banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Sep 2021, 03:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1085 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Nov 2008, 22:39 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Влада потписала уговор са "Штрабагом"

БАЊАЛУКА, 24. НОВЕМБРА (СРНА) - Предсједник Владе Републике Српске (РС) Милорад Додик и министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић потписали су данас у Бањалуци Уговор о концесији и Протокол о почетку изградње првих лотова мреже аутопутева са аустријским грађевинским концерном "Штрабаг".

"Ово је капитална ствар за РС, а вријеме које долази битно ће промијенити изглед Српске и омогућити побољшање комуникације и створити претпоставке за нови привредни развој", рекао је Додик након свечаног потписивања.

Он је истакао да је ''Штрабаг'' моћна компанија, која има ресурсе и која је ушла у овај изазов са РС са увјерењем да ће на вријеме и уз обострано задовољство бити урађене дионице путева у РС.

Додик је напоменуо да су преговори почели прије двије године, а захваљујући добром партнеру, као што је ''Штрабаг'', сва процедура је на вријеме завршена.

"Данас смо потписали и Протокол који је подршка Уговору који подразумјева да већ средином наредне године, након завршетка пројектне документације Бањалука - Добој, која би требала бити завршена у марту, имамо конкретне радове на изградњи дионице тог пута", рекао је Додик и додао да је вриједност ове дионице износи 490 милиона евра.

Директор пројеката "Штрабага" за централну и источну Европу Рудолф Краф изразио је задовољство данас потписаним Уговором и Протоколом, истичући да је то важан пројекат за РС и њен пут ка европским интеграцијама.

"Ова путна мрежа је побољшање инфраструктуре и квалитета живота на овом простору", рекао је Краф.

Он је додао да је Уговором и Протоколом направљен добар посао између РС и ''Штрабага'' и да ће ова аустријска компанија, заједно са Владом РС, све учинити да у предвиђеном року дође до реализације пројекта.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић рекао је да из овог потписаног уговора и протокола слиједи један велики посао од значаја за РС и њене грађане.

"Испоштовали смо све законске процедуре, а данас потписани протокол прецизира почетак изградње мреже аутопутева, односно лота на дионици пута Бањалука - Добој који ће, уколико буду ријешени имовинско-правни односи, уз финансијску помоћ компаније `Штрабаг`, бити спреман за почетак радова средином наредне године", рекао је Чубриловић.

Директор у "Штрабагу" Феликс Козелек рекао је да ова компанија има искуство од 20 година у изградњи концесијских путних мрежа, изразивши увјерење да ће и потписани Уговор и протокол са Владом РС бити на вријеме реализован.

"Средња и источна Европа су кључни циљеви гдје `Штрабаг` изводи своје радове, што је добра препорука за нашу компанију", рекао је Козелек и додао да су оперативи капацитети "Штрабагу" дати на располагање како би у предвиђеном року почели радови на путној мрежи у РС.

Он је подсјетио да концесиони уговор траје 30 година.

Премијер РС је у свом експозеу приликом ступања на ову функцију најавио је изградњу мреже аутопутева у дужини од 430 километара. Народна скупштина РС 16. октобра прихватила је Информацију о приједлогу уговора о концесији за изградњу аутопутева између РС и аустријске компаније "Штрабаг".

Укупна инвестиција изградње аутопутева у РС, предвиђена финансијским планом аустријске фирме "Штрабаг", износи 2.907.000.000 евра.

Предвиђена инвестиција Пројекта изградње мреже аутопутева подразумијева изградњу аутопутева: Бањалука - Добој 72 километра /468 милиона евра/, Добој - Јакеш дио Коридора Пет це кроз РС 46 километара /276 милииона евра/, Гламочани - Купрес 110 километара /једна милијарда 100 милиона евра/, Бањалука - Нови Град 71 километар /426 милиона евра/ и Јакеш - Бијељина 98 километара /637 милиона евра/.

Током радова на изградњи мреже аутопутева требало би да буде отворено 5 000 нових радних мјеста, а по завршетку изградње на одржавању биће запослено 2 500 радника.

Свечаном потписивању Уговора и Протокола присуствовали су предсједник РС Рајко Кузмановић, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић и министари РС, те висока делегација аустријске компаније "Штрабаг".

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 24 Nov 2008, 22:40 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Рудолф Крап: Запослићемо армију људи и машинерије

Велики инфраструктурални пројекти, посебно у временима економских криза, су добар стратегијски потез јер су гаранција да ће се привреда у земљи опоравити и расти, рекао је Рудолф Крап, директор пројеката "Страбага" за Централну и Источну Европу у интервјуу за "Независне новине".

