banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 19:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 569 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 29  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2003, 10:35 
NEMOJTE DA VREDJATE ISLAM JER NEPOZNAJETE TO DOVOLJNO DA BI TAKO PRICALI.
Ja sam PRAVOSLAVAC i to nema sta, ali kazem nepoznajete dovoljno Islam i nemojte lupetati gluposti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2003, 09:25 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Još jedna zanimljiva epizoda o Muhammedu koja svjedoči o tome kakav je bio kao ličnost i kakav je odnos prema ženama imao.
Jednom prilikom se Muhammed najeo jedne vrste meda koju je veoma volio,ali koja je izazivala poprilično nezgodnu popratnu pojavu: ružan zadah. Njegova žena Ajša mu je prigovorila zbog toga (da ne kažem zvocnula) tako da se on na kraju zavjetovao da ga više nikada neće ni okusiti, želeći da joj tako ugodi.
Onda se desilo nešto zanimljivo, naime početak sljedeće objavljene sure Kurana prekorjeva Ajšu zbog takvog odnosa prema mužu i Muhammeda lišava obaveze koji si je brzopleto dao, i upućujući ga da tako više ne postupa, dajući time primjer i ostalim ženama da ne treba da zloupotrebljavaju svoja novostečena prava.
Ajša je po svemu izgleda bila od onih žena koje vole da dominiraju svojim mužem (a bila je poznata ljepotica i iz ugledne porodice pa se tome nije ni čuditi), pa je jednom pitala svog muža da li je voli više od (tada već pokojne) Hatidže njegove prve žene. Muhammed joj je tada jasno stavio do znanja da nikada nijednu ženu ne može voljeti kao Hatidžu koja ga je slijedila i bila mu oslonac kada mu je bilo najteže i kada je bio usamljen i prezren zbog svoje vjere, i time ušutkao Ajšinu taštinu.
Nije se čuditi što su i ovkave u principu intimne stvari dio Božije objave Muhammedu jer ne treba zaboraviti da je on bio od onog tipa Božijih poslanika koji ne samo objavom, nego i cijelim sopstvenim životom daju primjer vjernicima šta je dobro, a šta ne. A on je bio dobar primjer.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2003, 00:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Malo iz biografije laznog proroka Muhameda...

Doticni je imao snove, padao u transeve i imao je vizije koje su ga toliko uznemiravale da je pomisljao na samoubistvo. Kada god je imao "kontakt" andjela Gavrila, znoj je izbijao iz njega, padao je na zemlju, i to je bio pocetak islama. U prvo vreme se plasio da ti "kontakti" nisu slucajno od zlih duhova. Kljucnu ulogu je odigrala njegova zena koja ga je ubedila da dolaze od Boga.

Kako je broj pristalica rastao, poceo je da prica protiv stanovnika Meke i njihovog idolopoklonstva. Upravo je tu i pala prva krv u ime nove "religije". Poslao je deo svojih pristalica da se kriju u pustinji Etiopije, a sam je napravio kompromis sa onima iz Meke ukljucujuci neke od njihovih idola u islam. Proglasio je kako su Al-Lat, Al-Uzza i Manat, tri Mekina bozanstva, zabravo bozice i kako ih treba prizivati. To je pomoglo stanovnicima Meke da prihvate Islam, ali je Muhamed kasnije priznao da je to bio kompromis sa satanom.

U svom zivotu je bio zenjen sa 15 zena, iako je propovedao maksimum od 4 zene. Za sebe je napravio izuzetak (Sura 33:50).

Nakon osvajanja Medine, pocinju "sveti ratovi". Pokoreni su imali tri izbora: prihvatiti islam, placati porez ili umreti od maca. Tako je pocelo ucenje o dzihadu, ratu u svrhu islama. Muhamed je propovedao da umreti za islam znaci zavrsiti u raju okruzen devicama (4,74)(5,33).

