banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 09:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Maj 2008, 11:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Молитве
Шта је хришћанска молитва?

То је начин нашег додира с Богом, кроз који изражавамо своју веру, наду и љубав.
Какве врсте молитве имамо?

* унутарња молитва
* спољна молитва
* лична молитва
* и заједничка молитва.

Шта је унутарња молитва, а шта спољим молитва?

Унутарња молитва се још зове и умна молитва. Она се врши у ћутању. Спољња молитва се говори гласно.
Кoлико често треба да се молимо?

То зависи од тога колико љубимо Бога. Што више волимо Бога, ми смо у чешћшем додиру с Њим. Најдостојнији су они које се непрестално моле Богу, према Христовој речи „Треба се непрестано молити“.
Какоје могуће молити се непрестано?

Молити се непрестано могуће је умно или на унутарњи начин. Можемо упућивати Богу своје нечујне молитве чак и када путујемо или када радимо: хвалећи Га, славећи Га, или призивајући Његову помоћ.
Која је најкраћа нечујна молитва?

Господе Исусе смилуј се на мене!
Шта је лична, а шта заједничка молоитва?

Када се човек моли насамо, у себи или нечујно, то је лична молитва. Када се он придружује молитви других људи у цркви или на неком другом месту, таква се молитва зове јавна молитва.
Које су од ових молитава обавезне за свеког хришћанина?

Обе су обавезне за сваког хришћанина. Потребно је да се молимо тајно у себи, а такође јавно и гласно. Када смо насамо. Треба да се молимо свугде, а треба да се молимо и заједно с другим хришћанима у цркви. Светитељи чине то исто.
Које су главне мисли у свакој правилној молитви?

Свака правилан молитва обично има три дела: благодарење, мољење и слављење. Прво, благодаримо Богу за све што смо примили од Њега, друго молимо од Њега што нам је моментално потребно, и треће славимо и величамо Његову доброту, силу и славу.

http://www.svetidimitrije.no/molitve.asp

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 11:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

http://www.crkva.se/katihizis_podvig.htm

У Светом Писму се на много места говори о молитви а најкарактеристичнија су два: А кад се молиш уђи у клијет своју (Мт. 6, 6), и ако се два од вас сложе на земљи у било којој ствари за коју узмоле даће им Отац мој који је на небесима (Мт. 18, 19-20). Прве речи се односе на личну, а друге на заједничку молитву. Оба вида молитве, претпостављају један други. «Заједничка молитва – по речима о. Георгија Флоровског – немогућа је без личне увежбаности у молитви, а лична молитва је могућа само у овиру црквене заједнице, тако да се и у самоћи, у клијети својој, хришћанин моли као члан Цркве». Он се не моли никад само за себе будући да упућује молитве Небеском Оцу који је Отац свих нас.

Молитва у склопу Свете Евхаристије се разликује од молитава изван ње. Она треба да буде «једним устима и једним срцем». Међутим, та једна уста која се моле за све који су у Цркви, нису људска, него су Христова. Верни народ то зна и своје сазнање исказује тиме што долази на Литургију, даје имена ради помена у Евхаристији, а Христос узима прозбе народа и приноси их заједно са њиховим даровима Оцу.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 20:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
A jel' važi samo pravoslavna molitva na pravoslavnoj liturgiji? Odnosno, da li se svi ostali hrišćani koji ne pripadaju pravoslavnoj zajednici mole bezveze?