Крап тврди да ће за прву фазу изградње дионице аутопута Бањалука - Добој "Страбаг" запослити више од хиљаду локалних радника и да ће читав регион уз дионице будућих аутопутева економски профитирати, а цијене некретнина и имовине расти.

НН: Шта РС добија оваквим пројектом у смислу запошљавања људи и учешћа домаћих фирми?
КРАП: Познато је да су инфраструктурални пројекти једни од најважнији за било коју земљу, посебно у данашњој финансијској ситуацији. Премијер Додик је направио добар стратегијски потез како би најбоље извукао за своју земљу. У Аустрији смо, на примјер, видјели након рата да је изградња саобраћајница била база за развој земље. Ови пројекти су увијек гаранција да ће се привреда у земљи опоравити и расти. Филозофија "Страбага" је да када се налази у страној земљи да ангажује домаће фирме и раднике. То ћемо урадити и у РС. Постојаће велика потреба за храном, добрима и горивима, што ће читаву привреду стимулисати на даљи развој. Као што можемо видјети из примјера моје земље, простор у близини аутопута је увијек атрактиван за различите фирме што додатно доприноси просперитету.

НН: Конкретно, колико би у првој фази могло бити запослено људи?
КРАП: За једну етапу овог типа требаћемо више од хиљаду радника, али требаће нам такође и инжењери, геодетске фирме, добављачи, итд. Читав тај крај ће профитирати јер требамо енергију, горива, асфалт, требамо камен, шљунак, а требамо дати и новац како бисмо откупили земљиште.

НН: Генерално, колико је изградња једног аутопута велика инвестиција у смислу ангажовања машина и опреме?
КРАП: У Мађарској имамо један сличан пројекат овом Бањалука - Добој. Ангажовали смо једну армију од преко 60 шлепера који раде 24 часа дневно. Имамо 40-50 багера различитих величина, огроман број ваљака, мјешалица за бетон, мјешалица за асфалт и сличне опреме. У питању је заиста један енорман пројект.

НН: Да ли то значи да ће нека насеља уз руту економски живнути?
КРАП: Наравно. То је увијек тако са насељима која се налазе дуж рута која се увијек економски развију. Имамо потребу за свим стварима за раднике које су иначе људима потребни, од смјештаја, хране, пића итд. У тим насељима увијек долази до миграција нових људи и увијек порасте вриједност некретнина и земљишта.

НН: Можете ли нам рећи колико ће времена треба за тај први лот и колико ће временски трајати вожња од Бањалуке до Добоја?
КРАП: За руту ове величине, око 70 километара, потребно је око три године за изградњу. А ако узмемо да се аутопутем у просјеку возимо 110 км на сат, можете лако израчунати колико ће бити краћа вожња. Ако сад требате више од сат и по, лако можете замислити колико ће то бити побољшање.

НН: Имате ли сличних пројеката другдје у Европи?
КРАП: Да. На примјер у Мађарској, гдје радимо задњи дио коридора М6. Градимо у Ирској. Потписали смо уговор у Санкт Петербургу за сличан пројекат. Прије 14 дана смо потписали уговор у Пољској, то је остатак аутопута до њемачке границе. Имамо одређене пројекте нафтовода, један у Црној Гори, један у Румунији, а имамо и сличну понуду у Албанији. Имамо пројекте и у Италији. То значи да ми радимо у цијелој Европи.

НН: Како послује "Страбаг" у садашњој економској кризи?
КРАП: За 2008. имамо предвиђени промет од више од 11 милијарди евра. Тренутно имамо преко 60.000 радника и јако добро котирамо на берзи. Наравно, и нас је погодила финансијска криза као и друге, али вјерујемо да ће за отприлике годину дана криза бити превазиђена. Хвала богу, и књига наруџби је пуна.

НН: Да ли ће се свјетска криза осјетити на послове у РС?
КРАП: Веома смо увјерени да ћемо добити комплетно финансирање за РС јер је већ прије годину дана владао велики интерес свјетских банака. Вјерујемо да ће барем половина, ако не и сви, и даље стајати иза пројекта тако да ћемо заједнички са Владом моћи завршити цијели посао.

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 24 Nov 2008, 22:52 
OffLine
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2008, 19:59
Postovi: 370
Lokacija: Pod Jasenom
Izvinjavam se sto smetam, ali- sta bi sa autoputem BL-Gradiska.. To se nesto ne spominje.. Nastavlja li se izgradnja??

_________________
...neda mi se objasnjavat´,
al´ ti se s´ time ne bi slago, garant!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 24 Nov 2008, 23:07 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
stalle je napisao:
Izvinjavam se sto smetam, ali- sta bi sa autoputem BL-Gradiska.. To se nesto ne spominje.. Nastavlja li se izgradnja??

