banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 14:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Dec 2002, 14:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Crkva je prevashodno Vecera - Vecera Blagodarnosti (Evharistije). Kao i kod pashalne vecere kod Jevreja, tako i na crkvenoj Evharistiji postoji neko ko blagosilja CASU i uznosi BLAGODATNU MOLITVU -to je "staresina" tj. SVESTENIK I ILI PREZVITER.

To mesto prezvitera na Tajnoj Veceri na Veliki Cetvrtak zauzimao je Hristos, posle Pedesetnice, TO ISTO MESTO ZAUZELI SU APOSTOLI. A kada su se u svojim putosestvijima "rasejali" u skoro sve krajeve tada poznatog sveta, osnivali su u svim gradovima pomesne crkve, odnosno pomesne evharistijske skupove.

Prinudjen dakle da napusti novoosnovanu pomesnu crkvu, njen osnivac je izabirao jednog od vernika kome je "polaganjem ruku" dodeljivao poseban blagodatni dar da sada on bude predstojatelj pomesne crkve. Dakle, da savrsava Evharistiju, da vrsi Krstenja, da bude duhovni otac vernika...

U tekstovima NZ ti prvi predstojatelji pojedinacnih pomesnih crkava - nazivaju se EPISKOPIMA I PREZVITERIMA!

Od prvih dana zivota Crkve pojavljuju se sluzitelji (djakoni) evharistijskog tela (Dap. 6,1-7) koje izabira narod a rukopolazu ih apostoli.

Prve episkope postavili su apostoli. EPISKOPSKO PREJEMSTVO je predstavljalo prvi slozeniji problem organizacionog karaktera sa kojim se Crkve susrela.

Apostoli su prvim Episkopima, predali blagodatni dar evharistijskog preobrazenja zivota, kao sto su ga i oni neposredno primili od Hrista. Prenosenje blagodatnih darova vrsilo se "polaganjem ruku" CINOM HIROTONIJE (rukopolaganje) ODNOSNO PRIZIVANJE ZIVOTVORNOG DEJSTVA SVETOGA DUHA.

Kada je nestalo narastaja apostola, jedina mogucnost za prenosenje blgodatnog dara bila je u poveravanju toga cina nosiocima blagodati, odnostno postojecim EPISKOPIMA.

...i tako ako krenemo od bilo kog svestenika npr. u SPC (kao pomesnoj crkvi) idenjem u nazad od jednog episkopa do drugog (kako je koji koga rukopolagao) docicemo do APOSTOLA!

BEZ JERARHIJE NE MOZE BITI CRKVE NA ZEMLJI, A DA CRKVA NE BI IZGUBILA "APOSTOLSKO PREJEMSTVO", JER SE PO NJEMU ZNA KOJA JE JERARHIJA APOSTOLSKA, PRAVA A KOJA NE! Zakonska je samo ona jerarhija koja je nasledila blagodat direktno od apostola putem prejemstva!

Citati iz SP koji govore o jerarhiji su:
(Jn. 20,23)
(Dap. 20,28)
(Ef. 4,11)
(Dap. 14,23)
(2. Tim. 1,6) itd...

Ako vas kojim slucajem zeli krstiti neki protestantski pastor ili adventisticki "ucitelj" najpre ga pitajte - OD KOGA JE "OPUNOMOCEN" DA SAVRSAVA SVETU TAJNU KRSTENJA, S OBZIROM DA "BLAGODAT" KOJU KAZE DA IMA, NIJE PRIMIO "APOSTOLSKIM PREJEMSTVOM"

A TAMO GDE NEMA APOSTOLSKOG PREJEMSTVA NEMA NI ISTINSKE JERERHIJE, A GDE NEMA JERARHIJE NEMA NI CRKVE! ONA JE ILI LAZNA, ILI UOPSTE NE POSTOJI!

TAMO GDE IMA ISTINSKE JERARHIJE, KONKRETNO U PRAVOSLAVNOJ CRKVI, ZNAJTE DA JE SLUZBA KOJU SAVRSAVA SVESTENIK CISTA (MA KAKAV ON KAO COVEK BIO, A NEMA COVEKA DA ZIVI A NE GRESI, TU SLABOST SU POKAZALI I SAMI APOSTOLI KAO HRISTOVI NEPOSREDNI UCENICI), JER JE ON BOZIJI SASUD I NJEGOVA MOLITVA JE UVEK CISTA... DAKLE, NJEGOVA RUKA MOZE BITI I "GUBAVA" ALI JE "VODA" KOJU SA "IZVORA" DAJE VERNICIMA UVEK "CISTA"!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2002, 16:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Lepo lepo... znaci svi se slazu sa opisom Bozje - Pravoslavne Crkve.

