banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 14:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Pitanje za upucene
PostPoslato: 06 Jan 2003, 17:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Juce sam izvrnuo clanak noge pa sam sad prikovan za TV. Gledao sam tako maloprije nekog tipa iz Banjaluke koji zahtijeva od stanovnistva nase voljene otadzbine da se raduje skoro zavrsenim radovima na izgradnji neke crkve u Banjaluci. Kao, treba da se radujemo tome sto ce crkva biti prostrana i imati velike pozlacene krstove. Da gledamo te krstove i radujemo se... Pokusao sam da se radujem ali nesto nisam uspio.

Nisam vjernik i dosta slabo poznajem stvari koje se ticu vjere. Cini mi se da sam negdje procitao da je Isus Hrist bio protiv izgradnje hramova u njegovo ili bozje ime... Je li to tacno ?

Inace, Hriscanstvo mi zesce ide na kurac. To je tako licemjerna religija. U svojim pocecima zalagali su se protiv privatne svojine i za jednakost u drustvu. Kasnije su postali, i sada su, jedna od osnovnih institucija kapitalistickog drustva kojoj je cilj ispiranje mozga neupucenim. I, gledano kroz istoriju, uvijek je Crkva ta koja je stajala uz vlast i od naroda zahtijevala pokornost. Prodavala mu je satru o tome kako ce za patnje na ovom svijetu biti nagradjeni lagodnim zivotom na nekom, jebiga, drugom. S druge strane, gospoda Bozje Sluge su zivjele i zive vrlo lagodno i na ovom.

I jos nesto. Odnos Slobodne volje i Religije i Predvidjanja Budnucnosti. Volio bih da mi upuceni o tome napisu par rijeci... Da budem precizniji, zanima me kako je moguce predvidjati buducnost, onako kako to rade proroci, ukoliko postoji Slobodna volja ? Da bi se mogla proricati buducnost mora postojati predodredjenost stvari a to onda znaci da ne postoji slobodna volja. Ako ne postoji slobodna volja, ne postoji ni grijeh.... itd.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2003, 20:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Hari_Haler je napisao:
Nisam vjernik

Ja jesam pa se opet ne radujem toj crkvi :)

Citiraj:
Cini mi se da sam negdje procitao da je Isus Hrist bio protiv izgradnje hramova u njegovo ili bozje ime... Je li to tacno ?

Ako već nisi pogledao onda te pozivam da pogledaš temu Hristova objava.

Citiraj:
Inace, Hriscanstvo mi zesce ide na kurac. To je tako licemjerna religija...

Čekaj malo Hari. Nemoj da osuđuješ nešto što površno poznaješ...nemoj bar ti. Radi se o tome da se hrišćanstvo može nazvati samo ono izvorno učenje Isusa Hrista a ovo koje je većinski zastupljeno danas, posebno ono koje prodaju crkve, je dosta daleko od toga i to treba kritikovati. Baš zato i ovde na forumu su se lomila koplja jer ja i još neki nećemo i ne možemo prihvatiti da je ovo što rade crkve predstvlja ono što su učili Hrist i apostoli.

Meni je žao...ja sam viđao na forumima komentare koji liče na ovo što si ti napisao, to napišu osobe koje su dovoljno mudre i pametne da vide da ovo što se danas radi ne može imati veze sa nečim dobrim, sa Bogom, i ja se sa tim slažem ali su to osobe koje istovremeno iz nekog razloga, da li nedostatka volje, ljenosti ili nečeg trećeg ne uzmu sami da vide o čemu se tu zapravo radi. Zaista ti predlažem da sada za početak pogledaš temu "Hristova objava" čak i ako si je ranije čitao. Onda bi bilo dobro da pročitaš Novi Zavjet pa to uporediš sa ovim što radi naša dična pravoslavna crkva, a znam da si dovoljno pametan i da ćeš izvući određene zaključke. Tada ćeš vidjeti koja je razlika između izvornog učenja koje jedino ima pravo da se zove hrišćanstvo i ovog koje je danas većinski zastupljeno a koje je samo tzv. hrišćanstvo.
Poenta je Hari da možeš kritikovati ovo što se danas radi, i ja to kritikujem, ali ne možeš kritikovati hrišćanstvo (izvor) jer su ga neki iz svojih interesa iskrivili. Ako neko na auto postavi bombu i auto eksplodira ne možemo kriviti tvornicu koja je proizvela auto samo zato što je neki fanatik uradio modifikaciju na autu i postavio bombu.

Sad dolazimo do onoga što sam ja davno vidio posmatrajući ljude na forumima. Baš je bilo ovakvih komentara kao što je tvoj, ljudi vide da je ovo što radi crkva loše a sa druge strane pođu od pogrešne pretpostavke (predrasude) da se sveštenici zaista ponašaju u skladu sa učenjem Svetog Pisma, valjda zato što im je nezamislivo da to nije tako, i onda izvuku jedini zaključak koji u toj situaciji mogu izvući - hrišćanstvo je loše, Biblija je bezveze kad je crkvama dozvolila da rade to što rade, Bibliju su izmislili ljudi kako bi se crkva bogatila na račun naroda itd. itd.
Ja razumijem osobe koji dođu do ovoga ali mi je žao, strašno mi je žao jer oni za razliku od mnogih slijepaca vide nešto, vide da ovo što rade crkve ne može biti dobro ali onda ne urade još samo jedan korak koji je potreban a to je da sami provjere šta to Biblija uči i da li im je zaista dala ovlaštenja da se bogate na račun naroda.
I onda izvuku pogrešne zaključke...a imaju potencijal da za razliku od mnogih ne budu slijepe ovce koje će crkva šišati već da krenu putem prave istinke duhovne izgradnje.

Zaključak ovoga je ironija - vjerske organizacije koje za sebe misle da su nosioci duhovnosti zapravo svojim ponašanjem ODBIJAJU ljude od Oca Nebeskog, od Biblije, od vjere, od prave duhovnosti!!! :( :( :(

To sam mnogo puta vidio.

Radi se upravo o ovome što je rekao Isus Hrist:
"Teško vama, književnici i fariseji, licemjeri, što zatvarate Carstvo Nebesko od ljudi; jer vi ne ulazite niti date da ulaze koji bi htjeli" (Matej 23, 13)

Književnici i fariseji su za ono vrijeme bili ono što su današnji sveštenici, kao fazon duhovne vođe naroda a u stvari duhovni jad i bijeda, samo im je bila bitna tradicija i forma a ne suština...ma isto kao danas, paralela perfektna.

Ovaj stih sjeda ko kec na desetku na svu ovu priču.

P.S. nadam se da će ti članak noge brzo biti OK

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2003, 21:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Maloprije sam procitao temu Hristova Objava. Nasao sam tu mnogo zanimljivih stvari kao i odgovor na pitanje koje sam postavio u vezi hramova. Ali...

Vader, na osnovu cega mozes vjerovati u autenticnost svega toga ?

Ja ne mogu. I tu je osnovna razlika u tvom i mom misljenju. Hriscanstvo, bilo izvorno ili modernu mogu da posmatram kao neku vrstu filosofskog ucenja... U cemu se sastoji, po mom misljenju, kontradiktornost tvog ucenja ? Pa, Vader, grijeh je moguc samo ako postoji slobodna volja. Ako postoji slobodna volja, mi odgovaramo za svoje postupke. Ako ne postoji, mi nismo krivi za ono sto radimo - Tako je Moralo da Bude... I zasto onda da nam Isus ili bilo ko drugi trubi o tome kako da se ponasamo i sta da radimo... Predvidjeti buducnost ( ti mislis da je to moguce ?! ) znaci znati sta ce se desiti. To pretpostavlja da se stvari moraju tako desiti. Onda nema slobodne volje... To je stvar koju nikako ne mogu da progutam. Vidio sam da si potegao temu "Postoje li slucajnosti". Nisam nista pisao o tome mada imam svoj stav. Vjerujem u slucajnosti. Vjerujem u mogucnost izbora. Vjerujem u postojanje slobodne volje. Time iskljucujem tacnost hriscanskog ucenja.

