banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 13:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 288 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Mikroprocesori
PostPoslato: 20 Jan 2009, 16:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
Vader je napisao:
Samo za one koji već imaju AM2+ :), ne i za ovakve kao ja koji su na drevnom nForce2 i Bartonu :), pa sad razmišljam koju platformu da uzmem, C2Q, Phenom II, ili Core i7, jer ionako ću morati uzimati sve (ploču, CPU, memoriju).

kad razmisliš javi. a do tad možemo osnovati klub ljubitelja oldtimer procesora :D

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2009, 16:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Objasnite vi meni zašto više nema procesora, koji su bili normalni do prije 3 godine. Jedan procesor kome se radni takt udvostručuje poslije nekoliko mjeseci.

Sad se proizvode ovi 4 jezgreni, čiji se radni taktovi tako sporo dižu. Zar oni ne misle da će se pojaviti aplikacija koja će tražiti radni takt od recimo 6 , 7 , 7,5 GHz?

Ovako neka mašina može da izdrži 4 zahtjevne aplikacije ali koje ne prelaze radne taktove samih procesora koji su stali na 3 GHZ.

Pojasnite mi ovo!

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2009, 17:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
zato što je pri većim taktovima veći i problem hlađenja tako da industrija sad forsira trku u širinu. bilo koja aplikacija bi imala koristi od bržeg procesora, al što da se inženjeri muče sa hlađenjem kad mogu naterati programere da drugačije pišu sofver :)

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2009, 18:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
filozof sa vrbasa je napisao:
Zar oni ne misle da će se pojaviti aplikacija koja će tražiti radni takt od recimo 6 , 7 , 7,5 GHz?

Neće se pojaviti. Ili ovako da kažem: aplikacije koriste ono što im se da a današnji procesori su izuzetno jaki ovakvi kakvi su, ne mogu se porediti sa procesorima od prije 3-4 godine iako je već tada Pentim 4 imao oko 3 GHz dok im novi Core i7 920 radi na samo 2.6 GHz a razvaljuje i procesore od prošle godine koji rade na 3 GHz. Pokazalo se da je puno bitnija "pametna arhitektura" nego nabijanja megaherca, bitan je IPC (Instructions Per Clock) tj. koliko se instrukcija odradi pri jednom clocku, paralelizam, predviđanje u radu sa keš memorijom, latencija keš memorije, količina i organizacija procesorske L1, L2 i L3 keš memorije, komunikacija između jezgara (bolje kroz procesor nego preko vanjske magistrale), memorijski kontroler (bolje je da je integrisan u procesor što je Intel tek sada uradio sa i7 dok AMD to ima od ranije), proizvodni proces (sitniji je bolji - stane više tranzistora zbog čega se može staviti više keš memorije, manje se grije, manje troši, manje košta) itd. Usavršavanje ovih stvari ovih godina daje izvanredne rezultate u performansama, više radne frekvencije su OK ali one ne vrijede ako se ostale stvari urade traljavo.

AMD od ranije ima integrisani memorijski kontroler i komunikaciju jezgara kroz procesor dok Intelova sada već stara Core2 linija (C2D i C2Q) nema memorijski kontroler i C2Q im čak nisu native quadcore jer se zapravo sastoje od dva dualcore procesora koja ni ne komuniciraju direktno već preko vanjske FSB, ali upravo se ovih dana vidi ogromna snaga i takvih Intelovih procesora kada se više nego uspješno nose sa najnovijim AMD-ovim Phenom II koji su izašli nekidan (!). Intelov Q9550 koji radi na 2.83 GHz i koji je star oko 10 mjeseci je u većini testova brži od nekidan izašlog Phenoma II koji radi na 3 GHz, a i cijena im je tu negdje. Ovo samo navodim da se vidi koliko ima raznih faktora koje utiču na konačne performanse pa je brzina izražena preko megaherca samo jedan u nizu tih faktora, i svakako ne najbitniji.