U bitci sa Jevrejima, preko 2000 Jevreja je masakrirano. Muhamed je iz te bitke uzeo sebi Jevrejku za zenu, koja je izgubila muza, oca, i brata. Ona je otrovala Muhamedov obrok, ali je on primetio i ispljunuo pre nego je otrvo uspeo da ga ubije. Ipak, kombinovano sa zapalenjem pluca, umro je u 64. godini zivota.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2003, 07:53 
Majstor
Majstor

Ovo što je gore navedeno izuzetno me podsjeća na izvještaje CNN-a o ratu kojeg smo bili svjedoci. Način iznošenja i istinitost su istovjetni. Tako govori samo onaj koji je unaprijed odlučio šta misli o nekom ili nečemu.
Naravno, onaj koji se predstavlja kao Maran Ata nam i ovaj put servira tuđu pamet.
Ipak, nije to tako ni loše jer ono tuđe što iznosi je barem koliko-toliko pristojno, što se nikako ne može reći za ono što govori sam od sebe. Barem na ovoj temi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2003, 18:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pretpostavljam da ti nisi jos odlucio sta da mislis o laznom proroku Muhamedu i njegovim sledbnicima. Tako da malo istine o njegovom zivotnom nedelu moze da te i prosvetli i doprinese pravilnijem sagledavanju stvari. Postoji samo jedan sitan problemcic... iz tvojih postova se ne vidi da jos nisi formirao svoje misljenje. Za tebe je on osnivac "cveca". Smo sto su nedavno oni zapadno od Banjaluke zakukali: "oterali smo cvece a dobili smo smece." Sad tebi ostavljam da odgonetnes rebus.

Evo jos malo hadisa da bude interesantnije:
-------------------------------------------------------------
Muhamed rece: "Umrla osoba je mucena u grobu ne zbog izbegavanja velikih stvari (za zivota), nego zbog toga sto se natapala vlastitom mokracom." (2:460)

Drugim recima kazano, ako se upisas za zivota, bices mucen u grobu.

Koje li gluposti...

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2003, 10:36 
Majstor
Majstor

Mislim da sam i dosad bio u cjelosti jasan.
Jedini problem sa razumjevanjem onoga što iznosim Maran Ata-u predstavlja njegova poslovična potreba da klasifikuje duhovnu izgradnju prema doktrinama, i nemogućnost da shvati da neko priznaje Kuran kao svetu knjigu i Muhammeda kao Božijeg Poslanika, a da taj nije pripadnik islamske vjerske zajednice niti ima ikakve veze sa njom.
Smatram da se većina sljedbenika zvaničnog islama umjesto da se duhovno izgrađuje i iznutra gradi čistu vjeru koja onda daje ploda i u svakodnevnom životu, ušančila u doktrine koje, doduše o određenim okolnostima imaju svoju svrhu, ali nisu svrha same sebi niti su ono suštinsko i najbitnije u vjeri. Iz toga onda kod mnogih proizilazi pritajena ili otvorena netrpeljivost prema onima koji su drugačijih vjerskih pogleda, i eto ti belaja, a sve u ime Boga Jedinoga.
Uostalom, isti je slučaj i sa hrišćanstvom.
Ova tema je poziv onima koji se ne daju okovati zvaničnim tumačenjima Svetih Knjiga da sami (ili u društvu ljudi bliskih pogleda) istražuju šta nam je to Bog htio reći preko svojih poslanika, jer takvi su u stanju da osjete zajedništvo svih pozitivnih duhovnih snaga na Zemlji i da daju svoj doprinos preobražaju Zemlje i čovjeka na njoj.
Jer oni koji su ušančeni u svoje uske tarabe, misleći za sebe da su jedini ispravni (ma kako se spolja iskazivali kao tolerantni) će se ubrzo susresti sa nekim (i nečim) što će ih dobrano preslišati, pa će možda shvatiti šta su u stvari radili.
Živi bili pa vidjeli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2003, 14:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sta lazni prorok Muhamed porucuje svojim sledbenicima:

"SVETI" RAT:
O vi koji vjerujete! BORITE SE PROTIV ONIH NEVJERNIKA koji su vam blizu, i NEKA U VAMA NADJU GRUBOST: a znajte da je Allah sa bogobojaznima. [9;123]

TEROROIZAM:
Uistinu! ALLAH JE KUPIO OD VJERNIKA DUŠE NJIHOVE I IMETKE NJIHOVE, što ce oni imati Džennet. BORE SE NA PUTU ALLAHOVOM, PA UBIJAJU I BUDU UBIJENI. Obecanje Njegovo je istinito u Tewratu i Indžilu i Kur’anu. A ko je vjerniji zavjetu svom od Allaha? Zato se radujte pogodbi svojoj koju ste ugovorili s Njim - a to je to, uspjeh velicanstven - [9;111]

