Pitanje koje se cesto postavlja jeste uloga i znacaj svetitelja u Pravoslavlju i uopste u Hriscanstvu. Pa tako, i misljenja o ovom pitanju variraju od onih da je bilo kakvo slavljenje protivno Svetom Pismu - Protestanti, pa do misljenja da nema nista loseg u tome - Pravoslavni.
Reci cu par reci o ovoj temi iz Pravoslavnog ugla...
Vera nas uci da smo svi gresni, i da treba da se borimo protiv greha. Koliko smo u tome uspeli, videce se na strasnom sudu. Jedne duse ce da udju u carstvo neesko, dok druge nece. One koje udju u carstvo nebesko imace vecni zivot, dok ce druge imati vecnu muku i progonstvo (MAT 25;46). Pravoslavni Hriscani veruju u jednoga Boga u trojicnom obliku, Oca, Sina i Svetoga Duha. Medjutim, svetiteljima se daje veliko postovanje i cast, kao onima koje je Bog vec proslavio i za koje se zna da su sa Bogom. Uzmimo za primer Mariju Devu. Ona je sama za sebe prorokovala: "otsad ce me zvati blazenom svi narastaji" (LUKA 1;48). Iz ovoga je jasno da majka Bozija ima itekako vaznu ulogu i za svoga zivota, a i posle.
Bozja - Pravoslavna Crkva obuhvata sve njene clanove, kako zive, tako i one koji su se upokojili. Dileme oko toga da li ziveti ili se upokojiti i otici kod Hrista imali su i sami Apostoli (FIL 1;23, 2 KOR 5;8). Naravno, sam Bog je taj koji odlucuje o duzini naseg zivota. Pravoslavni se u svojim molitvama mole za sebe, ali isto tako i za svoje bliznje, rodbinu i celo covecanstvo. Upokojeni u Hristu nastavljaju da se mole i za sebe a i za sve nas, jos uvek zive.
Svetitelji su oni koje je sam Gospod Bog proslavio i za njihovog zivota, a i posle. Postoje silna svedocanstva o nadljudskom idrzavanju muka, o cudesima koja su se desavala na grobovima i mostima svetitelja, koja su moguca jedino uz blagoslav Bozji. Bog proslavlja svetitelje (JOVAN 17;22), i kroz silu Duha Svetoga kojim su ispunjeni, oni gledaju slavu Gospoda Boga ali i istovremeno i ceo nas zivot na zemlji. Sam Hrist je pokazao da upokojeni znaju sta se desava na zemlji kada je rekao : "Avraam, otac vas, bio je rad da vidi dan moj; i vidje, i obradova se." (JOVAN 8;56).
Svetitelji su oni koje Bog proslavi, i kada se Pravoslavni obracaju svetiteljima, mole ih da se zauzmu za nas kod Gospoda, i na taj nacin pojacaju nasu molitvu. Samo Sveto Pismo nam govori o moci zauzimanja svetitelja (JOV 42;8, JAK 5;16-18) za druge kod Boga. Ako su to mogli za zivota, onda to mogu i kao upokojeni. Samim tim sto je Isus Hrist nas jedini spasitelj i posrednik izmedju Boga i ljudi, to jos uvek ne znaci da ne treba da se molimo jedan za drugoga, bas kako nam i Biblija nalaze. O neophodnosti nase molitve govore mnogi delovi Svetog Pisma: (2 KOR 1;11, RIM 15;30, FIL 1;19, FILIM 1;22). Pa kako god se mi molimo jedni za druge, tako se pomolimo i za svetitelje u nadi da ce se oni pomoliti Bogu za nas. A za njih znamo da su vec sa Bogom, i da su mu samim tim daleko blizi, i da je snaga njihove molitve daleko jaca.
Proslavljanje svetitelja jeste proslavljanje onih koje je sam Bog proslavio, cije je molitve uslisio i koje je primio u svoje carstvo nebesko. Setimo se samo svetitelja Svetog Save, na cijim mostima su se desavala cudesa da se mnogi ljudi okupljali i bili svedoci cudesnih iscelenja. Tolika su se cudesa desavala da su mnogi poturceni Srbi a i sami Turci prelazili na Hriscanstvo. I kada je o tome cuo sultan, naredi crnom Sinan-Pasi da ih spali. Pored toga, duh Svetog Save je neunistiv i do dana danasnjeg a i u veke vekova. Proslavljanje svetitelja ne znaci stavljanje njih na mesto samoga Boga, jer je On taj u koga svi Pravoslavni veruju i koga slave, u nadi da ce i On proslaviti nas. Proslavljanje svetitelja nije nista drugo doli ukazivanje neophodne pocasti. Pri tome, sva slava pripada samome Bogu, kao sto to govore i nase molitve.
Pozdrav.
_________________ Маран Ата
|