banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 16:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 188 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Crkva i mediji
PostPoslato: 23 Maj 2008, 19:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
eto ratkaj, naš argument je ludnici. šta ćemo sad ?

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 20:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
XIX century je napisao:
eto ratkaj, naš argument je ludnici. šta ćemo sad ?

Sad ćemo da počnemo da govorimo jezike (pogledati pod pojam "glosolalija")... :)

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 20:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2007, 15:36
Црква
Покупити све парадоксално. Најпарадоксалније. Најнепрепознатљивије. Најпрозирније. Најништавније наизглед. Најнедостојније пред светом.
И питати свет 'зашто си свете побеђен?'... И гледати како свет прекорева себе што није био мало смотренији, што му се ето нешто тек мало отело и то мало после сметало да се дође до нечег битног, нечег великог.

Узети најпарадоксалније и не гледати свет, него анђеле, и осећати топлину неба; и видети како се свет пропиње и удара у сопствене парадоксе, који су изгледали логично, и од њих обаран бива и мрвљен...

Жао ми је што људи не схватају Цркву. И сам сам био такав и зато сад могу да правим разлику.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 20:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Sveštenička klasa (bez obzira na religiju) je anahronizam koji je suštinski izgubio svoju ulogu; kao takva, učiniće sve da se održi u životu, ostavši kao neka vrsta socijalnog gordijevog čvora koja svoje postojanje i održavanje zasniva ne toliko na strahu od više sile nego, barem kod nas, na nacionalizmu, na insistiranju pripadnika različitih nacija da u odnosu na one druge budu - različiti; a ako već ne postoji jezička ili rasna barijera, biće dobra i ona religijska jer je velikim dijelom nosilac istorijske, tradicijske razlike... ovo je, zahvaljujući "srećnim" istorijskim okolnostima, postalo toliko ukorjenjeno na ovim prostorima da, na primjer, kod nas maltene ne može da se otvori neki objekat a da ga sveštenik ne "osvešta", da ne govorim o svadbama, sahranama, o tome da svako dijete (pardon, većina djece) mora da bude krštena, jer, pobogu "tako je red kod nas Srba"; zatim slave, godišnje "bacanje svete vode" po kućama itd...

To je, manje-više glavna društvena uloga religije danas i ovdje, a da li je to važna uloga ili ne, procjenite sami. U svakom slučaju, sveštenička klasa živi na račun toga, naravno tu je i uvijek onaj element straha od viših sila i "Božje kazne" koji nije faktor za zanemarivanje.

(Pomišlja li iko kojim slučajem na koncept egregora koji je ovdje na djelu u punoj snazi? :lol: Naravno, ovo je posmatranje stvari iz veoma određenog ugla (pogađajte kojeg :D ); iz istog ugla, energija egregora je vrlo za*ebana stvar :confused2: i zezanje s njom liči na diranje osinjeg gnijezda. Hate can only create more hate.)

S druge strane, neko ko teži duhovnom razvoju, uzdizanju, približavanju božanskom (nazovite to kako hoćete i posmatrajte bilo koju od bezbrojnih varijanti) ne trebaju nikakvi sveštenici ni sveštenička klasa, ne trebaju posrednici, jer je on "sveštenik samom sebi" 8) 8) 8) , jer je sam u izravnom kontaktu sa bogom / bogovima / silama / konceptima ili čim već. Naravno, ako takav pojedinac izabere da živi u društvu (a izbor postoji, i svaki izbor ima cijenu) onda će cijena toga izbora biti neophodno prihvatanje svakakvih stvari koje društvo nosi (uključujući i podnošenje takvih stvari kao što je sveštenička klasa) - ko hoće da živi u društvu mora da se prilagodi sistemu (posao-stan-auto-žena-djeca sistem), a religija je dio našeg sistema, htjeli to neki priznati ili ne.