VERSKA NETOLERANCIJA:
Neka ne uzimaju vjernici nevjernike za prijatelje, mimo vjernika. A ko to ucini, tad nema od Allaha ništa, izuzev da biste se sacuvali od njih cuvanjem. I upozorava vas Allah Sobom, a Allahu je dolazište! [3;28]
A kad budete putovali po Zemlji, tad vam nije grijeh da skratite salat, ako se plašite da ce vas napasti oni koji ne vjeruju. Uistinu! NEVJERNICI SU VAM NEPRIJATELJ OTVORENI. [4;101]

VERSKI FANATIZAM:
Zato ne slušaj nevjernike, i bori se protiv njih njime - džihadom velikim. [25;52]

Pozdrav.

PS: Jesi se pripremio da padnes na kolena pred "bezgresnim" covekom - papom ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2003, 07:53 
Majstor
Majstor

Sveto Pismo kaže:"Ne odgovaraj bezumniku po bezumlju njegovu da ne budeš i ti kao on."
Kuran kaže:"Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati."

Ono što pišem je u prvom redu upućeno onima koji hoće da vjeruju. Ono što piše npr. onaj koji se predstavlja kao Maran Ata služi mi tu i tamo kao podsticaj da neke stvari malo podrobnije objasnim, a na taj način su se i meni gdjegdje kockice malo bolje složile, na čemu mu svesrdno zahvaljujem. Time se samo potvrđuje da su protivnici u stvari blagoslov čovjeku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2003, 03:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Naidjoh na odlican web sajt na temu zene u islamu:

http://www.light-of-life.com/eng/reveal/

Nazalost, na engleskom je... ali, evo nekoliko interesantnih detalja sa tog sajta.

Prava koja muz dobija nad svojom zenom
--------------------------------------------------------
Brak je vrsta zajednistva - ropstva. Ona je njegov rob. Zena mora da slusa muza u svemu sto se nje tice, izuzev ako to ne vodi neposlusnost Bogu. [Abu Hamid al-Ghazzali 4:746]

Devojka pita "Bozjeg poslanika" (Muhameda): "O Bozji poslanice, koju vlast ima muz nad zenom ?" On rece: "Ako bi on bio prekriven od temena sve do stopala sa gnojom, i ona ga celog olizala, jo suvek mu nije dovoljno zahvalna." [4:747]

Uzas...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2003, 04:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Apr 2002, 01:00
Maran Ata,

ako stvarno mrzis islamsku religiju, zasto onda stalno kopas i trazis stranice o islamu? Vise znas o islamskim i anti islamskim stranicama od bilo kog Bosnjaka. Da negdje u tvojoj glavi ( Boze koliki je to prostor :lol: ) ne cuci ideja da se konvertujes? Samo pitanje Atu :lol: , nemoj da se odmah srdis. Nego, drzi se ti pravoslavlja, ako si vec nekakav misionar barem se ponasaj kao takav. Ovako mi djelujes samo kao ljubomorna djevojcica koja je dobila najnoviju lutkicu i svojim drugaricama ruzi i kudi njihove. Hajd' da se kladimo da ti nije vise od tlinaest godina :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2003, 14:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Duso draga...

Nema tu sta da se srdi ili mrzi. Biblijsko prorocanstvo se ispunilo, jer je receno da ce "izaci mnogi lazni proroci i prevarice mnoge" [Mat 24,11]

Muslimanska sekta je samo jedna od brojnih koje se pojavise sa nekakvim "prorocima". Evo ti na primer Jehovinih "svedoka". I njihov guru kao i vas je tvrdio da mu se Bog javio i preneo sta i kako da se radi. I oni ne priznaju Hrista za Boga, veruju u Boga sa jednim licem kao i vi, itd... Jedino sto su oni miroljubivi i odbacuju bilo kakvo nasilje ili nosenje oruzja. Time su i mnogo opasniji jer se pretvaraju u vukove u jagnjecoj kozi. Za muhamedance je sve barem ocigledno. Krv, rat, teror su vam zastitini znaci. Hvala na losim zeljama da se konvertujem, ali Satana me nije niti moze pobediti.