Današnje aplikacije mogu dobro da iskoriste upravo ovakve arhitekture procesora, taj paralelizam, neke aplikacije nimalo, nažalost, ali neke itekako a sve će ih više biti. I igre sve više koriste multijezgralne procesore. Softver će morati sve više da koristi multijezgralnost jer će firme koje prave softver bez te optimizacije biti u podređenom položaju u odnosu na druge firme koje optimizuju svoj softver za paralelizam modernih procesora pa će radi golog opstanka i konkurentnosti svi morati što bolje iskoristiti paralelizam koji nude moderni procesori.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2009, 18:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Наручен Phenom II 940 3 GHz. Чим стигне јављам како "ферцера" :)

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2009, 18:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Hvala vam na ovom pojašnjenju , vidim dosta toga se promjenilo na polju procesora, jer više ne pratim to otkad ne mogu da priuštim. Nisu više bitni tranzistori i keš memorija i druge stvari igraju ulogu. Sada je to postala prava filozofija. :)

Ali drago mi je da se konačno stalo u kraj software-ašima koji su uvijek pravili software koji je išao ispred hardware.
Znam kako sam se osjećao , a vjerujem i ostali kada radi normalnog rada i bez sjeckanja bili prinuđeni da overclock procesor, pa ni to nije bila grancija da će sve biti u redu. :(

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2009, 23:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Jeftiniji Phenom II
AMD Phenom II još nije ni dostupan kupcima u dovoljnim količinama, a kompanija je već smanjila cijene ovim procesorima ni mjesec dana nakon službenog predstavljanja na CES-u. Preporučena cijena Phenoma II X4 920 takta 2,8 GHz sada iznosi vrlo konkurentnih 182 eura, dok je na predstavljanju ona iznosila 225 eura.

Jeftiniji je i overclockerima mnogo zanimljiviji Phenom II X4 940 Black Edition početnog takta 3 GHz (otključan množitelj), čija je cijena za 30 eura manja te iznosi 212 eura. Slučajno ili ne, AMD je spustio cijene svojim 45-nanometarskim čipovima tek koji dan nakon što je Intel korigirao cijene gotovo cjelokupnoj ponudi i do 48 posto. Za usporedbu, Intelov četverojezgreni Core 2 Q9400 (2,67 GHz) stoji 208 eura, a 3-gigahercni Q9650 oko 300 eura.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 19:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kad će ove cijene stupiti na snagu kod nas?

Core 2 Quad 3GHz Q9650 sada košta 309 eura
Intelov najbrži non-Extreme edition Core 2 Quad, Q9650 sa 12MB keš memorije, FSB 1333 i koji radi na 3.0GHz, sada košta 309 eura, što je najniža izlistana cijena u online prodaji. Od 18. januara, to je nova cijena Quad core 3GHz CPU-a, koji je ranije koštao 475 eura.
Ovo veliko sniženje je dio nove Intelove strategije, prema kojoj se Core i7 još uvijek prodaje po originalnoj cijeni, dok su svi Core 2 Quad i mnogi Core 2 sniženi.

Najjeftiniji Quad core iz Intela, Q8200 koji radi na 2.5GHz, snižen je sa 219 USD, na 156 eura, što je veleprodajna cijena na evropskom online tržištu. To nije velika razlika naspram prazničke cijene koja je iznosila 163 eura.
Nove cijene će izvršiti dodatni pritisak na Phenom II 940 3.0GHz, za koji možemo reći da se odlično prodaje po cijeni od 215 eura, dok je po dolasku na tržište koštao 250 eura.

http://www.itx.ba/index.php?option=com_ ... 2&Itemid=1

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 21:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

CPU vs GPU :D

Slika

ubi ga GPU :)

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 00:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2005, 19:12
@ Vader

Bitno je da svako radi svoj posao kako treba ;)
Interesantna statistika, i nista vise... :)

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 02:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel Core 2 Duo E8700
Intel uskoro počinje s prodajom procesora s do sada najvišim taktom iz provjerene obitelji Core 2 Duo. Riječ je o dvojezgrenom modelu Core 2 Duo E8700, čije bi se karakteristike osobito mogle svidjeti igračima.
Procesor radi na tvorničkom taktu od 3,5 GHz te posjeduje 6 MB L2 cachea i 1.333-megahercni FSB. Čip toplinski isijava vrlo prihvatljivih 65 W, a jedini problem budućim kupcima bi mogla biti nešto viša cijena. Procesor je već u ponudi u nekim europskim trgovinama po cijeni od 260 eura, za što moguće nabaviti i solidni četverojezgreni model.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2009, 15:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

