banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 13:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 108 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Nekretnine
PostPoslato: 20 Nov 2008, 14:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2007, 23:37
opet izmisljanje tople vode kao sa fiskalizacijom!
koliko evropskih zemalja je uvelo fiskalne kase?
austrija je cekala da vidi kakvi ce efekti biti u srbiji i jos ih nisu uveli!!!!1

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2008, 14:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2006, 07:56
shoole je napisao:
Masinho, сад кад те нападну ликови овдје... Само ти имаш болну тачку, ту везу са СНСД....

Ooo, Shoolajiću, Shoolajiću, i ti imaš tu bolnu tačku, taj orkestar na tvom avataru otkriva tvoje porijeklo, i ljevčanske gene, a frizura... bolje da ne pričamo, jooooj :lol:

Spremno čekam napade političkih neistomišljenika, uz pomoć majlili i medi...

Što bi reko Maximus:"We can only survive if we stay together" :angry4:

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2008, 14:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Masinho, само ме јебе килажа, тек сам стигао до 100 кила..
А шта рећи за остало?... Што би рекао Max Cavalera: "Roots, bloody roots"!

Не знам колико си пратио причу на овом форуму, један дио људи ће да дискутује са тобом аргументима, али ће један дио пун предрасуда да те напада и кад је јасно да си у праву...
Али ако ништа друго, развиће се квалитетнија полемика на форуму!

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2008, 14:42 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2006, 07:56
Ma znam ja da ima čobana svakakvih, ali čisto pišem da se utvrdi gradivo :roll:

Ajmo mi kući, žene nas čekaju sa ručkom! 8)

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2008, 15:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
pierredevil je napisao:
opet izmisljanje tople vode kao sa fiskalizacijom!
koliko evropskih zemalja je uvelo fiskalne kase?
austrija je cekala da vidi kakvi ce efekti biti u srbiji i jos ih nisu uveli!!!!1

Ја колико сам информисан, у Србији је фискализација донијела феноменалне резултате, далеко боље од очекивања.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2008, 18:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

a jel uvedena samo u beogradu a da ostatak zemlje to nema kao sto je kod nas uvedena u pola drzave?

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2008, 20:18 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Problem je što tih pola države žive na naš račun jer se kod nas sada sakupi više poreza i autom. njima pošalje... A niti oru niti kopaju...

Ono što mene raduje u svoj ovoj priči je što konačno zadovoljno gledam u kiselo lice komšije koji mora da mi izda račun kada kupujem namirnice....

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2008, 23:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pierredevil je napisao:
a jel uvedena samo u beogradu a da ostatak zemlje to nema kao sto je kod nas uvedena u pola drzave?

Зашто је проблем што су фискалне касе уведене само у Републици Српској, конкретно? Мислио сам да смо то већ разјаснили на форуму ...

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2008, 23:12 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
^^^ Ako se uzme da se u oba entiteta proporcionalno krade porez i ako se ima na umu da se sakupljeni porez dijeli u omjeru X:Y (RS:FBiH) sada će odnos sakupljenog poreza da se izmijeni u korist RS tj X raste a samim tim i krajnja suma od koje dio dobija federacija iako prstom nije mrdnula da smanji krađu poreza niti da smanji troškove svojih 8978 kantona....

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2008, 23:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ја сам већ наводио, али ево опет:

1) Коефицијент расподјеле прихода од индиректних пореза зависи директно од евидентиране јавне потрошње. Фискализација омогућава прецизније евидентирање јавне потрошње, а она ће несумњиво скочити након процеса фискализације јер ће сав онај нерегистрован промет сада већином бити регистрован, па ће и Република Српска имати право на већи удио од расподјеле.

2) Како сада доста нерегистрованог (нелегалног) промета постаје регистрован, то се евидентира и већа добит. А повећањем евидентиране добити повећавају се и приходи од пореза на добит, који спада у директне порезе.

3) Је ли ико од вас размишљао о томе који је политички и афирмативни значај тога што Република Српска уводи фискалне касе и тиме крајем године завршава реформу комплетног пореског система?