Hvala i za moje podmladjivanje. Posto si ti "veteran" mozda bi mi mogla biti i majka (pod uslovom da imam tlinaest godina), ako ne i baka. Neka ostane sve na pretpostavkama jer je tako interesantnije. Sem ako slika koju si stavila nije tvoja :wink:

Ako jeste, nije mi jasno kako to da ti se sve vidi sem ociju ? Ti si neka "antimuslimanka", jer se njima vide samo oci :-?

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2003, 15:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:
Satana me nije niti moze pobediti

Moć Satane i njegova odlika je u tome da te pobijedi i da te ima u šaci a da toga nisi ni svjestan :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2003, 18:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Varas se prijatelju...

Hristos Bog i Spasitelj nas i nasa vera u Njega je ono sto Satana ne moze da pobedi. Sto je jaca vera nasa, to je i zastita veca. Jer, ako bi Satana mogao da pobedi i vernika, ko bi onda ostao od vernika ? Mislis da bi on postedeo ijednog vernika i nebi ga dirao ? On je taj koji nema milosti. Paradoks.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2003, 19:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

A ti si kao neki vjernik???????????????????? :lol: :lol:

Jesi ikada cuo za onu: postuj tudju vjeru, da bi postovao svoju.
Ocigledno nisi....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2003, 21:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da, sebe smatram vernikom - Hriscaninom - Pravoslavcem.

Ja postujem cinjenicu da ti verujes u nesto, ali ne moram da postujem to u sta ti verujes. Pa stoga nisam nikada nikog licno grdio i kudio zbog toga sto veruje u nesto. Samim tim sam pokazao i postovanje za tudju veru.

Sa druge strane, ono u sta drugi veruju ne moram da postujem, jer se moze postivati samo jedna vera - svoja vlastita. U mom slucaju Pravoslavlje. 8)

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2003, 22:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Maran Ata je napisao:

Ja postujem cinjenicu da ti verujes u nesto, ali ne moram da postujem to u sta ti verujes. Pa stoga nisam nikada nikog licno grdio i kudio zbog toga sto veruje u nesto. Samim tim sam pokazao i postovanje za tudju veru.

A sada se vrati i procitaj sve svoje prethodne postove.. ne samo u vezi islama, nego i za subotare i ostale.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2003, 22:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nema sta da se vracam i citam. Znam vrlo dobro sta sam pisao.

ONO STO NIKADA NISAM PISAO JE:

- Kako mozes da verujes u te gluposti...
- Ti si ovakav ili onakav zato sto verujes u te gluposti...
- Zasto verujes u te gliposti...
- ... i slicno.

Izgleda da nisi u stanju da razdvojis sta to znaci:

- Postovati da neko u nesto veruje
- Ne postovati TO U STA neko veruje

Haj``, probaj ponovo. :wink:

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2003, 21:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Dodao bih nesto na ovo.
Muslimanski teolozi vrlo cesto govore protiv same ideje da se diskutuje sa pripadnicima drugih religija o tome koja je ispravna. Odatle je i izasla ta ideja o toboznjoj nuznosti postivanja svake vjere.
Sve je to posljedica cinjenice da je muslimanska teologija pojednostavljena do krajnjih granica i kao takva izuzetno plitka u odnosu na hriscansku, te pozicija islama nema ama bas nikakve sanse da se odrzi u bilo kakvoj ozbiljnijoj teoloskoj raspravi medju pravim teolozima. Zato je jedini nacin da se muslimanski vijernici uopste zadrze od obracenja to svojevrsno snizavanje religiozne svijesti i uvodjenje tog "lako cemo" pristupa u smislu: "Svi se molimo istom Bogu samo na razlicite nacine" i slicno. Najbolji dokaz za to je situacija u Jerusalimu gdje se svake godine na Veliku subotu desava cudo pojave blagodatnog ognja, o cemu je Maran Ata vec pisao. Muslimani tamo uopste ne negiraju da se radi o Bozijem cudu, ali kao posljedica snizene religiozne svijesti ne vide u tome nikakav razlog za obracenje vec ostaju pri tom pristupu "ma sve je to isto".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2003, 23:23 
Majstor
Majstor

