banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 12:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Trojstvo
PostPoslato: 18 Maj 2008, 04:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
dzabaleban je napisao:
Da li je Bog bio kompletan i prije rođenja Isusa na zemlji?
Gdje je Isus bio prije nego se rodio? Da li je postojao?
Šta je sa Isusovom ljudskom prirodom?

"...У почетку (почелу, ен архон) бијеше Логос,
и Логос бијеше у Бога, и Бог бијеше Логос.
Он бијеше у почетку у Бога.
Све је кроз Њ постало, и без Њега ништа није постало што је постало.
У Њему бијеше живот, и живот беше видело људима.
И Видјело се свијетли у тами, и тама Га не обузе..."

(Јеванђеље по Јовану, глава 1)

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2008, 08:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Damaskin je napisao:
dzabaleban je napisao:

"...У почетку (почелу, ен архон) бијеше Логос,
и Логос бијеше у Бога, и Бог бијеше Логос.
Он бијеше у почетку у Бога.
Све је кроз Њ постало, и без Њега ништа није постало што је постало.
У Њему бијеше живот, и живот беше видело људима.
И Видјело се свијетли у тами, и тама Га не обузе..."

(Јеванђеље по Јовану, глава 1)

Znao sam da ćeš reagovati. :)
Da li to znači da je Bog Otac ishodište i tvorac svega ili je to Sveti Duh?

Na kraju krajeva, ovo pitanje može biti potpuno nevažno ili apsolutno važno za naš duhovni razvoj.
Nevažno iz tog razloga što me podsjeća na pravopisna cjepidlačenja u jeziku, koja su opet neophodna za pravilno shvatanje jezika.
Niče, čovjek koji je tipičan dokaz da Bog postoji, je rekao da kad uklonimo sve bogove ostaće nam gramatika, nje se nećemo moći riješiti.

Nisam tvrdoglavi rđav đak, samo...

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2008, 11:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
dzabaleban je napisao:

Mnogo dobro pitanje.

dzabaleban je napisao:

Da. Zašto da ne.

dzabaleban je napisao:

Pa...koliko je meni poznato...bio je malo na nebu, pa prije toga malo na zemlji, pa opet malo na nebu, pa opet na zemlji...

dzabaleban je napisao:

Na šta misliš?

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2008, 13:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Na njegovu dušu, psihičke i biološke potrebe, njegov jedinstven, poseban karakter i osjećanja, da bi se mi kao nesavršeni mogli lakše približiti njemu, ugledati se na njega i zaista ga zavoljeti i slijediti.

Bila je američka ekranizacija Isusovih posljednjih dana (jedna od brojnih) Inače tu je Pilata glumio Gary Oldman, tu mi se svidio lik Isusa, bio je nekako blizak i ljudski. Iako je to američka projekcija, možda se neke stvari mijenjaju u društvenoj svijesti ili je to još jedna potvrda da sigurno propadamo :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2008, 14:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

dzabaleban je napisao:
Na njegovu dušu, psihičke i biološke potrebe, njegov jedinstven, poseban karakter i osjećanja, da bi se mi kao nesavršeni mogli lakše približiti njemu, ugledati se na njega i zaista ga zavoljeti i slijediti.