Mnogo mi je prihvatljiviji tvoj stav od stava Mr. Simposna i ostalih dogmasa... Znam jednog momka koji studira bogosloviju na Cetinju. Rekao sam mu da je Avgustin Blazeni licemjerni gad i da njegovim radovima pocinje zvanicno teorijsko degenerisanje istinskog hriscanskog ucenja. Ono prakticno se desilo mnogo ranije. Tip mi je odgovorio da se hriscansko ucenje mora prilagodjavati duhu vremena ?! Avgustin je samo dao svoj doprinos... I, to je to. Taj momak tu prestaje dalje razmisljati o datoj temi... Kasnije ce predavati u skolama ili negdje drugdje pravoslavno ucenje... Iznervirala me cijela stvar.

Sto se tice zgloba - cijela stvar podsjeca na lubenicu. Bio sam u domu zdravlja i pobjegao kad su htjeli da mi stave gips.

Pozdrav !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2003, 22:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Hari_Haler je napisao:
Vader, na osnovu cega mozes vjerovati u autenticnost svega toga ?

Očekivao sam da će to neko pitati prije ili kasnije.

Moje protupitanje je: da li je bitno da li je to autentično??
Sa jedne strane jeste a sa druge baš i nije. Objasniću.

Evo zašto nije.
Kad sam ja u sklopu svoje duhovne izgradnje došao i do takve vrste literature, tih objava, one su meni tako dobro sjele Hari da ti to ne mogu opisati. A znaš zašto? Pa samo zato što sam ja već imao izgrađen stav i vjerovanje koje se u potpunosti poklopilo sa onim što je pisalo u tim objavama. Dakle čitajući Sveto Pismo i druge svete spise, čitajući druge duhovne ali i književne knjige, razgovarajući sa drugima koji rade duhovnu izgradnju i razmišljajući o svemu tome došao sam do upravo onoga što je rečeno u objavama koje sam kasnije čitao a čije si ti dijelove sad pročitao.
Ono što hoću da kažem je da se do svega onoga što tamo piše može doći i svetim spisima koje imamo odavno, jedino što to u njima nije objašnjeno slovo po slovo, nije nacrtano pa neki to ne vide. Ne da ne vide jer je to teško vidjeti već zato što žele vjerovati da su samo oni pravi, da je samo njihovo tumačenje tačno a da sve druge religije i sva druga gledišta vode u propast.
Poznajem osobe koje su potpuni istomišljenici sa mnom u ovome, upoznavao sam na forumima osobe koje se slažu sa mnom u ovome, osobe koje su kroz svoju duhovnu izgradnju došli do toga i bez da su čitali one objave, dakle nije samo ludi Vader koji vjeruje u to. Ima nas još ludih :)
Dakle do svega onoga izrečenog u onim objavama se može doći i čitanjem svetih spisa koje odavno imamo.

Eto zašto autentičnost onih objava nije od presudnog značaja. Dosta ljudi u ono vjeruje a da nikad nisu čitali te objave.

E sad sama autentičnost...ja naravno ne mogu reći da sam 100% siguran da je to autentično ali...dajem više od 50% šanse da jeste.
Tih objava u zadnje vrijeme ima i ima ih od raznih autora tj. preko raznih ljudi su dobijane ali imaju iste poruke, isti duh zrači iz njih.
Ja tebe ne mogu uvjeriti u ovo ali na našim prostorima ima ljudi koji dobijaju izuzetno moćne i važne spoznaje i vizije. Nadam se da će to što skorija budućnost objelodaniti.

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2003, 23:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Još da dodam nešto vezano za ono što si rekao da ne možeš vjerovati u autentičnost onih objava.

Ovo što slijedi može nekome djelovati kao fantazija, kao scenarij iz nekog naučnofantastičnog filma.

Osobe koje rade duhovnu izgradnju vremenom mogu čuti impulse Duha Svetog koji nam stalno govori ali koga usljed neduhovnosti ne čujemo. Ti impulsi kod istinski duhovnih osoba mogu biti tako jaki i jasni da budu kao da ti govori prijatelj koji je pored tebe. Radi se o intuiciji na visokom nivou. Kad osoba dođe na taj nivo onda može znati da li je nešto ovako ili onako, da li je objava autentična ili nije. Manje duhovna osoba takođe dobija impulse ali ne tako jasne i često ih je teško razlikovati od sopstvenih misli, ali ih dobija. Dakle po nekom unutrašnjem osjećaju se može izvagati da li je ovako ili onako.

O ovome je rekao Isus Hrist kad je za Duha Svetog izjavio:

"A kad dođe on, Duh istine, uputiće vas na svaku istinu; jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje, i javiće vam što će biti unaprijed." (Jovan 16,13)

Poenta je da ljudi da bi uvijek mogli tražiti savjet od onoga za koga znaju da će im uvijek dati savjet koji je najbolji trebaju svoje duhovne prijemnike podesiti tako da čuju signale Duha Svetog a to se postiže kroz duhovnu izgradnju. Uspjeh zagarantovan :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2003, 05:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Citiraj:
grijeh je moguc samo ako postoji slobodna volja. Ako postoji slobodna volja, mi odgovaramo za svoje postupke. Ako ne postoji, mi nismo krivi za ono sto radimo - Tako je Moralo da Bude... I zasto onda da nam Isus ili bilo ko drugi trubi o tome kako da se ponasamo i sta da radimo... Predvidjeti buducnost ( ti mislis da je to moguce ?! ) znaci znati sta ce se desiti. To pretpostavlja da se stvari moraju tako desiti. Onda nema slobodne volje... To je stvar koju nikako ne mogu da progutam. Vidio sam da si potegao temu "Postoje li slucajnosti". Nisam nista pisao o tome mada imam svoj stav. Vjerujem u slucajnosti. Vjerujem u mogucnost izbora. Vjerujem u postojanje slobodne volje. Time iskljucujem tacnost hriscanskog ucenja.

Mnogo mi je prihvatljiviji tvoj stav od stava Mr. Simposna i ostalih dogmasa... Znam jednog momka koji studira bogosloviju na Cetinju. Rekao sam mu da je Avgustin Blazeni licemjerni gad i da njegovim radovima pocinje zvanicno teorijsko degenerisanje istinskog hriscanskog ucenja. Ono prakticno se desilo mnogo ranije. Tip mi je odgovorio da se hriscansko ucenje mora prilagodjavati duhu vremena ?! Avgustin je samo dao svoj doprinos... I, to je to. Taj momak tu prestaje dalje razmisljati o datoj temi... Kasnije ce predavati u skolama ili negdje drugdje pravoslavno ucenje... Iznervirala me cijela stvar.

Evo da se i ja malo ukljucim i ukratko prokomentarisem gornji tekst... Nadam se da se vlasnik tog teksta nece ljutiti.

1. Greh i jeste nastao kao rezultat slobodne volje. Tacno je i da mi odgovaramo za svoje postupke. Teorija o unapred odredjenoj sudbini na koju mi nemamo nikakvog uticaja je pogresna teorija predestinacije, i nema nikakve veze sa Pravoslavljem. Hrist nam je samo pokazao put kojim mozemo svoju slobodnu volju da usmerimo kako bismo se oslobodili greha. A nagrada je - vecni zivot. Nazalost, sve do poslednje recenice pasusa, celi tekst je imao smisla, da bi ta zadnja recenica opovrgla sve prethodne (rec je o tekstu kojeg komentarisem). Verovanje u postojanje slobodne volje jeste Pravoslavno Hriscanstvo. Svaki od nas ima slobodnu volju da veruje u Hrista Boga ili ne. Isto tako, svako od nas ima mogucnost izbora. Ljudske duse pri stvaranju nisu unapred predodredjene niti za vecni zivot, niti za vecno prgonstvo. Zivot koji nam je dat je vreme u kome ta dusa na osnovu SLOBODNE VOLJE sama odlucuje da li ce u vecni zivot ili u vecno progonstvo. SVE DRUGE TEORIJE O UNAPRED ODREDJENOJ SUDBINI NISU PRAVOSLAVNO HRISCANSTVO. Nisam siguran, ali mislim da je ucenje o predestinaciji Kalvinizam.

2. Avgustin Blazeni je otac Rimokatolicke teologije. "Zahvaljujuci" njemu, zapadna teologija je pocela da odstupa od Pravoslavne jos u 4. veku. Odvajanje je teklo postepeno sve do razlaza 1054. godine. U skolama se analiziraju i njegovi radovi, ali se njegova teologija ne praktikuje u Pravoslavlju.