Ради се, на сва три лота. Рок који је ова Влада поставила за завршетак аутопута Гламочани - Градишка је 31. јануар 2010. Направио сам ову тему да на једном мјесту испратимо дешавања око аутопутева, као са рафинеријом. На "грађевинским" форумима се пише далеко више, али ја ћу се трудити да пребацим већину информација, слика и рендера овдје, да се људи информишу и буду у току.

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 24 Nov 2008, 23:16 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Eво и приказа куда оквирно иду дионице:

SlikaSlika

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 27 Nov 2008, 15:50 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Траже додатна средства

БАЊАЛУКА, Извођачи радова на другој дионици аутопута Бањалука-Градишка траже од инвеститора још 7,95 до 11,93 милиона евра, односно додатних 10 до 15 одсто новца у односу на договорену цијену из основног уговора 79,5 милиона евра.

Директор ЈП “Путеви РС” Младен Лазендић рекао је за “ЕуроБлиц” да фирме “Конструктор” из Сплита, “Интеграл инжењеринг” из Лакташа и италијански “Видони” траже потписивање анекса уговора, позивајући се на цијену нафте која је била различита кад је уговор потписиван и када су извођени радови.

“Ангажовали смо стручњаке да направе анализу и да упореде цијене нафте. Тако да ћемо видјети колико су њихови захтјеви оправдани. Када постигнемо договор, онда слиједи захтјев за одобравање кредита од банака од којих смо позајмили новац за ову инвестицију”, рекао је Лазендић.

Он је додао да вјерује да ће ово питање бити ријешено послије Нове године.

Уговор са ова три извођача о градњи друге дионице аутопута подијељене у три лота потписан је у децембру прошле године. Радови, који су почели 28.марта, требало би да буду завршени најкасније до 31. јануара 2010. године.

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 28 Nov 2008, 09:35 
OffLine
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2008, 08:37
Postovi: 143
medi je napisao:
Траже додатна средства

БАЊАЛУКА, Извођачи радова на другој дионици аутопута Бањалука-Градишка траже од инвеститора још 7,95 до 11,93 милиона евра, односно додатних 10 до 15 одсто новца у односу на договорену цијену из основног уговора 79,5 милиона евра.

Директор ЈП “Путеви РС” Младен Лазендић рекао је за “ЕуроБлиц” да фирме “Конструктор” из Сплита, “Интеграл инжењеринг” из Лакташа и италијански “Видони” траже потписивање анекса уговора, позивајући се на цијену нафте која је била различита кад је уговор потписиван и када су извођени радови.

“Ангажовали смо стручњаке да направе анализу и да упореде цијене нафте. Тако да ћемо видјети колико су њихови захтјеви оправдани. Када постигнемо договор, онда слиједи захтјев за одобравање кредита од банака од којих смо позајмили новац за ову инвестицију”, рекао је Лазендић.

Он је додао да вјерује да ће ово питање бити ријешено послије Нове године.

Уговор са ова три извођача о градњи друге дионице аутопута подијељене у три лота потписан је у децембру прошле године. Радови, који су почели 28.марта, требало би да буду завршени најкасније до 31. јануара 2010. године.

Ma treba ljudima odobriti ova sredstva, to će samo neznatno uticati na konačnu cijenu po kilometru.

_________________
Држи ум свој у аду и не очајавај.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 28 Nov 2008, 11:42 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Почетак изградње аутоцесте Бања Лука - Сплит преко ХБЖ-а за годину и пол дана

Аутоцеста Бања Лука – Сплит најкасније за годину и пол дана почет ће се градити преко Херцегбосанске жупаније (ХБЖ). "Чекали смо да Влада РС-а потпише уговор са Штрабагом да бисмо ми могли наставити преговоре везане за изградњу аутоцеста кроз нашу жупанију.

Интензивно се воде разговори с четири компаније - Алпином, ПОРР-ом, америчком Бецхтел корпорацијом, чије представништво је у Њемачкој, и једним талијанским конзорцијем”, потврдио је за Дневни лист министар господарства ХБЖ-а Влатко Зрилић. Напомиње да се траса Млиништа - Гламоч - Ливно - Сплит у досадашњим разговорима с потенцијалним инвеститорима показала као најисплативија и најпожељнија.

Ова траса која је најбоља и економски најисплативија, требала би се везати на крак који иде из Бање Луке ка Купресу.

“Република Српска је пристала да се ми прикључимо на крак аутоцесте који иде 5-6 километара кроз РС”, каже Зрилић који је демантирао и задње информације да би РС, ако се траса према Купресу покаже као скупа и економски нерентабилна, могао одустати од изградње исте.

“Нема ништа од тога. Сада се ради студија изводљивости и 2010. требају започети радови. Цеста од Бање Луке ка Купресу ће се градити, а са сигурношћу идемо с трасом и кроз нашу жупанију”, потврдио је Зрилић. Према његовим ријечима, у идућих шест мјесеци изабрат ће се концесионар, након чега слиједи израдба пројектне документације и на концу, почетак радова.