WeeBoo je napisao:
Bitno je da svako radi svoj posao kako treba ;)
Interesantna statistika, i nista vise... :)

Zapravo se iz te statistike može vidjeti puno toga. Može se vidjeti koliko se velika procesna moć nalazi u modernim grafičkim procesorima (GPU) i da je šteta što se ona koristi samo u igrama. Toga su naravno svjesni i ovi koji prave GPU pa se već neko vrijeme radi na tome da i ostale aplikacije mogu da koriste procesnu moć koju ima GPU. Jedan način je korištenje CUDA programskog jezika koji je ekstenzija C++ a kojim se GPU može upregnuti i kod drugih aplikacija, osim igara. GPU je dosta snažniji od bilo kojeg CPU kada je u pitanju re-enkoding video fajlova. Dovoljno je pogledati ovo

Slika

"Jedna od slikovitih primena GPU computing-a je re-enkoding video fajla visoke definicije. Kompanija Elemental je kompajlirala svoj RapidHD softver i za GPU i nakon testa koji je sproveden, pokazalo se da je GTX 280 akcelerator čak više od 10x brži od najbržeg trenutno dostupnog desktop procesora. Elemental je zapravo razvio plug-in za Adobe Premiere, ali i posebnu transkoder aplikaciju (BadaBoom), i testovi su više puta pokazali da se dva minuta dug HD klip pomoću CPU-a enkoduje oko 2 minuta, dok isti posao GPU odradi za 21 sekundu. Folding@Home projekat radi sa koagulacijom molekula proteina, a ove simulacije pomažu da se sazna kakve sve bolesti mogu da izazovu tzv. loši proteini. Ove kalkulacije GPU izvršava na desetine, pa čak i stotine puta brže od sistemskih procesora. Kada je distribuirani computing u pitanju, NVIDIA navodi da je trenutno u svetu u upotrebi preko 70 miliona CUDA-ready grafičkih kartica sa prosečnom processing moći od oko 100 gigaFLOPS-a."

"Da nije sve samo mrtvo slovo na papiru, pokazuje i kompanija Adobe, koja je nedavno prikazala radnu verziju Photoshop-a koji koristi GPU za ubrzavanje manipulacija nad fotografijama. Učitana je slika rezolucije od 442 megapiksela, teška čak 2GB, a GPU je omogućio da se sa njom radi kao sa slikom od 5 megapiksela na u CS3 verziji ovog programa. Zumiranje i manipulacija nad fajlom je delovala impresivno, ali nova verzija Photoshopa je otišla i korak dalje u radu sa 3D objektima, pa možemo samo da zamislimo koliko će GPU biti od pomoći kod ovakvih poduhvata."

PhysX by NVIDIA

"Programeri i inženjeri kompanije AGEIA, koja je sada takođe deo NVIDIA-e, nedavno su počeli da rade na portovanju kalkulatora fizike i PhysX API-ja u CUDA okruženje, a prve rezultate su pokazali nakon samo mesec dana posla. Odmah je zaključeno da čak i u alfa-fazi, PhysX radi brže na GeForce GTX 280 akceleratoru i do15 puta (simulacija tečnosti) nego na Intel Core 2 Quad procesoru. GPU je u slučaju simulacije mekih objekata 12 puta brži, dok se simulacija tkanina izvršava 13 puta brže. Neke od već najavljenih igara koje će koristiti PhysX su u poslednjim fazama izrade i očekuju se vrlo skoro (Mirror's Edge je, recimo, jedna od njih). GTX 280 akcelerator je, čak i sa alfa drajverom za PhysX oko 15-ak puta brži od posebnih AGEIA akceleratora fizike koji su se do nedavno prodavali (doduše, vrlo vrlo slabo)."

