banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 17:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Рај и Пакао!
PostPoslato: 02 Jun 2008, 14:12 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Jun 2008, 10:06
Шта су то рај и пакао и како се они заслужују? Како треба да живимо да бисмо задобили једно или друго? Каква благодат треба да буде за рај и жћиме се она постиже? Какве су то муке пакла и блаженства раја?

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 14:19 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Mar 2007, 17:58
Odgovor mozes procitati ovde:
http://pravoverje.com/Biblioteka/Propov ... jatija.pdf

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 14:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Pozdrav, mislim da u temi ,,Izbor'' možeš nači deo odgovora bar po pitanju posledica a što se tiče zasluga mi nemožemo zaslužiti raj jer se spašavamo blagodaću. Doduše na sudu Isus uzima u obzir dela za života kao i veru kod prirodno umrlih i razvrstava ih u dva tora jarce i jaganjce jedni idu u raj a drugi na mesto muka.Ako bude potrebe možemo o toj temi celo leto.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 14:26 
Veteran
Veteran

Car Dušan je naveo dosta tekstova iz kojih se može videti ono što mi treba već da znamo. Pošto si pročitao te teme nije mi jasno da li si iz Biblije stigao do nekog drugog zaključka pa te molim da ga i nama predstaviš. Biblija po pitanju tvoje teme ima jasne i precizne odgovore samo malo treba čitati.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 14:29 
Početnik
Početnik

Аха! Лавићу, коју ти то библију читаш , у којој се спомињу јарци и јагањци?

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 14:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Maj 2008, 13:25
Raj i pakao nisu ništa drugo do stanje duše u kojoj se nalazi posle "smrti"! Raj, odnosno Carstvo Nebesko i Pakao nisu prostorno razdvojeni kao na primer jedni idu na neko dno ,a drugi na nešto uzvišeno.Ili jedni lijevo ,a drugi desno. Dosta je pogrešno mišljenje u prostornoj odvojenosti Raja i Pakla. Svetootačko predanje govori kako raje gledanje Boga "licem u lice" , a pakao okrenutost "leđima" prema Bogu i onima koji su se spasli. I u Raju i u Paklu postoji isto dejstvo ljubavi Božije samo što oni u Raju nju mogu da prihvate , a oni u Paklu ne mogu. Što se tiče toga kako da živimo da bismo zadobili Raj, imamo jasno učenje i zapovjesti Hristove koje trebamo da ispunjavamo. Pogledajte Jevanđelje po Mateju, petu ,šestu i sedmu glavu, a tu su i Starozavjetni proroci! Mislim da sam odgovorio i na ostala Jakovljeva pitanja !

Ovdje bi napravio i jednu primjedbu na lavićov komentar gdje on kaže Isus. Isus je ono čovječansko, a to je kada je u pitanju licnost Isusa Hrista, nerazdjeljivo od božanskog. Kaže se Isus Hristos ,a ne Isus. Tako rimokatolička jeres govori o Isusu, kod njih može da se Isusu prođe i iza leđa. Zamislite, molim vas, Bogu iza leđa. Eto toliko za sada.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 15:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
klauf je napisao:
Raj i pakao nisu ništa drugo do stanje duše u kojoj se nalazi posle "smrti"! Raj, odnosno Carstvo Nebesko i Pakao nisu prostorno razdvojeni kao na primer jedni idu na neko dno ,a drugi na nešto uzvišeno.Ili jedni lijevo ,a drugi desno. Dosta je pogrešno mišljenje u prostornoj odvojenosti Raja i Pakla. Svetootačko predanje govori kako raje gledanje Boga "licem u lice" , a pakao okrenutost "leđima" prema Bogu i onima koji su se spasli. I u Raju i u Paklu postoji isto dejstvo ljubavi Božije samo što oni u Raju nju mogu da prihvate , a oni u Paklu ne mogu. Što se tiče toga kako da živimo da bismo zadobili Raj, imamo jasno učenje i zapovjesti Hristove koje trebamo da ispunjavamo. Pogledajte Jevanđelje po Mateju, petu ,šestu i sedmu glavu, a tu su i Starozavjetni proroci! Mislim da sam odgovorio i na ostala Jakovljeva pitanja !

Ovdje bi napravio i jednu primjedbu na lavićov komentar gdje on kaže Isus. Isus je ono čovječansko, a to je kada je u pitanju licnost Isusa Hrista, nerazdjeljivo od božanskog. Kaže se Isus Hristos ,a ne Isus. Tako rimokatolička jeres govori o Isusu, kod njih može da se Isusu prođe i iza leđa. Zamislite, molim vas, Bogu iza leđa. Eto toliko za sada.

možda je pisac mislio prići iza leđa onom čovječanskom kod Isusa. :oops:

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 16:30 
Veteran
Veteran

Jakove brate promeni ime.
,,Аха! Лавићу, коју ти то библију читаш , у којој се спомињу јарци и јагањци?''

Uzmi koju Bibliju želiš i čitaj 25 glavu Mateja. Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 16:35 
Veteran
Veteran

KLAUFE, halo KLAUFE !!!

Smo čitaj i kad razumeš pročitano onda ga citiraj i reci šta si razumeo iz pročitanog a nemoj izvrtati i pogrešno zaključivati moje reči. Ja tvoje neću komentarisati zato te molim u tvom je interesu nemoj ni ti moje tekstove komentarisati, pusti neka to učini neko drugi samo ti nemoj molim te!

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 21:27 
Početnik
Početnik

dzabaleban, pokušavaj da izbjegavaš komentare na moje postove, jer mislim da to više nikome nije zanimljivo, a ništa novo i ne kažeš.

lavić očigledno ne zna da čita ili si možda pobrkao lončiće. Jakov je malo nesnađen, treba čovjeku pomoći i ne znam zašto mislite da ja i on imamo nešto zajedničko. Do sada čak nismo izmjenili ni jednu privatnu poruku, što ne znači da nećemo.

lavić-u , mogu da ti ja kažem nešto u vezi sa Svetim Pismim , koje ti voliš da nazivaš bibliom. Tumačiš ga previše na svoju ruku, a za te Hristos kaže, "koji se građahu mudri poludješe". Pominju se uvce i jarad ali dobro sada. Jakov je postavio jasna pitanja na koja sam ja pokušao da odgovorim, ati ga zbunjuješ sa tim. Kada si takav poznavalac Biblije zašto čovjeku nisi lijepo odgovorio?

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 21:40 
Veteran
Veteran

Klaufe, Klaufe pišeš tekst i markiraš ga predstavljajući ga kao moj a ja to nogde nisam napisao niti rekao drugi put kad nekoga želiš citirati nemoj iz svoje glave već kopioraj i zalepi tekst onoga ko to reče pa onda komentariši ako imaš šta pametno, nekad je ćutanje zlato.
Ovaj tekst nije moj već proizvod tvoje mašte:
,,Ovdje bi napravio i jednu primjedbu na lavićov komentar gdje on kaže Isus. Isus je ono čovječansko, a to je kada je u pitanju licnost Isusa Hrista, nerazdjeljivo od božanskog. Kaže se Isus Hristos ,a ne Isus. Tako rimokatolička jeres govori o Isusu, kod njih može da se Isusu prođe i iza leđa. Zamislite, molim vas, Bogu iza leđa. Eto toliko za sada

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 21:50 
Početnik
Početnik

jer misliš da kod tebe ima nešto da se citira? ne pada mi na pamet , najiskrenije. ti stvarno ne znaš citati. ja sam rekao da ti govoriš Isus pa sam iznio svoj komntar. vrati se nazad pa pročitaj i urazumi se već jednom.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 21:56 
Početnik
Početnik

Ja vas pozdravljam! Da znam vaša prava imena možda bih se i pomolio Bogu za vas u svojoj pravoslavnoj Hristovoj Crkvi u koji se vjeruje i doživljava Tajna Vaskrsenja, u kojoj se ne razdvajaju božanska i čovječanska priroda u Hristu, u kojoj je čovjek ikona Boga živoga i kruna tvorevine. Nemam više živaca za vas. Možda je to nemarnost ali oprostiće Bog. Ostajte u miru i uživajte u svojim pričama. Ako od vas neko misli da je pravoslavan neka se pomoli za mene, ja se zovem Srđan! Zbogom!

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 22:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
klauf je napisao:
dzabaleban, pokušavaj da izbjegavaš komentare na moje postove, jer mislim da to više nikome nije zanimljivo, a ništa novo i ne kažeš.

Ja ne pokušavam reći ništa novo, mislim da nisam dovoljno kvalifikovan.
Očekujem da ćeš ti to učiniti, ali ne vidim ništa novo.
Osim da se ovako brutalno izrazim "stara fora, nova budala"

To što kažeš da nikome nije zanimljivo, nemoj biti previše siguran. :wink:

Tvoj nastup je uvredljiv. Govoriš ljudima da su glupi, da ne znaju čitati...
Tako se ne širi ni poziv za mobilizaciju, a kamoli Božija riječ, bez obzira "u kojeg Boga ti vjeruješ".

Tako samo tjeraš ljude od sebe u sekte...

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 22:35 
Veteran
Veteran

Srđa se opet rasrdio, nemoj da si na kraj srca a baš smo počeli da učimo. Ostani možda nekome pomogneš pa makar i samom sebi.

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2008, 10:20 
Početnik
Početnik

Што се овде свашта издешавало док ме није било! Зашто вас је моја тема тако расрдила? Отворите своје па се у њима свађајте!

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2008, 14:28 
Početnik
Početnik

Остављам вам као образац моју приврженост и поштовање Храма Господњег. Чувајте се да улазећи у Храм са непажњом и нечистим срцем не претворите Свети Храм у пећину разбојничку, немојте бити светотатци!
Остављам вам за пример моје врлине, сећајте се да сам ја влатика , Отац, поглавар и Бог ваш. Отац мој Небески признаће за истините своје синове, сам оне који у свему узимају мене за пример. Покушајте схватити сва моја дела да вам служе као образац и да помоћу њих постанете учесници вечите славе.
Остављам вам за поуку божанске моје речи и савете. Мислите о њима и дању и ноћу! Поштујте их чак и из уста оних који не поступају у својим делима према учењу Јеванђеља. Имајте тврду веру у Јеванђеље. Вршите савесно све што сам наредио вама и неизоставно ћете примити све што сам вам обећао.
Остављам вам као помоћ благодат своју, знајте да без благодати ништа не можете урадити. Она ће вас научити на одвратност према греховима и ставити вам препреку да не паднете у њих. Непрекидно молите Господа Бога да вам пошаље благодат своју. Она ће вас усавршити у врлинама и даће вам снагу да тачно вршите заповеди Божије. Они који се на старају да се обогате духовним благом нису достојни духовне благодати и изгубиће је. Утврдите у срцу свом милости моје које сам показао према вама проливањем крви моје.
Остављам вам као пример моје старање за славу Оца мог Небеског. Сећајте се да сте ви створени ради слављења његовог светог имена. Дакле, да славе њега ваша добра дела. Сваки посао вршите, сваку реч изговарајте у славу Створитеља вашега. Ово је једини пут да добијете награду у будућем животу.
Остављам вам за образац моју незлобивост. Негујте ову врлину у себи. Уздржите се пред свима од гњева, ћутите када осјећате да сте љути. Одмах покушајте загладити сваку несмотреност. Ако испуните ово добићете Царство Небеско, које је обећано незлобивим и смиреним.
Остављам вам као пример моје стрпљење у бедама. Сећајте се да сам због љубави према вама претрпео ругања и срамну смрт без најмањег роптања. Све беде и недаће шаље вам Бог. Са смиреношћу узмите Крст мој и свој, Он ће вас утешити и наградити.
Остављам вам као пример љубав моју према деци. Ја сам их благосиљао и наредио да их увек пуштају мени јер према њиховој невиности они су заиста прожети Духом Светим. Чувајте да не саблазните децу греховима својим, учите их да ме воле више од свега и овим их учините достојним да приме заувек благодат божију. Угледајте се на њих у невиности и непокварености њиховој.
Остављам вам за образац снисходљивост моју према грешницима. Сећајте се да сте и сами грешни и имали би да претрпите ужасне муке ако вам ја не бих опростио по мојој милости. Не мислите да сте бољи од других. Молите се за грешнике , али не пребацујте им грехе њихове. Због љубави хришћанске будите снисходљиви ка неделима њиховим, али не идите против истине и немојте никада разглашавати грехове ваших ближњих.
Остављам вам као пример старање моје за спасење душа. Мислите увек о томе шта сам урадио и о патњама које сам претрпео да спасем душе ваше. Чувајте се да не пропадне због вас ниједна од њих. Да не будете узрок пропасти њене рђавим примерима и речима вашим. Ако се не бринете за умртвљење порока и страсти ваших, погубићете душу своју и узалуд ће бити Оваплоћење и Смрт моја за вас. Дакле, чувајте више од свега душу вашу сећајући се на љубав моју према њој и како ме скупо стало да је искупим од пакла.
Остављам вам као образац моју крајњу одвратност према дволичности. Ви знате са каквом сам снагом устао против претварања фарисеја. Стидите се ако се на њих угледате да не би поделили са њима беде којима сам им претио. Покушавајте стећи врлину истиниту и духовну. Сви ваши спољашњи поступци треба да одговарају праведним осећањима срца ваших. Чему ће служити ваш спољашњи побожни изглед ако ме будете љутили тајним пороцима. Немогуће је стећи врлине ако се више бринете за спољашњу него за унутрашњу мудрост.
Остављам вам као пример моје презирање блага земаљских. Ја сам живео у сиромаштву да би ви постали богати и да вас научим презрати пролазна блага овога света. Она уништавају семе врлина душевних, рађају у вама охолост и затварају вам врата небеска. Захвалите Богу за уништавање толико опасне препреке спасу душе ваше. Молите Бога да вас учини богатим небеским даровима и будите радосни усред земаљских беда.
Остављам вам као пример дух поштовања и љубави према Оцу мом Небеском. Чим више будете заузети послом тим више морате обратити срца и мисли ваше према Богу. Мислите о њему непрекидно и верујте да вас он неће заборававити у потребама вашим.
Остављам вам за образац моју жељу за добро и моје милосрђе према ближњима. Ја никад никог нисам одбио од оних који су ме тражили. Помажите са вољом вашим ближњима, не жалите се на њихову незахвалност и досађивање и ја ћу вас наградити за најмање добро које сте учинили ближњем ради имена мога.
Остављам вам као пример моју радост и душевни мир. И ако сам од часа мог Оваплоћења живио у раду и страдању, моја душа непрестано је била блажена. Ви ћете окусити ову радост ако испуните вољу моју и тражићете само славу моју. За време беде сећајте се да су ваша имена унета у књигу живота.
Остављам вам као образац љубав моју према непријатељима мојим. Сећајте се да сам пролио крв моју за оне који су ме изневерили и распели и да сам се молио за њих, да сам чинио добро и онима који су ме мрзили. Будите милострдни ако хоћете да би и Отац Небески био према вама милостдан. Чините добро баш онима који вам чине зло и бићете достојни синови Оца мог.
Остављам вам Свето Тело моје које ће бити за вас Света Храна. Покушајте удостојити се да приступате њему често. Примајте га са страхом , поштовањем и љубављу. Пошто сте примили Свете Тајне, немојте се враћати злу да не бисте опет били криви за моју смрт.
Остављам вам Свету Крв моју. Она је била проливена ради спасења душа ваших. Због ње ћете ићи на суд ако се причестите недостојно и ако употребите моју благодат на зло. Користите се овим спасоносним леком да бисте излечили грехе ваше и душевне патње.
Остављам вам Свети Дух мој. Радите искључиво према упутима овог. Не љутите га својом небрижљивошћу према њему. Живите у овоме свету у духу, а не у телу. Бежите од смртног греха да вас не би оставио Дух Свети и да бисте добили вечито наследство које је обећао истинитим синовима мојим. Остављам вам срце моје загријано љубављу према Богу Оцу кога ви треба да волите свим срцем и свом душом вашом. Волите га више од свега. Не радите ништа против воље створитеља да га небисте наљутили. Истинити доказ љубави према Богу јесте строго испуњавања заповеди мојих и жива жеља да будете у свему мени слични.

ово вам је Господњи запис!

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2008, 16:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
da malo od teme napravimo nešto konstruktivnije :wink: ...
nekidan mi dopade pod ruku film po imenu Digitalni andjeo, valjda je to uradak sa Hilandara (ovo su nagadjanja)... ono što me zainteresovalo je podatak da su ruski (sovjetski) geolozi 1960-ih godina u Sibiru, istraživali zemljino jezgro. Probili rupu duboku 14.4 kilometara ispod zemljine kore, radi ispitivanja podzemnih procesa kretanja magme, temperature itd....
Iznenađenja:
Citiraj:
- Burgija je odjednom ubrzala rotaciju:, „Mora da postoji samo jedno objašnjenje. U dubini središta zemlje je šupljina...“ (Dr. Azakov, predvodnik te sibirske ekspedicije)

- Visina temperature koju su izmerili u središtu zemlje. Kalkulacije su pokazale da je temperatura bila oko 1.100 stepeni celzijusa.

„Ovo je daleko više od onoga što smo očekivali, sve izgleda kao da se pravi pakao nalazi dole i brutalno sve sagoreva...“ (Dr. Azakov)

U daljem tekstu navodi:
„...poslednje otkriće je međutim bilo još šokantnije za naše uši, toliko da su geolozi već strahovali da nastave sa projektom. Pokušali smo da osluškujemo podzemna kretanja u određenim intervalima sa supersenzitivnim (osetljivim) mikrofonima koje smo spustili kroz bušotinu.
Ono što smo zatim čuli, preokrenulo je naučnu logiku u strah i uznemirenost. Bio je to neki tih ali visok ton za koji smo prvo mislili da dolazi od sopstvene opreme“
...objasnio je Dr. Azakov.

„...ali posle određenih provera opreme, shvatili smo da zvuk zaista potiče interno iz zemlje. Jedva da smo poverovali sopstvenim ušima. Čuli smo ljudske krike i bolne jauke. Čak i ako je jedan glas nadjačavao ostale, mogli smo čuti hiljade, možda milione duša kako vrište i urliču u pozadini.
Posle ovog jezivog, užasnog otkrića, odprilike oko pola naučnika je prekinulo rad na projektu iz straha. Srećom to dole ispod zemlje je tamo i ostalo“
– Rekao je Doktor Azakov.

A mikrofon se na kraju istopio od temperature.
A komunizam je vladao i brzo je bio zaboravljen ceo slučaj.
I dan danas se niko više nije usudi da pokrene ovaj projekat.

snimak pakla

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2008, 17:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Lol, gledao sam to; evo šta imam reći: čak i da zanemarimo sva postignuća u istraživanju onostranstva i pretpostavimo, protivno zdravom razumu, da "pakao" postoji, on nikako ne može postojati na fizičkom planu (makar bio pod zemljom 8) ), niti se može snimiti mikrofonom. Ako pretpostavimo da je cijeli priča oko snimka istinita, opet ti zvuci mogu biti bilo šta - topljenje mikrofona, distorzije od jakih magnetnih polja itd itd... :)

Samo da pomenem da se u istom filmu tvrdi kako je Nojeva barka postojala na Araratu sve dok Sovjetske vlasti nisu naredile da se bombarduje i uništi :lol: "kako bi se uništili dokazi da je Biblija istinita"... :lol: To što je mit o potopu i barci prisutan još u Gilgamešu, što je mit stariji i od jevrejskog naroda i postojao je dok Biblija nije bila ni u planu, dok po Bibliji ni sam svijet nije bio u planu, to vjerovatno nema veze... :evil3:

Ne znam otkud ti to da je film "uradak s Hilandara". Meni izgleda kao djelo fanatika + paranoika opsjednutog teorijama zavjere. A ako je ipak očajnički pokušaj indoktrinizacije od strane zvanične Crkve, onda je stvarno brutalno sramotan. Meni se, kad smo već kod te tematike, mnogo više sviđa ono što se piše po http://www.galaksija.com i sličnim sajtovima, ako po ničemu onda barem po tome što ima mnogo veću moć da zavede čovjeka da povjeruje u sve to. Znači, dolje s paklom, živjeli reptili i kasiopejci! :D :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2008, 17:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
lol, upload-ovaću najveću tajnu d.icke :D
tražio sam po netu više informacija o ovom istraživanju, ali mrka kapa... sam događaj,snimak, su neki okrakterisali mitom...
čeka se slovo damaskina & co. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]