“На прољеће бисмо требали имати инвеститора. Израдба пројектне документације би трајала најмање годину дана, а пред крај мог мандата би требала започети изградња аутоцеста кроз ХБЖ”, каже Зрилић, додајући да је на Влади и Скупштини ХБЖ-а усвојен просторни план жупаније, да имају сугласност од Ф БиХ, те да нема никаквих препрека да изградња аутоцесте крене. Зрилић такођер напомиње да им није потребно јамство од федералне Владе јер иста неће ништа инвестирати у овај пројект.

Када је у питању финанцирање, ХБЖ ће овај проблем ријешити тако што ће се аутоцеста дати инвеститору под концесију од 30 година, те ће му оставити могућност да гради бензинске црпке, хотеле, мотеле или ресторане уз трасу аутоцесте.

За изградњу аутоцесте Бања Лука – Сплит преко Херцегбосанске жупаније заинтересиране су четири твртке, казао нам је министар господарства ХБЖ-а Влатко Зрилић. Изградња аутоцесте, након што се стекну увјети и изради пројектна документација, требала би започети крајем 2010. и трајати око двије године.

“Овај пројект за нашу жупанију значи много у сваком погледу. Повезат ћемо се с највећим средиштима. Наша жупанија ће се економски, туристички и на сваки други начин развити. Такођер, ово је јавна инвестиција гдје би се запослио сав потенцијал жупаније”, поручује Зрилић и појашњава да је већина инвеститора по узору на Страбаг у својој понуди исказала жељу да за извођаче радова узме домаће твртке, што би аутоматски запослило огроман број људи из тог краја.

Такођер, ова аутоцеста била би од великог значаја за сусједну Хрватску, јер би се цестом преко Бање Луке и Купреса у великој мјери смањио пут од Нове Градишке до Сплита, закључује Дневни лист.

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 05 Dec 2008, 15:04 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Рок за еспропријацију до 30. јуна 2009. године

БАЊАЛУКА, Имовинско-правни послови на дионици аутопута Бањалука - Добој требало би да буду ријешени до 30. јуна 2009. године, како би аустријска компанија “Штрабаг” могла несметано да почме изградњу ове дионице аутопута, чија укупна дужина износи 71 километар.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске (РС) Недељко Чубриловић рекао је да је ова процјена резултат радног састанка који је данас одржао у Бањалуци са надлежним институцијама за рјешавање имовинско-правних послова и начелницима општина чију територију обухвата поменута дионица аутопута.

Он је подсјетио да је за рјешавање имовинско-правних односа на овој дионици аутопута потребно обезбиједити више од 70 милиона КМ.

“Ово је највећи пројекат који се икада радио на овом простору, а тешко је дочекати вријеме да неко на овај простор донесе капитал између 2,5 милиона до три милиона евра и да тај новац прође кроз фирме и институције РС”, истакао је Чубриловић.

Он је рекао да не сумња да ће “Штрабаг” испунити своје обавезе, што подразумијева обезбјеђивање средстава за рјешавање имовинских односа помоћу кредитне линије за Владу РС и да ће бити спреман, како је раније потписано у Протоколу, да већ у јуну идуће године преузме ову дионицу ради извођења радова.

“Обавеза локалне заједнице је да што прије уђе са својим службама у рјешавање имовинско-правних послова, односно да се идентификују проблеми и да оперативно раде заједно са институцијама РС на овом задатку”, нагласио је Чубриловић.

Он је подсјетио да наведена дионица аутопута пролази кроз општине Прњавор у дужини већој од 33 километра, кроз Лакташе већој од 14 километара, кроз Добој већој од 13 и кроз Дервенту 11 километара.

Чубриловић је рекао да је до сада на овом пројекту урађено доста, наводећи да је у фебруару 2005. године склопљен уговор са Саобраћајним институтом СИБ Београд за израду генералног пројекта и да је то окончано, затим израда идејног пројекта која је уговорена 2007. године са роком завршетка 14 мјесеци, чија је вриједност 1,2 милиона евра.

“Анексом уговора дефинисана је израда главног пројекта и очекујемо да он буде завршен и ревидован у марту наредне године”, нагласио је Чубриловић.

Он је подсјетио да је циљ овог пројекта да се развије инфраструктура и побољша саобраћај, повећа вриједност некретнина уз овај путни правац, те да се омогућ привреди РС да се што брже развија.

