banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 22:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Maj 2008, 11:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2008, 10:42
Znate li Vi kad dolazi?Hvala unaprijed!

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2008, 13:02 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Mar 2008, 00:03
A ko bi trebao biti isp ?

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2008, 15:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
lijepo zvuci i o tome se dugo prica, ali nisam cuo da je ijedan ISP kod nas uopste nabavio opremu, pa samim tim sumnjam da ce u skorije vrijeme

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2008, 16:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
koliko je meni poznato bilo je najavljivano za teol i trebalo je da krene pocetkom februara ove godine ... medjutim jos jedan supljak, od toga mane nista

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2008, 17:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
A sta je to?

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2008, 21:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2002, 19:32
google is your friend :wink:

http://sr.wikipedia.org/wiki/WiMAX
http://www.sk.co.yu/2005/08/sknt02.html

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2008, 03:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E poslije ovog upoznavanja sa ovom tehnologijom, mogu reći da to još neće zaživjeti kod nas.
Iako bi trebalo jer sam pročitao da je ko stvoreno za one nerazvijene zemlje, jer omogućava bolju i jeftiniju komunikaciju.

Ne vjerujem da će TEOL preći na ovui tehnologiju, jer on ima žice i njemu ne treba ništa drugo. Ima žice ima monopol. Ne vjerujem ni da će Blic uskoro to uvesti, jer tek je prošla godina dana od WADSL, suviše je to brzo.

Ali neka nova kompanije koja bi se pojavila sa ovom tehnologijom uzela bi dobar dio korisnika od nekoliko interne provajdera 100%.

Čuj jedna bazna stanica , a pokriva 8000 km2, pa to vam je jedna trećina Republike Srpske i još da na bližoj kilometraži ne treba optička vidljivost a brzina 70Mbit/s.

Pa to je internet koji bi zaslijepio sve nas!

A s obzirom da je to relativno novo iako je tekst star 3 godine , za nas je novo i ne vjerujem njegovom bržem pristupu na ovim prosotrima.

Lično bih učestvovao u jednoj takvoj inicijativi, da grupa građana Banjaluke skupi pare i podigne jednu baznu stanicu nabavi ličnu opremu i pričamo bez upotrebe fiksnih telefona koliko hoćemo i to bepslatno! :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2008, 17:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pa da,i onda bi nasi isp uzeli link 5 mbps taj jedan AP na 3-4 grada i niko nece imati ni neta ni nicega.
Zaboravite dobar net ovdje dok nedodje neki strani isp.
Al ja neznam kako se isplati blicu sramotiti onoliko.Ja se ubi govoreci i njima i svima zivima kakav je net i ping oni na stranicu napizdili kao online gaming na njihov net.Pa ja sam se smijao jedna dobre 2-3 min.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2008, 07:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 18:04
lolwtf je napisao:
Ja se ubi govoreci i njima i svima zivima kakav je net i ping oni na stranicu napizdili kao online gaming na njihov net.Pa ja sam se smijao jedna dobre 2-3 min.

Možda je najbolje da se zaposliš tamo, i sve oduševiš svojim organizaciono-tehničkim sposobnostima.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2008, 10:26 
Pripravnik
Pripravnik

Cekaj ti zelis reci da nijedan isp kod nas nikada nece biti normalan?Ti mislis da nemoze neko da zakupi 1 gbps i prodaje narodu i da narod dobije sto plate.Moze sve se to moze.Ali svi zele instant profit,znaci prodaj naveliko pa kako im bude.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2008, 13:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

lolwtf je napisao:
Cekaj ti zelis reci da nijedan isp kod nas nikada nece biti normalan?Ti mislis da nemoze neko da zakupi 1 gbps i prodaje narodu i da narod dobije sto plate.Moze sve se to moze.Ali svi zele instant profit,znaci prodaj naveliko pa kako im bude.

vidi ovako, ne sumnjam da se ne može zakupiti 1 G, ALI! vodi računa da je dopremanje linka u Banju Luku poprilično skupo, tako da je upitno koliko bi se to bilo kome isplatilo.

dalje, i kad dovučeš taj link ovdje, kako ćeš ga distribuisati korisnicima? Poznato je da je stanje naše infrastrukture prilično... ajd da ne pretjeram, loše. Dakle, računaj da moraš napraviti kompletnu novu infrastrukturu u BL :)

Na kraju, ulaganje za takvu zamisao bi bilo cijene izgradnje jedne dobre fabrike automobila ili rafinerije nafte, pa sad vidi i sam da li se bilo kome isplati takvo nešto.