Slika

PureVideo

"PureVideo je napredan sistem za hardversku reprodukciju novih formata namenjenih za filmove visoke rezolucije. VC-1 i H.264 su izuzetno zahtevni kodeci, a ako želite kvalitetno i napredno filtiranje, kompenzaciju pokreta i najviši kvalitet reprodukcije onda će i skoro svaki budžetski dual-core CPU današnjice biti opterećeni i do 80-90% samo tokom dekodiranja, uz ogroman broj propuštenih frejmova i nemogućnost da se neki resurs preusmeri na druge zadatke. NVIDIA PureVideo koristi 3D pipeline samog grafičkog procesora i ubrzava reprodukciju i to kroz Windows Media Player, ali i nove verzije PoweDVD i WinDVD plejera. PureVideo HD ima i mogućnost dinamičkog redukovanja šuma i izoštravanja slike, uz dodatno poboljšane performanse. Ne treba zaboraviti da će nove verzije kodeka uvek brzo biti hardverski podržane, pošto je PureVideo HD programabilan."

http://www.benchmark.rs/index.php?optio ... mitstart=5

Lijepo je vidjeti da se ovi veoma jaki GPU-ovi sve više koriste kao ispomoć centralnom procesoru, a na čemu će se i sve više raditi. Uskoro će zbog ovoga izgledati kao da u startu na neki način imamo po dva procesora u kompjuteru koji se međusobno ispomažu i nadopunjuju.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 13:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

AMD smanjuje proizvodnju procesora
Usled nepovoljnih ekonomskih tokova i sveopšte ekonomske krize opada i potražnja za računarima i računarskim komponentama. To je dovelo do situacije da najveći proizvođači imaju prevelike zalihe svojih proizvoda koje ne mogu da prodaju. Kompanija AMD je najavila planove za smanjenje proizvodnje broja procesora upravo iz razloga što trenutno ne isporučuje onoliki broj procesora koliko proizvodi. Izvršni direktor kompanije Dirk Meyer navodi da je plan kompanije čak da proizvodi nešto manji broj procesor od broja koji trenutno isporučuje sa ciljem da potroši sve zalihe koje su se nagomilale u skladištima.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 18:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Phenom II za DDR3 tek u aprilu?
Prvi AMD-ovi Phenom II procesori s AM3 utorom i podrškom za DDR3 memoriju mogli bi biti masovno dostupni tek od aprila, saznaje Fudzilla. Nekoliko je razloga ovakvim glasinama, a jedan od njih su navodno manji problemi s DDR3 memorijskim kontrolerom.
Kako je memorijski kontroler jedina razlika između trenutno dostupnih Phenoma II i budućih modela, same performanse čipova bi trebale ostati jednake. No glavni razlog je odgađanje prvog AMD-ovog čipseta sa službenom podrškom za DDR3, modela AMD RS880. Predstavljanje čipseta je odgođeno za april, kad bi se trebali pojaviti i prvi Phenomi II Black Edition za utor AM3. U isto vrijeme se očekuje i predstavljanje nove generacije grafičkih kartica, što bi trebalo zaokružiti kompletnu platformu i donijeti još bolje ukupne performanse.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2009, 13:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Proljetno Core i7 osvježenje
Intel će tokom drugog kvartala ove godine izdati dva nasljednika postojećih modela procesora Core i7 940 i 965 Extreme Edition. Riječ je o modelima Core i7 950 i Core i7 975 Extreme Edition, oba s D0 revizijom jezgre.

Core i7 975 Extreme Edition radi na 3,33 GHz dok novi stepping omogućuje još kvalitetnije overclockiranje. Model Core i7 950 radi na nešto viših 3,06 GHz i trebao bi zamijeniti postojeći Core i7 940 takta 2,93 GHz. Očekivane preporučene cijene iznose 562 (950) i 999 dolara (975 EE) za narudžbe od 1.000 komada.

Početkom marta Intel izdaje i D0 reviziju modela Core i7 920 takta 2,66 GHz. Nova revizija ovog modela ostaje na istom taktu no overclockiranje bi trebalo biti bolje u odnosu na aktualne C0 verzije, baš kao i kod ostala dva modela. Cijena za Core i7 920 ostaje na 284 dolara, također za narudžbe iznad 1.000 komada.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 01:03 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Jul 2008, 10:54
Vader je napisao:
Proljetno Core i7 osvježenje
Intel će tokom drugog kvartala ove godine izdati dva nasljednika postojećih modela procesora Core i7 940 i 965 Extreme Edition. Riječ je o modelima Core i7 950 i Core i7 975 Extreme Edition, oba s D0 revizijom jezgre.