Чубриловић је рекао да су постојале четири варијанте за анализу ове трасе аутопута, од чега је прихваћена четврта варијанта као оптимална, истичући да она садржи 20 мостова и вијадуката укупне дужине 4 336 метара, док процијењена вриједност радова према овој варијанти износи 489 милиона евра, закључујући да је рок за комплетно рјешавање имовинско-правних односа на овој дионици до половине идуће године.

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 11 Dec 2008, 14:00 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Чубриловић: Аутопутеви ће бити грађени домаћим ресурсима

БАЊАЛУКА ,Сви материјали који буду уграђени у мрежу аутопутева кроз РС ће бити домаће производње, тврди Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза РС.

Чубриловић је објаснио да све компоненте које се користе за градњу аутопута, почев од камена, битумена, асфалта, металних конструкција за надвожњаке, мостове и ограде, заштитних фарби се производе у РС и БиХ.

“Ако узмемо у обзир да је Рафинерија у Броду почела с радом и да она производи битумене врхунског квалитета, онда се може рећи да је и тај материјал који се у великој мјери користи при градњи аутопутева домаћег порекла”, казао је Чубриловић.

Он је казао да из поузданих извора зна да се аустријски “Страбаг”, који ће градити мрежу аутопутева, већ увелико распитује за куповину одређених каменолома и предузећа која производе материјале неопходне за градњу аутопута.
“То је нови квалитет који доноси ова инвестиција”, казао је Чубриловић објашњавајући да ће поред директних средстава уложених у градњу аутопута, бити инвестирана и значајна средства у пратеће привредне гране које прате овај пројекат.

Чубриловић није могао да прецизира колика би та средства била, напомињући да ће се од градње путева окористити и оне гране привреде и пољопривреде које у овом тренутку можда не виде свој директан интерес у овом послу.

“Током градње путева предвиђа се да ће радити око 5.000 радника”, казао је Чубриловић додајући да ће се сви ти људи морати хранити што ће бити одлична прилика за локалне пољопривредне произвођаче да обезбиједе сигуран пласман својих производа.

Према његовим ријечима, осим неоспорне финансијске користи које доноси градња аутопута, много ће значити и долазак нових технологија, начина размишљања и подизања стандарда у пословању.

Перо Ћорић из Удружења металургије и прераде метала при Привредној комори РС, каже да су јавни радови генератор развоја, те сматра да ће у пословима градње аутопута посао наћи доста предузећа из металског сектора.
“Овај пројекат запослиће капацитете предузећа која се директно баве производњом конструкција или поцинчавањем, којих има у РС”, казао је Ћорић додајући да ће се отворити и бројна радна мјеста за раднике из металског сектора.

Борислав Адамовић, помоћник министра привреде, енергетике и развоја РС, каже да ће се при градњи аутопута користити велике количине камена, те да се очекује додатно упошљавање постојећих каменолома али и отварање нових.

Према његовим ријечима добро је што у БиХ има доста еруптивног камена који се користи за производњу завршног слоја асфалта.

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 11 Dec 2008, 15:57 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Postovi: 34875
Lokacija: mehr cash is' fesch :D
Citiraj:
БАЊАЛУКА, Имовинско-правни послови на дионици аутопута Бањалука - Добој требало би да буду ријешени до 30. јуна 2009. године, како би аустријска компанија “Штрабаг” могла несметано да почме изградњу ове дионице аутопута, чија укупна дужина износи 71 километар.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 19 Dec 2008, 17:40 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Тихомир Глигорић: Експропријација ће бити урађена у року

Тихомир Глигорић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне односе (РУГИПП), тврди да ће послови везани за експропријацију на дионици аутопута Бањалука - Добој бити завршени на вријеме уколико се промијени приступ раду и сви који су укључени у тај посао буду извршавали своје задатке.

Глигорић каже да ће његови радници радити прековремено суботама и недјељама, а уколико буде било потребе да ће разапети и шатор у Дервентском пољу, из којег ће радити како би се све стигло на вријеме.

Тврди и да је спреман да сноси одговорност уколико због РУГИПП-а буде био пробијен рок 30. јуна за увођење "Штрабага" у посао изградње дионице аутопута од Бањалуке до Добоја.

НН: Да ли је РУГИПП спремна за послове који јој предстоје?
ГЛИГОРИЋ: Након потписивања уговора са "Штрабагом" ми смо се већ почели припремати за овај пројекат с обзиром на то да је одређен кратак рок за рјешавање имовинско-правних послова који подразумијева пуно техничких радњи и субјеката који ће учествовати у томе.

НН: Да ли се почело већ са конкретним радњама?
ГЛИГОРИЋ: Врло је важно да што прије добијемо пројекат аутопута јер кад се он преда утврдиће се појас експропријације и тад почињу да теку рокови за правобранилаштво и геодетску управу. Иако пројекат још немамо, ми смо већ започели многе активности.

