Oficir s ruzom je napisao:
... To je ukratko i osnovno o "opremanju" umrlog...
zanimljiv tekst.
evo napisacu i ja ono sto znam o tim obicajima, jer me to bas zanima.
kada neko umre, prvo se pali sveca i pokojniku se skrste ruke.
kazu da telo treba okupati neko iz komsiluka, sto je meni licno bezveze. mislim da je lepse da do rade clanovi porodice.
pokojnik se oblaci i stavlja u sanduk. na dno sanduka se stavljaju nove deke. sve se pokrije belim svilenim plahtama tkz. "pokrov". usta se zatvore, obicno svezu nekom maramom iznad glave, jer kada nastupi mrtvacka ukocenost mogu ostati otvorena. u slucaju da je pokojnik starija osoba koja je za zivota nosila sesir, onda se ne obuva , nego se cipele stave u sanduk , ali pored nogu. jer postoji verovanje da pokojnik ne treba da bude "pokriven" sa obe strane (glava i noge) da bi valjda dusa mogla da izadje, da j enista ne sputava. bitno je da se i marama kojom su podvezana usta skine pre zatvaranja sanduka i spustanja u zemlju.
sahrana je obicno sutradan, a noc pre sahrane se bdije pored lesa. bitno je da neko od porodice bude stalno uz umrlog. to je navodno zbog verovanja da macka ne bi smela preci preko njega. zasto, ne znam. verovatno to datira jos iz starih vremena kada su ljudi na selu imali mnogo macaka, ziveli verovatno u oronulim kucama, mozda i bez vrata.
na dan sahrane, pop vrsi opelo ispred kuce, a svi ostali drze svece. posle toga povorka krece prema groblju, ali je obicaj da neko od rodbine ostane u kuci da ne bi ostala prazna. na putu do groblja povorka staje i na obliznje drvo se ureze krst. na groblju pop cita molitvu, te se svi "pozdravljaju" sa pokojnikom , ljubeci krst na njegovim grudima.
sanduk se spusta u zemlju, a svi prisutni bacaju grumen zemlje da umrlom "olaksaju" istu.
obicaj je da se posle sahrane vraca kuci gde svi jedu jer je greh da neko ostane gladan, zbog duse pokojnika.
postoji jos hrpu nekih narodnih obicaja i verovanja ...
recimo u kuci gde je neko umro, ne treba da se do 40 dana pravi nesto od dizanog testa, jer kazu da tako bolest umrlog "raste" na ostale clanove porodice.
ali obicaji kao obicaji ... razlikuju se od jedne do druge kuce, kako kazu.