Core i7 975 Extreme Edition radi na 3,33 GHz dok novi stepping omogućuje još kvalitetnije overclockiranje. Model Core i7 950 radi na nešto viših 3,06 GHz i trebao bi zamijeniti postojeći Core i7 940 takta 2,93 GHz. Očekivane preporučene cijene iznose 562 (950) i 999 dolara (975 EE) za narudžbe od 1.000 komada.

Početkom marta Intel izdaje i D0 reviziju modela Core i7 920 takta 2,66 GHz. Nova revizija ovog modela ostaje na istom taktu no overclockiranje bi trebalo biti bolje u odnosu na aktualne C0 verzije, baš kao i kod ostala dva modela. Cijena za Core i7 920 ostaje na 284 dolara, također za narudžbe iznad 1.000 komada.

Manje više smaraju sa tolikim procesorima pa ko je lud da kupuje nove intelove corei7 da daje za ploču 200€ i ram koji je skuplji za 200% od ddr2 stvarno......
AMD je dobro odradio tako da sve nove AM3 procesore možeš stavljat u AM2+ socket ili čak i AM2 ploče novijih verzija...

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2009, 23:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel prikazao 32nm procesore
Pre nekoliko dana Intel je održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o svojim planovima, obelodanio neke detalje vezane za svoje nove fabrike ali je fokus uglavnom bio na dolazećem prelasku na 32nm procesore. Istom prilikom kompanija je demonstrirala prvi put 32nm Nehalem bazirani Westmere čip koji radi. Obzirom da je u pitanju bila samo demonstracija i prikaz novog procesora nisu izvrašavani nikakvi testovi koji bi ukazali na perfromanse procesora. Intel je bio dosta škrt po pitanju vremenskih okvira kada bi se procesori izrađeni novom tehnologijom pojavili pred korisnicima već je jedina odrednica bila da će se sve to dogoditi u toku ove godine.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2009, 12:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Intel je tokom ove nedelje ubrzao planove za izdavanje dual core laptop i desktop procesora, sa ciljem smanjenja troškova proizvodnje. Kompanija će početi da isporučuje dual core procesore za mainstream laptopove i desktop računare koji su izrađeni korišćenjem 32nm procesa preskačući planove za izdavanje sličnih čipova koji su izrađeni korišćenjem 45nm tehnološkog procesa. Ovi čipovi bi na tržište trebali da stignu tokom četvrtog kvartala ove godine. Promena planova će tako veoma brzo dovesti najnovije tehnologije kada su u pitanju desktop i laptop modeli za mainstream korisnike, naveli su zvaničnici kompanije, na press konferenciji u San Francisco-u.

znaci, ipak je receno kad ce biti :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 14:24 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
Phenom II ima DDR3-1333 problem
AMD-ov novi Phenom II procesor koji podržava DDR3 1333 memoriju tek što se pojavio na tržištu a već su zabeleženi i prvi problemi sa ovim procesorom. Prema izveštajima ovi procesori ne rade sa više od jednim DDR3 1333MHz DIMM-om po kanalu. Ipak, zvaničnici kompanije su se oglasili ubzo nakon što je pomenuti problem uočen sa informacijom da je u pitanju problem softverske prirode i da će biti rešen u najkraćem mogućem vremenu. Prema ovim informacijama pomenuti problem se rešava novom verzijom BIOS-a. Iz kompanije AMD uveravaju da Phenom II čipovi nemaju nikavih problema koji su povezani sa hardverom.

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2009, 13:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
Intel najavljuje quad Core i7
Intel priprema Core i7 bazirani ekvivalent svom novom Core 2 Quad S čipu. Ovaj procesor bi bio adaptacija Intel-ovog dolazećeg Lynnfield dizajna za mainstream, quad-core procesore i slično kao kod trenutnog dizajna bi trebao da potrošnju energije snizi na 65W. Novi procesori bi trebali da budu manjih dimenzija čime bi bili idealni za all-in-one računare i kompaktne desktop modele. Ovaj dizajn bi trebao da se pojavi oko godinu dana nakon Core 2 Quad opcije što znači da bi mogao da počne da se isporučuje negde početkom sledeće godine. Iako specifikacije nisu poznate Lynnfield u suštini koji karakterišu nešto niže performanse od trenutnih Core i7 procesora.

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 288 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]