Kako je Josif dospeo na dvor faraona, cara egipatskog?
Jedini Josif je znao da protumači carev san. Zato ga je faraon izveo iz tamnice u koju je bio nevin bačen. Tumačenje snova je bio dar Božji.
Kako su živeli Jevreji u Egiptu?
Stari Jakov i njegovi sinovi su došli zbog gladi u Egipat kod Josifa, upravitelja cele egipatske zemlje. Dok su Egipćani pamtili njegova dobročinstva, Jevreji su živeli dobro. Kasnije su živeli veoma teško, radeći kao robovi.
Šta su zidali Vavilonci?
Vavilonci su zidali ogromnu kulu. Hteli su da vrh kule dopre do neba. Tako su hteli da prkose Bogu. Zato je Bog pomešao jezike i graditelji nisu mogli da se razumeju. Oni su se razišli i tako su postali razni narodi koji govore različite jezike. Tako uvek biva: kad god ljudi zidaju ili čine bezbožna dela, udaljuju se ne samo od Boga nego i jedan od drugoga. Useljava se u njih mržnja i pometnja, kao u graditelje Vavilonske kule.
Ko je bio Mojsej?
On je od Boga određen da bude osloboditelj Jevreja iz ropstva egipatskoga. Njemu se na brdu Horivu javio Angeo u plamenu ognjenom, iz kupine koja je gorela a nije sagorevala. Mojsej je tu prvi od ljudi saznao Ime Božje, koje glasi: Ja sam onaj koji jeste (Jevrejski: JAHVE). Onaj koji mu se javio bio je Bog Slovo, Bog Reč. On se u poslednja vremena rodio od Deve, koja Ga je rodila i ostala Devojka, kao što je kupina gorela i nije sagorevala.
Kako je Mojsej izveo jevrejski narod iz egipatskog ropstva?
Izveo ga je Božjom pomoću. Bog je popustio kazne na Egipćane i učinio da Mojsejev štap bude čudotvoran. Tim štapom udario je on po moru i vode morske su se razdvojile, da bi jevrejski narod izašao iz Egipta u Zemlju Obećanu.
Kako su se Jevreji hranili u toku četrdesetogodišnjeg lutanja po pustinji?
Bog im je davao čudesnu Manu i jata prepelica. Mana je bila predukazanje Svete Tajne Pričešća Krvlju i Telom Hristovim, Hlebom koji silazi s nebesa i daje se za život sveta.
Gde je Mojsej dobio Deset zapovesti Božjih?
Dobio ih je na Sinajskoj gori. Deset zapovesti Božjih glase:
1. Ja sam Gospod Bog tvoj; nemoj imati drugih bogova osim Mene.
2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti.
3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svog.
4. Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i obavi sve poslove svoje, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvome.
5. Poštuj oca svoga i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.
6. Ne ubij.
7. Ne čini preljube.
8. Ne ukradi.
9. Ne svedoči lažno na bližnjega svoga.
10. Ne poželi ništa što je tuđe.
Ko je bio David, a ko Golijat?
David je bio car Izrailski, a Golijat vojnik filistejski, divovske veličine i snage. Na dvoboju, David, iako još mladić ubio je kamenom iz praćke grdosiju Golijata.
Šta su Psalmi Davidovi?
Psalmi su molitve u stihovima. Njih je David ispevao kad je bio radostan ili tužan. Ima 150 psalama. U nekima od psalama David se kaje za svoje grehe, u drugima slavi Boga, u trećima proriče dolazak Spasitelja sveta. Tako u jednome od njih opisujući, kao da gleda, Njegovu lepotu kaže: "Ti si najlepši među sinovima ljudskim, blagodat teče iz usta Tvojih". Psalmi su bili kroz vekove, pa i danas, najomiljenije molitve hrišćana i Knjiga koja potresa i budi iz duhovne učmalosti najokamenjenije srce ljudsko.
Ko su bili Proroci?
Proroci su sveti Božji ljudi koji su objavljivali volju Božiju narodu Izrailskom i ostalim narodima Starog zaveta. Najpoznatija su četiri velika proroka: Isaija, Jeremija, Ezekil i Danilo. Oni svojim rečima i životom, kao i svojim knjigama, izobličuju zlo i greh, propovedaju pokajanje i vrlinu u ispunjavanju Zakona Božjeg. Bog im je otkrio, pre toliko vekova, Hristov božanski Lik, njegovo Rođenje, stradanje za grehe sveta i slavno Vaskrsenje.
Šta je Pasha?
Pasha je starozavetni praznik koga su Jevreji u proleće svetkovali u spomen čudesnog oslobođenja iz ropstva egipatskog. Toga dana su oni, pored beskvasnog hleba i gorkog zelja, jeli na žrtvu prineto pashalno jagnje. Time su se sećali gorkog ropstva i prolaska kroz Crveno more u slobodu.
I novozavetna Crkva ima svoju Pashu, Uskrs. Pasha Starog zaveta je bila priprema za ovaj Praznik nad praznicima kada se svetkuje Jagnje Božje, Hristos Gospod, koji je svojom smrću i svojim vaskrsenjem oslobodio grešno čovečanstvo iz ropstva đavolu i od okova smrti.
_________________ Маран Ата
|