Vrh

Tema posta: KOJU TO VODU DAJE....
PostPoslato: 23 Dec 2002, 17:02 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Dec 2002, 16:22
DA SE LJUBE IKONE....SLIKE MRTVIH LJUDI...A DRUGA ZAPOVJEST STA KAZE....

KAKO POP MOZE DA SAHRANI VELIKOG JUNAKA, KOJI JE POGINO OD NEPRIJATELJSKOG METKA...A PRETHODNO UBIJAO I SAM LJUDE...I NJEMU POP DRZI LOVORE...I SVE CESTITKE....
A AKO NEKI PRAVOSLAVAC IZVRSI SAMOUBISTVO..NEMA POPA...NI ZA GLAVE.... :lol:
A TEK OBICAJI OKO SAHRANJIVANJA, U PARACINU JEDNO, U NEGOTINSKOJ KRAJINI DRUGO..U SUMADIJI TRECE....TROSE SE DOJC MARKE...E SAD CE EURI...NA MRTVIM LJUDIMA....IGRA SE KOLO...NE ZNAM JEL ZIKINO, ILI KOZARACKO...AL AJD SIGURNO LJUDE ZABOLE NOGE DOK POPA OTPJEVA, A DA GA NIKO NE RAZUMIJE....MA BITNO JE DA SU ONI OTPRATILI MRTVA COVJEKA UZ MUZIKU I KOJEKAKVE RAZNE GATALICE....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2002, 19:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mislis na telesno mrtve, jer je dusa besmrtna. Postoje samo dva pseudohriscanska kulta koji zagovaraju jeres "uspavanih dusa": subotari i Jehovini "svedoci". Svako pametan ce se zapitati: Ako je to istina, kako to da se u prvih 1850 godina hriscanstva to nije znalo ?

Ali rekoh... to je privilegija samo pametnih da se zapitaju.

Inace, ostale prljavo-politicko-svakodneve teme me ne interesuju. Ako se ljudi raduju, to je zato sto je upokojeni zavrsio svoje progonstvo ovde na zemlji i otisao na bolje mesto.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta: e al lupas...
PostPoslato: 27 Dec 2002, 16:28 
Pripravnik
Pripravnik

ma znalo se ....pitaj SMEMANA...on ce ti objasniti...

ne sjecam se da je Isus rekao Lazaru....duso ajd sidji sa neba ili izadji odozdo....

kako bolan da se zna..kad je RK crkva sklanjala sve sto ne prihvata papu i njihovo ucenje...pa ti sad vidi.....

kako da se zna kad ljudi jos uvjek imaju shvacanje da nacija i vjera su jedno te isto....a nije...mozes biti bilo koje nacije...a da prihvatis cetiri vjere....budizam, islam, hriscanstvo..ili jevrejstvo...mada je i to nacija....ali ajde...ti si jos na nivou da svaki srbin mora biti pravoslavac...e pa nemora....covjek bira vjeru...ono u sto on oce da vjeruje....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2002, 18:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da li za tebe postoji Hriscanstvo izvan RK crkve ? Sta je to sklanjano ? Da li ti znas da je Hrist rekao da ce njegova Crkva da postoji neprestano ? Ti tvrdis kako je nije bilo sve dok se americki farmer (seljak po naski) Miler nije pocesao iza uva i umislio sebi da zna kada ce se Hrist vratiti nazad. I tako nastadose dva kulta koje spomenuh: subotari i jehici. Smesno...

Problem nacije i vere postoji i jako je izrazen na Balkanu. Od naseg nasledja ne moze se pobeci. Tacno je da svako ima pravo izbora sto se tice vere. Steta je samo videti one koji iako rodjeni od Pravoslavnih roditelja otpadaju od Bozje Crkve i zaludjuju se kojekakvim sektama i kultovim mahom nastalim u sotonskoj americi... Ali... nigde ne pise da ce svi da se spasu. Pa ko voli nek izvoli. Demokratija... sta ces...