ФБиХ хоће ни крива ни дужна убирати одређена средства, али јеби га, то је колатерална штета. :D

Ако ништа друго, бар ми је драго што угоститељи више неће закидати људе, нарочито по клубовима. Рачун молим лијепо, и довиђења ...

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2008, 23:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
majlili je napisao:
nisam iz laktasa, to nema veze. porez na nekretnine i uopste porez se placa svugdje u svijetu. nije to izmislio m. dodik.
a izvini, sticajem okolnosti, ja sam naslijedila neke nekretnine u BL, za neke me veze jaka sentimentalna vrijednost i uspomene na djetinjstvo, ali sadasnjost je opet nesto drugo. jednu od njih sam prodala teskog srca jer sam imala poprilicne troskove i izdatke a kredit mi se nije uzimao, to je zivot. kalkulacija. na zalost, cinjenica... lakse mi je bilo prodati staru a uloziti u drugu koju imam i jos u stan, i jos novca ostane da uzivas....
ne razumijem, zar da nemas sta jesti, ali zato zivis u svojoj kuci od 300 kvadrata samo zato jer su ti to baba i deda ostavili.... sem toga i za odrzavanje kuce treba poprilicno novca...

JEDNU OD NJIH SI PRODALA i ulozila u drugu i stan.... :roll: a sta ce oni koji imaju samo jedno a u manje ne mogu jer ih je puno npr.,ili oni koji i kada prodaju ne mogu naci nista adekvatno za te pare,najbolje da nam otvore i jedno sator naselje ali bi i tu trebalo placati neki ZIBL ili zemljarinu ili vec nesto.... :(

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2008, 08:02 
malka je napisao:
majlili je napisao:
nisam iz laktasa, to nema veze. porez na nekretnine i uopste porez se placa svugdje u svijetu. nije to izmislio m. dodik.
a izvini, sticajem okolnosti, ja sam naslijedila neke nekretnine u BL, za neke me veze jaka sentimentalna vrijednost i uspomene na djetinjstvo, ali sadasnjost je opet nesto drugo. jednu od njih sam prodala teskog srca jer sam imala poprilicne troskove i izdatke a kredit mi se nije uzimao, to je zivot. kalkulacija. na zalost, cinjenica... lakse mi je bilo prodati staru a uloziti u drugu koju imam i jos u stan, i jos novca ostane da uzivas....
ne razumijem, zar da nemas sta jesti, ali zato zivis u svojoj kuci od 300 kvadrata samo zato jer su ti to baba i deda ostavili.... sem toga i za odrzavanje kuce treba poprilicno novca...

JEDNU OD NJIH SI PRODALA i ulozila u drugu i stan.... :roll: a sta ce oni koji imaju samo jedno a u manje ne mogu jer ih je puno npr.,ili oni koji i kada prodaju ne mogu naci nista adekvatno za te pare,najbolje da nam otvore i jedno sator naselje ali bi i tu trebalo placati neki ZIBL ili zemljarinu ili vec nesto.... :(

moje nekretnine moja stvar. ja sam ulagala, prodala, kupila, i ovaj zakon ce biti i po mom dzepu... a da ti sad ne bih ponovo objasnjavala, jer po meni da bi se aktivno ukljucio u neku vec razradjenu diskusiju, red je i da se upoznas s istom. e sad, da si procitao pazljivo post jednog od predhodnika shvatio bi i ne bi postavljao ovakvo pitanje.
oni koji imaju samo kucu a ima ih puno u njoj, ne vidim tu problem, jer se uzimaju u obzir kvadratura i broj clanova u domacinstvu. mi smo govorili o bakama i dedama koji imaju ogromne kuce, pa ako nemaju sta ni jesti nek prodaju to bez obzira na porez, bar ce obezbjediti sebi bolji zivot do kraja, nece kucu u grob nositi. i kakav idiotizam, prodas ogromnu kucu jer ne mozes placati porez, a ne mozes za te pare nista kupiti... gdje ima tako jeftinih kuca, kupila bih ja..