3. Hriscansko ucenje koje se prilagodjava vremenu nije vise hriscansko ucenje. Istina je samo jedna, i kao takva je nepromenjiva. U Novom Zavetu se to strogo napominje da se NE MENJAJU BOZJE RECI. Ako se misli na promene u nacinima Bogosluzenja, onda imamo odlican primer Rimokatolicke Crkve koja izlazi u susret sve razmazenijem stanovnistvu, i zauzvrat izaziva oronulost same sebe. Pravoslavlje nasuprot tome, nastoji da izbegne sve zamke promena, jer kada bi se nesto pocelo menjati, to onda vise nebi bilo Pravoslavlje.

4. Nebi trebalo da se nerviramo zbog pojedinaca koji nam se cine manje ili vise nepodobni za buduce zadatke u veronauci. Gresnih je uvek bilo i bice. Ono sto jeste vazno je da pokusamo da se usmerimo na svoj licni odnos prema hriscanstvu kao veri, i Bozjoj Crkvi kao Telu koje tu istu veru i propoveda. Jer, krive Drine se ne mogu ispraviti, i onda to "nerviranje" ispada nista drugo doli najobicniji izgovor.

Eto. Dosta od mene.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta: kad zagrmi...
PostPoslato: 07 Jan 2003, 14:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Dec 2002, 16:22
U nasem narodu postoji stari obicaj po kome nije dobro krstiti se za vreme nepogode, dok negde u blizini udaraju gromovi.
Obicaj je zanimljiv zbog toga sto protivureci ustaljenom verovanju da krst, ili znak krsta, predstavlja -utuk-, ili odbranu od svakog demona i svakog zla, uopste.
U narodu postoji i objasnjenje za ovo: kaze se da Bog gromom tuce djavole, a djavo, bezeci od groma, moze pribeci coveku pod krst, da se zakloni od udarca, te ce tako i covek stradati.
Objasnjenje je , ocigledno, nastalo mnogo kasnije nego sam obicaj, dakle, u vreme kada je razlog njegovog nastanka uveliko zaboravljen. To se vidi i po tome sto je objasnjenje, ustvari, apsurdno. Djavo se isuvise plasio krsta - postoji cak i poposlovica: -bezi kao djavo od krsta- da bi se moglo poverovati kako bi on pod njim trazio spasa.
Kako je onda nastao ovaj obicaj?

Nastao je u vreme kada su u narodnoj svesti bile sukobljene dve religije: domaca, narodna, praslovenska, sa jedne ,i hriscanska, koja je, bez obzira na nasilno uvodjenje, vec hvatala korena, s druge strane. U vreme kada je, u narodnoj predstavi, Perun jos uvek bio bozanstvo koje pusta gromove, ali je znak krsta vec usao u obicaj kao magicno sredstvo odbrane. S razlogom se, medjutim, smatralo neumesnim, pa i opasnim, mahati pred Perunovim nosom znakom krsta, simbolom nove religije, prema kome staro bozanstvo-vec upola potisnuto-svakako nije moglo biti blagonaklono raspolozeno.

STA JE TO - NOSENJE KRSTOVA - ?

Kako su nasi preci, sve do najnovijeg doba, prizivali kisu? Veoma jednostavno: po principima simpateticke magije, tj. oponasanjem onoga sto se zeli izazvati. Isli bi, dakle, u povorkama preko polja i kroz selo, nosili barjake, ikone, raspece i pevali:
- Mi idemo preko polja
a oblaci preko neba.
Oblak brze, doda brze,
rosna kisa ponajbrze.
Oj, dodo, oj, dodole ...-

Ali zasto se nosenje barjaka, ikona i raspeca zvalo -nosenje krstova- ?

Zato sto je u pitanju prastari paganski ritual, preobucen u providno hriscansko ruho. U prehriscansko doba, u povorkama su, umesto hriscanskih ikona, crkvenih barjaka i raspeca, noseni paganski idoli, tj. kipovi bogova, pravljeni na najjednostavniji nacin, u obliku covekove figure rasirenih ruku, dakle, u obliku krsta. Prema tome nije rec o hriscanskim krstovima, vec o krstolikim paganskim idolima, koje je narod nazivao krstovima.
Hriscanstvo je potisnulo ova bozanstva i njihove figure, ali paganske rituale i obicaje nije moglo da iskoreni. Jedino sto je postiglo, to je da se u prastarom ritualo umesto idola koriste ikone. Ime koje je ritual i tada zadrzao, otkriva nam, medjutim, njegovo pravo poreklo.

ENCIKLOPEDIJA ZA RADOZNALE
STA JE STA
Verovanja i obicaji u nasoj zemlji
Biblioteka -Enciklopedija za radoznale-
Plato