Mi se možemo približiti njemu na način na koji je, koliko znam, i on postao takav kakav je - duhovnom izgradnjom. On je to uspio prije nas i zato je "prvorođeni među mnogom braćom" i zato će i ostali "činiti djela kakva je on činio, pa i veća". Za njega stoji da je prvi u svemu, koliko znamo prvi je okusio smrt (Abel) a prvi je i pobijedio smrt, "da u svemu on bude prvi". Ali više o njemu, ko je on, šta je sve i kako sa njim bilo, ja ne znam. To ćemo vremenom dobijati kroz spoznaje, kad nam šapne Duh Sveti. Pominješ našu nesavršenost pa da se približimo njemu, pisao sam nešto o tome na temi "Da li čovjek treba da postane bog?", koliko ja znam ljudi su došli ovde da nešto naprave, od sebe, u sebi, od materijala koji im je dat. Dat, tačnije rečeno posuđen, je duh na osnovu kojeg se živi i na temelju kojeg ljudi treba da izgrade svoj, svoju duhovnu dušu, jer posuđeni će biti oduzet. To je potpuno kao novčani kapital koji dobiješ, recimo digneš kredit, u zadanom roku ćeš ga morati vratiti, a u međuvremenu ga u nešto uložiš, vrtiš, obrćeš, ako uspiješ onda ćeš moći vratiti posuđeno a ostaće i tebi, ljudi tako stalno rade. Isto je u duhovnosti, zato je duhovna izgradnja primarna ljudska aktivnost, zato sam ti na onoj temi rekao da kad duhovna duša bira roditelje kod kojih će se roditi tada samo gleda kakve su joj mogućnosti za duhovni rast u tom okruženju, uopšte ne gleda materijalni status budućih potencijalnih roditelja, jer duhovna duša zna kako stoje stvari i šta je pravi kapital za nju. Negdje u Svetom Pismu piše da Bog uzdiše za duhom koji nam je dao, u Knjizi Mudrosti piše da nam je duh (dah) u zajam dan, Hrist je pričao o talentima koje gospodar daje slugama, jednome deset, drugome pet, trećem jedan, i toliko očekuje od njih kad se vrati, neki su to "obrtali" pa zaradili još toliko (uduplali) a neki su "zatrpali u zemlju" i čekali, i kaže da je od takvih oduzeto ono što im je dato, dakle ostali su bez ičega. Duhovnost je živa, treba da se kreće, obrće, da se u njoj eksperimentiše, igra, istražuje, potvrđuje ili demantuje, da bude neuhvatljiva i svježa kao vjetar, Hrist je rekao da je duh kao vjetar koji diše gdje hoće a ne znaš odakle dolazi i kuda ide. A ne da se duhovnost "zatrpa u zemlju", da se omeđi, ograniči, stisne, materijalizuje, da se kaže "dovde je duhovnost a dalje nije", da se ograniči na jednu skriptu koja se daje novim članovima da je nabubaju kao student ispit, i da onda samo to smatraju za istinu a dve drugo za neistinu, i onda vode ratove (i ovde na forumima) sa drugima koji su učili iz nešto drugačijih skripti, svi su dobili neku skriptu i nabubali iz nje, i sad se toga i samo toga drže, a lične spoznaje, vizije, kontakt sa Ocem, Sinom, Duhom Svetim, rad na sebi na svim nivoima (npr. upoznavanje svoje energetske anatomije, čakre, strujanje energije...) i mnogo toga drugog...toga nema, tj. ima ali takvi su rijetki, takvi iskuse i spoznaju mnogo više od ovih prvih, ovi prvi bi to samo negirali ili rekli da je to od đavola (zaboravljajući da su nekad takvi kao oni isto to govorili Hristu i apostolima).

A ovo za izgradnju duhovne duše, koliko sam ja shvatio Hristu je "bilo lako" biti takav (bezgrešan i slično) jer je već imao izgrađenu duhovnu dušu, bio je prosvjetljen, znao je kako stvari stoje, imao je stalnu vezu sa Ocem i Duhom Svetim, bio je u istom duhu sa Njima. To i jeste poenta izgradnje duhovne duše, jer ova posuđena koju imamo nije "od ovog svijeta", nije prilagođena materijalnom svijetu i životu u materijalnom tijelu, kažu da je zato rođenje na ovom svijetu svojevrstan šok za osobu, zbog naglog silaska "odozgo" "ovde dole" (čim se rodimo deremo se k'o da nas tuku :)), ali je poenta da duhovna duša koju gradimo dok smo ovde u materijalom tijelu na materijalnom svijetu bude na kraju takva da je "podešena" za ovaj svijet, kompatibilna sa njim, jer je izgrađena na njemu, tako da će u tijelu postojati jaka budna duhovna svjesnost, spoj duha i tijela ali provjetljenih, povezanih sa Ocem, Sinom, Duhom Svetim, i zato će takvi koji to dostignu biti kao Hrist, imaće takvu prirodu, on je to već postigao, on je "prvorođeni među mnogom braćom", dokaz za to je i da mu je najmjenjen isti ishod kao i ostalima, ostanak na Zemlji u materijlnom tijelu, biće tu, neće ići nigdje, jer on je Emanuel ("Bog s nama").

