banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 22:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 288 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Mikroprocesori
PostPoslato: 05 Jan 2009, 19:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Još 3 dana do izlaska prvih AMD Phenom II

Slika

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2009, 11:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Još dva dana :)

Kako sada stvari stoje po nezvaničnim testovima Phenom II bi mogao biti ekstra za igre, prilično dobro se nosi sa i7, u nekim testovima je i bolji, a znatno je jeftiniji, pa bi se za razliku u cijeni između PII i i7 mogla uzeti dobra grafička i to je to jer je GPU za igre bitniji od CPU, osim za one koji se bave renderingom i tim ozbiljnijim zahtjevnim stvarima gdje je Intel jači. Sami procesori su približno iste cijene (Phenom II 940 3 GHz i i7 920 2.66 GHz) ali su X58 ploče za i7 jako skupe a na njih ide i DDR3 koji je skuplji.

Evo nekih testova poređenja u igrama na 1680x1050, PII 940 vs i7 940 vs C2Q 9550 vs X4 9950

http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=79635

Ako se ovo pokaže za par dana i u zvaničnim testovima Phenom II će biti odličan CPU čija platforma će biti oko 300-400 KM jeftinija od Intel i7 platforme.

Već u februaru stižu i DDR3 verzije Phenoma II i socket AM3 što će ga ubrzati oko 5% kod prelaska na DDR3.

Uz to kažu da bi Phenom II trebao imati dosta dobre OC mogućnosti.

Ovaj Phenom II 940 koji radi na 3 GHz je Black Edition, ima otključan množioc, isto tako će vjerovatno biti i sa Phenom II 945 koji je isti ovaj samo za AM3 socket i koji izlazi negdje u Q2 2009.

Phenom II 940 se već neko vrijeme može naručiti i nabaviti, cijena u zapadnoj Evropi je oko 250 eura.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2009, 16:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Хвала Vader на овим вијестима. Колико сам информисан први Phenom II процесори раде на већини AM2+ плоча,
тако да није потребан апгрејд матичне, већ систем најнормалније ради ако свој стари AMD X2 или Phenom просто
замјените новим, што су одличне вијести. Ово потврђује и матични сајт Asus-a, који већ означава које старије AM2+ плоче
су компатибилне са новим AM3 процесорима http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=149
(обратите пажњу на зелену маркицу са натписом "Support AM3 CPU".
Ово ће опет утицати на цијене четворојезгараца, а колико видим на pcberza.rs
досада најјачи Phenom x4 - 9950 Black Edition се може наћи већ од око 150 еура...шта рећи сем јупиииии... :D

http://www.youtube.com/watch?v=b248iTbp ... re=related

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2009, 17:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Prvi Phenomi II bi trebalo da rade na svim AM2+ pločama pošto je to AM2+ procesor, tj. ide u AM2+ socket, a u ferbuaru stižu AM3 Phenom II procesori, evo tabela ovde. AM3 procesori će moći raditi i na AM2+ i na AM3 pločama što je zgodno jer imaju u sebi i DDR2 i DDR3 memorijski kontroler, i AM3 ploče će moći raditi i sa DDR2 i sa DDR3 memorijom, ali ne na istoj ploči. Dosta je dobro što će ovi Phenom II raditi na AM2+ pločama jer ih ima puno i nisu skupe, posebno je zgodno onima koji već imaju AM2+ ploču jer samo promjene procesor, čak mogu uzeti i AM3 verziju Phenoma II jer će i on raditi a kasnije ako budu željeli DDR3 platformu uzmu neku AM3 ploču koja radi sa DDR3, tamo nešto kasnije kad još padne cijena DDR3 memorijama.

Inače kažu da će Phenom II sa DDR3 raditi oko 5% brže nego isti procesor sa DDR2, to su neka očekivanja, razlika nije prevelika i zasad se ne isplati jer je DDR3 još uvijek skuplji.

S druge strane nova Intelova platforma radi samo sa DDR3 dok će AMD i sa AM3 Phenom II moći da radi i sa DDR2 i sa DDR3.