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2003, 16:06 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Zasada samo ukratko.
Ljudi su stvoreni kao jedinstvo duhovnog i materijalnog što je dotada bio nepoznat spoj u Božijim stvaranjima. Sve ostalo stvaranje na Zemlji ali i šire, namijenjeno je da se stvori okruženje za život ljudi kao vrlo specifičnih i novih bića. To je zbog toga što je Zemlja i život na njoj poligon za dotada nepoznate uzlete Božijeg stvaranja, i što su oni koji se rađaju na Zemlji kao ljudi već postojali u drugim svjetovima, a dobrovoljno su došli da učestvuju u životu na Zemlji. Ono što je u svemu najzanimljivije je slobodna volja čovjeka. Za razliku od anđela i mnogih drugih nebeskih bića raznih rangova, čovjek ima mogućnost izbora, slijediti Božiji put u životu, ili slijediti nečiji tuđi put (mada čovjek u svojoj sljepoći i umišljenosti misli da je to njegov sopstveni put). Čovjek je spoj duhovne osobe koja je postojala i prije materijalnog stvaranja, materijalnog tijela i pokretačke sile darovane u određenoj količini od Tvorca, i onoga što je spojem ovoga dvoje nastalo kao novi rezultat (i za mnoge nebeske ličnosti koje učestvuju u događajima na i oko Zemlje teško razumljiv): čovjekovo ja.
Zbog čega je do toga došlo, o tome možemo nekom drugom prilikom, ali je činjenica da je odbijanjem čovjeka da u cjelosti provodi Božiju volju na Zemlji, i pri pokušaju da provodi "svoju" došlo je do promjene čovjeka iz besmrtnog u smrtnog (o fizičkoj besmrtnosti govorim) i do preobičavanja cijele čovjekove životne sredine (Zemlje) saobrazno promjeni njenih čuvara - ljudi.
Otada pa sve do danas, ljudi žive kako žive, a Božija milost i ljubav ih vodi da uvide da nije dobro slijediti tuđe puteve i da je za ljude bolje da dobrovoljno odaberu da slijede upute svoga Oca. Kada čovjek to svim svojim bićem osjeti, shvati i prihvati i od srca počne da traži Boga i trudi se da radi po Njegovoj volji, to je onda obraćenje uz pokajanje, odnosno odbacivanje pobune protiv Boga.
Kako je čovjek zbog svog odricanja od Boga utonuo u duboko neznanje, i kako su mu njegove prirodne sposobnosti zato skoro 99% oduzete, i zbog toga što je postao smrtan, potrebno je da se kroz iskustvo u životu na Zemlji kroz sito i rešeto, kroz vodu i vatru dobro očisti, pretopi i iskali, pa da iz sebe očisti svu duhovnu nečist i vrati Božiju blagodat. Obraćenje ili prihvatanje vjere je samo prvi (iako najvažniji) korak u putu čovjeka ka Bogu, poslije toga predstoji dug put duhovne izgradnje.
Za tako nešto potrebno je dugo školovanje u svim mogućim (i nemogućim) situacijama, tako da čovjek prolazi mnogo puta kroz život na Zemlji , izgrađujući ono čudno i prečudno svoje ja. Ako čovjek svoje ja svjesno i dobrovoljno daje u službu Bogu, on napreduje, ako ga uzdiže mimo Boga i gradi na pobuni, on ga još više unižava.
Ali, poslije svakog zemaljskog života, razmatra se dokle je čovjek stigao u svom razvoju, i šta je za njega najbolje da prođe, da bi napredovao dalje. To je sud čovjekovog života na kojem se odlučuje šta će dalje biti s njim. Pošto ništa čovjeka ne izgrađuje tako dobro kao teške okolnosti, često se dešava da prije nego što se ponovo rodi, čovjek pri savjetovanju sa nebeskim ličnostima dobrovoljno pristane na vrlo teške životne okolnosti. U duhovnim ravnima, čovjek je svjestan zbog čega je to i da mu je to jedini način da napreduje, ali čim siđe na Zemlju vrlo snažne sile ga vuku da to odbaci što se mnogima i dešava, pa kukaju i psuju na Boga iako su u stvari sami na sve dobrovoljno pristali. Međutim, čovjek uvijek ima neprikosnoveno pravo slobodne volje i to mu niko ne može oduzeti!
Svi Božiji poslanici su došli da ljude pozovu na pravi put, svojim životom i djelom su ukazivali ljudima na put istine, a Isus Hrist je pokazao šta sve čovjek može kada se u materijalnom tijelu potpuno sjedini i uskladi s Bogom i Božijom voljom. Za takvog čovjeka ili bolje rečeno bogočovjeka ništa nije nemoguće. Njegova otkupiteljska žrtva je posebna priča i ima velike veze sa njegovom ulogom u stvaranju čovjeka i njegovim zauzimanjem za njega kada su se mnoge nebeske ličnosti digli na ponašanje čovejka na Zemlji. O tome možda drugi put podrobnije.
Da rezimiram. Priče o neumitnosti sudbine su poprilična zabluda, a zasnovane su na tome što su čovjeku životne staze u grubim crtama trasirane (i svaki čovjek prije rađanja na Zemlji dobrovoljno pristaje na to), ali isključivo čovjek svojim ponašanjem određuje kojom stazom će poći i kako će na njoj hoditi i šta će mu se sve na tom putu desiti. Isto je i za čovječanstvo: u glavnim crtama određeno je nekoliko mogućih puteva kojim će čovječanstvo poći, Nebeske Sile se uvijek trude da to bude najbezbolnije i najbolje za čovjeka, ali ljudi su čudna bića koja vrlo često svojim ponašanjem prizivaju najgore mogućnosti i najteže staze. Odgovornost čovjeka za sve što mu se zbiva je apsolutna, a Nebeske Sile ga na tom putu vode samo ako on to vodstvo zatraži i slijedi. To čine oni koji se bave duhovnom izgradnjom i koji čitaju, poštuju i slijede Svete Spise i Božje poslanike. Oni koji odbijaju duhovno Božije vodstvo sami sebe prepuštaju na milost i nemilost životnim olujama i uticajima onih duhovnih sila koje se (barem naizgled) protive Božijoj volji za čovjeka, koje neki nazivaju sotonskim ili demonskim. Ali te sile nemaju nikakvu vlast ni nad čim i ni nad kim na Zemlji sve dok im ljudi tu vlast ne daju. Vrlo opasna i zanimljiva stvar je ta slobodna volja.
Proroci i proročanstva, ukoliko su od Boga, su prvenstveno upozorenja na posljedice određenog ponašanja i poziv i putokaz za izbjegavanje loših mogućnosti i načina za dolaženja do Božijih darova i blagodati. Istinski proroci nisu ništa drugo do Božiji glasnici, i nisu nikakvi pogađači. Nikada ne propovijedaju sebe nego onoga ko ih je poslao i po tome se najbolje raspoznaju. Nema nikakvog zla i katastrofe koji se ne mogu izbjeći pravovremenim pozitivnim djelovanjem, ni u malom (čovjekov život) ni u velikom (život čovječanstva u cjelini). Bog i sva duhovna bića koja u Njegovo ime bdiju nad čovjekom čekaju na svaku pa i njamanju iskru dobrote i vjere u čovjeku da mu priskoče u pomoć i ponude vodstvo, ali avaj tako malo ljudi to vidi i razumije.
Zasad ovoliko. Oduži se ovo ukratko.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2003, 17:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sad pazi sta je ukratko:
------------------------------------------

1. COVEK JE TVORAC SVOJE SUDBINE - PRAVOSLAVLJE

2. COVEK NE MOZE POBECI OD SVOJE SUDBINE - INOSLAVLJE

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2003, 17:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Maran Ata, naravno da mi ne smeta sto si prokomentarisao moje misljenje. Nervira me to sto mnogi posjetioci diskusija napad na svoje misljenje dozivljavaju kao napad na svoju licnost.

1. Slobodna volja postoji. Onda su sve drustvene pojave, ili bolje reci pojave koje nastaju kao rezultat ljudskog djelovanja, stohasticne. Otkud onda u hriscanstvu proroci ?

2. Avgustin Blazeni je samo pokusao da teorijski opravda ono sto je Crkva prakticno radila ( i Pravoslavna i Rimokatolicka ). To je bilo Bogacenje. Bogacenje... bogacenje. Njegova teologija se itekako primjenjuje u crkvenim djelatnostima, i tada i sada...

3. Volio bih da je istina ovo sto si rekao.

4. Cinjenica je da je SPC institucija i kao takva je iznad ljudi koji joj sluze. Slazem se da SPC ne treba posmatrati kroz polupismene svestenike i njihove dugacke, crne brade natopljene viskijem. Ali, cinjenica je i to da ih je previse.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2003, 21:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Eh, prijatelju... pogledaj kako mene okarakerisase ovi ovde... Silno se uvredise zato sto im ja poceh parirati u netacnim ucenjima i to iskljucivo u vezi Hriscanstva i Pravoslavlja. Nego...

1. Kada se govori o prorostvu, treba jasno napraviti razliku izmedju Starozavetnih proroka i Novozavetnih proroka. U starom Zavetu, nije se znalo sve do kraja sveta i Bog je birao ljude kroz koje je prenosio poruke ljudima. Sve je bilo u znaku iscekivanja mesije. Kada je mesija - Hrist dosao, On ostavi kompletno Bozje Otkrovenje, sve sto treba da znamo i to do strasnog suda. Od tada, pa nadalje, nema niti dodavanja, niti oduzimanja tom Otkrovenju. Svaki onaj koji propoveda jevandjelje je prorok, jer po definiciji, prorok je onaj koji govori Bozje reci. Onaj koji govori jevandjelje, govori Bozje reci, i po definiciji, prorok je. Cesto se termin "prorok" pogresno koristi za osobu koja "govori o dogadjajima koji ce se desiti u buducnosti". Pravo znacenje reci "prorok" koje sam objasnio i ovo pogresno znacenje nebi trebalo mesati. Nazalost, ista rec je upotrebljena za dve potpuno razlicite stvari, od kojih jedna ima veze sa Hriscanstvom, a druga uopste nema.

2. Kada je rec o bogacenju crkve, tu treba isto tako biti oprezan a posebno ne-generalizovati stvari. Jer neke pojave koje su karakteristicne za Rimokatolike (Avgustin), nikada nisu postojale u Pravoslavlju. Evo samo neki primeri: Prodaja crkvenih polozaja, Prodaja oprosta greha, itd... Ako znas engleski, imam dobar tekst na temu podele Crkve... Javi ako si zainteresovan. Napisan od strane jednog Francuza.

3. Tvrdnja da Pravoslavna Crkva dans jedina sledi originalnu veru preuzetu od Apostola moze se potvrditi citanjem tekstova ranih otaca Crkve. Koliko su ti tekstovi pouzdani ? Uzmimo na primer Klementa, koji je bio direktni ucenik Sv. Apotola Pavla, i koji je bio prisutan u Filipima, cije se ime spominje u poslanici Filibljanima. Privilegija Klementa da licno poznaje i pomaze Sv. Pavlu je velika stvar. Njegovi tekstovi nisu kanonizovani u Novi Zavet samo zbog jednog razloga: Nije bio Apostol.