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2008, 10:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

medi je napisao:

1) Коефицијент расподјеле прихода од индиректних пореза зависи директно од евидентиране јавне потрошње. Фискализација омогућава прецизније евидентирање јавне потрошње, а она ће несумњиво скочити након процеса фискализације јер ће сав онај нерегистрован промет сада већином бити регистрован, па ће и Република Српска имати право на већи удио од расподјеле.

2) Како сада доста нерегистрованог (нелегалног) промета постаје регистрован, то се евидентира и већа добит. А повећањем евидентиране добити повећавају се и приходи од пореза на добит, који спада у директне порезе.

3) Је ли ико од вас размишљао о томе који је политички и афирмативни значај тога што Република Српска уводи фискалне касе и тиме крајем године завршава реформу комплетног пореског система?

ФБиХ хоће ни крива ни дужна убирати одређена средства, али јеби га, то је колатерална штета. :D

Ако ништа друго, бар ми је драго што угоститељи више неће закидати људе, нарочито по клубовима. Рачун молим лијепо, и довиђења ...

1)fiskalizacija omogucava evidentiranje javne potrosnje to je tacno. ali zbog ovoga ce se odredjeni broj manjih radnji zatvoriti i broj ljudi ce ostati bez posla. zna se da je elasticnost zaposljavanja jako mala.
efekti ubiranja poreza ce biti veci ali taj porez ce se prelijevati u federaciju.
povecana potrosnja u RS a ista u FBIH????
s obzirom da su i dosad ubirali veci dio indirektnih poreza, tako ce se i sad nastaviti?

3)kakav je politicki znacaj uvodjenja fisk. kasa?
da li se to nalazi u 16 uslova evropske unije?
da li je MMF trazio to od RS i BIH?
da li je OHR to trazio?
koliko evropskih zemalja ima ovaj sistem?
da li postoji plan raspodjele povecanog iznosa poreza?

Citiraj:

zakljucak ti je genijalan... :fadein:

ko kaze da ih nece zakidati!
potrebno je posjedovati racun kad izadjete iz prodavnice a da li ce inspektori zagledati u kesu da vide sta je kupljeno pri izlasku recimo iz sex shopa?
ajmo sad malo u istoriju sprovodjenja zakona u bih. da li je zakonom zabranjeno pusenje na javnim mjestima? jeste. ko je dosad kaznjen?
zar ce inspektori stajati u brezicanima ispred zadruge da vide da li je izdat racun!
ili bilo gdje u manjim mjestima?
advokati su npr oslobodjeni uvodjenja?
zasto? su najveci prevaranti koji prikazuju da imaju prihode od 1000 do 2000 KM mjesecno a svi znamo da je jedno pojavljivanje u sudu 500 KM.....

ja nisam protiv fisk. kasa ali ne na ovaj nacin.
sve mi se ovo cini kao jednokratno branje para od strane PARTIJE!

100 000 obveznika mora da predje na ovaj sistem.
najjeftinija kasa je recimo 700 KM.
to je jednokratno 70 000 000 KM koje ce biti skoncentrisane malom broju firmi i naravno mikroelektronici koja ima samo 28% drzavnog kapitala, koja to sve ima pod svojom sapom!
plus oko 1 000 000 KM mtelu mjesecno za prebacivanje podataka mrezom do PURS!
zasto to nije raspodijeljeno na sva 3 operatera ako je trzisna demokratija!

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2008, 11:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
kako kazu oni sto se vec bore sa fiskalnim kasama,ima dosta nedostataka koji kace vlasnike kasa i potrosace npr.reklo bi se bezazleno ali papir za racun je dug izmedju 15 i 20 cm ako kupite samo 1 stvar-kolko ce racun trake trebati a ako pozelite da vratite nesto sto ste vec platili povrat ce trajati oko 30 min ako je trgovac vjest tako da ce te vjerovatno odustati kao i sama :(

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2008, 11:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Једна молба... Ово је тема о некретнинама и порезу на исте. Отворите тему о фискализацији и пишите на ту тему, овако ова тема испада сваштара!

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2008, 12:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pierredevil je napisao:
1)fiskalizacija omogucava evidentiranje javne potrosnje to je tacno. ali zbog ovoga ce se odredjeni broj manjih radnji zatvoriti i broj ljudi ce ostati bez posla. zna se da je elasticnost zaposljavanja jako mala.
efekti ubiranja poreza ce biti veci ali taj porez ce se prelijevati u federaciju.
s obzirom da su i dosad ubirali veci dio indirektnih poreza, tako ce se i sad nastaviti?

da li je OHR to trazio?

Тачно је да ће се коефицијент расподјеле прерачунати у корист Републике Српске. Исто тако је тачно да ће ФБиХ и даље имати највећи удио у расподјели. Ајмо сада на другу страну. Фискализација није џаба форсирана у Републици Српској. Нама никако није у интересу да имамо још једну надлежност на нивоу БиХ, јер заједничке институције су се у већини случајева показале као бескорисне, нефункционалне и скупе. Ту су само формално, ради испуњавања услова које нам је поставила међународна заједница. Тако да је за нас у старту отпала могућност да се фискализација врши на заједничком нивоу. Дакле, остало је да се то ријеши на ентитетском нивоу. Пошто је договор са ФБиХ са сваког аспекта и по сваком питању практично немогућ јер ти људи уопште не желе да посматрају Републику Српску као партнера, једини начин је био да Република Српска уђе у тај процес сама. Увођењем фискалних каса РС цементира свој положај и било какву могућност да се ствар одради на заједничком нивоу, а врши и својеврстан притисак на ФБиХ да и она уведе фискалне касе (већ их најављују за идућу годину). Крајњи циљ, и РС и ФБиХ извршиле фискализацију, а надлежности остале на ентитетима. Наравно, за тај политички циљ мора да се плати одговарајућа цијена, а то је прелијевање пореза у ФБиХ неко вријеме.
Друга ствар, зар ми не можемо ништа да урадимо сами а да то од нас не траже ММФ, ЕУ, ОЕБС, Свјетска банка, OHR? Као што сам рекао, овим РС завршава реформу пореског система, а позитивни извјештаји истог тог ММФ-а, Свјетске банке, ЕУ мониторинг тимова,... за пореску политику пристижу свакодневно. То није афирмација?

pierredevil je napisao:
potrebno je posjedovati racun kad izadjete iz prodavnice a da li ce inspektori zagledati u kesu da vide sta je kupljeno pri izlasku recimo iz sex shopa?
ajmo sad malo u istoriju sprovodjenja zakona u bih. da li je zakonom zabranjeno pusenje na javnim mjestima? jeste. ko je dosad kaznjen?
zar ce inspektori stajati u brezicanima ispred zadruge da vide da li je izdat racun!
zasto? su najveci prevaranti koji prikazuju da imaju prihode od 1000 do 2000 KM mjesecno a svi znamo da je jedno pojavljivanje u sudu 500 KM.....

Купац је сигуран да није преварен ако добије рачун. Одговорност је купца да рачун тражи. Систем функционише ако се сви будемо трудили да тражимо рачуне, што је сасвим уобичајено, и нешто што треба свима да постане навика. Да кривимо систем зато што купац нема мозга да узме рачун? Или да направимо систем који може да предвиди ситуацију у којој се купцу не издаје рачун, а након које је сигурно да није дошло до утаје промета? Какав је то систем, гдје постоји, да га и ми примијенимо одмах?
Адвокати имају усаглашен цјеновник по којем обрачунавају своје услуге. Ако теби адвокат за неку услугу наплати више од онога што је предвиђено тим цјеновником, твоја је одговорност на томе да га пријавиш или уопште не користиш његову услугу.

pierredevil je napisao:
to je jednokratno 70 000 000 KM koje ce biti skoncentrisane malom broju firmi i naravno mikroelektronici koja ima samo 28% drzavnog kapitala, koja to sve ima pod svojom sapom!

70 000 је обвезника. Најјефтинија каса за коју ја знам је 380КМ, и већина дистрибутера дозвољава плаћање на рате током 12 или 24 мјесеца. Обрати пажњу на то да се сва ова удружења, која су се бунила због увођења фискалних каса, већином нису бунила због цијене увођења већ из разлога као што су, цитирам: "нема прикључка за струју да се уведе фискална каса", "превише је хладно да се касе користе у вањским условима", "непрактично је издавати рачун у аутобусима и такси возилима",...
Кад смо код Микроелектронике, из прве руке знам да та фирма из дана у дан тоне и да јој ни фискализација вјероватно неће помоћи ...

