banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 14:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 76 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 00:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Dok lagani povjetarac struji kroz krosnje drveca u mom rodnom gradu, a jutarnja izmaglica se dize sa Vrbasa koji lagano vijuga u daljinu, posmatram kako se sunce ponovo dize iznad obronaka okolnih brda, da probudi grad koji spava u tami.Ponovo se osjecam kao djecak koji je prvi put izasao da pojuri za loptom po prasnjavim ulicama svog naselja na kraju grada ili da se sa drugovima igra izmedju jednog od mnogobrojnih drvoreda u gradu...

Ljetos dok sam putovao za Srbiju, imao sam cudnog saputnika.Momak iz Australije u koju je otisao prije dvadeset godina, bio je na odmoru koji je iskoristio da putuje po staroj Jugoslaviji.U Banja Luku je dosao samo da proseta kroz Gospodsku ulicu, i da popije kafu u nekom od kafica u gradu.Poslije cetiri dana vratio sam se iz Novog Sada, koji je takodje prelijep grad, sjetio sam se svog saputnika i shvatio zasto je njemu bilo stalo do toga da dodje u Banja Luku.Shvatio sam da gdje god odem, i koliko god dugo da ostanem u mom srcu ostace samo jedan grad, u koji cu se uvijek vracati.Ovdje sam rodjen i odrastao, ovdje ce moje srce uvijek ostati.

Noc se tiho iskrala, njezno me probudila
i nestala...
Zvono Svete Trojice
jutrom budi usnule ulice...
Umila ih rosa s kestena,
umila i bijelim cvatom,
aleje prekrila

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 09:59 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Jan 2003, 18:36
sto ste vi meni krampus i sikmen super vi odredjujete ko je banjalucanin. mene interesuje ko je vama dao to pravo ko vas je ovlastio. prije 100 godina je u bl bilo 5000 ljudi i sta sad samo potomci tih ljudi su banjalucani ili da se vratimo jos u proslost prije 200 godina koliko je ljudi bilo? samo njihovi potomci su "pravi" banjalucani? ne lupajte! banjalucanin je onaj ko voli ovaj grad i ko ga dozivljava svojim, bez obzira koliko zivi ovdje i gdje je rodjen ili gdje je sad. a ljudi kao vi mislim da takvim ponasanjem bi postigli da ima sve manje banjalucana, dakle ljudi koji vole ovaj grad.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 16:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
:lol: :lol: :lol:

glamoc ili mrkenjc??? odakle si sljegao :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 17:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Okt 2001, 01:00
Zaista... pa i mi smo ovdje dosljaci gdje god da smo pa su nas opet ljudi lijepo prihvatili.... bar mene, niko me nije pitao sto sam dosla.... nisam rodjena ovdje pa opet imam ista prava kao oni koji jesu.

Nije bitno odakle si... budi covjek.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 17:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Balki sestro samo se varas nikad nisi niti ces imati ista prava vjeruj mi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 17:49 
Početnik
Početnik

ovi likovi poput banjalucanke sigurno nemaju se cime u zivotu pohvaliti tj. nemaju nikakve rezultate pa im je to sto su iz banjaluke jedino sto mogu reci o sebi. kompleksasi i jadnici koji nisu uradili nista od sebe pa posten narod zajebavaju. a za tvoju informaciju moj otac, djed i pradjed su rodjeni u banjaluci, kao i majka, njen otac i djed.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 17:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
polako bolan necemo sad ovde istorije pusti nek pisu sta hoce.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 21:29 
Pripravnik
Pripravnik

e sigurno cu tebi da se hvalim kupusaru ortodoxni :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2003, 19:18 
Početnik
Početnik

ma nemas se ti nikome pohvaliti, ni ne trebas, ali vidi se da nista od sebe nisi napravila, ako to smatras svojim najvecim dosegom u zivotu.
ljudi zivim citav zivot u BL i svjestan sam sta je, cista provincija, volim ovaj grad, ali cisto zato sto sam odavde, ali da nisam odavde tek bi mi tad to bilo jasno. sta ovaj grad ima da ponudi u evropskim omjerima? razmislite malo o tome i vidjecete da nema puno stvari sa kojima se mozemo pohvaliti. jedino sto ljudi imaju dusu, ali i to se gubi sve vise, a ako vi ovako nastavite dobro da ista ostane od ovog grada.
inace nisam sa manjace ja sam odavde iz grada, a pravi banjalucanin koji voli svoj grad ce se ponositi tom manjacom. zasto? zasto se zagrepcani ponose medvednicom, beogradjani avalom itd. a vjerujte manjaca je ljepsa i od medvednice i od avale. ljudi postanite malo sirokogrudniji i ne razmisljajte kao da ste iz kamenog doba. osvjestite se malo. takvo nas razmisljanje nikud ne vodi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2003, 20:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Stalo je tebi orthodox do Banja Luke malo sutra.Vidim da je i tebi zinulo dupe za zapadom.Sta ti mislis, da su svjetske metropole tek tako izrasle iz zemlje, i odmah postale milionski gradovi.Svakom gradu je potrebno odredjeno vrijeme da se razvije.Cini mi se da previse filozofiras i pricas bez nekog smisla.Kazes da je Banja Luka provincija.Provincija je manja oblast ili grad u okviru neke drzave koja je geografski i drustveno u odredjenom zaostatku u odnosu na vece gradove ili oblasti u toj istoj drzavi.Prema tome, ne mozes Banja Luku nazivati provincijom kad je po velicini i razvijenosti drugi grad u ovoj nasoj drzavi (BiH).Koja to provincija ima Univerzitet, Narodno pozoriste, ogroman broj registrovanih sportskih klubova itd.Svjestan sam i ja da nismo na nivou zapadnoevropskih gradova, ali sta do djavola ocekujes, kad je proslo tek pet godina od zavrsetka rata.
Uostalm kakvi su to tvoji standardi da pricas kako "ovaj grad nema nista da ponudi u evropskim okvirima"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2003, 11:04 
Početnik
Početnik

u pravu si ti kad kazes da svjetske metropole nisu izrasle tek tako. pa bas zato ja i govorim da se ljudi ostave tih gluposti ko je pravi banjalucanin a ko nije, pa neka rade malo na razvoju svijesti u ovom gradu. neka meni neko kaze koji se to grad razvio, a da nije bilo priliva stanovnitva sa strane? nijedan. to je sasvim normalno i znam da se BL moze razviti jedino ako toga bude. problem je u tome sto ti ljudi koji dolaze trebaju prihvatiti pravila ponasanja grada, a ne da se ponasaju kako su navikli prije. e za to trebaju izmedju ostalog da posluze ljudi koji su od prije tu. ali ja koliko vidim toga nema nego se samo stvaraju nekakve tenzije. je li neko banjalucanin ili ne?!
kazem da je banjaluka provincija. pitas u odnosu na sta. u odnosu na ostatak evrope. a sa kim da se poredimo sa kosovom? ili pak sa travnikom npr.? normalno mi je da se poredim sa nekim ko je bolji. sta treba da budemo zadovoljni sa ovim gdje smo sad? blago nama drugi u BIH.
i za tvoju informaciju proslo je 7 i sad ce 8 godina poslije rata, a ne 5.
a reci ti meni sta BL ima da ponudi? cime bi mi mogli izaci na evropsko trziste, turisticko, ekonomsko, obrazovno?
narodno pozoriste koje ne moze opstati zato sto nema ko doci da gleda, nema jeftinijeg pozorista u evropi, pa opet je poluprazno. a grad ima preko 200.000 st. o cemu mi onda pricamo? da imamo zgradu pozorista. a o univerzitetu da ne pocinjemo, to je sramota samo cu to reci!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2003, 16:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
banja luka grad kao grad koliki toliki je, sve u svemu kamara betona....
mislim da ne volim beton ... a to sto sam volio medju tim betonom toga vishe nema u banja luci...mnogo se toga promijenilo u negativnom smjeru a malo sta u pozitivnom ... kako je BiH ushla u razdoblje kapitalizma pojavila se glad za parama....ali to je normalna pojava jer je to u cijelom svijetu tako...samo kod nas je ta glad neopisivo velika jer svi se ugledamo na zapad koji je to proshao davno pa smo mi ljubomorni i mislimo mozemo mi to na brzinu....a mi smo tek na pochetku a svaki pochetak je tezak i mjenja ljude samim tim i dushu grada.....jedina pozitivna stvar je to sto smo ipak krenuli u nekom pravcu, poslije 10 godina. ako bude srece sve ce to doci na svoje za jedno 25 godina. do tada ne bih zelio da zivim u bl ... i to je to.......sve u svemu trenutno ne volim bl........ko zna jednog dana kad budu normalni uslovi za zivot.....naravno da cu opet da je volim :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2003, 23:11 
Pripravnik
Pripravnik

ortodox bas ti hvala sto si me tako dobro procitao i uvidio moju nistavnost :lol: sad malo pogledaj na svojoj :P

pozoriste u BL??? pa dobro dokle cemo se lagati i zavaravati??? Eto ne smeta sto su se ljudi doselili od svukuda, moralo se , pa dobro, ajde da ih malkice kultivisemo, uzmi karte i dijeli utorkom na pijaci ( besplatno) ... koliko ce ih otici tamo???? Treba se tamo ponasati , a to je tesko za nekoga ko je navikao samo ici po "sijelima kad se rune kuruzi" :lol: :lol:

baj d vej avale i medvednice, koliko je meni poznato ( a ispravi me ako grijesim ) to su dijelovi gradova u kom se nalaze doticne visine, a nas Mrkenjc :lol: cak ne pripada ni BL opstini. I sad lafo trebam se time ponositi.... KAd ti komsija kupi dobru kucu i bolje auto nego ti , ices ulicom i furati se kao najveci frajer :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2003, 01:07 
Početnik
Početnik

BTW ko govori o mrkonjicu ja govorim o manjaci, koja jeste u banjaluckoj opstini. a avala i mevednica su dalje od bgd odnosno zgb nego manjaca od bl.
a ne kontam zasto bi neko pijacom dijelio karte za pozoriste. tamo ljudi idu kupovati zelenis. ne znam sta tim hoces reci da su ljudi na pijaci seljaci? pa logicno prodaju hranu koju nisu sigurno uzgojili u centru BL. ne kontam te.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2003, 07:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2002, 07:34
Banja Luka je moj rodni grad,grad mog detinjstva i moje mladosti,ali isto tako igrad mog najveceg poraza.
Proci gradom uzduz i popreko i ne videti ni jedno poznato lice,ne sresti ni jednog skolskog druga ili neku bivsu ljubav je za mene strasno bolno i veliki ljudski poraz.
Nemam ja nista protiv pridoslica i novi stanovnika B.Luke,ali oni koji dolaze treba da se prilagodjavaju gradu,a ne da oni prilagodjavaju grad sebi,da podizu nivo i standard zivljenja,a ne da gaje paradajz po balkonima i da bacaju smece u Vrbas.
Problem nije u tome ko je pravi Banjalucanin,a ko nije nego je problem u odnosu prema nasem gradu,ne moze neko da kaze da voli taj grad,a da ga istovremeno rusi i narausava njegov izgled.

BILO GDE DA ZIVIM,BEZ OBZIRA DA LI CU SE VRATITI U TAJ GRAD-JA CU UVEK BITI PONOSNI BANJALUCANIN

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2003, 12:21 
Pripravnik
Pripravnik

otrtodox ne razumijes ti puno toga ( nazalost )

pijacu spomenuh jer tamo je mnogo naroda, ko je sad pa spominjao seljake :roll:

i ako ti se vec toliko svidja zivjeti sa" rolingstonsima" onda uzivaj a nama dozvoli nase misljenje :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2003, 12:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Jul 2002, 11:58
Midnight:

>>Jednog dana,
kada ne bude vise nikoga koji pamti ovaj rat.
Nova mladost, novi smijeh i "novi" ljudi.<<

Svaka cast....odavno ovdje nisam nesto ljepse procitala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2003, 18:40 
Početnik
Početnik

sikman u pravu si to ja pokusavam od pocetka reci.
banjalucanko ja sam mislio da je forum tu zbog iznosenja misljenja, a ne povladjivanja?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2003, 02:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2002, 01:00
sikman je napisao:
Banja Luka je moj rodni grad,grad mog detinjstva i moje mladosti,ali isto tako igrad mog najveceg poraza.
Proci gradom uzduz i popreko i ne videti ni jedno poznato lice,ne sresti ni jednog skolskog druga ili neku bivsu ljubav je za mene strasno bolno i veliki ljudski poraz.
Nemam ja nista protiv pridoslica i novi stanovnika B.Luke,ali oni koji dolaze treba da se prilagodjavaju gradu,a ne da oni prilagodjavaju grad sebi,da podizu nivo i standard zivljenja,a ne da gaje paradajz po balkonima i da bacaju smece u Vrbas.
Problem nije u tome ko je pravi Banjalucanin,a ko nije nego je problem u odnosu prema nasem gradu,ne moze neko da kaze da voli taj grad,a da ga istovremeno rusi i narausava njegov izgled.

E moj ti sikman ti sve volis da idealizujes.... nije sve tako kao sto se cini... covjek se radja sa svjescu za ekologiju... znaci bilo je i prijasnjh stanovnika koji se nisu odnosili prema njihovoj zivotnoj sredini onako kako ona to zasluzuje. Kako to da se ne moze vidjeti nijedno poznato lice? Vidis ih ti samo te ljude ne prepoznajes... dok stre vi svi bili vani ovdje je znate, bio rat... kazu da ljudi u ratu naglo ostare, oci im postaju bezzivotne, pogled ogrubi... mozda zato nisi prepoznao dojucerasnje skolske drugove, prijatelje komsije... ne znam sta hocete reci time da je grad pun smeca i tako to... Pa recimo da mi imamo ove aparate, kako ih moderno zovu TV aparati, i gledamo one filmove, one americke, u kojima vidimo koliko je tzv. urbana sredina stvarno urbana... mislim na nivo smeca po pojedinim naseljima... to su obicno siromasni kvartovi... znaci koliko para toliko i muzike... tako ti je nesto i kod nas.. nema se para prijatelju... duzni smo svima... treba vracati tolike kredite, a da ne pricam o tome koliko treba uloziti da se ozivi industrija koja je osnov da neka urbana sredina opstane. Ja samo zivim ovdje, ne osudjujem nikog, nisu mi smetali ljudi koji su zivjeli ovdje, niti mi smetaju ovi sada, ljudi se mjenjaju grad ostaje... oni koji vide nesto lose u ovom gradu... ma ima nesto i u tome... samo, svaki grad ima svoje mane... tako i ovaj. Banjaluku volim zbog proljeca, ljeta, jeseni i zime... zbog sunca i snjega, zbog kise, zbog duge... osmjeha koji se polako vracaju na lica ljudi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2003, 15:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2002, 07:34
s tripy
nisam ni rekao da i pre nije bilo smeca i da je sve bilo uredno,isto tako ne idealizujem nista jer me zivot,a i moja putovanja naucila da nista nije idealno,samo ne mogu da se setim da sam nekad video u BL da neko drzi kozu na balkonu,a sad pre neki dan sam i to video,kad krenes kuci peske i prodjes ispod brega uz Vrbas nisi primetio ogromne kolicine smeca koje se zakacilo na drvece uz reku,koliko se secam i toga nije bilo pre.
A sto se tice mojih drugara i poznatih lica koja mi ne dostaju,najbolje celu situaciju prikazuje cinjenica da od 36 ucenika koji su isli samnom u osnovnu skolu,danas su 23-24 ziva i da od njih u gradu zivi jos 10-ak, mislim da je to prazna cinjenica.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 76 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]