4. Crkvu mozemo posmatrati iz vise uglova:

a) Kao Bozje Telo koje je osnovao Bog i ostavio da propoveda jevandjelje i Carstvo Bozje. Samim tim sto je stvorena od Boga Hrista, i sto je on rekao da je to "tvrdjava i stub istine", jasno govori i o tome koliko moze da navodi coveka na krivi put. Jedini problem je sto se pojavilo toliko jeretika koji sebe posto poto hoce da nazovu "crkvom", i covek mora da pazi kako nebi zavrsio u nekoj sekti koja ne propoveda istinsko jevandjelje. Samim tim sto je Crkva Telo Bozje kome je Hrist glava, ona je iznad ljudi koji joj sluze. Crkvena jerarhija je biblijski ustanovljena, i to moze biti lak nacin da se prepozna ko je istinska Bozja Crkva. Verovatno pogadjas, jedino Pravoslavna Crkva ima takvu jerarhiju.

b) Kao instituciju koja je sacinjena od gresnih ljudi poput mene i tebe. Pa tako, meriti ono pod a) na osnovu greha pojedinog svestenika, nema previse smisla. Bitno je da Crkva pod a) sa svojim ucenjem i teologijom ne odstupa od Pravog-slavljenja Boga. Moje licno iskustvo je da je situacija u SPC ovde u Kanadi daleko bolja nego na Balkanu. Razloge mozemo traziti u opstem bezakonju i padu morala koji je izazvan sto komunizmom, sto ratovima. Molimo se Bogu da se to pocne popravljati. I ne sumnjam da nece, samo treba vremena. Moje licno iskustvo je da se treba obratiti svestenicima i videti koji od njih je najpristupacniji i "najpraviji" po licnim kriterijima. I onda tog svestenika pozivati na svecenje vodice i ostalih protokolarnih stvari tokom godine.

Eto.

Hristos se rodi !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2003, 00:03 
Majstor
Majstor

Heh .. sve je to lijepo i krasno .. ali ostaje par pitanja koja nisu razjasnjena ...

Ako nas je stvorio Bog, Tvorac, Svevisnji, Svemocni ili kako ga vec ko zove.. zasto nas je stvorio ??
Zasto je stvorio zivotinje, zasto bilo sta ??
Bilo mu dosadno ?? Kako njemu moze biti dosadno kad je 'on', po ucenju bice bez tijela, svuda oko nas ..
Dalje ako nas je stvorio zasto onda to potencira (da nas je stvorio)...
Npr. ja tebi ucinim uslugu i onda ti nabacujem na nos svako malo kako sam ti pomogao .. ili napravim dijete i onda mu govorim "prema meni ima da se obracas sa strahopostovanjem, ne treba da te zanima nista o meni a ja cu da radim sta hocu i ti ces prihvatati tako kako je bez previse filozofiranja" Cemu onda silne posvete - Njemu nije potrebno spominjanje i molitva itd .. Sta smo mi onda - igracke ?

Dalje, ako je vec tako, slobodna volja ?? Da li smo mi stvarno kreatori naseg zivota ili je to Tvorac, koji je sve isprogramirao ..
Da li onda i on kaze da ja trebam ovo pisati ili da ti ovo procitas a poslije odes u krevet, probudis se sutra i odes na posao ...
Mis mo neka vrsta robota ?? Dobijamo onda Matrix - u jednom obliku .. Mislis da si kreator zivota a ovamo 'program' pici stvari za tebe ...

Dalje.. pocnimo od samih ljudi .. Kakvi su ljudi ?
Ja tebi dam jabuku kad si gladan .. i ti ces me smatrati kraljem, dobrim covjekom, svojim idolom ... Sutra ti ne dam jabuku i smatras me cicijom, pi*dom, stokom .. ---> cudno ?

Ili kad si utucen, kad si nemocan, kad zelis neku promjenu - ja se pojavim slucajno, desi se nesto deseto i ja preuzmem zasluge za to - eto ga .. ja sam prorok, idol, svetac ... Pocinju price o meni, hvalospjevi, knjige, pustis jedno 500 godina da se to krcka u loncu i dobijemo religiju ..

Uzmimo to vrijeme ... kad je narod ocajnicki trazio nesto, nije nauka bila razvijena, nije bilo mnogih stvari .. dovoljno za nekog proroka ... Ili neko deseti prosuo pricu da sam ja prorok, ja pojma nemam o cemu ljudi pricaju ali vidim da me svi 'vole' i smatraju za svog idola, vodju .. I onda dodju neke budale i objese me, ubiju me, razapnu me zbog toga sto 'unosim nered' ...

Nabrajam samo situacije .. pojma mi nemamo da li je bas neka od gore navedenih situacija mozda i istinita ... Ljudi su cudni, ponavljam ... pogotovo kad odlezi to dugo.. gluhi telefoni - igrali ste to sigurno, kad ste bili mali ili u vrticu ili u skoli ... kakav je rezultat bio na kraju, u poredjenju sa prvobitnim izrazom koji je 'kolao' od uha do uha .. ????

Sta zelim reci ... pa ne znam ni ja zasto sam se upleo u ovu raspravu .. iskreno - cekam da mi se zavrsi download pa odlucih da posjetim i ovaj podforum i napisem nesto .. :)

Mnoge stvari mi smatramo istinitim zbog nekih nasih uvjerenja, interesa itd .. Kad neko nesto bas zeli i vjeruje tesko da mu se moze kontrirati ma kakve argumente mu izbacio uvijek ce pronaci neki smisao u tome ....
Npr. dodju sad neki naucnici i skontaju da je kompletna prica o religijama samo supljaca i podupru jakim dokazima i stvarno ako objektivno pogledas mozes skontati da ne lazu ... Jedan vjernik ce ili prihvatiti to ili ce pronaci visi smisao u tome, npr. "Bog me testira da vidi kakva mi je vjera" ili "Oni su Djavoli, zele narod da zavedu na svoju stranu" U nedostatku materijalnih i konretnih dokaza prilazi se drugom nacinu ...
I tako mozes do beskonacnosti nizati dokaze, argumente a uvijek ce neko pronaci neki smisao...
Ocit primjer iz obicnog zivota - dodjes ujutro ispred automibila i vidis izbusene gume .. a imao si sinoc konflikt s nekim drugom ili komsijom itd .. na koga ces posumnjati ?? Sigurno neces pomisliti da je otisao ventil ili da je guma popustila uslijed i previse duge upotrebe ... Razumijete sta zelim reci ?? Mislimo, vjerujemo i prihvatamo ono sto zelimo ili (sto je najgore) mislimo da zelimo ..

Pa tako i uvjerenje i neki licni stavovi ..
Zamislite da zivimo na nekom ostrvu, nismo nikad sreli civilizaciju, zivimo od danas do sutra ?? Da li cemo mi spoznati Boga i oformiti religiju ??? Sumnjam .. imacemo neka svoja vjerovanja ili mozda ni to .. samo traziti neku hranu ili umirati "ko' svi srecni"...
Misljenje formiramo na osovnu tudjeg misljenja, a sve se to odvija u glavi tako da ispadne kako je to nase licno misljenje ... Ako te od malih nogu uce da volis cokoladu i da je cokolada smisao zivota, mala je vjerovatnoca da ces ti skontati kako to nije tacno.. ali ces misliti da je to tako i sto je najgore cokoladu ces voljeti (ili ces bar misliti kako je volis) ...

Oduzio sam .. ali imam vremena :) , nadam se da se ne ljutite ...

Analogija ..... Pa ovako, postavicu jedno pitanje sad ..
Da li je bilo jos proroka poslije Hrista ?? (ne racunajuci Muhameda itd..)npr u zadnjih 500 godina...
Mozda je i bilo, ali su uguseni u startu .. Vjera se toliko iskrivila da vise ne znamo sta da vjerujemo ..
Sad kad bih ja rekao da je smisao zivota u vjetru te da od njega sve pocinje i lupio sprehu kako je od vjetra sve nastalo posto on kruzi po zemlji, skuplja razne stvari, klice, bakterije, drz' ne daj, te je tako nastao covjek i da mi trebamo obozavati vjetar i moliti se njemu.. da li bi mi iko vjerovao ?? Proglasili bi me sektasem ili jos bolje .. budaletinom zrelom za psihijatrijsku ustanovu ... A kako znamo da nisam u pravu ?? Pa nikako, i crkva negira nauku u mnogim stvarima pa joj niko ne zamjeri.. ali nauka bi pokopala ovu 'moju' teoriju a samim tim pokopali bi me i ljudi .. crkva takodje - jer ona smatra svako ucenje koje njie njihovo sektom .. (dobro par izuzetaka, ali je o u skorije vrijeme prihvaceno)..
Ako ih je i bilo (proroka) kako smo mogli znati da je to on ?? Vrijeme je drugacije, zatvorena je svaka mogucnost za neke proroke, a mozda je i sam Tvorac nezadovoljan tom cinjenicom i ogorcen, a mi smatramo kako radimo po "volji Bozijoj". Slobodno mozemo reci da pojma mi nemamo "sta je sta" jer smo sami sebi mozgove isprali .. :)

Naravno, ja ne smatram da je vjetar Tvorac ... no to nije ni bitno.. samo zelim reci kako smo naivni, smisao pronalazimo uvijek u necemu sto se nama licno svidja.