Tako stoje stvari, kako sam ja shvatio. Ne znam ima li ti ovo smisla, meni itekako ima.

dzabaleban je napisao:
i zaista ga zavoljeti i slijediti

Zapalo mi je za oko kako si ovo napisao, ovo "zaista". Smatram da za ljubav prema Njima ih treba prvo upoznati, imati nekakav konkretan dodir sa Njima. Ne vjerujem u ljubav prema Njima...tek tako, kao samo na osnovu vjere. Više mi to liči na glumljenje nekakve ljubavi jer kao "tako treba da bude".

dzabaleban je napisao:
Bila je američka ekranizacija Isusovih posljednjih dana (jedna od brojnih) Inače tu je Pilata glumio Gary Oldman, tu mi se svidio lik Isusa, bio je nekako blizak i ljudski.

Ja sam gledao jednu ekranizaciju Isusa u kojoj mi se on dosta svidio, ali ne znam koji je film u pitanju, ne prikazuje se inače kao ovih par što se stalno vrte, šteta. Tu je Isus bio veseljak, zezao se, šalio sa učenicima, utrkivao se sa njima do bunara a onda se prskali vodom, kad dođe na obalu (valjda Getsemansko jezero) uzima kamenčiće i pravi žabice na vodi. Ekstra :)

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2008, 16:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ima smisla.

Jedan moj prijatelj je jednom prilikom rekao da je Isus simbol za hiperindividualizam. Znači masovna emancipacija različitosti koje vode ka istom cilju. (ne znam odakle mu to, konkretno)
Ipak, mislim da određeni sistem i principi moraju postojati, ako je čovjek sam sebi šef, vrlo lako i često će izostati sa posla.
Ja sam po prirodi skeptik, ali pružam šansu svima da me ubijede. Ali u samoći prijete egoizam i megalomanija iz prostog razloga što čovjek nema sa kim da se usporedi (Strindberg)
Pogledaj Ničea, briljantan um, izuzetne sociološke doumice, ali samoća je od njega stvorila superegoistu koji i kad u svom perfekcionizmu prezire sebe, još uvijek cijeni sebe kao prezirača. Jednostavno, nije bio dovoljno jak da prizna da je slab.

I u ovom filmu koji sam ja gledao je Isus bio veseljak. Na kraju je scena iz modernog doba, Isus ide nasmijan ulicom, u leviskama, a u susret mu trči gomila razdragane djece...

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2008, 17:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Znao sam da ćeš reagovati. :)

Каже једна прахришћанска изрека да "Отац дјела кроз Сина Духом Светим",
односно како је и Христос свјеодчио апостолима да ко види њега, видио је и Оца (и Духа),
јер је су божанске личности св.Тројице несливене-нераздјељне, што већ надилази наше расуђивање које је суштински емпиријске и визуелне природе,
а најближе што можемо у поимању Тројства прије но што доживимо просвећење и обођење
јесте правити одређена немушта поређења са појавама које су нам познате нпр.
- једна просторија има три димензије
- једно Сунце има своје тијело, свјетлост којом обасјава околину и топлину коју зрачи
итд.