Kako onda "sačuvati dušu" u ovakvom haosu?: Neko reče "sakrij namjeru!" i to je sve što ću sad da kažem :)

Džabaleban napisa da je crkva neka vrsta duhovne osnovne škole... ima tu jako puno istine. Naravno, ako su nečije "karmičke" predispozicije takve da će svoj duhovni put i duhovnu istinu tražiti u ostanku na utabanoj stazi mainstream religija, neka mu je tako, ima puno pravo na to. A dokoni freelanceri čija se duhovnost sastoji od raznih stvari samo ne od prave duhovnosti uvijek će biti spremni na izazivanje, nadmudrivanje, prepucavanje. Ovo važi za sve strane u "sukobu", ondje gdje sukob postoji. Opet, hate can only create more hate... Ali to je faza u "duhovnoj školi", faza u kojoj smo trenutno svi mi, htjeli to priznati ili ne. Kako izbjeći sukob: zvuči otrcano ali je istina: više tj. uzvišenije emocije, misli i koncepti pokreću zakonitosti viših planova, koje uvijek nadvladavaju zakonitosti nižih planova. Pa i Isus je govorio o tome (ko mi kaže taj citat ima pivu od mene 8) ). Uglavnom, ono što je bitno: svako ima pravo da okači staru cipelu o luster i proglasi je svojim božanstvom, prinosi joj žrtve i upućuje molitve; ono na šta nema pravo je da tjera ostale ljude da poštuju tu cipelu. Milost, dobra volja i ljubav takođe zvuče otrcano, ali nisu, valjda bi trebalo od toga da se krene.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 21:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:
S

Uglavnom, ono što je bitno: svako ima pravo da okači staru cipelu o luster i proglasi je svojim božanstvom, prinosi joj žrtve i upućuje molitve; ono na šta nema pravo je da tjera ostale ljude da poštuju tu cipelu. Milost, dobra volja i ljubav takođe zvuče otrcano, ali nisu, valjda bi trebalo od toga da se krene.

e svaka ti čast za ovo. :cat:

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 21:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Neću vam govoriti u šta i kome da vjerujete, ali nemojte vjerovati samo sebi.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 22:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:

Ne znam za tebe, ali ja vjerujem jedino Bogu i u Boga ( mislim u apsolutu i krajnoj liniji). kako reče fino warrior, u izravnoj smo i ličnoj vezi sa Svetim Duhom, ne trebaju nam crkvene provodažike. :wink: prema tome, nije sam sa sobom, već sam s duhom svetim i kosmičkom energijom.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 22:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
XIX century je napisao:
u izravnoj smo i ličnoj vezi sa Svetim Duhom

Da bar, onda ne bi bilo problema. Tačnije bi bilo reći da imamo mogućnost biti u vezi sa Duhom Svetim. A da li ćemo tu mogućnost iskoristiti je najvažnije pitanje.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 22:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
@XIX

Ја сам ти представио само пар конкретних чињеница које ти називаш демагогијом.
Од самог почетка покушавам да ти кажем да су твоја лична увјерења твоја приватна ствар
и да не нико не тјера ни да се молиш, ни да идеш у цркву, нити да имаш икакве везе са црквом.

И они који јесу црквени и они који то нису су својој слободном вољом изабрали и једну и другу опцију
а оно што покушавам да кажем (само никако до тебе изгледа не пролази) је да је потпуно апсурдно,
и у одређену руку пресамоувјерено и некултурно давати одокативне дијагнозе било којој од тих група људи
да су сви припадници једне од тих скупина "затуцани", "необразовани", "глупи" итд.

Прочитај поново своје постове па ћеш видјети колико си пута мене (о коме успут апсолутно ништа не знаш)
назвала затуцаним и малтене глупим зато што своје духовно задовољство имам у Христовом учењу и литургијским молитвама.
Ја твоја лична увјерења никада нисам омаловажавао (па ма каква она била) нити сам ти испирао мозак
причом да си обична затуцана глупача јер у нешто вјерујеш и у нечему проналазиш духовно задовољство,
а ти то сво вријеме мени чиниш од почетка ове теме.