Gdje su silni spisi o Hristovom ucenju ?? Otisli su samo oni najpogodniji za necije (tadasnje, a i vremenom svacije) potrebe i zelje .. Proslo kroz milion cenzura, ispravljalo se kad god je to trebalo itd... I kako znati gdje je sta i zasto neki materijal nisu sacuvani, unisteni ili jedva tajno sacuvani i danas smatrani satanistickim i zlobnim .. koji govore o veoma drugacijim stvarima .. Sta reci ? Pa ne znam ni ja, ali vjerovatno znate da postoji razlika izmedju istorijskog Isusa i Isusa kakvog ga religija opisuje i smatra ... To nije strano, ali opet malo ko obraca paznju na to..

Evo, evo, privodim kraju, znam da sam smorio, cak sam se i oznojio malo (dobro toplana radi danas kao luda a i oprema u sobi se usijala pa je opsti pakao :)) - odlicna recenica za stvaranje ideje kako sam ja Djavo licno :)) te pokusavam vjernike "konvertovati" na svoju stranu

Elem, cinjenica je da danasnja crkva nije ni blizu onog sto bi trebala da bude .. crkva je "transparentna" institucija, koja se ne namece u sve sfere drustvenog i politickog zivota .. Ali ne, crkva danas je bas prava institucija, sigurno znate da i crkva ima ziro-racun, dakle moze djelovati kao bilo koja druga organizacija... sta je samo preko "njihovih" racuna (katolicka, pravoslavna, islamska itd..) preslo para, opreme, cega nije... Komercijala teska... Cak je doslo do te mjere da se desio i slucaj kad je nakon osvestavanja pokojnika (ili kako se vec strucno naziva) covjek pitao popa koliko bi platio taj cin a doticni mu odgovorio "Onoliko koliko si volio pokojnika" .... Znam dobro posto zivim pored groblja koliko se za vrijeme rata love i love napasli nasi svestenici za 5 minuta brbljanja .. Ne, nisam cinican, bukvalno brbljanja, sjecam se prije rata trajalo je duze, pjevali su, mogao se razumjeti oprostajni spjev pokojniku... A tada je bilo doslovno recitirano brzinom x100 samo da se zavrsi i ista navedena cifra uzme ako ne i vise .. vise popova toliko x100 .. Zalosno..
Nije ovo pokuda samo za Pravoslavnu .. konretno se o njoj govorilo pa sam samo komentarisao ..

Ali da se nadovezem na prvi dio ovog posta - a to je da mi ne znamo sta je istina - mozemo samo "da mislimo kako znamo da je nesto istina"... Sto je i tacno..

Nije li Hrist rekao jednom prilikom kako je Bog u svima nama i kako smo mi Bozanska bica, tj. Bog je u nama - mi smo Bogovi ...

I zasto stereotip da smo mi neka niza bica koja je bog stvorio...
Problem je sto mi samo prdimo, prdimo i prdimo .. prosipamo svoje neke teorije a ne znamo gdje smo suplji.. Kad smo vec toliki vjernici zasto se ne pridrzavamo obicnih 10 Boziji zapovijesti .. S njima bi sve bilo regulisano .. ne da ne bi bilo problema nego bi vladala opsta sloga i harmonija..
A zasto nije ??? I sami svestenici (ma ciju vjeru predavali) su tokom vijekova nahuskavali na ratove i ubijanja, ubijanja zbog opsteg dobra, ubijanja u bozije ime, ubijanja u cilju istjerivanja djavola itd .. Zasto se ti deres na clana svoje porodice kad ti slucajno razbije omiljenu stvar, uspomenu bilo sta .. Ili zasto te neko namjerno ukopava...Zasto mrzis druge osobe jer one nisu ti, tebi slicne itd .. Toliko toga ima za reci ali nema smisla... jer nista to ne pali kod nas ...
A mozda je sva ta prica o Bogu i Djavolu samo izmisljena, a mozda su oni jedno te isto, neka visa sila koju mi ne razumijemo pa smo je podijelili na dobro i zlo i razvili teorije i naglabanja o njima ..

Na kraju samo treba reci "Cudni su putevi Gospodnji" koji sve ovo jednostavno negiraju i 'objasnjavaju' !?! sve ...
Toliko o nasoj vjeri, slobodnoj volji, misljenju i o ne znam nija vise cemu ..

A opet i ono sto volim najvise reci na kraju posta:

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2003, 02:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bojim se da je tekst malo predugacak i da se dotice toliko mnogo tema da bi se o svemu moglo pisati mesecima... Ali, evo ja cu da pocnem, pa dokle izdrzim. To sto sam prekinuo samo znaci da ili nemam vise vremena da kuckam, ili mi dosadilo, ili nesto trece cisto materijanog tipa.. :)

Postanak sveta:
-----------------------------------
Ucenje Pravoslavne Crkve je da je Bog stvorio svet slobodno, iz ljubavi. Jer, ljubav Bozja prema svetu i coveku nije niti osecanje, niti bilo sta drugo. Ona je, po Svetom Pismu, licnost Sina Bozjeg "Po tom se pokaza ljubav Božija k nama što Bog sina svojega jedinorodnoga posla na svijet da živimo kroza nj." [1 Jn. 4,9] Bog ljubi svet u Sinu i preko Sina. Ljubav Bozja prema svetu, odnosno cinjenica da je Bog stvorio svet u Sinu, najpre se pokazuje kroz stvaranje sveta i coveka, a zatim i u Novom Zavetu kroz ovaplocenje Hristovo.
Stvaranje sveta je, po Starom Zavetu, praslika "otelovljenja Logosa Bozjeg". "Rece Bog da bude i bi", prilikom stvaranja, predstavlja svojevrsno ovaplocenje Logosa Bozjeg pre realnog ovaplocenja i praslikuje ocovecenje Boga Logosa u Novom Zavetu. Stvaranje sveta je osustastvljenje ljubavi Bozje, zelje Bozje da svet, iako stvoren, postoji vecno, ali u licnosti Sina. Dogadjaj koji to potvrdjuje jeste stvaranje coveka. Covek je centralna figura prirode i daje smisao svemu sto postoji. Na taj nacin, stvaranje coveka predstavlja sjedinjenje svega u Sinu Bozjem koji je u isto vreme i savrseni covek. Ovaplocenje Logosa, Sina Bozjeg, dogadjaj je koji je uzrok postojanju sveta, i bez njega, svet nebi imao razloga da postoji. Ovaplocenje Logosa (Tajna Hristova) uzrok je samog stvaranja sveta i pocetak je a i kraj.
Na osnovu svega ovog, mozemo zakljuciti da stvorena priroda nije po sebi besmrtna, vec besmrtnost ostvaruje u Hristu. Posebno na osnovu vaskrsenja Hristovog postaje jasno da svet nije besmrtan po sebi, vec je besmrtnost moguca jedino kroz licnost Hristovu. Jer, jedino je u vaskrslom Hristu, priroda pobedila smrt i postala besmrtnom.
Spasitelj sveta, bez koga svet ne moze postojati, Sin Bozjji, postao je covek (jn. 1,1-14), novi Adam. Time je potvrdjeno da je i covek spasitelj sveta i bez njega, stvorena priroda ne moze da postoji. Naravno, osnov postojanja prirode je jedino savrseni covek, bas kao sto je to bio i Isus Hrist. Prvi covek Adam nije bio savrsen, vec je bio praslika savrsenog coveka-Hrista.
Dalja pitanja... zasto zivotinje, biljke itd... se lako razumeju ako se shvati svrha nastanka prirode u liku savrsenstva Boga Logosa, a nalazi se u Bibliji, npr. [Post 1,28-30]