НН: Које су то активности?
ГЛИГОРИЋ: Радимо на дигитализацији путног појаса, већ је дигитализовано 14 катастарских општина, па су предузете све мјере да Управа са приватним сектором до 20. јануара 2009. године заврши послове дигитализације за преостале 23 катастарске општине кроз које ће пролазити траса аутопута. Кад се заврше ти послови, за пар минута ће се у потпуности моћи утврдити тачна линија аутопута.

НН: Шта се још тренутно ради?
ГЛИГОРИЋ: Расписан је тендер за послове геодетског снимања који долази послије дигитализације, односно цијепања парцела на терену. Трасу од 71 километар смо подијелили на седам лотова како бисмо што прије завршили тај посао. У тендерској документацији стоји да ће геодетска управа увијек моћи, уколико дође до проблема, да откаже извођача и да властитим ресурсима заврши посао у року.

НН: Да ли сте оспособљени технички, материјално и стручно за овакав посао?
ГЛИГОРИЋ: Управа је обезбиједила квалитетну опрему, а у рјешавању имовинских односа биће ангажовано 20 екипа, у које ће бити укључен искусан кадар из унутрашњости, како би се посао завршио у року.

НН: Да ли можете тврдити да ћете у року извршити посао који вам предстоји?
ГЛИГОРИЋ: Задатак Владе ће Геодетска управа извршити у року. Међутим, да би се успјело мора се промијенити схватање према раду - ради се само осам сати дневно. Мора се схватити да је ово капиталан пројекат који се дешава само једној генерацији и ако се буде радило 12 и 16 часова, суботом и недјељом, може се стићи. Управа већ функционише на тај начин и у овом тренутку екипе су већ на терену и не поставља се питање радног времена.

НН: Да ли сте спремни сносити одговорност уколико не завршите посао до краја јуна?
ГЛИГОРИЋ: Ја сам спреман да поднесем терет одговорности уколико не завршимо овај посао. Ипак, најмање је важно у јуну да ја кажем да нисам завршио посао и да ме Влада разријеши дужности, јер сам упропастио једну капиталну инвестицију. Зато је поштено рећи на почетку да уколико немам способности да то одмах кажем. Да би се ово завршило, рекао сам кроз шалу да ћу разапети шатор у Дервентском пољу и да ће службеници бити једна теренска јединица која ће завршити посао.

НН: Да ли ће бити довољно 70 милиона КМ за експропријацију 71 километра трасе?
ГЛИГОРИЋ: Мислим да се може уклопити у предвиђених 70 милиона КМ. За разлику од дионице према Градишци ова ће бити доста јефтинија, јер ће бити мање објеката за рушење.

НН: У којој дужини ће траса аутопута прелазити преко државног земљишта?
ГЛИГОРИЋ: Колики је тачно удио државног земљишта преко којег ће пролазити траса аутопута за сада се не може тачно говорити, јер се тај проценат тачно утврђује, али се може рећи да је знатно мањи од првобитно наведеног процента од око 70 одсто.

Опасност за пробијање рока

НН: Које су највеће опасности за пробијање рокова?
ГЛИГОРИЋ: У сриједу смо на састанку са пројектантом добили забрињавајућу изјаву да ће 20 километара трасе ријешити до краја фебруара, а да им до краја априла неће бити довољно да ријеше цјелокупну дионицу.
Влада РС треба да предузме све мјере како би пројектант завршио у предвиђеном року. Постоји опасност да уколико се не ријеши тај проблем буде пробијен рок. Ми њих не морамо чекати у смислу да нам кажу колика ће бити дебљина пута и друге техничке карактеристике, већ нас само занима осовина пута од које се мјери ширина експропријационог појаса.
За геодетску управу је то важно, и ми смо им то ставили до знања, да нам дају линију или појас експропријације како би могли несметано радити наш дио посла. Питање експропријације се не може рјешавати парцијално јер концесионар хоће да се за цијелу трасу регулишу имовинско-правни послови како би се увео у радове и добио потребне грађевинске дозволе.

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Dec 2008, 15:35 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Postovi: 4072
Da se ovako razmisljalo prije, ne bi sad imali komade cesta koje vode nekome direktno u kuću... Nadam se da će biti kako T. Gligorić kaže...


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 23 Dec 2008, 14:20 
OffLine
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2007, 18:54
Postovi: 484
Lokacija: Xizang
Samo da "si" napravi dupli posao :fadein: :) :D :lol:

_________________
"Daj više odmora jeziku nego rukama"
"Najbolja upotreba reči je ćutanje"
"Ako ste ućutkali nekoga niste ga i preobratili"
"Oni koji umeju da govore, govore kratko"


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 24 Dec 2008, 10:16 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Градња ће почети у планираном року

БАЊАЛУКА, Изградња дионице аутопута од Бањалуке до Добоја почеће као што је и планирано 30. јуна идуће године без обзира на све проблеме који се појављују у припремама за овај посао, тврди Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза РС.