Сва ова поређења су суштински неадекватна, али могу помоћи на почетку нашег духовног пута и развоја,
али као што си добро примјетио, теологија прије обожења је чиста информисаност, и не представља духовно благо,
и самим тим није неопходна. Добро је знати, али је још боље познавати.

Citiraj:
Niče, čovjek koji je tipičan dokaz da Bog postoji,
je rekao da kad uklonimo sve bogove ostaće nam gramatika, nje se nećemo moći riješiti.

:D :D :D
Занимљиво је да је велики духовник ава Јустин (1892-1979) једном приликом изјавио за Ничеа да је он један од највећих боготражитеља,
али да је то своје ватрено боготражитељство нажалост на крају усмјерио у погрешном правцу, за разлику од Достојевског,
који је од крајњег нихилисте и анархисте доживио огроман духовни преображај и метаноју и постао аутентична духовна величина.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2008, 22:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
x

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:36, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 06:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
dzabaleban

,,Da li je Bog bio kompletan i prije rođenja Isusa na zemlji?

Šta je sa Isusovom ljudskom prirodom?''

1.
Da li misliš da je Bog slagalica iz delova? Ne On je oduvek bio i ostao celina jer je JEDAN.

2.
Naravno da je postojao u Ocu iz koga iziće REČ koja tvori sve a onda bi poslata da se ogrne u ljudsko(zemaljsko) obličje i rodi od žene bez zemaljskog roditelja oca.

3.
Misliš da li je ličio na čoveka sa dve ruke, dve noge , glavom, vratom itd. Da izgledao je isto ali ako misliš na grešnost nasleđenu koju imaju svi ostali ljudi e to nije imao jer REČ Božja nema greha. Samo u tako pripremljeno telo bez greha se mogao svet otkupiti i Otac se kroz isto to telo javiti svetu kao čovek.

Bog je i slagalica i Jedan i Jedan kroz slagalicu.
Svi postojimo u Ocu, jer smo svi vječni, ali opet nismo dobri đaci kao Isus.
Ako je Isus prolazio sa 5, mi ćemo biti zahvalni i sretni ako završimo školu.

Isus je imao jednu odliku nesavršenosti koju imaju svi ljudi, a to je usamljenost i osjećaj napuštenosti koji se pokazao na krstu...Ili, Ili lama savahtani...
No, Otac ga nikada nije ostavio, kao ni nas.
To što je rekao na krstu, ni najmanje ne umanjuje njegovu veličinu, dapače, da nije bio takav, kakvu bi svrhu imale njegove patnje i žrtva?
Kako se savršeno biće može žrtvovati na takav način, a da to ima smisla?
(Savršenstvo = nema straha, nema bola, nema sumnje, neznanja, neizvjesnosti i kajanja)

Naravno, to uključuje i jednu drugu dimenziju...
Šta je to u stvari savršenost?
Možda je On, Isus, ipak bio savršen u pravom smislu riječi, baš zbog svega toga i kada se sve uzme u obzir?

A opet, sa druge strane, postoji li među vama sumnja, da lik i djelo Isusa Hrista nisu izmjenjeni, nadodani, preuveličani ili bolje rečeno prilagođeni učenju i doktrinama onih koji ostaju?

Ne praktikujem hrišćanstvo, ali za mene je Isus simbol za savršenog čovjeka, a to znači zadnja inkarnacija živog bića ka konačnom putu kući, Bogu Ocu.
Savršen prijatelj, učitelj, vodič koji i kad te kritikuje...tjera ti suze na oči od sreće što si živ i što postojiš u njegovoj blizini.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 11:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Svi postojimo u Ocu, jer smo svi vječni

Ех сад...шта ћемо са слободом избора.
Од архангела Сатанаила преко Адама и Еве који своју слободу користе на нама познат начин?
И на крају, шта ћемо са највећим непријатељем човјечанства - умирањем,
које ни један жив човјек не прихвата, нити се лако мири са чињеницом властите смрти
и напуштања овог свијета и живота?