Mene mnogo zanima kako će se pokazati Phenom II u zvaničnim testovima, još dva dana čekanja :)

Mada je sam procesor malo poskup jer Phenom II 940 (3 GHz) je u zapadnoj Evropi oko 250 eura a toliko je negdje u Srbiji i i7 920 koji je veoma dobar, i bolji sve ukupno, samo što on traži dosta skupu ploču (preko 200 eura, čak i oko 250 eura), a i DDR3 koji je skuplji, zbog svega toga to izađe dosta skuplje nego platforma bazirana na Phenom II procesoru za koji ide ploča ispod 200 KM i prilično jeftina DDR2 memorija.

I očekivalo se da će Phenom II biti slabiji od i7 ali i da će imati (dosta) bolji odnos cijena/performanse. Po samim performansama bi trebao biti negdje kao C2Q ili između njega i i7, ali cijenom bliži C2Q nego i7.

Ali nekome kome je najzahtjevnija aktivnost igranja igara Phenom II bi trebao biti sasvim dobar jer je po preliminarnim testovima dobar a u nekima i bolji od i7, i uz to uzeti dobar GPU i to je to. i7 je jači u zahtjevnijim stvarima i sve ukupno dosta dobar, ali ga zeza što je skup (uz odgovarajuću ploču i memoriju), samo to troje dođe dosta preko 1000 KM.

Zamolio bih ove što rade ovde u firmama kad dobiju Phenom II ili ga budu mogli nabaviti od svojih dobavljača neka jave kakve su cijene, baš me zanima kad će se moći ovde nabaviti i po kojim cijenama. Ili bilo ko drugi ko sretne Phenom II negdje u gradu neka javi :)

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2009, 00:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Нешто нисам оптимиста да ћемо их скоро видјети у Бл, јер овдје још увијек не можеш да нађеш ни старе Phenome x4,
а кад их нађеш обично имају само један модел и то за 100 км скупљи него у Београду :roll:
Управо гледам на сајту да ми за нови Phenom II неће требати промјена меморије и плоче,
па би то онда испао сасвим солидан апгрејд на љето када му цијена падне на неких 250км... 8)

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2009, 02:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Damaskin je napisao:
Нешто нисам оптимиста да ћемо их скоро видјети у Бл, јер овдје још увијек не можеш да нађеш ни старе Phenome x4

Ima Phenoma, vidim bar da ih ima na sajtu Pan-exa, ima i neki X3 na sajtu East Code, ali zaista ih nema puno. Vjerujem da se može naručiti, naše firme ne vole držati komponente koje se ne prodaju redovno, takve nabavljaju samo po narudžbi. Ako ništa drugo bar HGspot može nabaviti sve pošto oni imaju veliku ponudu u HR pa vidiš šta imaju na hgspot.hr i znaš da ovi njihovi odavde to mogu naručiti i stiže za par dana. Trebali bi imati Phenom II već ovaj mjesec. Mene zanima cijena.

Damaskin je napisao:
за 100 км скупљи него у Београду :roll:

E to jeste :(

Ne znam da li East Code ažurira svoj sajt, tek sam nedavno uočio da dole piše "Cijene su trenutno informativnog karaktera, EastCode ne garantuje za cijene iz web shop-a". Dugo im je trebalo da postave sajt ali nisam siguran da ga nakon toga nadograđuju jer im je ostalo dijelova sajta koji tada nisu radili i još uvijek ne rade. Opasno je ne ažurirati cijene jer neko može na sajtu da se prepadne cijena i ode u drugu firmu, u tom slučaju je možda čak bolje i ne imati sajt, mada bi ozbiljnije firme i one koje pretenduju da to budu trebale da imaju i da ažuriraju. To govorim zašto što kod njih za jedan hard disk od 1 TB stoji cijena 376 KM a isti taj se u Srbiji može naći za 100 eura, dakle skoro duplo jeftinije (link), pa se nadam da je to samo neka stara cijena na EastCode sajtu.

