BL4ever je napisao:
Citiraj:
Ne mogu se rezultati "tumaciti"...pravila ispitivanja javnog mnjenja su veoma precizna..
.
Ovo je djelomično tačno. Oglašivačima je i te kako bitno ko ima najveći share i kada.
Slazem se sa ovim, oglasivaci zbog kojih, ponavljam to, se i rade ispitivanja zato uzimaju kompletna istrazivanja a vrlo cesto imaju i svoje zahtjeve za agencije koje se bave istrazivanjem...vjeruj mi upucen sam, imao sam ovaj predmet na FON-u
BL4ever je napisao:
Ko je "kriv ili zasluzan" za to pokazace vrijeme....
Šta će pokazati vrijeme? Da niko nije bio u pravu?
[/quote]
Ne znam zasto si mi ovo izvukao iz konteksta...Kao sto rekoh RTRS i FTV su u proteklom periodu imali zavidan skok gledanosti...RTRS je recimo sada najgledaniji u RS nakon pune tri godine i ima 8,3% na nivou BiH cak vise negoli 2002, tj blizu 20% u RS... kada sam se upitao ko je kriv ili zasluzan mislio sam upravo na skok gledanosti ove 2 kuce....da li je samo OT kriv ili zasluzan", pokazace vrijeme...
BL4ever je napisao:
Drug, jesi li primjetio da se količina reklama za pojedine proizvode povećala u Hrvatskoj, a smanjila na TV stanicama na sjeveru BiH? Da li ti to govori nešto?
Nevezano za ovu temu, ali da li si primjetio da pojedini oglašivači prave reklame tipa Hrvatska + BiH (isti glasovi, ista podloga, iste TV...)? Već imaju reklame tipa Srbija + BiH, a uskoro će čak čak Južna Evropa, svi Sloveni...
?
Iskreno nisam primijetio...primijetio sam nesto drugo....da je veliki broj kompanija iz Srbije na PinkBH a i da se veliki broj klijenata Nove TV nalazi na OBN...Ali ako i jeste i tako kao sto kazes volio bih da das neke konkretne pokazatelje - brojkama ako ima neki link, jer bi to mogla biti zanimljiva tema...U svakom slucaju globalizacija je trend pa me ne bi iznenadilo...Dovoljan pokazatelj tzv "globalizacije u medijskom sektoru" je da su obe tv kuce sa nacionalnom koncesijom u BIH u rukama - stranaca ( Caleta i Mitrovic ), obe komercijalne tv kuce sa nacionalnom koncesijom u susjednoj Hrvatskoj - takodje ( RTL i Nova ), a u Srbiji od 5 komercijalnih kuca sa nacionalnim pokrivanjem samo je ostala jos Tv Avala ali je ovih dana i ona prodata -RTL grupaciji. Pisalo se o tome na temi "Jesen na Tv Avala"
BL4ever je napisao:
Drug, pogledaj podatke za RS i sve će ti biti jasno...
Moraju objaviti jer je gledanost ino kanala OGROMNA, ZASTRAŠUJUĆA, pa čak i PORAZNA za domaće kanale
Za 2006. godinu Druge Ino TV 40% i više, najgledanija domaća 13%.
Da nije neka INO TV gledanija od domaćih?
Da pogodim koja? Ili koje?
Da jedna nije iz Bg a druga iz Zg?
Možda obrnutim redoslijedom?
Tacno da su mediji iz susjedstva najgledaniji u BiH...Cifra od 30% na nivou BiH i oko 40% je porazavajuca za domace medije...za Hrvatsku nemam podatke, ali u Srbiji je recimo oko 5-7%.
Ima vise razloga za sto je gledanost kanala iz regiona velika, od geografije RS i BiH pa do etnicke strukture stanovnistva pa do politickih cinjenica ali i naravno do loseg kvaliteta domaceg programa...
Inace ovdje cesto ljudi brkaju babe i zabe...Nikada pojednacno niti jedna televizija iz susjedstva nije bila "najgledanija"...radio sam u do prije godinu dana u jednom print mediju pa sam imao uvida u stanje, ali grupno jeste tako pa se cesto pobrkaju loncici...
Do 2005. godine recimo, na uzorku RS najgledanije televizije iz susjedstva bila su HTV 1,2,3 i Nova TV na zapadu te RTS1,2,3, i Pink Srbija na istoku, solidnu gledanost na istoku je imao jos i BK…I oni su svi skupa uz vrlo mali postotak ostalih imali u prosjeku od 25-30%, ( od ovoga postotka HTV i RTS najvise ) dok je RTRS recimo sam tada imao od 12 – 18% a Pink BH koji je startovao polovinom 2003 vec naredne godine oko 16%.
Prelomna godina i u susjedstvu je 2005. Te godine se u susjednoj Srbiji zavrsava tender za nacionalne koncesije I umjesto BK sada na nacionalnom nivou se u na istoku RS mogu vidjeti I B92, Fox, Avala…dok se u susjednoj Hrvatskoj pojavljuje RTL, koji je vrlo brzo izbio na vrh i u komsiluku… To se odrazava naravno i na nas pa je osim standardnih gledalaca gore pomenutih stanica broj gledalaca tv kuca ( bez trecih kanala javnih servisa ) iz susjedstva porastao sa 30 na 44%, ( RTL je pokupio najvise) gdje je otprilike i sada trenutno, sto ne zanci da ce tu I ostati jer je odskora RTS prisutan u kablu i na zapadu i krajnjem jugu RS…
Ali, ponavljam
ali RTRS recimo sada samostalno ima blizu 20% u RS, Pink je vrlo blizu, sto je ipak nedostizno za stanice iz susjedstva ( na zalost ili na srecu

)…
Ipak sve to sto je gledanost ino medija u RS velika je po mom misljenju veoma dobro, jer ce natjerati domace tv kuce da kupuju i prave sto kvalitenije programe