Суштина Христовог оваплоћења и васкрсења и јесте у сједињењу божанског и људског, у његовом Богочовјештву,
у Његовој побједи над власти смрти и умирањем.

Citiraj:
Isus je imao jednu odliku nesavršenosti koju imaju svi ljudi,
a to je usamljenost i osjećaj napuštenosti koji se pokazao na krstu...

Хм, зависи од твоје концепције "савршенства"...пробај мало да погледаш из друге перспективе:
Христа који људима доноси поруку да је истински живот пребивање у љубави, односно заједници,
а да је истинска мука управо усамљеност (без обзира што су присутни и Бог Отац и Свети Дух).
Суштина те реченице није у самом "догађају", већ у поруци коју Христос оставља:
- онда када прихватимо свој крст, дјеловаће нам често да нас је Бог оставио,
а у ствари никада нам није Бог ближи, него у тим часовима када се куша наше трпљење и смирење,
и након којега долази божанска благодат.

Citiraj:
Možda je On, Isus, ipak bio savršen u pravom smislu riječi, baš zbog svega toga i kada se sve uzme u obzir?

Ајд нам мало појасни, због чега је он био "несавршен" и што толико инсистираш на појмовима "савршен" - "несавршен"?
Да ти ниси у задње вријеме мало исчитавао неку литературу поријеклом из Индије? :) :wink:

Citiraj:
A opet, sa druge strane, postoji li među vama sumnja, da lik i djelo Isusa Hrista nisu izmjenjeni, nadodani, preuveličani
ili bolje rečeno prilagođeni učenju i doktrinama onih koji ostaju?

У том случају би Христа представљали као и остале "богове":
супериорног, набријаног, народног вођу који говори оно што сви желе да чују - овако имамо само слику чудног младића,
којег су властити ученици врло често напуштали и који никоме није био јасан,
а његове поруке су врло често и најближи тумачили тада као чисте небулозе.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 11:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

dzabaleban je napisao:
Isus je imao jednu odliku nesavršenosti koju imaju svi ljudi, a to je usamljenost i osjećaj napuštenosti koji se pokazao na krstu...Ili, Ili lama savahtani...

Koliko je meni poznato tu se Isus ne obraća Ocu neko jednoj drugoj Nebeskoj Ličnosti.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 12:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Damaskin je napisao:
И на крају, шта ћемо са највећим непријатељем човјечанства - умирањем,
које ни један жив човјек не прихвата, нити се лако мири са чињеницом властите смрти
и напуштања овог свијета и живота?

Ne bih se složio. Provjetljeni i oni zaista duhovni ne gledaju na smrt kao većina ljudi (tu uključujem i brojne vjernike), već oni znaju o smrti više (kroz lične spoznaje i otkrovenja a ne vjerovanja kojima bi se samo tješili) pa je se ni ne plaše na neki uobičajen način. Kod smrti je zapravo najveći problem, po meni, to što se "ispada iz forme", što se stečene spoznaje, usmjerenja, saznanja zaborave pri novom rođenju, pa treba opet raditi neki početni duhovni rad da bi se došlo u "staru formu", da bi se osvjestio prethodni nivo pa da bi se moglo nastaviti dalje, u bukvalnom smislu. Ali duhovnost ipak ostaje i navodi osobu da iz za nju nepoznatih razloga bude zainteresovana za duhovni rad, ovakv ili onakav, jedan više a neki drugi manje, stara duhovnost djeluje suptilno na osobu, daje neka saznaja nekako latentno i suptilno iako ih osoba nije stekla u ovom životu. Zato su neki skloniji duhovnom radu od drugih, zato nekima "ide bolje" tj. brže napreduju, zato neki i uđu u ovaj život sa već otvorenim duhovnim okom, a neki to lakše razviju tokom duhovnog rada, zato neke više privlači jedan duhovni rad a neke neki drugi. I zato treba poštovati te razlike među ljudima, zato ne treba od drugih tražiti i očekivati da budu kao mi, pa ih siliti ovako ili onako da se prilagode nama ("da budu kao ja jer sam ja naispravniji i moj put je najbolji"), i zato od ljudi ne treba očekivati isti nivo razmjevanja duhovnosti, treba biti svjestan velikih razlika u nivoima među nama, i zato je besmisleno prepucavanje i tjeranje drugih u "svoj tor", već treba raditi kako misliš i osjećaš da je najbolje, kako si vremenom i iskustvom vidio da ti prija, a isto tako treba pustiti i druge, jer svi imaju neku svoju "inerciju" na osnovu duhovnog rada iz prošlih života. O tome lijepo piše u Bhagavad-Giti, Ardžunino pitanje i Krišnin (Hristov?) odgovor:

Ardžuna reče: Kojoj meti onaj stiže što vrh joge ne doseže; vjere pun, al' slabe volje, uma što od joge luta? Otpavši od oba svijeta, skrenuvši sa puta k Brahmi, k'o provaljen oblak zar će propadnuti, bez oslonca? To, tu sumnju, molim Ti se, razbij mi do kraja, Kršno; jer sem Tebe ko bi drugi tu mi sumnju razvejao! Gospod reče: ni ovdje, ni poslije smrti propasti za njega nema. Jer niko ko dobro čini zlu ne može stići, druže. Svijet pravednih zadobivši, tu će mnoga ljeta biti, da se zatim snova rodi u čestitoj, slavnoj kući. Il' će svijeta ugledati u jogina mudrih domu; jer rođenje to je teže na tom svijetu zadobiti. Tu će iz svog prvog tijela isto stanje uma steći, da napore dalje njime ka svom savršenstvu čini. Jer ranija vježba će ga naprijed vući, ma ne htio: želja već za znanjem joge iznad slova Veda diže. I s revnošću napor čineć', čist od grijeha, usavršen rođenjima mnogim - jogin meti krajnjoj najzad stiže.

Zanimljivo je ovo "rođenje to je teže na tom svijetu zadobiti" u kontekstu rođenja u boljim uslovima za duhovni rad, što je i logično, ne može to svako zadobiti. Zanimljivo je jer je i Solomon u Knjizi Mudrosti rekao ovo: "Ja bijah mladić sretne naravi i imao sam dobru dušu, ili bolje: jer bijah dobar, ušao sam u tijelo bez ljage." Iz ovoga se vidi da je on znao da je negdje nekad ranije "bio dobar", i da mu je to omogućilo novo rođenje u takvim okolnostima, da bude sin znamenitog Izraelskog cara, pod čijim vođstvom je radio duhovnu izgradnju, i to je u okviru nje radio svašta što bi sablaznilo današnje crkve, kada bi znali :), i to samo zato što oni misle da to nije pozitivno. Ima u Svetom Pismu slično za jednog carevog sina koji je po riječima JHVH "bio dobar" i samim tim na neki način pošteđen za razliku od drugih, a bio je vrlo mlad, pa je ta njegova "dobrota" po svemu sudeći poticala od ranije.

Dakle lično smatram da je kod smrti najkritičniji taj dio sa "restovanjem" što zahtijeva ozbiljniji duhovni rad u narednom životu da bi se osoba sjetila i osvjestila prethodni nivo, čime ga akumulira i dalje može koristiti za nastavak duhovne izgradnje.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 12:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Damaskin,
napisao sam u čemu bi se ogledala njegova nesavršenost - ljudskost, u njegovom očajanju na krstu.

Kako je to Isus pobijedio smrt?
Možeš reći da je pobijedio smrt duha, ali fizička smrt je još uvijek tu.
Možeš reći da je postavio princip pobjeđivanja smrti duha, ali ljudi i dalje umiru, duhom i tijelom. Zapravo ne umiru, ali tonu i smrkavaju se duhovno. Duša je ipak vječna po mom mišljenju.
Ne bih rekao da je smrt čovjekov najveći neprijatelj. Veći neprijatelj je nevjerovanje u smrt i uljuljkivanje u trenutne olakšavajuće okolnosti.