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2002, 18:52 
Pripravnik
Pripravnik

nije valjda da ce pravoslavna da postoji uvjek..nek postoji nemam ja nista protiv...samo se puno hvalis...i puno segacis sa rijecima....

ako ne znas sta su radili RK onda malcice prelistaj istoriju....

sto se tice milera..pusti mrtva covjeka nek spava..nemoj da se okrece u grobu....

uvjek se i subota slavila...i pravoslavni svijet je slavi..samo ne neki drugi nacin..uvjek poste na nju.....i dan je mrtvih..a nedelja dan zivih...

sto se tice vjere i nacije..opet si subjektivan...vjera nije pravoslavlje niti katolicizam...to su nacije..nikako da naucis....vjera je hriscanstvo..budizam, islam....srbin, hrvat, musliman...to je nacija...i nemozes staviti naciju i vjeru u isti kos....
mada sumnjam da ce ti to biti jasno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2002, 20:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nije u pitanju hvala prijatelju... to su cinjenice. Inace, nemam nameru da proucavam istoriju RKC, jer nemam dovoljno vremena ni za istoriju PC, sto je za mene neuporedivo vaznije.

Niko nije poricao odredjeni znacaj subote... samo problem nastaje kada subotari pokusaju da postivanje subote poture kao biblijsko moranje. E tada ja moram da kazem par reci na tu temu jer to nije istina.

Pokojni Miler kao i drugi pokojnici su svoje duse vec predali tamo gde vec pripadaju. Teorija "uspavane duse" je jeres koja je potekla u pomenutim sektama. Interesantno je da niko drugi u to ne veruje, doli subotari i jehici... Koliko stete moze da izazove masta pojedinih ljudi...

Da li su meni jasni odnosi nacija - vera - religija - kultovi je irelevantno.

Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2002, 13:49 
Pripravnik
Pripravnik

irelevantno...za onoga ko se plasi...to je relevatno pitanje i od velikog znacaja....jer kad se ono rijesi..ostalo je sve sjelo....samo tebi to pitanje smeta..jer onda obara cijelu teoriju pravoslavne religije....i toga ko je srbin a ko nije....

sto se tice subote to smo na drugoj temi zavrsili jer si priznao ono sto sam ja znao..ali ti rece tek kasnije kad ti je mozda duhovnicar spomenuo da nedelja je prvi dan....

mani se milera i druge kompanije...ja nisam spomenuo njih po pitanju besmrtnosti duse...samo da mi je znati kako je PROTOJEREJ ALEKSANDAR SMEMAN dosao do istog zakljucka....mora da je i on citao Milera ili Elen Vajt.....ja ti pricam o Bibliji i stihovima iz nje.....a ti samo sto imas rece jeste...to je jeres, to je jeres....i to moras da potvrdis....inace sve osta na sirovoj prici...i pompoznim frazama...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2002, 16:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Irelevantno je zbog toga sto mene jedino interesuje teologija. Isto tako, Pravoslavlje daleko prevazilazi granice srpstva. Srbi su samo jedan mali Pravoslavni narod. Koliko jos naroda sledi pravi put slavljenja Boga znas i sam. Stoga i tvoje insinuacije o "obaranju" Pravoslavlja na bazi srpstva nemaju nikakvu osnovu. Cak stavise, smesno je...

Pitanje subote je razreseno jos pre cca. 2000 godina kada je Hrist vaskrsao u nedelju, i kada su Apostoli vrsili Evharistiju na dan Hristovog vaskrsenja. Subota ostaje kao nesto cega cemo se samo secati u stilu "bilo jednom pre Hrista...". A za one koji ne priznaju Hrista Boga Spasitelja, ona je mozda i sadasnjica...

Milerove i babine jeresi su mnogobrojne. Lako bismo se mi dogovorili da je to jedina. Sta cemo sa "istraznim sudom" ? Gde su biblijski stihovi za tu jeres ?

Pozdrav.

PS: Jeres "uspavanih dusa" vec raspravljamo na drugom topiku. Nema smisla da je razvlacimo i ovde.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2002, 16:03 
Pripravnik
Pripravnik

srbi su samo mali pravoslavni narod..ima ih jos.....

to tvoje rijeci....vec sam ti na nekom topicu objasnio...sad cu ponoviti....

adventista ili subotar jedno te isto...subotar je samo prefiks od advenstiste....tako ti je i srbin=pravoslavlje..a ti to ne vidis.....i opet pricas srbi su samo mali, ima ih jos pravoslavaca.....

jer ti znas gramatiku.....kad kaze neko ona mala je najljepsa....sta je mala, a sta je najljepsa...e tako ti je i sa tim....srbi, pravoslavci..(ortodoksis.- prava vjera..) ...ili hrvati, katolici....katolikus.(sveopca...)

jer ti ista kontas od te gramatike....i ovo sam ti objasnio na nekom topicu....necu vise...jer neces da otvoris okice....