Апсолутно ми није јасна количина анимозитета који прелази све видове елементарне људскости,
али ако тебе лично испуњава пљување по мени (којег, опет кажем не познајеш)
само јер имам одређена увјерења која се теби не чине добрима, односно зато што припадам Православној Цркви,
онда шта да ти радим, ето пљуј до миле воље ако те то чини сретном,
јер очигледно овдје нема шансе да се успостави нормалан дијалог и да се изложе неке конкретне чињенице,
већ само лични ставови, утисци, доживљаји...препуни некакве малтене мржње, тачније отвореног анимозитета.

Очигледно, тежи се да се разговор сведе на ниво пијачног пљувања и пубертетских прозивки, што ми је заиста несхватљиво
јер сам досада имао (можда и погрешан) утисак да разговарам са одраслом, образованом и зрелом особом
са којом се могао водити нормалан и квалитетан дијалог.

Ја се најдубље извињавам свима којима сметају моја вјерска увјерења
и подржавам их у њиховим закључцима да сам религиозан јер сам недовољно образован, неинтелигентан и затуцан...

Свако вам добро од Господа...

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 22:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
XIX century je napisao:
pa crkva je uvijek bila dio politike... sam koncept institucije se zasniva na diplomatiji i "vrbovanju". Ne vidim ja tu puno razlike... A ako je primarno jevanđeljsko hrišćanstvo, čemu onda ova gorčina što nije zastupljena u društvenom i političkom životu ??? malo kontradiktornosti i paradoksa nikad nije na odmet...

usput, što mi obični ljudi moramo davati po marku za izgradnju crkava? Zar te objekte ne treba da diže država iz svog fonda, kao i sve druge objekte? :evil3: :roll:

Откуд сада та констатација,.,.у Цркви нема врбовања, него једноставно, или јеси или ниси део Цркве..а ти се јави, за сваку марку коју си дала, да ти вратим!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 22:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
XIX century je napisao:
dzabaleban je napisao:

Ne znam za tebe, ali ja vjerujem jedino Bogu i u Boga ( mislim u apsolutu i krajnoj liniji). kako reče fino warrior, u izravnoj smo i ličnoj vezi sa Svetim Duhom, ne trebaju nam crkvene provodažike. :wink: prema tome, nije sam sa sobom, već sam s duhom svetim i kosmičkom energijom.

Јес теби лепо да се тешиш!
Као директан линк имаш!
Јел имаш и виђења?

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 23:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Zašto sam rekao da ne vjerujete samo sebi?
Niko se za vlastitu pamet ne bi mijenjao.
Svi smo oportunisti.
Nije lako uzdići se sam iz tragedije, pobijediti, a da se ne uzdigne i naš ego i pobijedi nas.
Nije lako ne biti ponosan na svoje znanje i iskustvo.

Čovjek je sitnica u svemiru.
Bez poniznosti se ide samo do određene granice duhovnosti.
Samo poniznost, koja uključuje otvorenost, toleranciju i službu, pruža duhovni razvoj.
To je samo tako i nikako drugačije.

Drskima i tvrdoglavima se ne otkriva znanje, jer oni ne teže za znanjem i nego za moći.

A znanje je tek niži oblik cilja.
"Znati" nije isto što i "biti".

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 23:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

uuuu što su ovi popovi neurotični.. kad su tako smirene duše, što se volko pale... ? :oops: :lol: :confused2:

imam li viđenja ? nemam. uživam u Duhu, jer Bog živi u meni ( nemam paranoje, ovo je simbolična slika, ako je mašinski inžinjeri mogu uopšte pojmiti ), a ne u Crkvi. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 23:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
XIX century je napisao:
u izravnoj smo i ličnoj vezi sa Svetim Duhom

Da bar, onda ne bi bilo problema. Tačnije bi bilo reći da imamo mogućnost biti u vezi sa Duhom Svetim. A da li ćemo tu mogućnost iskoristiti je najvažnije pitanje.