Nije dobro miješati mišljenja teologa i Božije objave, jer teologije su uglavnom samo ljudske teorije o Božijim stvarima pune i prepune nedostataka, a Božije objave su savršene i imaju sveobuhvatnu namjenu duhovnih udžbenika za mnogo duhovnih razreda (kako sam već negdje detaljno objasnio).
Ako kićeni teolozi ne poznaju ni "svoje" Svete Spise to je njihov problem, ali nimalo ne umanjuje vrijednost tih spisa i ne dokazuje njihovu neautentičnost. Jer kada bi se po teološkim promašajima mjerilo Sveto Pismo bi bilo jedva vrijedno pomena kao takvo. Pa ipak, Sveto Pismo je daleko najsjajniji dragulj Božije mudrosti dat ljudima dosada, ali ga ljudi definitivno nisu razumjeli. Bojim se da za mnoge više nema previše vremena da stvari preokrenu, pogotovo za one koji su se začahurili u vijekovima zabetonirana shvatanja.
Baš u vrijeme Isusa Hrista među Jevrejima koji su ga po svemu trebali najlakše prepoznati i prihvatiti postojali su i te kako umni teolozi čije su nauke (kada se gledaju kabinetski) bile veoma lijepo sročene i vrlo dobro na TaNaH-u utemeljene ( TaNaH je Jevrejski naziv za Stari Zavjet). Barem naizgled. Ali ništa im njihova silna teologija i mudrost nije pomogla kada ni oni ni njihovi sljedbenici nisu priznali i prepoznali kada im se pojavio lično onaj koji im je TaNaH i objavio! (Bolje bi bilo da se pazite da se to ne ponovi i danas!!)
Dapače, oni svojim spisima tvrde kako su raskrinkali tog jeretika i njegovu prezira vrijednu sektu, a eto taj jeretik je bio baš onaj koji se za njih vijekovima brinuo i duhovno bdio nad njima.
Mi danas jasno vidimo ko je koga raskrinkao, ali religija kojoj su pripadali ti teolozi postoji i danas i i ima više od milenijuma i po više "staža" od hrišćanstva, pa šta im to vrijedi kada su prezreli i poubijali većinu Božijih poslanika koji su im došli!?
Razmislite o ovome, o teolozi. Teologija je jedno, Božija nauka je drugo.
A kakav plod i kakvu blagodat silne teologije donose ljudima vidi se svaki dan. Teologija i mudrovanja nikada više, a Božije ljubavi u svakodnevnom životu nikada manje! Danas da se sastanu Mojsije, Muhammed i Isus Hrist izvan svake je sumnje da bi bili ujedinjeni, ujedinjeni u plakanju nad svojim "sljedbenicima" kako su majstorski izvrnuli nauku koju su im donijeli! Jedno misle, drugo govore, deseto rade!
Pa ipak, nade u preokret ima, ali ta nada nije u zvaničnim religijama.
Nada je u nesvrstanima.
A sa prezirom govoriti o islamu kao vjeri ili o nipodaštavanjem o dubini vjerske misli u islamu zaista može samo izvanredno ohol čovjek (kako god mnogo pričao o smjernosti i sebi i drugima se prikazivao kao takav) i velika neznalica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2003, 10:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Ovako, da kazem onima koje eventualno moze da zanima. Zaista nemam ni vremena ni zivaca da nastavim da odgovaram aharonu i Vaderu na njihove "argumente". :roll: Vec sam to radio i na kraju "manuh se corava posla", posto ne prihvataju nikakve argumente niti logiku, a ocito sebe smatraju nekakvim visim "duhovnim razredom" u odnosu na nas "obicne smrtnike" pa nema svrhe ni da im odgovaram. Uostalom, Hristos nas je naucio da nekad ne treba nista ni reci.
Zato molim da moje neodgovaranje na ovo sto je aharon napisao ili bi on ili Vader jos mogli dodati, ne bude protumaceno kao da sam "ostao bez teksta", vec jednostavno smatram da je svaki komentar suvisan. A ako nekoga odgovor na izrecene aharonove teze (ili one koje bi mogle biti dodane) bas zanima, neka citira dio na koji zeli cuti odgovor pa cu odgovoriti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 569 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 29  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]