banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 01:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Dec 2008, 19:14 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Dec 2007, 19:56
Da li je neko vodio psa sa nasih podrucja(BH zdravstvena knjizica i cip)preko Hrvatske,Slovenije,Austrije ili Italije,Svajcarske?Ima li neko iskustva sa bilo kojom od ovih granica?Da li je dovoljno imati cipovanog psa i vakcine uredno upisane u zdravstvenu knjizicu ili je potrebno jos nesto?Znam (iz iskustva nekoliko mojih prijatelja koji su doveli pse iz HR u Svajcarsku ili Italiju) da je za pse sa HR zdravstvenom knjizicom i cipom,dovoljno samo to!Ali,isto tako znam za par slucajeva kada psima iz Srbije nije dozvoljen ulaz u Sloveniju,jer nisu imali uradjen test krvi na bjesnilo...ali mi nije jasno sta je sa stencima,u tom slucaju,koji su mladji od 3 mjeseca i ne moraju biti vakcinisani protiv bjesnila?Zna li neko istinu u citavoj prici?

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2008, 20:56 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Dec 2008, 16:59
Nije ti dovoljna samo knjizica. Za zemlje EU osim uredno cijepljnog pasa, te zavedenih svih cijepljenja u njegovu zdravstvenu knjizicu, potreban ti je i certifikat , tj potvrda da je pas cijepljen protiv bjesnoce.
Potvrda vazi 3 mj od datuma izdavanja, to je ono sta znam da traze u SLoveniji, Madjarskoj, Austriji i ostalim zemljama EU.
E sad, moj pas ima EU passport, ja sam u Hrvatskoj, a opet mi treba taj certifikat.

Nekad ga ne traze, a nekad da.... kod nas je cijena cca 10 e. To izdaje veterinar kod kojeg vodis ljubimca. Mozda najbolje njega da pitas, oni ti to moraju znati...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2008, 21:12 
Početnik
Početnik

Hvala ti na odgovoru!Ali,sta u slucaju kada je u pitanju stene,od recimo neka 2 mjeseca,pa nije vakcinisano protiv bjesnila,i ne moze imati vakcinu stariju od 3 mjeseca!?A kako si ti dobio/la taj EU passport za psa?

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2008, 21:08 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Dec 2008, 16:59
Pas prije 3 mj ne smije biti cijepljen protiv bjesnoce. trebao si napisati da se radi o stenetu. Nakon 3 mj, obveza cijepljnja je, s tim sta onda moras cekat 3 tjedna i vaditi antitijela. Dakle, da pojasnim, ak je stene do 3 mj starosti, onda ne mora imati rabbis- a ako je od 3 mj do 6 mj starosti, onda moras imati bjesnocu, te antitijela na bjesnocu, koja se zapravo cekaju 3 - 4 tjedna.

Psi stariji od 12 mj moraju samo imati certifikat da je pas cijepljen, za ulazak u zemlje eu.
EU passport, moja cura je dobila jer je rodjena u belgiji, pa je za izvoz iz belgije imala spreman eu pass, zapravo ne samo za izvoz, neg svi psi koji su ostenjeni u eu dobiju taj pass.

moras reci o cemu se radi, da ti znam tocno dati podakte. Da li kupujes stene negdje u zemlji eu, pa ga prevozis iz jedne u drugu zemlju i uvozis u bih? Ili nesto sasvim trece?!?!

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2008, 15:12 
Početnik
Početnik

I moja dva psa imaju Eu Pass,jer je kujica iz Italije,a muzijak iz Portugala,radi se o rasi Yorkshire Terrier.Oba su u Banjaluci i kujica iduci mjesec ocekuje stenad...jedno stene zelim odvesti u Svicarsku,i zanima me kako i sta da uradim,da ne bi bilo problema na granici.A u svakom slucaju,stene ce biti mladje od 3 mjeseca.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]