kako misliš " iskoristiti" ? nije duh nešto za korist, to je samo kod crkvenjaka. kod poštenog naroda nije. :lol: Duh je da se u njemu rasplineš, rasteš, on se sam od sebe odvija...

zato me nerviraju ove manipulacije " crkva osnovna duhovna škola " :lol: buuuahhh... nije to školsko gradivo da se uči.. duh se stiče, a ne uči.. ako nekom treba objašnjenje razlike između ova dva procesa, nek mi se samo javi

to bi bilo kao reći da me neko uči da mi ruke i noge rastu kad se razvijam u pubertetu. " Škola za vaš rast, vaše kičme i udova " :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 23:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Treba puno duhovnog rada da bi bila u vezi sa Duhom Svetim. Nema puno onih koji su to postigli. To ide polako, iz dana u dan kroz duhovnu izgradnju, ozbiljniju.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 23:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa to je individualno, isto kao i tijelo. jedan entitet. svako će naći taj put na svoj način.

ali ovde sve do jednog je to postavio kao neki olimpijski cilj :lol: :lol: ja nikad to nisam doživljavala kao olimpijski cilj, sačuvaj me bože :-? nema to veze sa nikakvim " postizanjem", nije ti to posao i škola, a ni društvo u kojem "postizanje" ostvaruje svoj smisao. :o

cijeli svemir " živi i diše" , samo ljudi " postižu" ( dakako u iluziji postizanja). :confused2:

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 23:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
TBPTKO je napisao:
Posle nekog vremena , kada je uvideo da od vladicenja nema nista udario je kontru, da su ga i savremenici izrugivali, da bi na kraju jadan, zavrsio u ludnici :confused1:

vasa je proglašen ludim po partijskoj dužnosti, jer je pisao protiv jevreja, ali to nije tema ...

prozivate nas i pozivate se na neku duhovnost, jeste li ikad bili u centru za socijalni rad da vidite kada dodju pocijepani, prljavi i nemoćni ljudi koji traže pomoć od 41KM?! duhovnost vam neće platiti struju, niti će vam u pekari dati hljeb ako nemate dovoljno novca!!! te šarene laži, koje popovi prodaju okačite mačku o štap, popovima je super gdje god dođu čeka ih kuća, plata a vama vjerotano će sveti duh dati posao ili neki pop će se nedeljom moliti a potom će naići maloumnici sa šerpama za priloge... hvalite se da ste vjernici a pritom ništa od vjere niste usvojili... mene impresioniraju crkve kao građevine koje izgradiše lokalni bogatuni, vjerovatno iz razloga da ih narod pamti po građevini a ne po politici i dobrom životu običnog čovjeka...

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2008, 00:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ко кога овдје прозива???

Па ти и XIX сте једно деведесет пута на овој теми изјавили
да су све до једног сви свештеници корумпирани манипулатори
а да су сви вјерници све до једног затуцани глупани...

Опет кажем, није ми и даље јасна та количина агресије и отрова код вас двоје,
нико вас није призивао за мишљење, а ако вас духовни живот не интересује (а сами тврдите да је такво што будалаштина)
онда ми није апсолутно јасно зашто пишете на овом форуму?

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2008, 00:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa vidiš, oni kao argument sebi kažu " pa mora i crkva od nečeg da živi" ( ja to u potpunosti i razumijem, i slažem se da crkvi za opstanak trebaju novčana sredstva, kao i svima nama)

ali ovo ne razumijem : kad kažem, što ne da i crkva meni, i meni trebaju sredstva za opstanak... oni kažu da ja gledam na crkvu kao socijalnu ustanovu i da hulim .. dakle, dupli standard

ako moja molitva kad dođem u crkvu ne može pomoći crkvi da živi, već mogu samo prilozi.... Kako onda očekujete da popova molitva pomogne meni da živim?

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2008, 00:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:

онда ми није апсолутно јасно зашто пишете на овом форуму?

zato što je forum otvoren za sve ljude i ima status "public", a ne samo za tebe. Kapito ?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 188 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]