Misliš da se sloboda izbora izbora ogleda u tome da svi imamo pravo da odemo u ništavilo?
Zato se ne slažeš da smo vječni, jer ne bi mogli svojom voljom nestati?
Da li smo svojom voljom nastali? Ne znam.
Čijom voljom je Isus vaskrsao? Svojom ili Božijom?
Slobodna volja je dugačka i ozbiljna tema.

"У том случају би Христа представљали као и остале "богове":
супериорног, набријаног, народног вођу који говори оно што сви желе да чују - овако имамо само слику чудног младића,
којег су властити ученици врло често напуштали и који никоме није био јасан,
а његове поруке су врло често и најближи тумачили тада као чисте небулозе."

Zašto bi morali baš tako da ga prikazuju? Zar nisu hrišćani u početku bili opozicija i proganjani? Kojim sredstvom bi se ti poslužio da se boriš protiv fizički nadmoćnijeg neprijatelja? Silom ili taktikom?
Zar skretanje pažnje na vlastritu žrtvu nije izuzetno oružje da se prodre u tuđe srce i osvjedoči kao pravednik koji trpi nepravdu "na pravdi Boga"?
Rijetki su ti koji mogu gledati nepravdu, a da neće barem okrenuti pogled u drugu stranu.
Čovječanstvu je trebalo hrišćanstvo. To je bilo još nesaglediv ugao gledanja na svijet.

Vader,
neki kažu da je dozivao Iliju, a neki taj stih prevode sa "Oče moj, oče moj, zašto si me ostavio?..."

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 18:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2007, 15:36
О Светој Тројици најбоље је сазнавати од Светих отаца, људи који су ауторитети по том питању. Јер то је сувише велика тајна да би се лако у њу продрло.

Овде је подробно и са пуно труда о томе писао klauf, али као што обично бива (ово сам проверио), људи ма колико били радознали, овакве прилоге попут поменутог готово по правилу не читају. Тешко им пада. Скоро да не желе да завире. Иако их све друго занима.

Кажем проверио сам - православна литерарура се, на сву срећу, не може читати из радозналости. Потребна је нека дубља глад.

Зато ја обично покажем неку песму, као ову:

СМЕР

Како је Исус леп !
Јоване,
"моје је да се смањујем ", рекао си,
знајући да сва твар се ка облику пропиње,
ка рађању... Ка Свемиљенику!

Ја - "слободу" чувах... Нерађајућег роб.

Свети највећи Пророче,
има ли слобода своје "посвећенике",
има ли "ослобађање"
своје заробљенике,
( понесене ) ?...
За њих, Господ је сувише јасан,
да га воле,
превише кротак,
да га следе...
А сва твар се ка лику пропиње.

Слободног не познају...

Јоване,
"моје је да се смањујем ", рекао си;
Дрво живота
да се разлиста...
И моје је, о Свети, да једном заћутим
и више се не огласим.

Д.Б.М.

Ипак, за све радознале, у које – искрен да будем - и самог себе не могу да не убрајам, имам питање ( на ову тему):
Шта мислите о тврђењу А=А, или још боље А=А+Х ?

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2008, 22:24 
Veteran
Veteran

y

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:37, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 12:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Da li bi neko od vas da je rodjen u doba Isusovo, odnosno da je prisustvovao rodjenju tog covjeka pomislio da prisustvuje "rodnjenju svog boga".

Da li su oni koji prisustvovase rodjenju vjerovali da je "to njihov bog".

