sikman je napisao:
Banja Luka je moj rodni grad,grad mog detinjstva i moje mladosti,ali isto tako igrad mog najveceg poraza.
Proci gradom uzduz i popreko i ne videti ni jedno poznato lice,ne sresti ni jednog skolskog druga ili neku bivsu ljubav je za mene strasno bolno i veliki ljudski poraz.
Nemam ja nista protiv pridoslica i novi stanovnika B.Luke,ali oni koji dolaze treba da se prilagodjavaju gradu,a ne da oni prilagodjavaju grad sebi,da podizu nivo i standard zivljenja,a ne da gaje paradajz po balkonima i da bacaju smece u Vrbas.
Problem nije u tome ko je pravi Banjalucanin,a ko nije nego je problem u odnosu prema nasem gradu,ne moze neko da kaze da voli taj grad,a da ga istovremeno rusi i narausava njegov izgled.
E moj ti sikman ti sve volis da idealizujes.... nije sve tako kao sto se cini... covjek se radja sa svjescu za ekologiju... znaci bilo je i prijasnjh stanovnika koji se nisu odnosili prema njihovoj zivotnoj sredini onako kako ona to zasluzuje. Kako to da se ne moze vidjeti nijedno poznato lice? Vidis ih ti samo te ljude ne prepoznajes... dok stre vi svi bili vani ovdje je znate, bio rat... kazu da ljudi u ratu naglo ostare, oci im postaju bezzivotne, pogled ogrubi... mozda zato nisi prepoznao dojucerasnje skolske drugove, prijatelje komsije... ne znam sta hocete reci time da je grad pun smeca i tako to... Pa recimo da mi imamo ove aparate, kako ih moderno zovu TV aparati, i gledamo one filmove, one americke, u kojima vidimo koliko je tzv. urbana sredina stvarno urbana... mislim na nivo smeca po pojedinim naseljima... to su obicno siromasni kvartovi... znaci koliko para toliko i muzike... tako ti je nesto i kod nas.. nema se para prijatelju... duzni smo svima... treba vracati tolike kredite, a da ne pricam o tome koliko treba uloziti da se ozivi industrija koja je osnov da neka urbana sredina opstane. Ja samo zivim ovdje, ne osudjujem nikog, nisu mi smetali ljudi koji su zivjeli ovdje, niti mi smetaju ovi sada, ljudi se mjenjaju grad ostaje... oni koji vide nesto lose u ovom gradu... ma ima nesto i u tome... samo, svaki grad ima svoje mane... tako i ovaj. Banjaluku volim zbog proljeca, ljeta, jeseni i zime... zbog sunca i snjega, zbog kise, zbog duge... osmjeha koji se polako vracaju na lica ljudi...