“Ми не смијемо одустати од договорених термина са ‘Штрабагом’ без обзира на нашу тренутну неспремност да примимо оволики обим посла на све институције и без обзира на кризу која може да задеси и овај пројекат”, казао је Чубриловић.

Министар Чубриловић је рекао да није у потпуности задовољан координацијом рада “Путева РС”, Геодетске управе за имовинскоправне односе и Правобранилаштва РС истичући да највише “шкрипи’ у “Путевима” који посао схватају олако.

“Ми имамо упозорење из Геодетске управе да не добијају правовремене информације од ‘Путева’ и видјећемо како то да превазиђемо”, рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, најважније је да Геодетска управа добије осовину пута, а очекује да ће се то десити најкасније у фебруару како би могли да заврше највећи дио посла до шестог мјесеца.

Чубриловић је истакао да градња овог пута сигурно неће стајати због недостатка новца, додајући да је Влада РС спремна да започне финансирање експропријације из властитих средстава, док “Штрабаг” не обезбиједи потребну кредитну линију за те намјене.

Министар саобраћаја и веза каже да је Влада од “Штрабага” добила увјеравања да овај пројекат неће угрозити глобална криза, најављујући да већ од прољећа креће низ активности и за друге дионице мреже аутопутева кроз РС.
Младен Лазендић, директор “Путева РС”, казао је да ће хрватска компанија ИГХ, која ради пројекат за дионицу пута Бањалука - Добој, доставити пројекат за осовину тог пута у фебруару наредне године.

Лазендић је рекао да ће то бити довољно Геодетској управи за имовинскоправне послове да започне са пословима експропријације.

Директор “Путева РС” је рекао да је са ИГХ првобитно потписан уговор о изради идејног пројекта, а да се затим анексом уговора од те конструкторске куће затражила израда и главног пројекта.

“Прошле године је потписан уговор за израду идејног пројекта, а анексом који је потписан ове године предвиђа се завршетак генералног пројекта до краја наредне године”, казао је Лазендић.

Он је ипак рекао да ће се до јуна мјесеца припремити једна етапа, како би “Штрабаг” ушао у посао када је планирано.

Тихомир Глигорић, директор Геодетске управе за имовинскоправне послове, казао је да ће уколико се добије тражена осовина 1. фебруара моћи остварити планирана динамика радова Управе на пословима експропријације која треба да буде завршена до краја јуна наредне године.

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Jan 2009, 12:28 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Обилазак аутопута Бањалука-Окучани

ГРАДИШКА, 2. ЈАНУАРА (СРНА) - Чланови Савјетодавно-оперативног тима за убрзавање и рјешавање имовинско-правних односа на траси аутопута Бањалука - Окучани утврдили су данас приликом обиласка дионице пута у дужини од 6,5 километара, од Саве према Градишци, да се радови одвијају према предвиђеном плану.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је новинарима да извођач радова прати динамику изградње пута и да не би требало да дође до пробијања рокова.

Чубриловић је додао да "Електрокрајина" не ради свој дио посла паралелно са извођачима радове што може довести до поскупљења радова на овој траси аутопута.

"На овој дионици до сада је уграђено око 400.000 кубика насипа, а урађени су и елементи за надвожњаке. На овој дионици нема неријешених имовинско-правних односа који би ометали радове, те се од маја интензивно ради", објаснио је Чубриловић.

Он је нагласио да ће бити испоштован рок завршетка радова, а то је 29. јануар наредне године.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Тихомир Глигорић изјавио је да је до сада ријешено више од 800 захтјева за рјешавање имовинско-правних односа и потврио да се динамика радова одвија према предвиђеном плану.

Он је додао да се до краја фебруара очекује и рјешавање неких захтјева грађана за приступне путеве.

Данашњу трасу пута од Саве према Градишци, осим Чубриловића и Глигорића, обишли су и директор Јавног предузећа "Путеви РС" Младен Лазендић и републички јавни правобранилац Слободан Ракуљ, као и извођачи радова на овој дионици.

Након данашњег обиласка трасе чланова Савјетодавно-оперативног тима за убрзавање и рјешавање имовинско-правних односа на траси аутопута Бањалука - Окучани, Влада РС донијеће закључке и евентуално предузети додатне мјере.

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 08 Jan 2009, 13:51 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Пројекат за мост на ријеци Сави готов у мају

БAЊA ЛУКA - Пројекат изградње моста на ријеци Сави у Градишци требало би да буде готов до маја ове године и Република Српска има обезбијеђена средства за свој дио посла, изјавио је министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић.