За оператере моб. телефоније, признаћу да нисам обратио пажњу на то како се дошло до тога да Телеком Српске буде једини пружалац ове услуге.

Извињавам се што spam-ујем тему, нећу више, нека модератор премјести ове поруке у посебну тему ...

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2008, 15:15 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Nov 2008, 21:26
Masinho je napisao:
Nekoliko primjera:
Obilićevo-Starčevica, stan od 90m2, 2200KM/m2, tročlana porodica, porez plaća na 20m2, tj. na 44000KM (22.2% tržišne vrijednosti), što je negdje od 22KM do 220KM godišnje, a očigledan luksuz.
Modriča, kuća u predgrađu, 120m2, 50000KM, žive dvoje penzionera, porez se plaća na 60m2, tj. na 25000KM (50% tržišne vrijednosti), što je negdje od 12.5KM do 125KM godišnje. Ako ne mogu plaćati, a neće da prodaju, neka porez plaća onaj ko će tu nepokretnost naslijediti!...itd...itd...

Ovdje se zaboravljaju i mnogi drugi slučajevi gdje će oni bogati, koji raspolažu sa mnoštvom objekata, zgrada i poslovnih prostora, neizgrađenog građevinskog zemljišta, morati dobro da se nategnu i da plate porez državi, jer to svoje bogatstvo ne ulažu u proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta, već trguju, tj. radi se o špekulantima raznih vrsta.
Budući da su prihodi od ovog poreza 100% prihodi lokalnih zajednica, neka onda lokalne zajednice (na čijem je nivou socijalna zaštita) razviju programe za pomoć socijalno ugroženim kategorijama.
Onda će i interes lokalnih zajednica biti u racionalnom investiranju u komunalnu infrastrukturu, koje će povećati tržišnu vrijednost nepokretnosti na njihovoj teritoriji, a samim tim i nove prihode od poreza za njihov razvoj.

sve je to u redu ali glavno si zaboravio mi nezivimo svedskoj bogatoj i socijalno uredenoj drzavi,vi mesarevi sljedbenici punog ste trbuha i ne vidite kako zivi ostali narod,pa pola stanovnistva je nezaposleno i na granici siromastva,cova spusti se malo na zemlju,tesko je kad pare udare u glavu ali pokusaj biti racionalan okreni se malo oko sebe ,u Bl se koliko toliko nmoze zivjeti ali prodi malo u kroz manja mjesta narocito na istoku RS jad i bjeda na svakom cosku,narod se iseljava masovno u srbiju i inostranstvo,prodi malo po okolini Bl pa vidi koliko je mladih ljudi otislo na rad u Italiju,hiljade i hiljade ljudi

Sit gladnog ne razumije

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2008, 05:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
:lol: :lol:

Moja draga Marija Antoaneta prije nego što će je giljotirati , rekla je: "Ako narod nema hljeba, neka jede kolače."

Da podsjetim giljotirali su je samo zato što je Luj XIV živio preraskošno za ono vrijeme. Skupi dvorci, skupi ratovi, a porezi ogromni.

Ja vjerujem da će se kod nas stanje popraviti ne revolucijom , nego pravim potezom na izborima.

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2008, 10:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2008, 08:37
pierredevil je napisao:
medi je napisao:

da li je OHR to trazio?

Citiraj:

zakljucak ti je genijalan... :fadein:

ja nisam protiv fisk. kasa ali ne na ovaj nacin.
sve mi se ovo cini kao jednokratno branje para od strane PARTIJE!

Napokon neko ko vidi šumu, umjesto drveta. Ko zna, možda i drugi vide ,ali se prave da ne vide.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 21:21 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 19 Avg 2009, 17:04
Ljudi,

da li mi tko može reći koliko se kreće cijena zemljišta u Zalužanima, tražim po netu neku statistiku ali ne mogu je naći.

Unaprijed fala.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 108 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]