo umreti .
Plata za greh je baš to i cena za otkup je namirena onim bezgrešnim ugotovljenim telom a tada telo miruje a duh silazi u ad i propoveda prepotopnom svetu i koji poverovaše povede ih kao snop prvine Ocu.
Ako je vaskrsao Lazara i apostoli mnoge druge to znači da je smrt nadvladana pa i Isus ustade jer ga Otac-Duh podiže u telu.
Oprosti još jednom ali nebih mogao spavati da nisam bar to rekao.
Hvala na razumevanju i oprosti mi jer mislim da je ovo korisnije od onih drugih priča.

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2009, 18:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Dzontra Volta je napisao:
trebao bi upravo Ničea...

Ja cvijeće sadim, a Fridrih mi Niče... :D

I ja sam nihilista, džaba pišete, ne slušam vas. 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]