Vrh

Tema posta: da ne zaboravim...
PostPoslato: 30 Dec 2002, 16:07 
Pripravnik
Pripravnik

jest da pricamo o suboti na drugom topicu...i ja znam pravoslavno tumacenje nedelje...ti si upocetku to branio..ali si na kraju prizano da je nedelja prvi dan...

samo mi reci.. sta znati Matej 5:17 nisam dosao da pokvarim zakon...

i ako je samo subota bila za sjecanje...onda su i ostale zapovjsti bile za sjecanje....jer nema logike da BOg (a nigdje nije rekao da je promjeni, vec ispade da su to apostoli ucinili, po tvome.) nije izjavio da ce da promjeni zakon...i zasto bi samo promjenio jednu stavku od svojih zapovjesti.....samo zato sto ce kasnije da odgovara pravoslavnom tumacenju ili....ajde daj mi odgovor.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2002, 20:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da li je subotarski bog - SUBOTA ?

Toliko o njoj trube da se to sa razlogom trebamo zapitati. Nego, to je irelevantno za ovu temu.

Isto tako, irelevantna je i gramatika srpskog jezika za ovu temu.

Vrati se kad budes imao nesto u vezi teme da kazes.

Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2002, 15:18 
Pripravnik
Pripravnik

nije mi jasno kako povezujes sedmi dan da je Bog....Bog je stvorio sedmi dan..i reko da stvorenja pocivaju u taj dan......vec sam te pitao da li treba da drzimo zakon ili ne.......ako ne...onda mozemo i ubijati....krasti..pozeleti nesto od bliznjeg svojega.....

znam da ces opet na ovo pitanje ti lupati...po stihovima iz poslanice Rimljanima...jer se djelima ne spasava...i td......samo sa tim pokazujes koliko si neuk.....jer Jakov kaze da i vjera i djela ne idu jedno bez drugog....sta znaci ta vjera..procitaj u Jevrejima 11 glavi....pa ces znati kako se vjera izrazava...opet kroz poslusnost koju Bog trazi...a tu poslusnost trazi i kros zapovjesti...i vjera se iskazuje kroz njih....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2002, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Koliko sam ja neuk, stvar je tvog subjektivizma. A koliko si ti neuk, ostavicu citaoce da zakljuce. Evo jedne lekcije za tebe:

Veoma cesto ljudi nisu u stanju da razlikuju dva veoma jasna pojma:

1. Dela zakona
2. Dela vere

Pod broj jedan se odnosi na dela Starog Zaveta, a pod broj dva ono o cemu akov u svojoj poslanici govori. Jer je receno: "po podovima njihovim prepoznacete ih".

1. Dela zakona = obrezanje, prinosenje zrtava, ...
2. Dela vere = plodovi koji su rezultat vere

Umesto zakona Starog Zaveta, Hrist ostavi Carski Zakon, nove zapovesti... Ima li smisla drzati do zakona Starog Zaveta ako je jasno receo da se niko nece time opravdati ?

Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2002, 16:40 
Pripravnik
Pripravnik

lijepo ti nesto prizna.....pa pripazi sta si pisao u proslosti....i na kojim topicima si pricao o djelima zakona i vjeri....i na koju temu si sve pricao.....

sa ovom si potvrdio da Boziji zakon nije promjenjen....jer si prije pricao i nabrajao stihove iz Rim..posla..vezane za subotu..i neke druge zapovjesti....

e sad u tome pronadje gdje je promjenjen u N.Z Boziji dekalog....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2002, 16:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bozji zakon je ispunjen, time zastareo i secacemo ga se kada ne budemo imali pametnija posla. A u medjuvremenu, nove zapovesti, i Novi Zavet je ono o cemu treba razmisljati i na cemu treba raditi.

Subota spada u to staro i proslo, nesavrseno vreme koje je imalo vaznosti samo za Jevreje. Novo vino se sipa u nove mehove, u novi Bozji narod - Hriscane.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta: lupas...
PostPoslato: 31 Dec 2002, 17:31 
Pripravnik
Pripravnik

bozji zakon ispunjen i zastareo.....

koji to zakon..gore rece da smatras pod djela zakona zrtve i obrezanje u S.Z....a sta sad pricas....

majke ti slusas li ti sebe...ajde silazi vec jednom...upropastices Bibliju...i ponisti ti sve i jedan zakon....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2002, 17:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Carski Zakon.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2002, 17:40 
Pripravnik
Pripravnik

sta jel carski zastario.ili je to novi zakon.....jos ga nisi objasnio....tvoje vidjenje tog carskog zakona....nesto kad navedes..malo daj argumenata i objasni...da ljudi koji citaju mogu znati o cemu pricas....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]