- Како је то пројекат који реализујемо заједно са Хрватском, чекамо да одређене проблеме ријеши и предузеће "Хрватске цесте" како бисмо почели са његовим спровођењем - рекао је Чубриловић.

Он је додао да ће тачан износ средстава која ће Српска издвојити за изградњу моста бити познат послије израде пројекта, али да је ријеч о износу између 15 и 20 милиона марака.

Чубриловић је подсјетио да Српска треба да издвоји средства за изградњу пола моста, а за другу половину задужена је Хрватска, као и за 9,5 километара аутопута према коридору десет.

Меморандум о сагласности којим је дефинисан заједнички интерес и спремност на градњу потписан је 21. априла 2004. године у Требињу.

Потписали су га тадашњи надлежни министри из Српске и Хрватске, Бранко Докић и Божидар Калмета.

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 10 Jan 2009, 17:49 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Postovi: 4072
U Hr je malo guravo ovih dana ali nadamo se da nece iznevjeriti...


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 11 Feb 2009, 18:29 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Влада- Штрабаг: Реализација тече предвиђеном динамиком

БАЊАЛУКА, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Реализација пројеката изградње аутопута Бањалука - Добој тече предвиђеном динамиком, потврђено је на састанку представника Владе Републике Српске и аустријске компаније "Штрабаг".

Помоћник министра саобраћаја и веза РС Миле Бајалица рекао је да су јуче на састанку у Бечу усаглашавани документи о формирању заједничког предузећа и да би до краја мјесеца требало да буде поднесен захтјев за улазак фирме "Аутопутеви РС" у заједничко предузеће.

Бајалица је за "Независне новине" рекао да је на састанку оцијењено да све радње у вези са почетком градње аутопута Бањалука - Добој теку према плану.

Концесионим уговором потписаним између Владе РС и "Штрабага" предвиђено је формирање заједничког предузећа које ће бити 90 одсто у власништву ове аустријске компаније, а 10 одсто Владе РС, те да ће то предузеће формирати још пет потпредузећа за сваку дионицу аутопута с истим односом власништва.

Бајалица је навео да су представници Владе РС раније имали састанак и са хрватском конструкторском кућом ИГХ, која ради пројекат за тај аутопут, те да су добили увјеравања да ће до краја фебруара доставити дио пројекта пута који је потребан за парцелизацију трасе.

Преговори између Владе РС и аустријске компаније "Штрабаг" трајали су двије године а у новембру прошле године потписан је уговор о изградњи аутопута вриједан скоро три милијарде евра.

Уговор су потписали премијер РС Милорад Додик, министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић и директор пројеката компаније "Штрабаг" за централну и источну Европу Рудолф Краф.

Уговором је предвиђена изградња аутопута између Лакташа и Добоја, дио коридора Пет це кроз РС, аутопута између Гламоча и Купреса, Бањалука и Новог Града те Јакеша и Бијељине.

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 11 Feb 2009, 18:30 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Postovi: 1592
Радуљ: Грађани ће добити правичну надокнаду

БАЊАЛУКА, 11. ФЕБРУАРА (СРНА) - Грађани, чија имовина буде изузета због изградње ауто-пута Бањалука - Добој, добиће правичну накнаду која им по закону припада, изјавио је правобранилац Републике Српске Слободан Радуљ на састакну са представницима општине Прњавор.

Радуљ је навео да је рјешавање имовинско-правних односа веома комплексан посао и да захтјева ангажовање више институција, укључујући и локалну заједницу, оцијенивши да се овај посао може успјешно завршити само заједничком сарадњом, а у интересу РС и свих њених грађана.

Директор Републичке управе за геодетско и имовинско правне послове Тихомир Глигорић рекао је да општина Прњавор представља велики значај за овај пројекат јер кроз њену територију пролази 33,5 километара ауто-пута.

Глигорић и Радуљ информисали су јуче представнике прњаворске власти о предстојећим активностима на изградњи ауто-пута Бањалука - Добој, с обзиром да су закључком Владе РС ове двије институције задужене да у приоритету и постављеним роковима заврше технички и правни дио изградње трасе, саопштено је из Кабинета начелника општине Прњавор.

Глигорић је навео да је у техничком дијелу завршена геодетска мрежа и дигитализација и да сада подручне јединице геодетске управе и земљишно-књижне канцеларије - грунтовнице треба да обезбиједе катастарске и земљишно-књижне податаке да би Правобранилаштво РС могло утврдити, односно предложити Влади РС општи интерес за експропријацију.

Према ријечима надлежних из одјељења за експропријацију геодетске управе, план експропријације биће детаљно дефинисан крајем фебруара и посредством локалних заједница биће доступан грађанима на увид.

_________________
Slika
Српска - аутопутеви | Srpska - motorways


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1085 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs