Lol, gledao sam to; evo šta imam reći: čak i da zanemarimo sva postignuća u istraživanju onostranstva i pretpostavimo, protivno zdravom razumu, da "pakao" postoji, on nikako ne može postojati na fizičkom planu (makar bio pod zemljom

), niti se može snimiti mikrofonom. Ako pretpostavimo da je cijeli priča oko snimka istinita, opet ti zvuci mogu biti bilo šta - topljenje mikrofona, distorzije od jakih magnetnih polja itd itd...
Samo da pomenem da se u istom filmu tvrdi kako je Nojeva barka postojala na Araratu sve dok Sovjetske vlasti nisu naredile da se bombarduje i uništi

"kako bi se uništili dokazi da je Biblija istinita"...

To što je mit o potopu i barci prisutan još u Gilgamešu, što je mit stariji i od jevrejskog naroda i postojao je dok Biblija nije bila ni u planu, dok po Bibliji ni sam svijet nije bio u planu, to vjerovatno nema veze...
Ne znam otkud ti to da je film "uradak s Hilandara". Meni izgleda kao djelo fanatika + paranoika opsjednutog teorijama zavjere. A ako je ipak očajnički pokušaj indoktrinizacije od strane zvanične Crkve, onda je stvarno brutalno sramotan. Meni se, kad smo već kod te tematike, mnogo više sviđa ono što se piše po
http://www.galaksija.com i sličnim sajtovima, ako po ničemu onda barem po tome što ima mnogo veću moć da zavede čovjeka da povjeruje u sve to. Znači, dolje s paklom, živjeli reptili i kasiopejci!