banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 11:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

KLONIRANJE
DA 36%  36%  [ 10 ]
NE 64%  64%  [ 18 ]
Ukupno glasova : 28
Autoru Poruka
 Tema posta: KLONIRANJE
PostPoslato: 15 Feb 2003, 22:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jan 2003, 21:10
Uspavana je ovca DOLLY.
Klon je uspavan nakon sto mu je utvrdjena progresivna upala pluca, tako je zavrsila jos jedna saga o poigravanju sa prirodom.
Ko je sledeci, MI?????????????????????????? :cry: :cry: :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2003, 23:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Evo i vijest o tome

Umrla ovca Doli, prva klonirana životinja
Čuvena ovca Doli, prvi sisar kloniran iz jedne jedine odrasle ćelije, uginula je, potvrdio je u petak škotski Institut Roslin, koji ju je i stvorio. Doli je uspavana pošto je veterinarski pregled pokazao da je obolela od plućne bolesti koja progredira, navodi se u saopštenju Instituta. Doli, prvi klonirani sisar, rođena je 5. jula 1996. godine. Dolino rođenje, objavljeno javnosti sedam meseci nakon porođaja, pozdravljeno je kao jedan od najvećih proboja nauke u toj deceniji. Međutim, izazvalo je i veliku i dugotrajnu debatu oko etičnosti kloniranja, koja je dostigla vrhunac posle nedavnog navoda da je izvršeno i ljudsko kloniranje. Doli se dva puta parila sa ovnom Davidom iz velških planina. Pre nego što se smrtno razbolela Doli je živela oko 6 godina, duplo manje od prosečnog životnog veka ovaca, što postavlja pitanje da li je kloniranje uopšte bezbedno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2003, 12:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Da sa tim podatkom se dolazi do onog pitanja, ako kolniraju coveka zivotni vek (koji je i onako skracen) ce se smanjiti za 50%, sto znaci da ce mo zivjeti manje od jednog KAKADU-a.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2003, 16:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Ma kakva kloniranja ljudi. Puno televiziju gledate, ameri vam zatrovali umove. Treba njih sve pobit.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2003, 22:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ne da su samo Ameri zaludjeni sam tom idejom mozda i ne bi bilo lose ali.....ako se ne varam da je pre neki dan zvanicno objavljeno da talijanski naucnici imaju zenu trudnicu koja naravno u sebi nosi klona starog 6 sada verovatno 8 nedelja, i koja je sakrivena negde na podruciju Beograda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2003, 08:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 18 Feb 2003, 13:51
I u holandiji neka sekta krije trudnicu sa klonom u stomaku :o

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2003, 23:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Cisto nemogu da verujem da to svet dopusta, pa to nije normalno da se neko igra sa tudjim zivotima i to jos pod izgovorom da je to pozitivan korak za medicinu i da ce se tim lakse uci u trag lekovima za sidu i ostale trenutno ne izlecive bolesti, pa meni koliko se cini mada nisam kompetentan da ce se stvarno desiti neka vrsta apokalipse, pa zamislite da postoje npr. dva Mel Gibsona jedan pravi jedan klon, pravi ima slavu ima sve a klon nista, onda dolazi do neminovnog radja se zavist radja se zloba sto lezi u svima nama negde i dolazi do nevidjenog zla.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2003, 10:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
Citiraj:
pa zamislite da postoje npr. dva Mel Gibsona jedan pravi jedan klon

Ne znam koliko si ti obavjesten i upucen u kloniranje, ali valjda znas da klonirana osoba nije fizicki identicna svom "originalu". U ovakvoj zabludi se nalazila vecina roditelja koja je zeljela klonirati svoju preminulu djecu.

Sto se kloniranja tice, tu postoji jedna zanimljiva teorija. Ukoliko bi covjek stvarno pristupio ovakvom nacinu reprodukcije to bi imalo velike posljedice na nacin zivota. Jer da bi se covjek klonirao potrebna je samo jajna celija (bez spermatozoida). Ovo implicira na to da bi muski rod jednostavno postao "nepotreban".

Ne znam... Kloniranje u svrhe presade organa i sl. i nisu tako losa ideja. Ipak, moze li se covjek suzdrzati i zadrzati na tome. Ko ce garantovati da neki politicki sistemi nece klonirati ljude u velikim kolicinima radi ostvarivanja svojih ciljeva (npr. stvaranje ogromnih armija)? Meni se cini da se sa tim ipak ne treba igrati, dok covjecanstvo ne dodje na neki visi nivo svijesti (onakakv kakav je recimo prikazan u Star Treku :D ) A proci ce do tada...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2003, 12:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Znaci, po tvome Shawbo kloniranje je potrebno da bi se nabavili davaoci organa????Pa sta ti mislis covece i koln je ljudsko bice i on bi voleo da zivi isto kao ja ti ili bilo ko drugi tj. po tvome treba da pravimo klonove da bi nam davali nova srca, bubrege i dr. a onda ih skartiramo i negde zamrznemo kao svinjske polutke>>>>>>>>>ima li tvoj post uopste smisao????????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2003, 12:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 18 Feb 2003, 13:51
Intruder... nisi bas 100% upucen.