Ali 100 eura za 1 TB disk :roll:, eh da su nama srbijanske cijene :)

Damaskin je napisao:
Управо гледам на сајту да ми за нови Phenom II неће требати промјена меморије и плоче,
па би то онда испао сасвим солидан апгрејд на љето када му цијена падне на неких 250км... 8)

Optimistično :)
Mada zavisi na koji Phenom II ciljaš.
Onaj najjači od 3 GHz neće baš biti 250 KM na ljeto :), ali ima i slabijih pa bi neki možda i mogao da bude 250 KM.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2009, 11:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Evo ih, Phenom II review

Guru3D review:

http://guru3d.com/article/amd-phenom-ii ... view-test/

AnandTech review:

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3492

Lost Circuits review:

http://www.lostcircuits.com/mambo//index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=1

Tech Report review:

http://techreport.com/articles.x/16147

Legit Reviews review:

http://www.legitreviews.com/article/860/1/

Bit-Tech review:

http://www.bit-tech.net/hardware/2009/01/08/amd-phenom-ii-x4-940-and-920-review/1

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2009, 11:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ako ce Phenomi II moci na AM2+ plocama izvuci svoj maximum to ce biti super, jer ce se moci izbjeci upgrade ploca i memorije

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2009, 12:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Samo za one koji već imaju AM2+ :), ne i za ovakve kao ja koji su na drevnom nForce2 i Bartonu :), pa sad razmišljam koju platformu da uzmem, C2Q, Phenom II, ili Core i7, jer ionako ću morati uzimati sve (ploču, CPU, memoriju).

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2009, 12:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Par zanimljivih grafikona iz testova, kako i7 pada u igrama kako raste rezolucija iznad 1280x1024 a Phenom II praktično ostaje na istom nivou - link1 - link2

U CoD4 je jači PII - link

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2009, 13:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

cekaj da li je izasao i7? nesto sam nacuo da su za sad izasli samo serverski primjerci, a da tek u drugoj polovini godine planiraju izbacivanje home user procesora

ps. nemoj da se zalis, ja sam prije 10-ak dana sa celerona 333MHz presao na p4 2.4 GHz :)
a mislim da se jos uvijek ne isplati uzimati nista bolje od c2d ili phenom x3 procesora

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2009, 13:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Core i7 je itekako izašao, još prije dva mjeseca, imaš dosta testova i komentara na forumima, može se kupiti, cijena samom procesoru je odlična, čak ima i najbolji odnos cijena/performanse (govorim o i7 920) jer otprilike isto toliko koštaju i Q9550, Q9450 i sada ovaj novi Phenom II 940, a od svih njih je i7 920 dosta bolji, samo ga ubija cijena ploče, oko 250 eura, a sad čitam na Anandu da se ni ne očekuje neki pad jer je taj X58 chipset dosta skup, čak rekoše da je on sam $170 a ploča je $210, čitao sam da postoje veliki i strogi tehnički uslovi za ploču baziranju na X58 i da je zato dosta skupa, šteta, kad još dodaš da na i7 ide samo DDR3 koji je skuplji onda te i7 920 + ploča + DDR3 izađe oko 1300-1400 KM. Negdje kasnije tokom godine izlazi i5, ali ide u novi socket, ko zna kakav će on biti, ali biće jeftiniji.

Ja sam bio dosta zagrijan za i7 ali nisam očekivao da bi baš ovoliko koštao. Pa sam prethodnih dana bio zagrijan za Phenom II 940 ali sad gledam testove za njega i zapada mi za oko Q9550, u većini testova je bolji. To samo pokazuje koliko je Intel zadnjih godina jak, njegov quad prethodne generacije se lako nosi sa najnovijim AMD-om, uz to AMD radi na većem taktu. Mada rekoše na jednom od ovih testova što su izašli danas da je AMD zaostajao za Intelom tri koraka a sada zaostaje jedan. Anand reče da je načuo da će Intel obarati cijene krajem januara, i da je to njemu zgodno jer sve što treba da uradi da malo pomrsi račune AMD-u je da malo spusti cijene, a performanse imaju još od ranije, stvarno su dosta jaki ovih godina.