Slobodna volja:
--------------------------
Covek je nalik Bogu zbog tog sto je slobodan u svom postokanju u odnosu na prirodu. Covek je jedino bice koje moze da zivi nezavisno od prirodnih nagona. "Samovolja" covekova, tj. njegova slboda, daje mu mogucnosti da ne zivi po nagonima prirode, vec slobodno. Za razliku od zivotinja, covek moze da se uzdigne iznad prirodnih nagona i zakona postojanja prirode. Biti slobodan znaci biti oslobodjen od prirodnih nagona i strasti. U ovom kontekstu se jasno razumeva Hriscanska vera. Naravno, ista sloboda ukljucuje i opciju da covek moze ziveti bas po nagonima prirode. Odnosno, covekova sloboda daje mogucnosti coveku i da ne bude slobodan, tj. da ne bude covek. Sloboda se sastoji u tome da je on taj koji prirodi daje nacin postojanja, a ne obrnuto. Slobodan covek, po hriscansko ucenju, je covek koji nije zavisan od strasti i nagona prirode u svom postojanju.
Zasto je covek stvoren slobodnim ? Sta je cilj te slobode ?
Vec je receno da bi priroda ostvarila besmrtnost postojanja, potrebno je bilo sjedinjenje sa Bogom. To sjedinjenje sa Bogom podrazumeva postojanje slobodnog bica - coveka. Posto je to bice - covek, slobodne volje, potreban je slobodan pristanak tog istog coveka. Ukoliko taj pristanak nebi bio izraz slobodne volje, onda bi ta zajednica bila nametnuta i bila bi nuzna stvorenu prirodu. To bi znacilo da bi svet bio prinudno besmrtan. Bez slobodnog pristanka coveka, Bog bi, stvarajuci svet besmrtnim po prirodi mimo njegove volje, stvorio jednog drugog boga pored Sebe, sto je APSURD !!! Jedino kao slobodan, kroz slobodnu zajednicu coveka sa Bogom, stvoreni svet bi postojao isto kao i Bog, ali ne po prirodi, vec na osnovu nacina postojanja koji bi se ogledao u slobodnoj zajednici coveka sa Bogom i stvorenim bicima.

...

Dosta je.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2003, 02:43 
Majstor
Majstor

Pozdrav Maran Ata,
hvala ti sto si bar procitao moj "roman" od posta :)

Elem, znas kako, ne djeluje mi logicno objasnjenje crkve u postanku svijeta .. zasto -> pa dogma klasicna, tako je i gotovo, jednostavno tako i nema komentara .. I svi eventualni dokazi protiv poklapaju se tom dogmom...
Ali opet zasto bi Bog stvarao cijeli jedan svijet ?? Znaci li to da se igra .. koliko ima takvih planeta kao nasa.. mnogi u citatatima Biblije pronalaze moguce crtice o podrzavanju teorije o drugim bicima i planetama na kojima ima zivota .. ali na stranu to ..

Uzmimo primjer - ako si svemocan zasto stvarati nesto da te obozava, klanja ti se i sluzi ti ?? Egoizam ? Nemoc ? Ili cisti hir ? Mozda smo mi neki nusprodukt nekog drugog 'projekta' itd ..

Cesto pomislim da stvari nisu onakve kavima ih mi zamisljamo .. Skontaj da jednog dana saznamo da smo mi samo neki projekat drugih bica .. posadili nas (bukvalno posadili kao mi biljku) na planetu i gledali kako se razvijamo, npr. kao kad smo svi mi u skolama sadili neku biljku ili stavljali grah u casu vode i vodili dnevnik o razvoju ...
Mozda smo neka kolonija a ne znamo odakle smo ... mozda smo samo neka desavanja unutar neke sitne gradivne cestice nekog drugog univerzuma itd... Zamisli sta se desava unutar atoma ili unutar elektrona .. pojma nemamo .. a mozda smo i mi tako dio neke 'masinerije' ..
I onda kad razmisljas o tome ispadne ti totalno nevazna sva prica o religiji i nekim 'obicnim' zivotnim stvarima ..... Naravno intenzivno i svakodneno razmisljanje o ovim stvarima dovodi do "upadanja" u taj svijet, bjezanja iz realnosti i na kraju kazemo "vidi onog sto je ciknuo", sto i nije daleko od istine :))

Hocu reci da ne mozemo tek tako vjerovati u nesto .. kontas...
Za mnoge stvari trazimo dokaze .... u fazonu "de ti to meni brajko pokazi pa cu vjerovati" Za neke stvari dokaz ne mozemo ni shvatiti jer su van nasih mogucnosti .. Ali kako pronaci istinu u svemu tome ..

Ipak meni prica o Bogu kao glavnim i jedinim ne stima ... Zasto svi mi ne bi bili Bogovi ... mozda smo i bili ali smo zaboravili, pa vremenom to tumacenje se pretvorilo u vjeru u nekog jaceg i mocnijeg od nas
Ili jednostavno nismo znali objasniti neke pojave i pripisali to visoj sili ..
Pojavio se onda neko i rekao neke stvari .. svi u tome nasli oslonac za teoriju o visem bicu i dobili smo religiju ...
Zanimljivo je to .. sta je sa ljudima koji su prije par hiljada godina zivjeli ? nije bilo Hriscanstva tada ? a opet su zivjeli ...kontas .. nije svijet 2000 godina star ..

Naravno ovo je, nadam se, pozitivna a mozda i konstruktivna rasprava .. bez nakane o vrijedjanju i nipodastavanju religije, necije vjere i uvjerenja ..

Interesuje me misljenje o gore navedenim temama-pitanjima ...
Zamisli/te da ne znamo nista o religiji .... ali bas nista .. ni za postojanje Boga itd ... i svako od nas isprica vam po jednu pricu, kao ti, Vader, ja i ostali ucesnici ovogo foruma/podforuma ..
Ako bi ikako objektivno mogi sagledati stvari - kome bi povjerovali .. i da li bi uopste povjerovali na takve price ...
A onda dodajte faktor da ste u periodu prije 2k godina , tad su svijest i uvjerenja daleko drugacija bila.. vjerovalo se lako za mnoge stvari ..

Zato i kazem "pusti da se to krcka 2k godina u kazanu" i pogledaj sta dobijas ... stotine religija, milione uvjerenja .. Sta je istina ?? Svako kaze za svoju da je istina i da se bas ona moze osjetiti onako u srcu, u dusi, istinski i cisto ...
Ovo je sad preslo u totalno drugu temu, lako se mozemo vratiti na pocetnu i misljenje o zavrsetku crkve u centru grada i o samom Hriscanstvu ... ali ono ..
Vec je kasno ... pozdravljam vas .. valja i spavati :)

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2003, 03:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E pa prijatelju, tvoj nacin razmisljanja je upravo izraz slobodne volje coveka. Neko jednom rece: Svi su ljudi vernici. Jer, moraju da veruju u nesto. Da li je to jedan Bog, tvorac svega vidljivog ili nevidljivog koji posla svog Sina, Boga Logosa, ili je to mnogobostvo dalekog istoka, ili ... nije bitno. Cak je i ateizam sam po sebi religija. U tom slucaju se postavlja pitanje: Koje ot svih tih verovanja cu da usvojim ? Da li cu da proizvedem neko novo verovanje ? Naravno, ta nova religija bi trebala da odgovori na sva moguca pitanja pocevsi od stvaranja.

Kada je u pitanju Hriscanstvo, Bog je svojim mnogobrojnim cudima dokazivao svoje postojanje i slobodnu volju ljudi privlacio na svoju stranu. Kako u Starom Zavetu, tako i u Novom Zavetu. Pod pretpostavkom da su sva ta cuda tacna, da li bi tvoja slobodna volja stavila veliki upitnik iznad glave ? Postoje ne-Jevrejski pisani izvori koji govore i Isusu iz Nazareta i sluze kao jedan od najboljih naucnih dokaza da je Isus iz Nazareta istorijska licnost. Ako se ti dokazi prihvate kao tacni, da li su onda i pisanja 12 + 70 Apostola + ranih otaca crkve (direktnih ucenika Apostola) rezultat ciste fikcije ? Tesko da bi svi ti ljudi sami po sebi, i po svojoj slobodnoj volji, pricali jednu te istu stvar. Dakle, cak ako se traze ti naucni dokazi o istinitosti Novog Zaveta, mogu se naci.