Ne mora citava osoba da se klonira za jedan organ... moguce je i kloniranje pojedinacnih organa. Samo nisam siguran da li je i to bas dobra ideja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2003, 19:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
Citiraj:
Intruder... nisi bas 100% upucen.

Eto, fino ti je covjek rekao... Klonirati se moze i samo jedan organ... A opet ponavljam, ne znam ni koliko je to dobro... Mada zvuci humano.

Ocigledno pricas o necemu sto i nisi bas teorijski razradio... :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2003, 12:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2001, 01:00
Kloniranje pojedinih ljudskih organa jeste humano, ali stvarno ne vidim realnu potrebu za kloniranjem ljudi. Jos uvijek nam ide dobro i ovo heteroseksualno razmnozavanje i nadam se da ce tako vazda i ostati :D . Naravno za neke opicene militantne umove kloniranje je dobro doslo.

Elem, sto rece Schwabo, dok ne budemo mi na duhovno-naucno-socijalno-bla-bla-moralnom nivou kao ljudi u Star Treku nije se pametno poigravati sa tim. Uostalom, kad budemo toliko mocni jednostavno cu reci kompjuteru "energize" i eto mi organa ili sta god vec.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2003, 22:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2003, 23:56
Ma mojne se poigravati s prirodom,nije zdravo!!!! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2006, 13:03 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Prvi rođendan kloniranog psa

Snuppy, prvi i dosad jedini klonirani pas na svijetu, proslavio je prvi rođendan. Tvorci tog afganistanskog hrta u međuvremenu muku muče s narušenom znanstvenom reputacijom.

SEUL - Prvi i jedini klonirani pas na svijetu proslavio je u ponedjeljak svoj prvi rođendan, dok se tim južnokorejskih stručnjaka koji su stvorili tog afganistanskog hrta suočava s mogućom tužbom za prevaru i kršenje etičkih načela.

Ekipa predvođena znanstvenikom Huang Vu-sukom pokazala je javnosti prošlog kolovoza psa nazvanog Snuppy.

Časopis Time proglasio ga je jednim od najznačajnijih postignuća u 2005. godini.

Huang je za svoje djelo doživio ovacije u rodnoj zemlji, a neki su ga čak nazvali "ponosom Koreje".

No, do kraja godine njegova je reputacija došla u pitanje zbog optužbi da je njegov tim namjerno manipulirao podacima i prekršio etičke standarde u nabavi ljudskih jajašaca.

Huang je tada izgubio profesuru na Nacionalnom sveučilištu u Seulu, a njegov slučaj znanstvena je zajednica proglasila jednom od najvećih znanstvenih prijevara u nedavnoj povijesti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 16:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
kroz koju godinu ocekujem vjest: Kloniran prvi covjek...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 16:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
[Enterprise] je napisao:

Hoćemo ga nalupati, majku mu kloniranu. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Not now, John! je napisao:
[Enterprise] je napisao:

Hoćemo ga nalupati, majku mu kloniranu. :)

Ja bi prije one koji su ga klonirali 'nalupala'.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 20:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
Pa, to je sve postalo bolesno! Bas sam skoro na Discovery- ju gledala neku emisiju. Tema je bila 10 najvecih prijetnji covjecanstvu. I upravo kloniranje ljudi kroz neke naprednije tehnologije (koje su trenutno vjerovatno vec u razvoju) i uopste genetsko modifikovanje kod ljudi, je bilo medju prvih pet prijetnji. Da se samo nakratko odmaknem od konkretnog kloniranja! Pretpostavlja se da bi u nekoj (skorijoj) buducnosti, roditelji (koji to zele) imali pravo da biraju fizicke (ali i psihicke) osobine svog nerodjenog djeteta,a da bi se potom labaratorijkim putem slagali genetski kodovi i na kraju stvorili zeljeni "proizvod" i usadili ga u majku. Samo kad bi ova tehnologija uhvatila maha i pocela jos vise da napreduje, stvorili bi se ljudi (jos uvijek je pretpostavka!) sa odredjenim "mocima" koje normalno ljudsko bice ne posjeduje. A uz sve to, postoji mogucnost da bi se iznad takvih bica nalazio neko ko ih masovno reprodukuje i zloupotrebljava njihove sposobnosti, kao i to da se potpuno izgubi kontrola nad stvorenjima, sto bi, prije ili kasnije, dovelo do kataklizme. Meni sve ovo sada djeluje kao iz scenarija iz sf filmova, ali gledajuci na to da vec postoji mogucnost kloniranja covjeka, nista me drugo ne bi zacudilo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2006, 19:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Stvoriti se može, ali ne isto
Klonovi nisu jednaki originalu i imaju anomalije
Deset je godina prošlo od kloniranja ovce Dolly, a znanstvenici su u međuvremenu klonirali desetke životinja. Kloniranja koja su provedena na miševima, mačkama, kravama, svinjama, konjima i psima, pokazala su da svi klonovi imaju neku vrstu anomalija. Osim što su defektni, klonovi su uvijek i različiti od originala. To predstavlja šok za neke vlasnike mačaka koji su platili tisuće dolara da bi njihov novi-stari ljubimac na kraju ispao sasvim drugačijeg krzna i ponašao se različito od onoga kako su navikli. Iscrpnije...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]