Sad ću još razmisliti i vidjeti, zasad se izdvajaju Q9550 i Phenom II 940, a onda eventualno kasnije tokom godine zamjeniti uz doplatu do neke AM3 DDR3 platforme ili tek tada ići na i7, ili na taj novi i5, ili čekati sledeću godinu pa ići na novi 32 nm Intelov. Dualcore me ne zanimaju, možda da sam kupovao prije godinu dana ali sada ne.

Koliko košta solidna ploča za Q9550? Uopšte ne pratim Intela a sad ću morati, koji chipset, koja ploča? Ne zanima me neka skupa i pogodna za ekstremni overklok već neka normlna ali dobra, stabilna, uredno brza i tako to.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2009, 14:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

skontao sam da sam slabo procitao vijesti
znao sam da je izasao i7, ali da je sa trenutnom cijenom pogodan za servere, a ja "procitao" da je samo serverski :)
najvjerovatnije da ce i7 i i5 ici na neki P55 chipset koji ce se pojaviti, jer se ocekuje performance segment, koji bi trebao da radi sa ddr2 memorijom

za Q9xxx mislim da mozes `ladno uzeti neki p43/p45 chipset

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2009, 21:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Još jedan Phenom II review, ima dosta testova i poredili su ga sam mnogim aktuelnim procesorima

http://www.tomshardware.com/reviews/phe ... ,2114.html

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2009, 10:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Još jedan test na nekom stranom jeziku, ali možete gledati grafikone :), raditi su test igara u malim i velikim rezolucijama

http://ht4u.net/reviews/2009/amd_phenom ... /index.php

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2009, 11:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Evo i jedan domaći test

http://www.itx.ba/index.php?option=com_ ... 3&Itemid=1

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2009, 00:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Još jedan bosanski test

http://www.hardwarebase.net/recenzije.p ... ika%C5%BEi

I jedan zanimljiv prikaz, na jedan grafik su stavili zbir rezultata sa raznih sajtova koji su ovih dana izašli sa testovima, to je suma sumarum svega

http://www.madshrimps.be/vbulletin/f22/ ... ide-60419/

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2009, 01:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Vader je napisao:
Još jedan test na nekom stranom jeziku, ali možete gledati grafikone :), raditi su test igara u malim i velikim rezolucijama

http://ht4u.net/reviews/2009/amd_phenom ... /index.php

Njemacki ;)

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2009, 17:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

quadcore vs dualcore u igrama

http://www.guru3d.com/article/cpu-scali ... rocessors/

doduše test je star preko pola godine i ne prikazuje sve aktuelne i novije igre ali se vidi da quadcore na manjem taktu tuče dualcore na većem taktu (Q9450 2.67 GHz vs E8400 3 GHz), razlike nisu prevelike i zavise od igre do igre ali koliko znam tako nije bilo prije kada su igre "gledale" samo MHz pa su dualcore koji obično rade na većem taktu bili u prednosti, quadcore je pogotovo u prednosti kad bi se gledalo clock-to-clock, stvari se očigledno mijenjaju kako što se i očekivalo, igre i programi sve više koriste i sve će više koristiti sva jezgra što se na svim novijim igrama i vidi, a i nadolazeći Windows 7 bi trebao bolje koristiti multicore procesore, i ako se ne varam Intel sledeće godine izbacuje 6-core CPU

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2009, 12:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel odlaže Core i7
Kompanija Intel bi mogla da odloži predstavljanje Core i7 procesora koji bi bili namenjeni mainstream modelima najmanje za jedan mesec. Čipovi bazirani na quad core Lynnfield dizajnu, za koje se očekuje da će dovesti Core i7 tehnologiju van opsega vrhunskih sistema, bi mogli da budu odloženi u odnosu na njihovo predstavljanje koje je zakazano u mesecu julu za kraj avgusta zajedno sa P55 čipsetom za matične ploče koji treba da pokreće ove procesore. Loša ekonomska situacija je stvorila značajno nagomilavanje postojećih proizvoda pa će kompanijama trebati više vremena da te proizvode prodaju, što za posledicu ima odlaganje pojavljivanja novog Intel procesora.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 288 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]