Ako se uspe dokazati istinitost Novog Zaveta, samim tim se implicitno i lako dokazuje i istinitost Starog Zaveta. A na pocetku Starog Zaveta je postanje sveta. A Pravoslavna teorija o kojoj sam pisao ima Bibliju za bazu.

Evo ti jednog nedavnog primera izucavanja drevnog Egipta. U Starom Zavetu se govori o Jevrejima i njihovom ropstvu u Egiptu. Mojsije izlazi pred faraona i pokusava da ga izmoli da ih pusti da odu. Ali, faraon kamenog srca odbija. Ime tog faraona nigde u Bibliji ne postoji. Ne zna se ko je to. Nedavno su u jednoj grobnici jednog faraona izucavajuci ono slikovno pismo, pronasli nesto interesantno. Opisuju se susedni narodi koji su ziveli u okolini Egipta. Samo jedan od naroda je prikazan drugacijim simbolom, koji sugerise nomade. Ostali su prikazani simbolom "drzave". Jevreji su bili nomadi kad su pobegli iz Egipta. Pored toga, na slikovnom pismu iz toba tog istog faraona se pojavljuje jaka sugestija o promeni licnosti faraona. Sta je moglo da uzrokuje takvu snaznu promenu ? Gubitak sina naslednika. Opet dogadjaj iz Biblije, vezan za faraona. Ime faraona u cije vreme je to "pisano" je - Ramzes.

Jake indikacije i veza tih napisanija sa Biblijom. Materijalnih dokaza ima.

Drugo stanoviste koje se moze uzeti je sledece: Da li su svi ti silni ljudi pre mene bili apsolutni idioti, a ja pametan ? Danasnje vreme obiluje racionalizmom i individualizmom u kome svako svoj ego izdize koliko god moze. U isto vreme, vera u Boga je na niskim granama. Direktno poklapanje sa Biblijom opet. Kako Egipcani napravise one piramide ? Niko od najvecih mozgova danasnjice nema blage veze. Asvi jako pametni, a stari narodi nisu imali pojma. Strasna kontroverza. Sta cemo sa ostalim svetskim cudima koje niko ne objasni ? Imas jedno cudo Pravoslavlja koje se ponavlja svake godine u zadnjih 2000 godina, na susednoj temi. Pogledaj pa mi reci sta mislis o tome.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2003, 12:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Znači mIRCon nam dođe samo kad ima neki veliki download pa navrati da ubije dosadu :)

Kao što reče Maran Ata povukao si više pitanja, ja ću zasad dati svoje viđenje na neka.

mIRCon je napisao:
A mozda je sva ta prica o Bogu i Djavolu samo izmisljena, a mozda su oni jedno te isto, neka visa sila koju mi ne razumijemo pa smo je podijelili na dobro i zlo i razvili teorije i naglabanja o njima ..

Iako se sa ovim neće složiti pripadnici vjerskih organizacija ja lično vjerujem da ti je ova pretpostavka tačna. To da su oni Jedno se može vidjeti i iz Svetog Pisma. Nismo samo mi njih izdvojili i postavili na opozitne strane, njih je tako postavio i Otac Nebeski u Svetom Pismu, ali samo ako gledamo površinu. Uz malo pažljivije posmatranje Svetog Pisma se vidi ovo što si ti rekao.

Citiraj:
Ali opet zasto bi Bog stvarao cijeli jedan svijet ?
ako si svemocan zasto stvarati nesto da te obozava, klanja ti se i sluzi ti ?? Egoizam ? Nemoc ? Ili cisti hir ?

Nisam mislio sad odgovarati na to ali pošto vidim da ti je dilema daću neki skraćeni odgovor.

Na osnovu svog mog dosadašnjeg znanja o razlogu stvaranja ove planete i čovjeka kažem da je u pitanju - Veliki Plan

Ova planeta (ima iz zaista još naseljenih ali je ova zaista jedinstvena, otom potom) je teren za Obuku. Duhovne duše koje se rađaju (inkarniraju) na Zemlji su tu došle dobrovoljno (kako je aharon već rekao) i došle su da se obuče za nešto izuzetno veliko, za nešto što je i za one koji ugrubo znaju o čemu se radi van shvatanja i poimanja. Ali da bi ljudi na kraju dobili diplomu da su prošli Obuku moraju raditi duhovnu izgradnju kao što moramo naučiti neki ispit da bismo ga položili. Ljudi ne trebaju samo slijepo vjerovati u Boga već ga trebaju spoznavati, trebaju spoznavati što više o nama, o svijetu koji na okružuju, o svemu. Ne traži se od nas da samo slijepo vjerujemo. Kroz istoriju je bilo ljudi koji su život posvetili ovome, takvi su doživljavali prosvjetljenja, dobijali velike spoznaje, vizije i kroz to stekli pravo znanje o nama, o našoj svrsi, o onome šta treba da radimo. Pošto su ti uvidi mnogo veći nego što ih običan čovjek može pojmiti ti veliki duhovni učitelji su nam ostavili učenja koja su u alegorijama, u pričama, u simbolici. Isus Hrist je pričao priče o radnicima u vinogradu, o sijanju sjemena, o svakodnevnim stvarima da bi napravio paralele jer narod tada nije mogao prihvatiti priče o velikim duhovnim istinama. Zato je jednom prilikom rekao "kad vam kazah zemaljsko pa ne vjerujete, kako ćete vjerovati ako vam kažem nebesko" jer su i obične pričice teško shvatali pa kako bi tek onda shvatili otvorenu priču o velikim duhovnim istinama.

Ali...na isti način kako su veliki duhovni učitelji dobijali prava saznanja o nama, o svrsi ove planete, o našoj ulozi u Kosmosu i o svim drugim velikim duhovnim istinama i mi isto tako možemo dobijati takva saznanja. Da bi se to postiglo mora se raditi duhovna izgradnja kao što moraš trenirati fudbal da bi bio dobar u fudbalu, kao što moraš trenirati Quake 3 da bi bio dobar u njemu ;).

Slažem se sa tobom da ljudi danas imaju vrlo malo znanja o ovim duhovnim stvarima, generalno gledano, ali ti kažem a ti vjeruj ako možeš da zaista ima ljudi koji o ovim stvarima znaju mnogo više od prosjeka ali su takvi nažalost u strogoj manjini pa kad kažu nešto što odudara o opšteprihvaćenom mišljenja biva proglašeni ludima i to onemogućava njihovo pozitivno djelovanje na druge. Ovakvih primjera u istoriji ima mnogo. Nisu samo osobe koje su duhovno bile ispred svog vremena proglašavane ludima nego i osobe koje su naučno bile ispred svog vremena.

Malo sam ovo odužio, da se vratim na svrhu ove planete i nas na njoj.

Svrha planete je prvo poligon za Obuku a onda stanište za vječni život onih koji tu Obuku prođu. Taj vječni život neće podrazumijevati vječno izležavanje u hladovini već vječni duhovni rad koji za cilj ima neke velike stvari, to je onaj Veliki Plan.
Dakle Tvorčevo forsiranje da ga priznajemo nije iz njegovih egoističnih pobuda već zbog našeg dobra, mi ne možemo napredovati ako ne priznajemo Silu koja nas je stvorila, koja nas vodi, jer time uopšte ne priznajemo Inteligenciju iznad naše, ne priznajemo Svrhu, ne priznajemo postojanje duhovnog svijeta pa onda nećemo ništa ni učiti o njemu a ako nećemo učiti, spoznavati, proučavati onda nećemo položiti Ispit. Ovo forsiranje Oca, Sina, Duha Svetih, Sila Nebeskih da ih priznamo je paralela forsiranju nastavnika i profesora u školi da učimo i koji nam spucaju keca ako ne učimo da nas kazne, ukore, prepadnu i potaknu da učimo da bismo ga ispravili i da bismo mogli dalje napredovati kroz školovanje.

Dakle u želji Tvorca da ga priznamo i vjerujemo se ne radi o Njegovom egoizmu već o njegovoj Ljubavi koja se izražava kroz Njgovu ogromnu i iskrenu želju da ne padnemo na Ispitu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]