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2008, 09:11 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Grofe nemoj biti na kraj srca, ni jednom rečju čovek to nije pomenuo niti nagovestio da se molitve drugih crkvi ne uvažavaju on iznosi zapažanje iz svoje verske zajednice a ti iznesi iz svoje. Ja bih lično više voleo da čujem vaša iskustva u molitvi za druge (posredničkoj molitvi) koliko je vaša molitva bila uslišena i drugima donela pomoć?
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2008, 18:09 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Maj 2008, 13:25
Можда бих ја могао да одговорим грофу и лавићу! Молитва је нешто најснажније што нам је, како се у народу каже "остало од Бога"! Један од разлога је што молитву можему свугдје и у сваком тренутку да упражњавамо. Не можемо увијек да идемо у Цркву, немамо поред себе увијек мошти светитеља итд, али молитву имамо увијек. Сасвим је јасно, ваљда свима, да постоји само један Бог, а тај Бог је Света Тројица. Вјеровање у Свету Тројицу никако не може да се назове религијом него само вјером ито живом вјером, вјером којом се живи ,а не просто која се вјерује ради ритуала или слично. Јер жив је Бог наш и жива су срца наша, свих оних који вјерујемо у Свету Тројицу. Јасно је да је Алах измишљен и да је то направио Мухамед, Буда је такође смијешан итд... Када је дошло до најсудбоноснијег догађаја у историји човјека 1054 године римска црква или западно хришћанство је застранило од праве вјере. Наиме, отишло је на страни пут постављајући нове догмате и мјењајући старе. Увођењем израза filioque, рим је погазио стару вјеру и отишао тако далеко да више никада неће доћи до помирења. Увођењем тог израза погрешно је представио сама начела и однос у Светој Тројици. Од истог тог Рима после су отишли протестанти, касније много разних јереси тако да више не постоји никакво јединство у западном хришћанству. Православље је остало чисто од почетка до краја, остало је у вјери какву је предао сам Христос. Самим тим једино православни вјерују у Бога и једино молитва православца упућена Богу може да буде услишена. Православни човјек има живи однос са Богом, за њега Бог није нешто што је "тамо", нешто о чему се не прича, већ је он у самом човјеку, живи са њим. Наведите ми пример чуда у исламу, будизму ,овим сектама, у римској цркви!!! Покажите ми мошти једног њиховог светитеља, покажите ми човјека који је исцјељен њиховом молитвом! Мислим да је сада грофу и лавићу јасно. има тема у каквог Бога вјерујемо па погледајте и кажите.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2008, 19:04 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
klauf je napisao:
Можда бих ја могао да одговорим грофу и лавићу! Молитва је нешто најснажније што нам је, како се у народу каже "остало од Бога"! Један од разлога је што молитву можему свугдје и у сваком тренутку да упражњавамо. Не можемо увијек да идемо у Цркву, немамо поред себе увијек мошти светитеља итд, али молитву имамо увијек. Сасвим је јасно, ваљда свима, да постоји само један Бог, а тај Бог је Света Тројица. Вјеровање у Свету Тројицу никако не може да се назове религијом него само вјером ито живом вјером, вјером којом се живи ,а не просто која се вјерује ради ритуала или слично. Јер жив је Бог наш и жива су срца наша, свих оних који вјерујемо у Свету Тројицу. Јасно је да је Алах измишљен и да је то направио Мухамед, Буда је такође смијешан итд... Када је дошло до најсудбоноснијег догађаја у историји човјека 1054 године римска црква или западно хришћанство је застранило од праве вјере. Наиме, отишло је на страни пут постављајући нове догмате и мјењајући старе. Увођењем израза filioque, рим је погазио стару вјеру и отишао тако далеко да више никада неће доћи до помирења. Увођењем тог израза погрешно је представио сама начела и однос у Светој Тројици. Од истог тог Рима после су отишли протестанти, касније много разних јереси тако да више не постоји никакво јединство у западном хришћанству. Православље је остало чисто од почетка до краја, остало је у вјери какву је предао сам Христос. Самим тим једино православни вјерују у Бога и једино молитва православца упућена Богу може да буде услишена. Православни човјек има живи однос са Богом, за њега Бог није нешто што је "тамо", нешто о чему се не прича, већ је он у самом човјеку, живи са њим. Наведите ми пример чуда у исламу, будизму ,овим сектама, у римској цркви!!! Покажите ми мошти једног њиховог светитеља, покажите ми човјека који је исцјељен њиховом молитвом! Мислим да је сада грофу и лавићу јасно. има тема у каквог Бога вјерујемо па погледајте и кажите.

lavic evo ovdje ti je receno. :D

pise li gdje u Bibliji, ako me samo pravoslavni narod prizove uslisit cu ga? klauf, jel mozes da mi pronadjes ovaj citat.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2008, 19:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
klauf je napisao:

lavic evo ovdje ti je receno. :D

pise li gdje u Bibliji, ako me samo pravoslavni narod prizove uslisit cu ga? klauf, jel mozes da mi pronadjes ovaj citat.

Колико се сећам, БОГ основа своју Цркву на земљи....а и даде Апостолима моћ да свежу казну и развежу грех, овде на земљи, наследници Апостола су Епископи , тако до данас, иде линија...до данашњих Епископа, Атанасија, Амфилохија итд...
Из тога се закључује ....да су ПРАВОСЛАВНИ наследници Апостолске Цркве...Христове Цркве

Слава Богу

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2008, 08:39 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Maj 2008, 13:25
надам се душане "царе" да ти је бар овдје јасно. ако сам опет напао православље, молим те кажи ми да се исправим!

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2008, 21:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

klauf je napisao:
надам се душане "царе" да ти је бар овдје јасно. ако сам опет напао православље, молим те кажи ми да се исправим!

Све је мени јасно. А јел теби?

-------------------------------------------------
http://it.youtube.com/watch?v=um3F7_Wr1 ... re=related
hasta siempre commandante

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]