I da, za kraj - prošao sam pola Evrope i nešto malo Azije lično, a vrlo bliske prijatelje imam i u Kanadi i na Novom Zelandu, i niko, ali niko nije imun na probleme sa netom - dešavaju se i njima pucanja i visoki pingovi. Itekako.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2008, 14:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

BuDalajLama je napisao:

I da, za kraj - prošao sam pola Evrope i nešto malo Azije lično, a vrlo bliske prijatelje imam i u Kanadi i na Novom Zelandu, i niko, ali niko nije imun na probleme sa netom - dešavaju se i njima pucanja i visoki pingovi. Itekako.

hiiiii rusis djecaku snove, sram da te bude :P
sad ga tek necemo moci smiriti :P

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2008, 14:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

shame on me :oops:

ali, najjače mi je bilo kada mi je draga išla na razmjenu studenata, i sad, bila u Čikagu... skajpamo ti mi, i odjednom, nestade njoj neta. Šta je reći, vraća se za koji minut i kaže pukla veza :lol: hihihihihi

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 20:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa dobro i kod njih ima fušera. Ali TEOL nikad neće biti AOL !

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 23:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
Pricao sam sa jednom ekipom koja planira uskoro da ulece u WiMax uz pomoc stranog investitora. Citavu stvar jos planiraju, koliko sam skontao jos je u fazi "pelena", ali su ozbiljni po tom pitanju.
Zivi bili pa vidjeli!

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 23:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Jun 2008, 22:22
Ma samo je stvar imati neogranicen bandwit,znaci da se link za net na ap siri po potrebi.A ne odjednom se svi spoje isvi vuku torrente pa na kraju niko nista nema.
Ali molimo Boga da dobijemo jednog dobro ispa.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 08:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

mojne nam za Torentija zapinjati :)

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 09:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Torrenti zakon :wink:

Čitam nešto malo wiki, i naiđem na ovo:

Citiraj:
Like most wireless systems, available bandwidth is shared between users in a given radio sector, so performance could deteriorate in the case of many active users in a single sector. In practice, many users will have a range of 2-, 4-, 6-, 8-, 10- or 12 Mbit/s services and additional radio cards will be added to the base station to increase the capacity as required.

Što će reći, čak ni WiMax ne garantira savršenstvo veze - kada se nakači 200 torentaša poput BSEa i mene, hihihihi... Mislim da je ipak najveći problem dopremanje vanjskog linka u BL, jer, možemo mi sada dići WiMax ovdje, ali kako osigurati kvalitetan i stabilan link od recimo 1 Gbps. Prvenstveno cijena takvog linka... onda infrastruktura... zatim, kvalitet nadprovajdera. Pa evo, iz Hrvatske je najbliže nabavljati. Ali, i oni su skoro imali dosta problema, što će reći da ni kod njih nije sređena situacija.

Bilo kako bilo, pozdravljam svaku novinu na tržištu, ali tek kada preboli dječije boljke :wink:

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 10:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

nisam ja torentas, ja sam rapidshare-as :P
sve u svemu WiMAX bi mogao biti extra za nase podrucje, ali da neko to ozbiljno uradi

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 10:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Jun 2008, 22:22
E vidis,ja sam citao na esecurityu o srbijanskim wifi ispima.
Kazu da ima ispa sa neogranicenim linkom(Iskreno nisam im shvatio kako je to moguce ali ok).ZNaci po potrebi se sire(kad torrentasi navale).
E,a nebi toliko torrentasa bilo da na blicu nije staticka ip adresa.Znaci mogao bi fino reconnect pa skidaj dalje.Takodjer mogli bi se to rijesiti razdjeljivanjem korisnika,znaci vise apeova.SLucajno na jednom serveru upitam da nema ko blic net i kaze jedan lik da ima i da se nalazi na ap Sehitluci i ima dobar ping(kazem dobar,jer visok je on na logosoftom serveru 60 je visoko,ipak je to ista drzava malo hopova i to,ali za mene je to san).Znaci ne oscilira mu.Razlog tome je sto je taj ap nov i nema puno korisnika.
I na kraju ti ispadne da ziviti u centru grada nema nikakve pogodnosti :mad:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]