Ali da ne idem daleko od teme...samo da napisem da sam prije nekoliko mjeseci u razgovoru s jednim katolickim svecenikom postavio pitanje da mi na bilo koji nacin objasni trojstvo.
Njegov odgovor je bio od prilike ovakav:"...Ja sam u crkvi od kako znam za sebe ali i sam sumnjam u trojstvo i ne mogu ti ga objasniti..."
Da napomenem samo da je svecenik star 87 godina.

Sad zamislite paradoksa da covjek propovijeda svom narodu ono u sta sam sumnja ili ono u sto nije siguran...

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 12:50 
Veteran
Veteran

x

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:37, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 22:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
nisam siguran, ali mi se cini da je vrlo teško razdvojiti sljedece...

Isusa vs. Svi ostali poslanici
Odnosno zasto bi Isusa cinilo to da je upravo on jedan od trojice a ne recimo Mojsije

Drugi problem se javlja kod...

Duh Sveti vs. inspiracija vs. ostali andjeli

Nesto za sta se misli da je od Duha Svetog moze biti nasa inspiracija, moze biti poticanje misli od drugih andjela a moze biti i od samih demona pa i od Sotone...mislim kako se uopste moze razgraniciti da li je neka misao dosla od Sotone ili Duha Svetog ili pak od nas samih, imal li mozda neka kvaka pri tom odredjivanju.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2008, 00:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Oficir s ruzom je napisao:
Nesto za sta se misli da je od Duha Svetog moze biti nasa inspiracija, moze biti poticanje misli od drugih andjela a moze biti i od samih demona pa i od Sotone

Može.

Oficir s ruzom je napisao:
kako se uopste moze razgraniciti da li je neka misao dosla od Sotone ili Duha Svetog ili pak od nas samih

Pomoću izgrađene zrele istinske duhovnosti kroz duhovni rad i izgradnju. Za takvo postignuće treba zapeti i raditi, nije lako i ne dolazi preko noći. Ako se mene pita to postignuće je imperativ u duhovnom radu, tome treba težiti. Otac Nebeski traži da uspostavimo upravo takvu vezu sa Njim, a ta veza omogućava dobijanje spoznaja i saznaja direktno od Duha Svetog, dakle vjerovanje tu prestaje, pretvara se u znanje. Isus Hrist nije bio vjernik, on je znao, a ko zna njemu ne treba vjerovanje jer znanje je viši nivo od vjerovanja. Ko uspostavi takvu vezu sa Duhom Svetim on prestaje biti vjernik i prelazi na viši nivo.

Sva ljudska vjerovanja nam govore i otkrivaju vrlo malo o Bogu, nama, planeti zemlji, svrsi života i ostalom, makar ta vjerovanja bila potpuno tačna, a često nisu, ili su u najboljem slučaju nepotpuna. Detaljnija saznanja, tajne, ono što se ljudima ne daje tek tako a što ipak jeste važno se daje samo direktno Duhom Svetim osobama koje to mogu da čuju, pri čemu nije najbitnija sama informacija koja bi se time dobila već je bitna za veza sa Bogom. Ali za tako nešto treba dozvati Boga i pitati ga, i biti u mogućnosti čuti odgovor i znati da je to od Njega a ne od nekog drugog. A koliko danas ima takvih ljudi? Koliko onih koji stvari uopšte posmatraju na ovakav način, koji ovome pridaju najveći značaj (ličnoj vezi sa Bogom, ali ne u prenesnom već u bukvalnom smislu)? A koliko naspram njih ima onih kojima je fokus samo na vjerovanju, cijeli život bi samo vjerovali, sve im se vrti samo oko (varljivog) vjerovanja, i još se hvale sa tim, umjesto da naprave korak dalje pa dođu do Boga i sa Njim provjere svoja vjerovanja...ako se usuđuju?

Niko ne može reći da nismo pozvani upravo na to.

Zovi me, i odazvaću ti se, i kazaću ti velike i tajne stvari, za koje ne znaš. (Jeremija 33,3)

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2008, 06:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader :thumbup:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]